Fodbold live resultater




Analyse: Brøndby tog stikket hjem mod FCK

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 27. october 2021

Det var to mandskaber der gik på banen med den samme diagnose forud for dommerens første fløjt til søndagens derby. Begge mandskaber slider med det offensive spil, for Brøndbys vedkommende et gennemgående problem i hele efteråret efter et sommersalg af specielt Lindstrøm gjorde ondt, mens det for FCKs vedkommende har været et begyndende issue henovver den seneste håndfuld kampe.

Brøndby gik på banen orkestreret i den velkendte 3-5-2, hvor der blandt andet var ligadebut til Heggheim i en opstilling der bød på følgende navne: Mikkelsen - Heggheim, Maxsø, Rosted - Bruus, Mensah - Slimane, Radosevic, Frendrup - Hedlund, Uhre.

Intentionen på midtbanen har givetvis været at bruge Frendrups arbejdskapacitet til at lægge et højere mere aggressivt pres på FCKs centrale midtbane, hvor fraværet af Zeca og Falk svækkede københavnerne markant. Sammen med Radosevic gav det to spillere med forcer i pres- og erobringsspillet, mens Slimane skulle teame op med Frendrup som den anden af to 8'ere, og, udover at byde ind på presspillet, også søge mellemrummene og give især wingbackerne og Radosevic en vinkel frem i banen som aftager af bolden.

Man skal forestille sig de to 8'ere forskude skråt fremad og udad (i halvrummene) for at sætte FCKs spillere i et dilemma. Skal en midtbane følge med? Skal stopperen gå frem? Skal backen?

Hos FCK har cheftræner Jess Thorup givetvis stået med grå hår i hovedet ved holdsammensætningen. Tæt på en fatal trupsammensætning efterlod Thorup uden en reel gardering for skadede Zeca, og når Rasmus Falk også var skadet, så måtte gæsternes træner gå med Lerager og det unge talent Johanneson på de to centrale midtbanepladser.

Gæsterne lagde fra land i en 4-2-3-1 med Grabara - Diks, Khocholava, Boilesen, Kristiansen - Lerager, Johanneson - Stage, Biel, Bøving - Wind.

Dansen mod bolden

Når Brøndby i stor grad lykkedes med gameplanen søndag kan de se tilbage på et særdeles vellykket spil mod bolden. For FCK-spillerne havde store udfordringer med at spille sig op fra bagkæden. Nedenfor et eksempel - Bruus skubber frem på Viktor Kristiansen, mens Slimane (han opererede primært på den højre 8'er) sammen med Radosevic lukkede ned centralt. Og netop centralt gjorde det heller ikke noget godt for FCK at Lerager er væk fra sin zone, og efterlader unge Johanneson alene centralt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En stribe tekniske fejl fra udeholdets side gjorde heller ikke deres forudsætninger bedre. Simple bolde blev sendt over sidelinjen eller i skoene på Brøndbyspillere. Tilsæt et presspil i topklasse fra de blågule, og det blev en lang dag på kontoret for københavnerne i de første 45 minutter.

Essensen af FCKs kvaler kom i den sekvens der udviklede sig til Brøndbys (og Frendrups!!) første scoring. Brøndby har pumpet folk fremad i et synkront pres, og får Khocholava til at spille bolden frem i banen til Lerager. Han bliver lukket ned af en sprintende Radosevic.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Lerager kommer under et hidsigt pres, og bliver stresset til at begå den første af en række fejl. Det oplagte er at vende til venstre med bolden og finde Kevin Diks, men han får vendt mod højre, hvor Slimane lukker ham ned. Frendrup får lukket Diks. Så der er kun Johanneson tilbage. Den unge islænding bliver presset på tid og plads, så han har kun tid til et forsøg på en aflevering mod en meget højt og bredt placeret Stage. Mensah opfanger bolden, og resten er historie med Frendrups første scoring til følge.

Det afgørende mellemrum

Brøndby var rigtig dygtige til at udnytte den katastrofale sammensætning på midtbanen hos FCK. Gentagne gange løb især Frendrup og Slimane op i mellemrummet, mens Hedlund droppede ned i det fra sit udgangspunkt som angriber. Det tvang FCK til konstant at skulle forholde sig til de modsatrettede løb i mellemrummet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Her der og alle vegne var Simon Hedlund. Den hurtige svensker udfolder sine offensive talenter i efteråret, og godt det samme, for rigtig meget af de afgørende aktioner på banens sidste tredjedel står han nemlig for. Han er dygtig til at flekse mellem at løbe dybt i kanalerne mellem stopper og back for at strække dem ud, lige så vel som han dropper ned i banen for at modtage bolden i halvrummet og sætte spillet derfra. Mod FCK bidrog Hedlund med 4 key passes (øjeblikkeligt chanceskabende afleveringer), den spiller med flest deep completions (afleveringer der finder en modtager i en radius fra 20 meter for modstandernes mållinje) - illustreret nedenfor hvordan han finder en lomme mellem stopper. Kristiansen kan ikke gå på ham, for han har Bruus at holde øje med, Johanneson er foran og Bøving navigerer slet ikke defensivt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Taktiske justeringer

Efter Wind havde kæmpe en enlig kamp i front gennem kampens første 45 minutter ændrede Thorups taktiske justeringer FCKs udgangspunkrt. Det blev mere det klassiske FCK i en 4-4-2, hvor den indskftede Højlund gav Wind frihed til at falde ned og agere targetman i et mere direkte præget opspil.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I eksemplet ovenfor dropper Wind ned i mellemrummet, hvorefter Stage (højrekant) skubber ind centralt, det åbner en motorvej på ydersiden for Diks. Brøndby havde flere udfordringer med dette setup i anden halvleg end første halvlegs taktiske løsning havde givet. Det var således også Wind der spillede en hovedrolle i begge de to store chancer man kom frem til.

Simulering af kampen - en balance

Hvis vi tager et kig på kampens expected goals kan vi få en ide om, hvordan Brøndby og FCK præsterede. Det er værd at holde sig for øje, at expected goals IKKE er en sandhed for hvem der BURDE, SKULLE eller FORTJENTE at vinde kampen, men er et redskab til at analysere, hvem der havde MULIGHEDERNE for at kunne have bragt mere med sig hjem af point. Eller hvem der havde fodboldens guder til at smile lidt deres vej.

En analyse af afslutningerne fortæller os at Brøndby samlede 0.92 xG på 8 registrerede afslutninger, heraf 1 “store chancer” - afslutninger på mere end 0.25 xG. Gæsterne fra FCK akkumulerede tæt på det samme i form af 1.11 xG på 9 afslutninger i alt - herunder en stor chance (den som Wind scorer på). Bryder vi alle afslutningerne ned, og matematisk simulerer kampen til at blive spillet 100.000 gange med de eksakt samme chancer, så tilfalder de mulighe resultater sig ud således:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby ville statistisk set i dette tilfælde hente en sejr i ganske tæt på en tredjedel af opgørene med de samme chancer. En uafgjort havde været sandsynlig i godt og vel en tredjedel af tilfældene, mens gæsterne statistisk set ville have hentet en sejr i en my hyppigere procentdel af opgørene med lignende afslutninger.

Hvis man kan kalde nogle resultater i fodbold for rimelige, så var en uafgjort ikke helt ude i hampen i opgøret mellem Brøndby og FCK - omend det må siges at være hjemmeholdet der i overvejende grad kan kombinere det totale kampbillede med en sejr hele kampforløbet in mente.

Hvad xG fortæller os om er historien om to mandskaber for hvem deres offensive udfordringer stadig ikke er blevet adresseret i tilstrækkelig grad. Brøndby slap så bedst fra kampen rent spillemæssigt ved at lykkedes med en gameplan om at trykke på FCK med et til tider rigtig hidsigt pres, mens FCK omvendt havde utrolig mange udfordringer at slås med - både i kvaliteten med omgangen på bolden og i helt basalt at positionere sig.

Konklusion

Kampen kunne sagtens være sluttet på en uafgjort bedømt ud fra de chancer der fandt sted i opgøret. Det var ikke en kamp der skreg på mange mål, hvorfor Brøndby kan være rigtig godt tilfredse med at sætte to scoringer ind på kontoen sammen med en række gode præstationer fra en håndfuld nøglepersoner i truppen. På midtbanen brillierede alle tre - både med og uden bold, ligesom både Hedlund og Uhre oppe foran virkelig kan krydse en række tjekbokse af. I bagkæden fik man i nogenlunde stærk stil afvist FCK (omend Wind viste klassen og scorede et rigtig flot mål), men man forsvarede feltet markant bedre og afviste langt de overvejende forsøg på indspil i boksen.

En sejr der ikke kan indvendes noget mod krydret med en række gode individuelle præstationer gjorde søndagens derby til en god oplevelse for Brøndby IF og cheftræner Niels Frederiksen.




Deltag i diskussionen




  • Nuky
  • Nuky
    Betalende bruger
      27. october 2021   

  • Tælles straffe ikke med på xG? For ellers må der være noget galt 0.92 xG med et straffe og alle de andre chancer i kampen virker i hvert fald vildt. Også i forhold til hvad fck havde af chancer.
     
    • @Nuky Straffet bliver fraregnet - man kan så sige, at en (og det kommer ganske givet med tiden) fremtidig videreudvikling af xG-redskabet, så vil en friløber som den Uhre har (hvor straffet bliver begået) blive indregnet.

      Man skal så også huske at FCKs xG bliver akkumuleret på primært to store chancer (Winds hovedstød - hvor Stage i øvrigt laver offside målet efterfølgende) og så på selve scoringen af Wind.

      Groft sagt kan man sige at FCK med en relativ pæn sandsynlighed kunne score to mål i kampen, uagtet de helt generelt slet ikke fik spillet til at flyde i tilstrækkelig grad.

      Brøndby skabte tilsvarende også de fornødne chancer. Nogle mere af typen lige ved (fx Divkovic, hvor en opmærksom Diks forhindrede den unge kroat hans første scoring i ligaen). Men modsat FCK gik Brøndby fra banen med en generelt set godkendt eksekveret gameplan, hvor de spillemæssigt klart havde den største succes.

  • Nej straffet tæller ikke med i de 0.92, hvilket er fair nok, da straffe tit kan være tilfældigt.
    Når det er sagt, så viser kampen her hvorfor xG netop ikke siger alt, for det havde været ren tyveri hvis PSE var taget hjem med en uafgjort.
    Uhres 2 friløbere tæller ikke med i xG'en fordi han ikke får et spark på, men tager et træk, divkovic chance efter pavlo hovedstødet hvor han var milimeter fra at prikke den ind først tæller ikke med, Hedlunds store chance i 1. Halvleg tæller ikke, da han spiller den på tværs i stedet for at skyde og Dickses super tæt på selvmål tæller heller ikke.
    2 enige · 1 god kommentar

  • Mik
  • Mik   27. october 2021   

  • Synes du beskriver Hedlunds virke på banen godt Kasper

    For han dropper ned og agere langt mere offensiv midt end angriber, offensive kvaliteter ja, bare ikke med at score nok mål.

    Det tror jeg aldrig han kommer til, og at hans titel er angriber er svært at se, synes mere han bidrager som offensiv midt, som tager del i den sidste del af banen som du beskriver godt og hans store løbearbejde samt assist

    Hedlund er vigtig med hans arbejdsraseri, oplæg og løbe i huller, men vi er nød til at have supplement til Uhre med kvalitet til at afslutte, det har vi ikke nu og det gør os sårbar

    Der er en der skriver herinde at alle vores angribere har leveret og vist kvalitet i afslutningerne, men der ikke er skabt chancer til dem, det synes jeg er lodret forkert

    En kvalitets angriber skal også selv kunne skabe ting det er tit dem der kan ændre en kamp, at sige fx en pavlovic har leveret godt, er for mig en kæmpe gåde. Divkovic arbejder for sagen, men har ikke brændt banen af endnu

    Synes længe det har været et problem med at score mål fra andre angribere end Uhre, de andre har en titel måske men score alt for lidt. Pavlovic har fået nok chancer og andre bør stå foran ham i køen.
    1 enig

  • Ivan
  • Ivan   27. october 2021   

  • Før denne analyse har jeg haft stor tiltro til xG analysen, men det er da slut nu.Deter jo helt på månen at FCK skulle vinde de fleste af netop denne slags kampe.
    1 enig · 1 god kommentar
     
    • @Ivan På godt og ondt er xG et billede på de faktiske afslutninger. Af samme årsag jeg også skriver at Brøndby var det hold der kunne være klart bedst tilfreds med kampen. Synes det ville være en skam hvis du skulle vende på en tallerken på xG analysen.

      Brøndby var klart bedst, og det håber jeg også fremgår klart og tydeligt af analysen.

      Lad mig lige supplere.
      Man kan sige at først til to med stor sandsynlighed ville vinde kampen, der var ikke en enorm sandsynlighed, ud fra de faktiske afslutninger, for en kavalkade af scoringer i kampen. To mål til Brøndby var tæt på det maksimale man kunne forvente.


      Brøndby vandt i øvrigt såre fortjent bedømt på spillet generelt, men på de faktuelle afslutninger, så var der en reel risiko for FCK kunne have taget et point med hjem til Østerbro. Det må man også forholde sig til i en analyse (uagtet at Brøndby havde flere ting der godt kunne have udviklet sig i mere gunstig retning). I denne kamp var Brøndby bare dygtige til at eksekvere på de skabte chancer og tog derfor sejren.

      Bonusinfo: Generelt er to mål iøvrigt statistisk set nok til at vinde en fodboldkamp i Superligaen, da scoringssnittet pr. kamp i DK de sidste 10 år i træk har ligget mere eller mindre på ca. 2,8 mål pr. kamp. Så ofte vil "først til to" også være dem der tager sejren.
     

---

  • Philip
  • Philip
    Top kommentator
    Top gode
    Top enige
      27. october 2021   

  • Netop i denne kamp, er det tydeligt, at xG ikke siger så meget. Brøndby har tre kæmpe chancer i kampen der ikke tæller med - de to friløbere til Uhre og Divkovic manglende afslutning. Hvorimod FCK i denne tilfældige kamp får afsluttet på alle deres chancer i kampen. Simulerede man kampen 100.000 gange og de tre situationer var indregnet ville Brøndby vinde langt over halvdelen af kampene, det kan der ikke være to holdninger til. Uhre situationer vil jo ofte give mål eller straffe og Divkovic ville nok også ramme bolden et par gange - selvom Diks rammer den.
    2 enige · 2 god kommentar
     
    • @Philip Vi er ganske enige om at Divkovic ganske givet ville score, såfremt Diks ikke rørte bolden. Men nu fik han ikke afsluttet (netop pga den berøring fra Diks), hvorfor xG ikke inkluderer denne som en chance. Kan jeg forstå skepsissen, ja da, klart - og som jeg har sagt før, xG er klart bedst brugt på præstationer over længere tid.

      Min anke er dog lige på friløberne, at den ene ikke nødvendigvis er SÅ stor en chance som flere vil gøre den til. Den kommer Grabare først på bolden - Uhre når slet ikke at røre den, hvorfor jeg har det lidt stramt med at kalde det for en reel chance. Ellers er der mange hvis han lige kommer først på den episoder i en fodboldkamp. Den anden, hvor der bliver dømt straffe på, DEN kan jeg sagtens se anken på ift at det er en reel chance.

      Men som sagt, xG er et analyseværktøj som bedst kommer til sin ret brugt i en større kontekst.

    Se 2 flere kommentarer





Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner