Fodbold live resultater




Analyse: Brøndby trak FCNs mælketænder ud

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 24. april 2021

På kunststoffet i Farum har Brøndby før spillet åbne og lige kampe mod værterne fra FC Nordsjælland. Til tider har det været et rent bonanza af målchancer. Det skulle Niels Frederiksen onsdag forsøge at sætte en stopper for, hvert fald når det kom til chancer imod Brøndby.

Til det havde cheftræner Niels Frederiksen valgt en start 11er med Schwäbe - Hermannsson, Maxsø, Jung - Bruus, Mensah - Frendrup, Radosevic, Slimane - Hedlund, Uhre sat op på papiret i en 3-5-2, men i virkeligheden en særdeles dynamisk taktik, som vekslede mellem en 5-2-3, 3-5-2 og 3-4-3 alt afhængig af øjebliksbilledet i kampen.

Flydende positioner og asymetriske FCN

Hjemmeholdet fra FC Nordsjælland var omvendt sat op i en 3-1-4-2 med Vindahl - Thycosen, Yttergaard, Mesik - Christensen - Villadsen, Totchi, Kofod, Svensson - Jensen, Kamaldeen. Det interessante var rollerne på banen. For på kunstgræsset var rollefordelingen en smule anderledes. Det blev i praksis en 3-1-2-2-2, hvor bagkæden var den samme - men hvor Jacob Christensen trak ind som ene sekser i opspillet med Kofod og Totchi liggende placeret centralt foran sig, og med Kamaldeen og Victor Jensen liggende foran i endnu en duo, mens Villadsen lå en smule højere i højresiden, mens rollen hos den modsatte wingback, Svensson, var mere deltagende i spillet og med knap så mange dybdeløb. Hvorfor? Fordi i venstre skulle Kamaldeen gerne ud og løbe bredt, mens Victor Jensen modsat skulle forblive centralt, og lade højresiden være åben for Villadsen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et kig på de gennemsnitlige positioner fra kampen illustrerer det fint. Kamaldeen med frihed til at søge mod venstre halvrum og bagrummet der, mens Villadsen positionerede sig breddere og højere i modsatte side. Det gjorde FCN angreb en smule asymetrisk.

Passivt aggressivt positionspres

Lægger FCN honningen ud, og lokker bjørnen frem i en hidsig boldjagt, så er mangt en modstander endt med at brænde sig på FCNs flydende hurtige positionsspil fremad banen. Sagt med andre ord - det kan være livsfarligt som modstander at gå efter bolden i presset på kunsten i Farum.

Hvad Brøndby gjorde istedet var et taktisk mesterligt træk af Niels Frederiksen. For det Brøndby havde som modtræk var ikke at presse på bolden, men presse på de spillere der ikke havde bolden i en form for passivt aggressivt positioneringspres. Lad mig illustrere med følgende grafik.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor ses en typisk FCN-boldbesiddelse. Men hvad Brøndby gør er klogt. Man lader sig ikke lokke af et pres højt i banen på boldholderen (oftest Yttergaard i det centrale forsvar), man bortskærer alle hans muligheder med et passivt aggressivt pres. Bemærk hvor højt i banen Brøndby har positioneret sig. Man står reel i en 3-4-3: Slimane skubber frem og presser fra højre mod venstre på boldholder Yttergaard (som er venstrebenet, og dermed får skåret en del af sine åbne vinkler ned ift at aflevere med venstrebenet), Uhre og Hedlund går bredt og lukker ned for de to yderstoppere (Mesik og Thycosen), Radosevic og Frendrup lukker det centrale rum ned for Kofod og Christensen, hvor Jung skubber frem og tager en rolle som midtbanesweeper. Imens står Brøndby med Hermannsson der har til opgave at holde øje med Kamaldeen, og Maxsø som den fri mand. Sidste spiller er Mensah. Sat ind på wingbacken som en specialteam spiller, en klar instruks om at holde sig længere nede i banen for at lukke Villadsen ned.

Det betød at der ikke var et decideret boldpres, hvilket også gav udslag på PPDA (hvor mange afleveringer tillader man sin modstander før man foretager en presaktion). Brøndby lå anormalt højt på antallet af afleveringer man tillod før et decideret pres blev sat ind. Det var med andre ord en stirrekonkonkurrence, hvor FCN blinkede først og flest gange.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hver gang en FCN-spiller truede med en aflevering frem i banen blev den trussel lige så effektivt neutraliseret af en trussel om et presløb fra en Brøndby-spiller. Niels Frederiksen og Brøndby gjorde det ganske enkelt uhyre svært for FCN at finde de ledige mellemrum frem i banen, som hjemmeholdet så gerne vil positionere sig i for at spille et hurtigt spil langs jorden.

Når Brøndby enten bevidst trak sig dybere ned på banen, eller FCN lykkedes med at spille sig forbi det før beskrevne passivt aggressive positionspres, så var Brøndby særdeles disciplinerede til at falde ned i en meget lukket defensiv organisation.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor viser hvordan det lynhurtigt bliver til en 5-mands bagkæde med Radosevic og Frendrup liggende netop foran til at patruljere forrummet, og med Slimane skubbet frem centralt til at sætte presset der og med henholdsvis Uhre og Hedlund til at droppe ned på siderne. I hver side udførte Bruus og Mensah klogt fremadrettet pres, og skubbede frem i den side bolden var i. Således flexede Brøndby fra at forsvare i alt mellem en 3-4-3 til en 5-2-3.

Mælketænderne blev trukket ud

FCN fik aldrig for alvor held med at flytte bolden fra bagkæden og frem i farlige områder på banen. Det bliver allerbedst illustreret ved at kun én spiller udover de tre stoppere i FCNs bagkæde havde mere end 6 vellykkede fremadrettede afleveringer.

Et kig på afleveringsmønstret hos værterne fortæller også det hele. Grafikken nedenfor viser de hyppist forekommende afleveringskombinationer. Rigtig mange af FCNs afleveringer gik i bagkæden, og kun sjældent kom i højere i banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Værternes store offensive håb - Kamaldeen - blev holdt i en særdeles kort snor af Hermannsson, som konstant var opmærksom på den hurtige offensivspiller. Og de gange hvor Kamaldeen fik bolden i fødderne viste Brøndby et voldsomt disciplineret forsvarsspil, hvor der øjeblikkeligt var cover i forsvarsspillet, så det blev 1-vs-2 for Kamaldeen.

Brøndby lykkedes i størstedelen af kampen ganske enkelt med at tryne FCN på pladsen. FCNs mælketænder blev ganske enkelt trukket ud en for en.

Slimane, wingbacker og offensivt bidrag

Uden en karantæneramt Jesper Lindstrøm var det Anis Slimane der fik den tredje plads på midtbanen ved siden af Radosevic og Frendrup. Den indsats fortjener den unge midtbanemand ros for. I det defensive spil var han suveræn.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Udover et kæmpe løbearbejde havde han også 8/11 vundne defensive dueller, men offensivt opererede han rigtig fint i mellemrummet - hvor han søgte bolden og var en vigtig spilstation for wingbackerne, når de fik bolden højt i banen.

Offensivt lykkedes Brøndby med at flytte wingbackerne højere i banen, hvor specielt Bruus bidrog med offensive løb, og havde sin andel i åbningsmålet, hvor han indledningsvist førte bolden frem i højresiden.

I samme moment skal Simon Hedlund også have pæne ord med på vejen. Han havde i kampen 2 nøgleafleveringer (chanceskabende afleveringer), en assist (og vel nærmest en til hvis man tæller den med maven med) - og gjorde det rigtig pænt på de chanceskabende parametre.

Konklusion

Et passivt aggressivt positionspres gav Brøndby forudsætningerne for sejren. Virkelig et taktisk mestertræk fra Niels Frederiksen, så man i høj grad neutraliserede FCNs styrker i det hurtige pasningsspil og de hurtige spillere. Fleksibel positionsspil på banen gav Brøndby et udtryk der vekslede fra alt til 3-5-2 over 5-2-3 til 3-4-3 med Jung i en midtbanesweeperrolle. Det var en imponerende opgaveløsning defensivt, hvor en profil som Kamaldeen blev holdt i Hermanssons baglomme tæt på hele kampen igennem.

Offensivt løste Brøndby opgaven fint. En mere offensiv indstilling fra wingbackerne, Slimane der blev sat i scene på den måde han var bedst og så at bringe Pavlovic i de momenter at kampen, hvor det gav mening med en angriber der var dygtig med spillet med ryggen til mål.




Deltag i diskussionen




  • Uche
  • Uche   24. april 2021   

  • Tak endnu en gang til Kasper og VHS maskinen for analysen
    3 enige

  • Super artikel, det er virkelig fedt med de her analyser. Man kan ikke få noget lignende andre steder, i hvert fald ikke på det niveau her.

    Interessant hvordan vi er begyndt at spille med en slags flydende formation. Opgaven for trænerteamet nu bliver at få overført det til andre kampe mod dybtstående modstandere. Som jeg ser det, vil det være noget der kan medvirke til at låse modstanderne op, fordi vi bliver mindre forudsigelige.
    5 enige · 1 god kommentar

  • Jensen
  • Jensen
    Betalende bruger
      25. april 2021   

  • Lækker analyse, endnu en gang. Tak.
    Dejligt at høre, at der kommer noget af den pragmatisme vi var lovet.
    Jeg er ikke dygtig nok til at se disse ændringer i løbet af kampen, så jeg sætter stor pris på Pedersbæks analyser.
    3 enige · 2 god kommentar

  • Morten F.
  • Morten F.
    Betalende bruger
      25. april 2021   

  • Tak for en, som altid, fremragende analyse. Det er en fornøjelse at læse dine analyser af kampene.
    3 enige · 1 god kommentar

---

  • Mads
  • Mads   25. april 2021   

  • Sikke en analyse, man må ikke håbe, at modstanderne læser med!!

    Kasper du giver sådan set opskriften på hvordan FCN besejres.

    Har du fået lov??

    Tak for dit skriv, det er imponerende.
    1 enig · 1 god kommentar

  • Endnu en gang tak Kasper. Det er en fornøjelse at læse dine analyser, og du får så mange fede nuancer med.
    1 enig

  • preben
  • preben   25. april 2021   

  • Takker igen, igen !! Og super med din dækning af de her formations overgange, håber det også bliver brugt mod bla Randers på søndag
    kan du så ikke også lige ordne tv kanal situationen så jeg kan se kampene på tv, med mulighed for at optage, i stedet for på iPad :
    1 enig

  • Fantastisk analyse som altid Mega spænende
    1 enig

---

  • Den er fantastisk og en fornøjelse med disse analyser. Især efter en gennemført og god kamp med 3 point ekstra i tabellen.
    Kan I ikke skrive en artikel om hvordan kampene gennemgås og analyseres?
    Jeg skulle bare lige spørge fra nørden i mig





Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner