Analyse: Brøndbys ene udfordring

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 8 dage siden

En generel udfordring for Brøndby i denne sæson - efter afgangen af bl.a. Jung og den kvalitet han besad - er det opbyggende spil. Det afføder to problemstillinger: At modstanderne presser højt ved igangsætninger fra specielt målspark eller de stiller sig afventende, lader Brøndby spille bolden på tværs i bagkæden og mere konsekvent lukker de dybere muligheder, og efterlader bolden hos en af de tre stoppere for at tvinge denne til at føre bolden frem.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Modstanderne tør i langt højere grad presse højt på Brøndby ved igangsætninger efter specielt målspark, for de blågule mangler stopperen der med is i maven og rolig fod fører bolden frem & gør et eventuelt pres til et stort sats fra modstanderne.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Nedenfor et eksempel med Jung der træder frem i banen som opbyggende 6er på midtbanen (er blandt andet med til at give fx en Jobbe mere frihed) i en kamp fra sidste sæson mod FCM. Med Jung i denne rolle fleksede Brøndby i praksis reelt mellem en 3-5-2 som udgangspunkt til en 3-4-3 til en 4-2-3-1 alt efter hvordan specielt Jung og Jesper Lindstrøm positionerede sig.

Den anden problemstilling, når modstanderne (hvis ikke de når at sætte det høje pres) "bare" lader Brøndby spille bolden rundt i bagkæden. For her mangler der stadig nogle mønstre og relationer for at få bragt bolden frem i banen uden en toneangivende "bolddriver" blandt stopperne.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor et eksempel på, hvordan modstanderne lader Brøndby få plads og ro, når de tre stoppere er på bolden, og tålmodigt afventer at en af stopperne til sidst enten skal forsøge at drive bolden frem ved fødderne eller slå en aflevering frem i banen. Selvsagt har modstanderne derfor bedre kår for at lukke de blågules muligheder frem i banen ned, når de ikke ofrer nogle spillere i presset, og dermed har et intakt hold til at lukke afleveringslinjerne frem i banen.

For risikoen er at både Rado & den ene eller begge 8ere bliver nød til at falde dybere ned i opbygningsfasen for at skabe den fornødne sikkerhed og åbne nogle (kortere) ruter frem i banen for afleveringerne - hvilket så bare igen efterlader færre aftagere til afleveringerne højt i banen (og dermed tættere på modstandernes mål) eller lægger utrolig meget offensivt ansvar på "den sidste" midtbanemand (den offensive), såfremt denne har opretholdt sin høje placering i banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Niels Frederiksen og Brøndby skal have indarbejdet nye mønstre. Det kommer ikke over natten, og slet ikke med en (hidtil i sæsonen) så konstant stor udskiftning af kernen (bl.a. sammensætningen i bagkæden). Og så mangler der bare den kvalitet som bl.a. Jung besad kontra sidste sæson. Det er en præmis må man bare acceptere efter den sommerafgang der har været.
Deltag i diskussionen
 • Ja, han har fast arbejde den gode NF og team.
  2 andre store problemer:
  -Vi skaber alt alt for lidt offensivt.
  Skal både Frenne og Rado spille samtidig? Har Hedlund brug for en pause? Hvorfor prøver man ikke Singh af noget mere, han har spidskompetencer som ingen andre i truppen.
  -Vores evner med bolden har ikke superliganiveau.
  Det skal forbedres uanset alle andre udfordringer. Især nu hvor vi ikke længere bare kan give bolden til Jobbe. Ofte når jeg ser dem spille og lave den ene tekniske fejl efter den anden stiller jeg mig selv spørgsmålet: træner disse professionelle fodboldspillere ikke med bold til daglig?
  3 enige · 1 god kommentar
   
  • @Kristianbs Enig, har spurgt mig selv om det samme, niveauet med bolden er rystende ringe, og har været det alt for længe.......... Det er åbenlyst at når niveauet er som det er med bolden, så bliver det op ad bakke at kunne spille sig ud og igennem et pres, samt sætte noget sammen i det etablerede spil offensivt.
   3 enige · 1 god kommentar

 • mp80
 • mp80   8 dage siden   

 • Meget enig Kasper, Jung er virkelig savnet i bagkæden. Dog skal man også huske på Schwäbes eminente teknik. Hvis modstanderen stod højt, kunne han med præcise igangsættelser sætte gang i flere farlige angreb.
  1 enig · 1 god kommentar

 • Forstår ikke at pro fodboldspillere ikke kan ligge en aflevering fremad, eller aftale en der rykker frem, så vi ikke står 3 CB på linie.

  Det er mig ganske enkelt en gåde, og for mig virker det enten som en kaptajn der overhovedet ikke tager ansvar, for er hans job at formidle og diregere sådanne ting på banen, eller også ønsker trænerteam hårdnakket vi står 3 på linie, hvad jeg bare ikke kan forestille mig.

  Kunne vi finde ud af allerede som junior spillere at aftale sådanne ting, og jeg viste, når jeg var anføre det var mit job, at aftalerne blev overholdt.
  1 enig · 1 god kommentar

 • Er sådan set enig i analysen, men nu er alt jo ikke sort hvidt. Som erstatning for Jung ser vi både Tshiembe og Rosted deltage i det offensive spil, måske ikke helt på samme niveau, og så alligevel, vi husker vel alle Tshiembes bold til Slimane der spiller Uhre fri og bum, klasseopspil og mål. Men der er for langt ml. de flotte opspilsbolde. Mht. at vi ikke spiller flot offensivt pres- og angrebsfodbold, er jeg også uenig. Vi spillede fx AAB ud af banen og hvem husker ikke de sidste 70 minutter mod FCM. I begge kampe blev der skabt rigeligt med chancer. Der er bare for langt ml. de rigtigt gode præstationer.

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021