Analyse: Fodbold afgøres i felterne

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 29. april 2021

Søndag aften bød på femte runde i mesterskabsslutspillet, hvor Randers gæstede Brøndby Stadion. Det blev en kamp, som specielt i første halvleg viste, hvordan en kamp kan udvikle sig til skyttegravskrig, når det er to gange 3-5-2 som står over for hinanden.

For gæsterne fra Randers fraveg fra deres typisk defensive struktur, da man til kampen mod Brøndby stillede fra start med en tremandsbagkæde i en 3-5-2 fremfor den typiske firemandsbagkæde, som gæsterne ellers har benyttet (i forskellige varianter af 4-4-2) i rundt regnet 75% af kampene i årets Superliga.

De to hold stillede i hver deres 3-5-2 op med henholdsvis (Randers) Carlgren - Piesinger, Graves, Nielsen - Klysner, Kristensen - Mistrati, Berg Johnsen, Greve - Mileusnic, Egho og for Brøndbys vedkommende med Schwäbe - Hermannsson, Maxsø, Jung - Bruus, Mensah - Lindstrøm, Radosevic, Frendrup - Pavlovic, Uhre.

Hos Brøndby var der igen en vekslen i spillet med - og mod bolden i forhold til hvordan spillerne positionerede sig. I boldbesiddelse trak Lindstrøm meget mod det højre halvrum (det rum der løber fra hvor buen rammer målfeltet og ud til kanten af feltet), fordi Randers overbefolkede det centrale rum, og fordi Randers i en 3-5-2 derved kun har en wingback til at dække deres tilsvarende venstre siderum af. Og fordi Brøndby, med Pavlovic på banen, bygger tingene lidt anderledes an. Man lader serberen forblive primært centralt som fikspunkt i opbygningsspillet, mens Uhre driver mod venstre (hans foretrukne udgangspunkt til at lave sine diagonale løb i dybden), således angrebsspillet bliver mere som en 3-4-3.

Det underbygges ved et kig på de gennemsnitlige positioner i løbet af kampen - grafikken nedenfor, hvor det ganske tydeligt ses en markant mere højredrejet Lindstrøm.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Skyttegravskrig og mand mod mand dueller

Det blev derfor en ren skyttegravskrig i store dele af første halvleg, hvor Randers i deres 3-5-2 gik meget markant mand mod mand rundt omkring på banen. Et glimrende eksempel ses på grafikken nedenfor, hvor det er illustreret, hvordan hele banen nærmest er fyldt op med spillere sat direkte over for en modstander.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Så indledningsvist blev det en meget duelpræget kamp, hvor der blev udkæmpet små krige rundt om på banen mand mod mand. Hvor specielt Klysner voldte nogle udfordringer for Brøndby i venstresiden. Randersspilleren var meget aggressiv i sine fremadrettede løb.

Slutproduktet fra Randers forblev dog tæt på ikke-eksisterende. Brøndby formåede generelt kampen igennem at kvæle Randers angreb. For nok fik gæsterne spillet bolden en del rundt - det forblev bare langt størstedelen af tiden i ufarlige områder. For når Randers søgte boldene ind i feltet for at åbne op, så klappede Brøndby i som en østers der beskytter sin perle. De blågule forsvarede deres felt forbilledeligt. Randersspillerne blev presset ud af feltet, og fik aldrig lov at vende med bolden i bare nærheden af feltet.

KILL YOUR DARLINGS NIELS

Med to gange 3-5-2 over for hinanden blev det som nævnt indledningsvist en meget lukket kamp i specielt første halvleg. Randers skal også have cadeau for deres defensive struktur, hvor de gjorde det overordentligt svært for Brøndby at finde en retvendt Jesper Lindstrøm.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et eksempel herpå ses ovenfor, hvor Lindstrøm er søgt helt ud i siderummet for at modtage bolden fra midtbanen. Men i samme sekund han modtager bolden og vender med den, så er en Randersspiller i pres på ham, og samtlige muligheder er lukket omkring ham, fordi Randers ved at stå i en 3-5-2 lukker de samme rum som Brøndby forsøger at åbne.

Og i en sådan situation får Brøndby ikke det optimale ud af at bringe Frendrup i spil som 8er. Den arbejdsomme midtbanemand er ikke en mellemrumsspiller der vender med bolden og sætter sin direkte modspiller. Frendrup har en lang liste kvaliteter der gør ham til en dygtig midtbanespiller, men de dyder der tjente Brøndby bedst hos en 8er i denne kamp er ikke de øverste på den liste. For mange afleveringer retur i banen og for få progressive afleveringer frem i banen. Det er ikke rimeligt at kritisere Frendrup, for han kom trods alt i feltet til en afslutning på en kvalitativt god chance efter et Bruus indlæg - men jeg kunne godt tænke mig at se Niels Frederiksen kill one of his darlings på den midtbane!

Pavlovic falder og Maxsøs offensive ansvar

Når Brøndby har den store serber på banen, så giver det et andet instrument at arbejde med i det opbyggende spil. Pavlovic har en force - uagtet hvad fans af hans tidligere arbejdsgiver ellers måtte mene - i at trække ned i banen, modtage bolden med ryggen til mål og fordele den videre til en medspiller.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Mod Randers var det i flere situationer nøglen til at åbne op for Randers' iøvrigt dygtige defensive organisation. På grafikken ovenfor et eksempel herpå. Pavlovic går ned i banen, modtager en aflevering fra Maxsø, lægger den af til Radosevic der finder Lindstrøm (der igen har taget et udgangspunkt i højre halvrum) i et løb i dybden. Det er egentlig meget Brøndby'sk at angribe sådan i indeværende sæson. Man søger rigtig gerne en bold til Radosevic, der som en anden quarterback har til opgave at temperere boldene til den sidste tredjedel af banen for at finde en af de tre forreste spillere.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et punkt der var værd at notere sig i kampen mod Randers var gæsternes forsøg på nedlukningen af specielt Jung i det opbyggende spil. Ganske ofte trak Egho ud og lukkede det venstre halvrum ned for Jung. Og interessant nok, så forsøgte Randers ligeledes at lukke Brøndbys højre halvrum til Hermannsson - for at tvinge Maxsø mere på bolden i det opbyggende fremadrettede spil. Nedenfor en grafik over hans fremadrettede afleveringer i kampen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det løste kaptajnen rigtig rigtig godt. Han distribuerede både lange og korte bolde med en quarterbacks præcision. Det klædte virkelig Maxsø at være mere med i det opbyggende spil, og i flere sekvenser drev han også bolden fremad og fortsatte i enkelte tilfælde med løb frem i banen efter at have sluppet bolden ud på kanterne. Virkelig en uudnyttet side hidtil i sæsonen, for Maxsø har virkelig kvaliteten til at gøre det!

Turen rundt

Af de otte afslutninger Brøndby producerede i kampen kom de syv efter hurtigt direkte spil. Og i en taktisk låst affære med to 3-5-2 hold over for hinanden, så var det også forventeligt, at det i høj grad kom til at handle om fart og hvem der bedst kunne udfordre den modsatte defensive organisation med løb på ydersiderne af bagkæden i rummet bag wingbackerne. Den udfordring løste Brøndby klart bedst. Åbningsmålet efter en omstilling, hvor Randers blev fanget med et dårligt restforsvar - og hvor Pavlovic trækker banen Randers' venstre yderstopper bredt og åbner banen for Uhres dybdeløb. Mens det ved mål nummer to var en teknisk svær aflevering i dybden fra Vigen fuldt op med et formidabelt løb i bagrummet på wingbacken af Hedlund og en iskold assist til Slimane midt for.

Brøndby forsøgte over kanterne. Mensah kom i rigtig mange gode offensive løb, hvor han også kom rigtig flot fri. Han gør det langt overvejende fornuftigt som wingback! Men hans udfordring er, som den har været fra day one når han spiller i venstre, at det er modsat hans foretrukne ben. Det sætter desværre sit præg på hans offensive output, at tingene skal gøres færdigt med "det forkerte ben". I modsatte side havde Bruus en kamp, hvor han fik smidt alt for mange bolde væk. Offensivt var der nogle enkelte fine elementer (blandt andet oplægget til Frendrups store chance). Men han får slet ikke udnyttet sine kvaliteter nok. Han har evnerne til at gå forbi sin modstander, han har evnerne til at gå enten på ydersiden eller ind i banen. Han får ikke brugt dem nok. Han skal turde mere. For han tager løbene, han går højt i banen.

Centralt på midtbanen fortjener Radosevic enorm meget ros. Han gjorde det ikke sværere end det var, men omvendt er han også blevet meget roligere og velovervejet på bolden. Det klæder kroaten med quarterback ansvaret for at slå gennembrugsafleveringerne frem i banen. Kombineret med evnerne som en udsmider i Jomfru Ane Gade, så viser han virkelig sin vigtighed for Brøndby i indeværende sæson.

Konklusion

Det var en låst affære med to gange 3-5-2 over for hinanden, hvorfor det i specielt første halvleg var meget duelpræget. Med to symmetriske opstillinger over for hinanden neutraliserer man i høj grad hinandens styrker, og udnytter ikke de nummeriske svagheder på siderne. Defensivt en gennemført kamp af Brøndby, hvor man virkelig lukkede tæt på alt ned for Randers i feltet. Offensivt blev det en kamp med specielt Pavlovic i en fokus. Serberen har en vigtig rolle i at trække ned, modtagte bolden og lægge den af til en medspiller. Potentiale for at bringe Lindstrøm i nogle gode positioner retvendt tættere på modstanderens mål.

Nogle vil kalde det kynisme, jeg foretrækker kvalitet. Brøndby vandt kampen helt fortjent efter en rigtig solid indsats, hvor der ikke blev givet ved døren.
Deltag i diskussionen
 • Zutcorp
 • Zutcorp
  Betalende bruger
    29. april 2021   

 • Er imponeret over det taktiske arbejde træner teamet har gjort inde seneste kampe - ja det meste af sæsonen. Måden man annullerede fcn på var klasse.

  Bliver spændende om vi er dygtige Og heldige nok I de sidste kampe også!
  1 enig

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    29. april 2021   

 • Der er ikke mange tilbage i dansk fodbold, som bruger “kynisme” som et fejlagtigt synonym for effektiv. En intensiv jagt har endelig sat en stopper for det vrøvl og det er nu en fornøjelse at se og høre fodbold uden den ignorante kynisme-spam. Måske det næste target bliver “klinisk”.

  Når det kommer til analysen, så virker det åbenlyst, at det er en forudsætning for vores fremtidige 3-back-kæde, at alle skal have en “Jungsk” evne på bolden med et naturligt blik for det opbyggende rum og det hurtige spil i den bagerste kæde. Det vil helt klart sortere mange gode forsvarsspillere fra som kandidater til vores hold.

  Noget der næsten hidser mig op er, at der ikke blev trukket en planlagt karantæne. Kampen var oplagt til at få en advarsel for at smide trøjen eller trække tiden ved et indkast eller udspark. Niels Frederiksen virker til, at være at for meget gentleman til at optimere truppen ift. strafpoint. Pt. Ser jeg det som russisk roulette, da en dommer på en dårlig dag i den kommende kamp, kan sende halvdelen af truppen på tribunen til kampen mod FCM.

  Vi skal - og kan - ikke være for fine til at superoptimere vores chancer.
  1 god kommentar
   
  • mp80
  • mp80
   Betalende bruger
     29. april 2021   

  • @Saesonkort Synes det med bevidst at trække gule kort osv. det burde give ekstra karantæne. Det er i den grad usportsligt og hvad så hvis fx NF siger det til en spiller og det overhøres? Det kan være en bekendt oddser på det, så er man virkelig ude i noget strafbart. Selvfølgelig sker det i fodbold, men efter min mening er det virkelig usportsligt.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    29. april 2021   

 • Tak for en god analyse !

  Selvom Rado i min bog har været den bedste spiller i superligaen i april måned, synes jeg ikke at han skal spille mod Randers. Det er der to årsager til: 1) han risikerer karantæne imod FCM ved gult kort. 2) vi skal kun spille med en 6’er og her er Frendrup nok bedre mod Randers på den position end mod FCM kontra Rado. Derfor vil det være bedre skulle Frendrup få karantæne mod FCM end hvis Rado fik det.
  5 enige · 3 god kommentar

 • God analyse

BRØNDBY IF DANSKE MESTRE 2020/2021