Fodbold live resultater
Analyse: Frustrationer trods sejr over AaB

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 1. november 2022

Brøndby startede rigtig godt, da modstanderen søndag aften var AaB - gæsterne blev presset langt tilbage på banen, og havde i den grad svært ved at sætte afleveringerne sammen, da de blågule var gode til at lukke mulighederne frem i banen ned. En sekvens kort inde i kampen illustrerede det fint, Gammelby pressede højt, Hedlund tog det sure løb bag Gammelby for at dække bagrummet, det lukkede gæsternes opspil, som endte ud i en lang bold uden modtager - således Brøndby igen kom på bolden.

Omvendt fik Brøndby holdt flow i pasningsspillet, og fik fint vekslet spillet på tværs af banen til stor gene for de bolsjestribede gæster, og angreb lystigt med begge backer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Når det fungerer for Brøndby, så er det fordi de får spredt spillerne ud på banen. Ovenfor er vist på grafikken den offensive struktur i et etableret angreb. Bolden skal cirkulere tålmodigt (men med hurtige skift) i egne rækker indtil der åbner sig en kanal. På grafikken kan ses hvordan backerne har bredden, 10erne (Vallys / Hedlund) hverisær har et halvrum at arbejde og finde positioner i (i situationen arbejder den ene dybt - Hedlund, mens den anden - Vallys, arbejder ned i banen), 8erne skal arbejde i rummet foran den spilskabende 6er (Wass). Bag 6eren er kun de to stoppere - således Brøndby altså kan positionere hele 7 mand som brikker foran bolden.

Bevægelserne hos Brøndby ses rigtig ofte værende backerne, 8ere og 10ere der er dynamiske i deres bevægelser, og ved konstant at løbe i nye positioner skal forsøge at drage modstanderne ud af deres organisation, så der åbner sig ledige zoner (hvor det så er den boldhavende spillers ansvar at få flyttet bolden hen til). Det er timing og træning, det er når spillerne kender hinandens løbemønstre at det kan eksekveres i højere og højere fart.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var klogt pres, hurtige beslutninger på bolden, løb for boldholder og generelt et dynamisk blågulthold der kendetegnede denne periode af kampen, hvor gæsterne havde svært ved at bide fra sig - og Brøndby dygtige til at hugge til.

Sidesteps

Hvorfor må stå hen i det uvisse. For der var ikke nogle gode svar i kampen på, hvorfor Brøndby halvvejs igennem første halvleg begyndte at tabe motorkraft. Fra den hurtigegående Bornholmerfærge blev de blågule mere en kabeltrækfærge mellem Hundested og Rørvig. Tempoet forsvandt, og det samme gjorde kvaliteten i det der blev udført.

Træfprocenten dykkede med næsten 10% fra første til anden halvleg, ligesom andelen af lange afleveringer steg fra 8% til 20% for Brøndby!! En mærkbar ændring i spillet på banen, hvor det dynamiske positionsspil blev erstattet af... ja det blev erstattet af dødvande.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

AaB var dygtige til at vende spillet hurtigere, og komme i overtal på siderne, så de tvang Brøndbys backer frem hvilket efterlod bagrum for gæsterne at angribe. Brøndby blev ALT for passive. Reduceringen til 2-1 var et godt eksempel. Først bliver Gammelby trukket frem i et pres så bagrummet åbnes, ingen følger med Bakiz der løber fra centralt og derud - hverken Maxsø eller Wass. Og AaB kan med 2-3 hurtige førstegangspasninger splitte den blågule struktur ad. Det var ikke godt nok.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby havde sit hyr med at få sat Vallys nok i scene. Den offensiveprofil endte for ofte med at arbejde for langt nede i banen, på ovenstående grafik er det hans gennemsnitlige position, og for ofte betød den, at han blandede sig i opspillet for tidligt. Om det var utålmodighed eller en taktisk instruks ved kun Niels Frederiksen, men kigger vi på positionerne for Vallys modtagne afleveringer er for mange i en for ufarlig position langt tilbage på banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby forsømte også at få sat Omoijuanfo op. 0 skud på mål, forsvindende få antal modtagne afleveringer, alle pånær en hovedstødsduel uden for feltet og generelt med et serviceniveau der ikke gav nordmanden mange muligheder for at træde ind på scenen.

Det blev derfor mange sidesteps i kampen for Brøndby. For en god periode blev efterfulgt af en stærkt unødvendig sløv periode. Tempo og præcision gik ned, og de blågule synedes at reagere fremfor at agere på AaBs opspil.

Stolebyt

Efter pausen bar kampen præg af de forandringsstrømme der havde flydt fra omkring minut 30. Det var en rodet blågul præstation. Stadig med et stort dyk i træf på afleveringerne, for mange lange afleveringer og alt for lidt struktur på opspillet. Ligesom det blev for meget reageren fremfor ageren i spillet mod bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenstående er et eksempel fra denne periode af kampen. AaB får med simple midler vendt spillet til deres venstreside, og det fanger et helt Brøndbyhold på hælene. Alle er vendt med fronten mod eget mål i et returløb fremfor at forsvare frem i banen.

Det er svært at sætte fingeren på præcis hvad, hvem eller hvorfor det skete. Men kvaliteten i det Brøndby foretog sig dykkede. AaB kom til markant flere chancer i anden halvleg, hvor nordjyderne generede 1.7 xG på hele 13 skudforsøg på mål.

Sammenfatning

Schwartau dukkede som nævnt indledningsvist op sent i kampen, og stjal de 3 point til Brøndby i en kamp, som meget vel kunne have sluttet anderledes på måltavlen. For mens de første ca. 30 minutter forløb med hurtigt, dynamisk og energifyldt angrebsspil kombineret med et klogt og veltimet spil mod bolden fra Brøndbys side af, så udviklede kampen fra minut 30 til et godt stykke hen mod slutningen af anden halvleg sig til en træls passiv og sløv gang fodbold - både med og mod bolden. Niels Frederiksen kan være særdeles tilfreds med indledningen på kampen, men må få tilsvarende frustrationsrynker over udviklingen henover kampen.

AaB prodcuerede flest skud, og kunne med mere kvalitet nemt have taget minimum et point med hjem til Nordjylland. Brøndby producerede et begrænset antal skud, og fik det absolut maksimale ud af anstrengelserne.
Deltag i diskussionen
 • Vi skal bare overleve frem til VM og vinterpausen så vi kan få en ny træner ind. Det her går ikke længere. Der er INGEN udvikling
  5 enige

 • Det er fordi NF bare sidder og glor imens den her spilændring sker. Der skal han op og råbe spillerne op og piske dem igang igen, ligesom AZ gjorde. Mentalt kan der ske ting ubevidsst som spillerne ikke ligger mærke til imens de spiller. Det erNF arbejde, at sørge for de fortsætter med, at spille som de gør de første 25 min.

  Der skal roses mere når de spiller rigtigt og der skal piskes mere stemningen i holdet når de dropper intensiteten. Og der skal sendes stærke vendinger ud på banen når man begynder, at lave lange dumme afleveringer.

  Og så var det idiotisk, at man ikke sad mere fokus på Bakiz, da han flere gange viste prøver på, at han var farlig. Den eneste farlige mand på deres hold, men ingen tænkte på at lukke ham ned...
   
  • @BrianGideon det er jo noget eklatant sludder ..NF er da oppe af stolen amsser af gange og han råber og råber….man behøver ikke te sig sig som en idiot fordi man er træner, det er voksne mennesker han har med at gøre

 • mimor1
 • mimor1   1. november 2022   

 • Det virker som vi slet ikke er i form. 20 min pres og så trækker vi os.
  Man kunne også se på Wass at han var helt færdig efter 80 min. Vi snakker her om en landsholdspiller og for ikke længe siden spiller i den spanske liga.
  3 enige

 • mp80
 • mp80   1. november 2022   

 • Er det muligt at få data på spillernes form? Synes godt nok det er bekymrende så hurtigt deres energiniveau dropper, med få undtagelser.

---

 • Er det mig der er for kritisk,jeg synes vores 4 backkæde ikke er stærk nok defensivt, Maxsø ser tung ud, hans ingriben synes at mangle timing. Både JMG og Blas er bedst på den nordlige side af midterlinien. Jeg er med på at i moderne fodbold at backs offensive kvaliteter kan blive kampafgørende. Jeg er nok mere klassisk tænkende omkring den defensive organisation og hælder mere til teorien om at først skal eget mål forsvares og nullet holdes, derfra er der så så bedre forudsætninger for at vinde kampene, da der så kun skal scores en gang.

  Jürgen K. i Liverpool har den seneste tid valgt at bænke Trent Alexander-Arnold som vel forsat anses for at være blandt de bedste i verden på positionen også ud fra hans offensive kvaliteter, men alligevel har JK. valgt at starte inde med den mere klassik defensive James Philip Milner, for at stabiliserer holdet fra start.
  Jeg synes Blas kæmper med at genfinde sit niveau efter hans skade, jeg er begyndt at tvivle på om han på 1-2 år sigt er løsningen på positionen.

  Sebastian Søraas Sebulonsen har jeg ikke set nok på højre back til at afgøre om hans defensiv er stærk nok, spørgsmålet om vi får ham se, da NF ser ud til at vælge JMG.
  2 enige
   
  • @Rasmus Stephansen
   Der går i snit 2 mål ind per kamp, så nej. Du er ikke for kritisk.
   Problemet er størst i højresiden, men der er generelt noget galt. Jeg kender ikke aftalerne, så jeg kan ikke sige hvor det går galt. Eksemplet fra 1-0 målet ovenfor viser det tydeligt. Det er nemt at bebrejde Gammelby, men han har jo rent faktisk fat i en mand. Hvem skal så samle ham op som løber i dybden?

   Der er et stort trænerarbejde med defensiven.
   2 enige

  Se 1 flere kommentarer

 • Det er jo åbenlyst, at vi har problemer med vores defensive spil og lukker alt for mange mål ind. Særligt er vi elendige til at holde en føring, hvor vi gang på gang virker passive og nervøse, når modstanderne begynder at presse på.

  Spørgsmålet er bare hvorfor? Skyldtes det,
  A) En holdsammensætning ude af balance med for få spillere der tænker defensivt. I den nuværende opstilling har vi kun 3 defensivt tænkende spillere, Rado + de to midtstoppere, og i går endda kun to, fordi Wass spillede Rados plads. I mesterskabssæsonen havde vi typisk fem – tre midtstoppere og Rado + Frendrup på midten.
  B) Eller er det bare den usikkerhed der sætter sig i holdet, når man længe har fået scoret for mange mål mod sig. Noget rent mentalt i hovedet på spillerne?
  C) Eller er det noget taktisk, i måden vi forsvarer os på? I de aftaler, eller mangel på samme, der er omkring placeringer, tilbageløb, pres, osv?

  Her kunne det være fedt med en analyse af Pedersbæk, eller en anden med mere fodboldforstand end mig, der kan se på hvad det er der gang på gang går galt, når der bliver scoret mod os. For det er holdets mest presserende problem lige nu. Havde vi kunnet holde vores føringer, havde vi jo ligget stabilt i top 6 nu.
  2 enige · 4 god kommentar

 • Jeg syntes at mange af jer rammer meget rigtigt i jeres anskuelser... noget jeg syntes at kunne huske fra vores mesterskabs sæson var at man konstant kunne høre NF på sidelinjen guide vores drenge rundt på banen (der var ingen tilskuer), når man så kigger ned på bænken i dag, så sker der nærmest ingen ting...

  Jeg gider ikke have en Bo H. på sidelinjen, men når man som træner kan se at aftalerne ikke fungere (Niels siger jo efter kampen at det ikke var meningen), så må Niels da have 1 eller 2 spiller på banen som kan få de andre til at gøre det de skal, hvem er vores indpisker på banen?

  Jeg syntes virkelig at vi løber mange forkert meter i 45 min det er vel fra 30 min og så til de score med ca. 15 min igen eller hvad det nu er... vi ligger for langt fra vores modstander og dermed kommer vi konstant for sent i vores pres... og vi er virkelig nemme at spille udenom...

  Jeg ville virkelig gerne vide hvad det er der sker med vores spiller efter 25 til 30 min...

  Nå men vi fik 3 point og kan måske bygge videre på det selvom vi skal møde et OB hold som lige nu er det mest form stærke i superligaen, så det bliver nok ikke en nemt kamp for os at hive 3 point... men vi skal selvfølgelig tro på det!

 • Kim B
 • Kim B
  Betalende bruger
    2. november 2022   

 • Det kunne være interessant at vide hvad AaB gjorde. De er bagud og jeg kan se de bliver mere aggressive - men ændre de noget f.eks. at presse med en mand mere og en sikring mindre eller hvad gør de?

---

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER