Fodbold live resultater




Analyse: Halvvejs status på grundspillet

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 16. october 2021

Brøndby ligger ved halvvejsmærket på grundspillet i Superligaen placeret på en liden imponerende 8. plads, to point op til OB på sjettepladsen og med fire point ned til Sønderjyske på den første nedrykningsplads. Fordelt på de 11 kampe har der stået to sejre, seks uafgjorte og tre nederlag, mens målscoreren er negativ med 14-15. De blågule hænger lidt med rumpen i sumpen sammen med seks andre hold, som alle ligger indenfor seks point i tabellen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby, scoringer og de andre hold

På rigtig mange parametre peger de underliggende tal også på, at den nuværende placering i midten af sumpen er resutlatet af en ganske gennemsnitlig præstation af Brøndby sammenlignet med de øvrige mandskaber i Superligaen.

Et parameter som Brøndby topper er på boldbesiddelsen. Sammen med FCN (56%) og FCK (54.1%) skiller de blågule sig ud med 54.9%. Men hvordan forvalter Brøndby bolden?

Målt på expected goals er gennemsnittet for hvad hvert hold har akkumuleret i ligaen 14.97 xG pr. klub, og med 15.71 xG ligger Brøndby rigtig tæt på den gennemsnitlige offensive præstation i ligaen. Syv klubber ligger indenfor 1.0 xG fra gennemsnittet, kun FCK og FCM skiller sig markant positivt ud i kunsten at skabe chancer, mens Vejle, AGF og Sønderjyske er de mindst chanceskabende klubber. Sat på spidsen handler det om at Brøndbys evne til at skabe chancer i kampene ikke skiller sig markant ud fra den brede gruppe af hold i Superligaen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby er det ottende mest scorende mandskab pr. 90 med 1.18 mål på i snit 1.43 xG - til sammenligning har FCK ligaens højeste med 2.09 mål på 1.74 xG pr. 90 - og 1.26 pr. 90 (på 1.30 xG imod) hvad angår målene imod - som placerer de blågule med det sjettebedste forsvar, hvilket stadig er et godt stykke fra FCM (som topper listen) med 0.42 mål imod pr. 90. Det bakker op om foregående afsnit, skabte chancer og faktiske mål følges ad og kurverne for de respektive tal skiller sig ikke ud.

En anden detalje handler også om kvalitet. For Brøndby ligger ganske tæt på det forventede gennemsnit målt på scoringer for og imod. Med andre ord har man ikke i nævneværdig grad outperformet konverteringen af chancer (xG) til mål.

Målt på expected goals imod er gennemsnittet (naturligvis det samme som for) 14.97 xG imod for ligaen, og igen rammer Brøndby her ganske tæt på det jævne snit for ligaen med 14.34 xG imod. Brøndby er igen her en del af en bred gruppe i Superligaen, hvor alle i grove træk tillader lige mange chancer til modstanderne.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På 14.34 xG imod har Brøndby indkasseret 15 mål. Med andre ord ligger Brøndby ganske tæt på det antal mål man kunne forvente modstanderen score på de afgivne chancer.

Analysen peger på to ting

Et kig på udviklingen for Brøndbys xG for og imod taler for to tendenser for henholdsvis den offensive og defensive del af spillet på banen. På den nedenstående graf kan der aflæses det faktiske xG tal for og imod kamp for kamp igennem efterårets Superligakampe, ligesom man kan aflæse det rullende gennemsnit over fire kampe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En nærmere analyse af de tal fortæller os to ting. Det fortæller os at Niels Frederiksen efter en lidt svingende defensiv start har fået stykket en stærkere defensiv organisation sammen på holdet. Tendensen er en nedadgående kurve for antallet - og kvaliteten - af de chancer man tillader modstanderne at komme til.

Dernæst fortæller analysen os, at Brøndby har en offensiv udfordring. Man genererer ganske enkelt ikke i tilstrækkelig grad chancer som fordrer at den nuværende placering burde være højere.

Vi kan udelukke defensivt held (hvilket er positivt) - modstanderne scorer ikke færre mål end man statistisk set kunne forvente. Men vi kan omvendt også udelukke at der blot er tale om "stolpe ud" i offensiven og at der er grobund for at score markant flere mål udfra de afslutninger der har været.

Målt på de såkaldte key passes (chanceskabende afleveringer) ligger Brøndby heller ikke imponerende til. Fra sidste sæsons 3.4 pr. kamp er man i denne sæson faldet til 2.61 pr. kamp! Salget af specielt Jesper Lindstrøm og hans 0.83 key pass pr. kamp har været signifikant, specielt fordi en af de spillere der har skulle aflaste på det område - nyindkøbet Mathias Greve - ikke har leveret en eneste i Brøndbytrøjen efter en ujævn start præget af corona og systemændringer.

Det er kun AGF (23) og Vejle (28) der rangerer under Brøndby (31) i antallet af key passes i Superligaen 2021/22 indtil nu. I samme boldgade kan det nævnes, at Brøndby i indeværende sæson i snit har 25 flere afleveringer pr. kamp holdt op imod sidste sæson. Det kunne pege mod en øget tid på bolden og flere pasninger qua modstandere som er mere observante på Brøndbys tidligere succes med hurtigt gennembrudsspil, at man nu er "tvunget" til at holde mere på bolden og orkestrere længere opbyggede angreb.

Radosevic er indikatoren

En indikator på Brøndbys offensive udfordringer finder vi ved et blik på den kroatiske hardhitter Josip Radosevic. Paradoksalt nok erobrer han flere bolde (+2.95) og har flere defensive dueller (+2.15) end sidste sæson, men han afslutter også mere og har færre gennembrudsafleveringer. Og det er rigtig væsentligt for Brøndbys succes i sidste sæson! Forklaring følger.

Radosevic har siden sin ankomst scoret fire mål i Superligaen for Brøndby. Et på straffe, et på en friløber (begge mod FCN - i to forskellige kampe), et på frispark mod Viborg (et regulært målmandsdrop tidligere i indeværende sæson) og så på et langskud mod Horsens i 2018/19 sæsonen. Til det har han brugt 101 afslutninger. Det giver 25 afslutninger pr. mål. Træk straffesparket fra og vi taler om ca. 33 afslutninger pr. mål i åbent spil. Det er IKKE fra ham hverken mål eller afslutninger skal komme!

Radosevic' afslutninger er gået fra 0.6 til 1.3 pr. kamp, en indikator på at Brøndbys offensive spil for ofte ender med en afslutning fra "den forkerte fod" - Radosevic skal ikke afslutte Brøndbys angreb, men ender alligevel med en mærkbar stigning i afslutninger.

På lignende vis skal vi tage et kig på Radosevics bidrag af gennembrudsafleveringer. Afleveringer der - som anvnet antyder - er gennembrydende på modstanderholdets defensiv og som giver en medspiller en bane at løbe ind i for at modtage bolden i et ledigt rum med retning mod mål. Radosevic er gået fra 1.38 til 0.50 pr.90 - og af de 0.5 er der 0% træf i indeværende sæson.

Betyder det at Radosevic er en dårlig spiller? Nej, naturligvis ikke, men det antyder at han i indeværende sæson har fået en større defensivvægt på skuldrene (husk det øgede antal af generobringer og defensive dueller) med en dybere positionering som udgangspunkt, hvilket igen resulterer i hans offensive bidrag går fra produktivt (gennembrudsafleveringer) til mindre produktivt (flere afslutninger - det vil vi ikke have ham til).

For hvad angår afslutningerne, så har de syv spillere der har 1.0+ afslutninger pr.90 scoret tilsammen 10 mål - heraf er det Uhre der har tegnet sig for de 6! Med andre ord har de seks øvrige mest afsluttende spillere i truppen tilsammen tegnet sig for 4 mål! Det har de brugt 50 afslutninger på! Det er 12,5 afslutning pr. mål.

Udfordringen for Niels Frederiksen hedder at finde alternative målscorere til Mikael Uhre. Hvorvidt det skal komme fra wingbacker, midtbanespillere eller øvrige angribere må træningen så vise Niels Frederiksen.

Konklusion: Som en leverpostejsmand i folkeskolen

Brøndby er nok på rette vej i at få stabiliseret defensiven. Men den virkelige udfordring før de resterende 11 runder i grundspillet hedder den offensive gameplan. Den skal gentænkes og opfindes påny. For nuværende er Brøndby som en leverpostejsmad i en madpakke i en folkeskoleklasse - ens som mange andre. Der er i Superligaen ikke udprægede præstationer der peger uden for en placering i det brede midterfelt sammen med en håndfuld øvrige klubber. I toppen er det naturligvis FCM og FCK man er efter, mens man i bunden har afstand præstationsmæssigt til Vejle og Sønderjyske.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Er Brøndby dermed dårlige? Nej, men i skrivende stund efter 11 spillede runder i Superligaens Grundspil har man omvendt heller ikke præsteret til mere end en placering i lejet 3-9. Nu venter de sidste 11 kampe i grundspillet, og udfordringen for Niels Frederiksen og truppen er klar: bevar den defensive struktur og udvikl den offensive,




Deltag i diskussionen




  • Saesonkort
  • Saesonkort
    Betalende bruger
    Top kommentator
    Top enige
      16. october 2021   

  • Brøndby mangler fantasi og kreativitet på midtbanen. Noget som ingen af sommerens indkøb kan bidrage med. Læg dertil 2 wingbacks som bidrager med absolut intet af betydning.

  • Mik
  • Mik   17. october 2021   

  • Lige læst artikel med klip af CV og NF.

    Må sige de er optimister, CV bliver vred og siger: fat det nu her er artiklen med korte klip i tydeligt CV bliver vred og afbryder faktisk NF:

    https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/dansk_fodbold/superligaen/broendby-boss-fat-det-nu/8914894
     
    • Betalende bruger
        17. october 2021   

    • @Mik forstår godt mange i sportsverden i ny og næ syntes at nu det nok med det samme spørgsmål igen og igen og igen.
      Jeg mener langt de fleste sports journalister i dag er håbløse, og det er kun clickbait journalistik de udføre. Der er ingen bund, ærgerlighed, og oprigtig interesse for emnet mere.
      Der bliver stort set aldrig spurgt ind med tekniske spørgsmål til sportsgrenen der udføres næsten kun, hvad føler du spørgsmål.
      1 enig

    Se 3 flere kommentarer

  • Mik
  • Mik   17. october 2021   

  • Problemet er med vores defensive struktur, at den har et hul, for det ødelægger vores offensiv.

    I øvrigt er vi et af de hold som lukker flest mål ind, man siger det bedste forsvar er at angribe, og det ordsprog er jeg tilhænger af.

    Har læst at Greve elsker at spille for os, men aldrig haft så mange defensive opgaver, da det låser hans spil og offensive muligheder. Det er trist at læse eller se når man igen og igen starter inde samtidig med Rado og Frendrup, alle kan se det ikke fungere

    Træner teamet skal slippe håndbremsen og give plads til de offensive spillere kan spille mere frit. Vi ved Greve og Singh fx har offensive kvaliteter, men kræver den type får mulighed for bruge det de er bedst til, uden at være låst med alt for mange defensive pligter.

    Men til at starte med skal NF droppe at spille inde med Rado eller Frendrup samtidig, det fungere tydeligvis ikke.

  • mp80
  • mp80   17. october 2021   

  • Tendensen viser.. det er vel også et spørgsmål om hvilke modstandere man har mødt på det seneste, jo nemmere modstandere, jo bedre tal både offensivt og defensivt burde man have. Når man ser på de mål, der lukkes ind er det tydeligt forsvaret ikke er afstemt.

    Holdets præstation = leverpostej

    Der er intet prangende over spillet, det lækre offensive spil er det intet af, man spiller med bremsen trukket.

---





Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner