Analyse: Panderynker i Brøndby

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 10. august 2022

Året startede i en 3-4-3 på plastikgræsset i Farum, da hjemmeholdet blev besejret i en dominerende præstation fra de blågule gæster i 2-0 kampen. Men det er det samlede billede, når vi tager et kig på de 19 spillede kampe i Superligaen 2022 har budt på, som analyseres for at tage den aktuelle temperatur for Brøndby for at vurdere den aktuelle udvikling på Vestegnen.

Vi kigger nærmere på, hvorvidt Brøndby formår at give sig selv de bedste chancer for at vinde over tid i denne analyse, og fokuserer på udviklingen i 2022.

Enhver fodboldfan kender følelsen. At ens hold har præsteret bedre og til mere end det resultattavlen fortæller øjnene. Hertil kan vi benytte os af Expected Goals analysemodellen. Forklaret på ganske få sætninger handler det om over tid at kigge på kvaliteten af afslutninger for og imod, altså evnen til at skabe chancer og forsvare sit eget mål. Hvor stor en sandsynlighed er der for at score, og hvor stor sandsynlighed har modstanderne haft for at score. Sammenholder vi de to tal får vi Expected Goals Difference - er dette i plus betyder det groft sagt et hold over tid skaber bedre / flere chancer end modstanderne og vil dermed give sig selv chancen for flere sejre end nederlag, er tallet i minus betyder det det modsatte.

En note inden den videre læsning: straffespark - både for og imod er ikke med i statistikken - ej heller på xG, da de ofte forplumrer de faktiske præstationers data.

Uheld eller forventelig utur

21 point (6/3/10) - er de faktiske point Brøndby har hentet i de 19 superligakampe 2022 salet set har budt på. Det er i de kampe blevet til 16 mål for (0.8 mål i snit pr kamp), og 25 gange mål imod (1.3 mål imod pr kamp).

Så for at vurdere Brøndbys egentlige præstation i 2022 kigger vi derfor på de underliggende dataparametre. Først kigger vi på de samlede tal - her er det med et gedigent minus på -9.7 xGD efter 21.53 xG - 31.23 xGA for de blågule. Den faktiske målscore er 16-25, en difference på -9 mål står altså mål med det der statistisk set kunne forventes.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På grafen ovenfor ses xGD og den faktiske måldifference, og det viser en udfordring i at skabe de bedste forudsætninger for over tid at vinde flere fodboldkampe end at tabe. Resultaterne har i grove træk fulgt den statistiske sandsynlighed - Brøndby har tabt de kampe de statistisk set kunne forvente at tabe. Kun periodevis har man bare været omkring 0 på xGD.

For at blive klogere på årsagerne til den negative xGD dykker vi et spadestik dybere ned i præstationsdataen, og kigger på expected goals for (xG) og imod (xGA). Her bliver det afsløret - se nedenstående grafik - hvordan Brøndbys evne til at skabe chancer er dykket, og er i store periode ganske enkelt hænger under 1.0 xG pr kamp, mens xGA går mod skyerne.

Så mens Brøndby statistisk set kan forvente at score mellem 0-1 mål pr kamp, så ligger modstanderne i snit mellem 1-2 mål pr. kamp.

Med andre ord - offensiven har svært ved at skabe chancer, mens defensiven slet ikke i samme omfang som tidligere kan lukke af. Starten af 2022/23 sæsonen peger mod de samme udfordringer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Der ses ikke en reel effekt som ønsket af systemskiftet til 4-4-2 diamant. Brøndby er blevet markant mere sårbare defensivt - der er en symetri i at modstanderne både skaber flere chancer og scorer flere mål imod Brøndby, mens offensiven i uhørt grad mangler fire power til både at skabe chancerne og konvertere dem til mål.

Konklusionen

Brøndbys 2022 kan ikke bortforklares med uheld. Resultaterne bliver underbygget af præstationsdata. Groft sagt har man fået som man statistisk set kunne forvente. For over tid spiller man til at tabe flere kampe end man vinder.

Offensiven stagnerede i det tidlige 2022, og har aldrig haft den optur der er søgt efter, mens defensiven er i den ringeste forfatning set siden sommeren 2019.

Niels Frederiksen står med en glasklar udfordring. Han skal skabe et plus på expected goals difference - således holdet over tid igen genvinder evnen til at vinde flere kampe end de taber. Det kan ske via flere veje:

 • Offensiven kan udvikles i en sådan grad, så den overstiger den aktuelle defensive risici man spiller med
 • Modstandernes chancer skal kvæles i et sådan niceau, så xGA forceres under det niveau man selv formår at skabe chancer til

Den nuværende vej har i 2022 ikke givet pote, og man står for nuværende med en hovedpine der skal findes en panodil eller to til for at afhjælpe afhjælpe symptomerne.
Deltag i diskussionen
 • mp80
 • mp80   10. august 2022   

 • Spillersammensætningen er helt forkert desværre, CV og NF famler i blinde virker det til og har ikke en klar retning. CV bliver ved med at hente udviklingsspillere, hvor nogle af dem kaldes performance spillere tab fx Alves, han har intet vist, langt de fleste er unge som skal udvikles over længere tid. De har ikke erfaring fra Europagruppespil eller landsholdsfodbold, man har ikke hentet stærke ledere, kort sagt man har hente unge spillere uden “hår på brystet”.

  CV har hentet flere spillere som er bedst på kanten på trods af NF ikke spiller med kantspillere og der er en klar tendens til at spillere hentes og bruges andre steder på banen end hvor de er stærkes, selv de dyre indkøb fx Greve og tidl. Børkeeiet. Greve fungere bare ikke når han ikke bruges rigtigt, giv han nu den rigtig plads og lad ham få flere kampe i streg, ellers må han videre. Børkeeiet har gjort det virkelig godt i Rosenborg, hvor han er en af deres bedste, han blev købt som et kæmpe talent, men fik aldrig rigtig tillid fra træner teamet og blev skiftet rundt konstant.

  Rotation er det helt store problem pt, NF skifter rundt konstant, både blandt spillere og system og det duer bare ikke, hvordan skal spillerne opbygge rutiner og relationer, hvis der roteres konstant?

  Der skal ske store ændring og der trænger i den grad til oprydning og rutine og ledere på banen a la Maxsø.
  7 enige · 3 god kommentar
   
  • @mp80 det er jo ikke korrekt synes man skal være fair i sin kritik ikke kun brokke sig.

   CV har ikke hentet udvikling i dette vindue men hentet 1-1 og en direkte erstatning af Bruus.

   Så synes netop CV virker til ændre den strategi nu.

   Omkring Alves manden skal lige starte inde før man kan bedømme ham og det man så lige før han blev skadet var ikke så skidt. Så synes ikke dit eks er godt.

   Omkring Tobias B blev han hentet af en anden sportschef og det er ikke kun NF der ikke har kunne få nok ud af ham

   Tror den norske spilletid med fysik og mindre teknik og fart passer ham bedre. Norsk fodbold ser jeg ikke på samme niveau som den danske superliga.
   2 enige · 1 god kommentar

  Se 6 flere kommentarer

 • Joblar
 • Joblar   10. august 2022   

 • En fin data baseret analyse, som vel egentlig bare understøtter det mange af os har kunnet se søndag efter søndag - der er massive problemer på holdet.

  Jeg savner i den grad et klart og fast udtryk eller spilkoncept - altså jeg har ingen ide om hvordan det er Brøndby gerne vil spille fodbold, der skiftes formation og spillere næsten fra gang til gang, og så mangler der åbenlyst en klar plan (strategi) for hvordan vi skal spille i fase 1, 2 og 3 det virker noget tilfældigt det der foregår.

  Faktum er at vi med det 3 største budget under performer big time og slet slet ikke lever op sportslig til det man kan forlange og forvente, så jeg tør faktisk godt bruge ordet krise da det nu har stået på over 19 kampe, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige at et lignende billede tænker jeg også gør sig gældende for sidste sæson.
  5 enige
   
  • @Joblar giver dig ret i det meste af det du skriver

   Det kan alle se det funker ikke, men krise synes jeg vi skal vente et par kampe med at se, spillemæssig krise kan vi godt sige. Pga spillet i denne og meget af sidste sæson.

   Truppens bredde med kvalitet er ikke stærk nok, det har kostet i superligaen. I sidste kamp mod FCK så vi en klasseforskel selvom vi stillede op i bedste formation, men der spillede vi bare elendigt. Det kan de langt bedre og det har vi også set når det køre, selvom vi kun har set det i to halvlege i denne sæson.

   Med en videredeltagelse torsdag og CV får hentet 2 kvalitets spillere ind med erfaring på den offensive del.

   Så tror jeg godt billedet kan vende, så krise vil jeg vente med da superligaen næsten lige er startet og den er 50/50 på om vi går videre torsdag. Enig med spillemæssig krise og været det i langtid, håber det vender torsdag og tror CV henter noget ind meget snart og det bliver noget rigtig godt

  Se 4 flere kommentarer

 • Laasss
 • Laasss   10. august 2022   

 • Skift nu bare tilbage til en 3 back kæde, sagde det den gang som nu, vi har ikke spillerene til 442, indse det NF.
  1 enig

 • Tak for god analyse. 4-4-2 / 3-5-2. osv.

  Til en start var jeg godt tilfreds med NF skiftede til 4-4-2, nu ved jeg ikke om det er en holdbar strategi. Spørgsmålet er vel hvad CV vil på længere sigt, skal vi evne at spille begge systemer, alt efter den modstander vi stor overfor, eller vil han lægge sig fast på et system?

  Maxsøe fungerer bedst i 3-5-2 så måske, hvis han bliver, man skal tage dette dette udgangspunkt, Rosted er også bedst i 3-5-2, Blas har defensivt set skidt ud i 4-4-2
  Seb.s ved jeg ikke helt hvor er - har en ide om hans fysik og evne til at komme frem i feltet er bedre i 3-5-2, Tshiembe har set bedst ud i 4-4-2, men mon ikke med hans hurtighed og det har har lagt på vil gøre det godt i en 3-5-2.

  Er NF ikke tvunget til at finde Quick-løsninger - plukke de lavt hængende frugter - der er vel efterhånden en del der taler for at gå tilbage i 3-5-2 og med KP analyse er skriften på væggen vel malet i store bogstaver - Hvad tænker i andre herinde - Er I for eller imod
  4-4-2 / 3-5-2 og skal holdet evne begge systemer i den moderne fodboldverden...????
  2 enige · 1 god kommentar

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    10. august 2022   

 • Det er en gengivelse af 2005. Et helt mesterhold forlod klubben over 2 transfervinduer, niveauet på træningsbanen og vinderkulturen i truppen blev i samme omgang bombet tilbage til stenalderen. Derudover er truppen udelukkende tilført øllebrød og projekter, som er milevidt fra det nødvendige niveau.

  Tiden er til at evaluere strategiens målepunkter og CVs stratetiske planlægning og eksekvering. Faktum er, at vi er på katastrofekurs.
  4 enige
   
  • @Saesonkort. Jeg er helt enig. Jeg kiggede lige på nedrykningssæsonen 2013. Spillere som Jens Stryger, Anitpas, Thygesen og Makienok vil alle kunne styrke det nuværende hold. Det siger lidt om, hvor dybt vi er faldet.
   Og det er en gentagelse af fejlen fra 2005, hvor man lænede sig for meget tilbage og troede, at nu kommer det af sig selv - i stedet for at bygge ovenpå det momentum, der er skabt med mesterskabet. ØV!
   
  • @Saesonkort du skriver sådan at vi udelukkende tilført øllebrød

   Synes du Blas, Kevin T og Heggheim er øllebrød, så ser vi to meget forskelligt på tingene ja CV har svigtet på flere punkter, men skal da også have ros for at have fået spillere ind der har vist at kunne levere varen. Det halter på midtbanen og Angrebet særligt, der er det ikke godt nok, men det der er hentet ind i forsvaret har jeg nul klager over og synes det er alt andet end Øllebrød som du beskriver det

   Så er ikke enig med dig i udelukkende.
   1 enig

  Se 5 flere kommentarer

 • Av Av det gør ondt i ens Brøndbyhjerte. 6 sejre i 19 superligakampe. Kunne det så forklares med skader på nøglepositioner eller lignende, men vi er jo simpelthen bare ringe. Og det her er vel lavet inden FCK kampen så nu hedder det 6 sejre i 20 kampe med en målscore på 17-29 i 2022 - et MINUS på 12 mål hvilket efter en hurtig tur på superstats er den ringeste i hele ligaen.

  På den korte bane bør vi vel overveje en retur til 3-5-2 indtil vi får en ny angriber/offensiv midt for det er ikke min fornemmelse, at vi laver flere chancer med 4-4-2 end vi gjorde med 3-5-2 - til gengæld er målene begyndt at dukke op i den forkerte ende, og jeg ser ikke tegn i sol måne og stjerne på at det er ved at vende.

  Fx giver det nul mening, at vi har overhånden på boldbesiddelsen inde i Parken mod FCK i søndags - det må være en af de meget få gange det er sket - men FCK ved jo godt, at vi ikke kan særligt meget med bolden når vi ikke er på en omstilling for både Divko, Kvistgaarden og Hedlund er bedst med noget rum at løbe i, og vores midtbane er for langsomme til at sætte en mand, så man skal ikke frygte noget derfra.

  Skal man vinde over os så giv os bolden, pak dig relativt meget og sikre dig at vores fløje bliver så presset, at de primært skal slå høje bolde ind i feltet når vi angriber. Så er du 90 % sikker på at vi ikke scorer, og du kan i ro og mag se frem til dit hjørnespark.

  Jeg er ikke på noget fyringshold - Jeg tror godt vi kan få vendt butikken, og jeg ser ikke en flok spillere der har givet op - og i ny og næ har tingene jo også klikket men resten af 2022 kan ikke forsætte sådan her.
  3 enige · 3 god kommentar

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    10. august 2022   

 • Jeg tror også at holdet, foruden et par nye fungerende spillere, savner en frisk og dygtig ass træner,
  5 enige

 • Det er altid svært at være uenig i Kaspers grundige analyser, men slutkampene sidste sæson og Europa-kampene mod Basel og Pogon Stettin viste trods alt, at der også er grundlaget i truppen for at genskabe et godt hold. Kampen i morgen mod Basel bliver afgørende og skal angribes med mod og kampvilje. Det duer ikke blot at stille sig ned i forsvaret og forsvare 1-0 føringen. Holdet skal selvfølgelig løfte sig efter nederlaget til PSE, men det mener jeg også godt, at det kan!
  3 enige · 2 god kommentar

 • Nu siger jeg noget kontroversielt - fejlen er, at vi satser for meget på MC og unge spillere. Vi taler vores MC op til noget, det ikke er. Vi er ikke FCN. MC kan ikke bære klubben - og det er alt for stort et pres at lægge på de unge spillere.
  Derudover så er vi blevet overhalet med af FCK, FCN og FCM på talentsiden - så vi må forvente, at der vil være længere mellem snapsene. Jeg elsker vores unge spillere, men vi har også behov for at være realistiske både med MC og de unge, vi henter.
  Vi SKAL have klassespillere på holdet med højt bundniveau, erfaring og lederskab både i kamp og træning. Lige nu har vi kun Maksø. Ja - det koster nogle penge, men uden de spillere kan vi ikke udvikle de unge og den samlede forretning - og vinde fodboldkampe.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Nillerfan
   Du overser en vigtig faktor i din kritik af MC: Det projekt skal først være færdigt om 4-5 år. Man har forsømt det område fra 2005 til 2015, eller noget i den retning, og det tager altså mindst 10 år at bygge sådan noget op. Så vi får først rigtig et resultat at se omkring 2025.

   Derudover har du ret i at den nuværende trup ganske enkelt er for dårlig. Men det skyldes dårlige indkøb, det har ikke rigtig noget med MC at gøre.
   1 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer
   
  • @Nillerfan Lige den med alder bør altså ikke have betydning - ja vi stiller med den 2. yngste gennemsnitlige startopstilling i ligaen i 2021/2022 - men vi er på 24 år og 295 dage -Randers er ældst med 26 år og 220 dage. Så stor er forskellen i ligaen altså heller ikke bortset fra FCN der er ekstreme med en startopstilling på 22 år og 20 dage.

 • Det er ikke det defensive vi står svagt, det er det offensive og det er sådan det har været længe. Det synes jeg må være klart for alle.

  Vi score alt for lidt, og skaber for lidt chancer det billede kan vendes med kreativ spiller på midtbanen der kan lede.

  Ikke mindst en angriber i front der forstår at score på de chancer der trods alt kommer.
  Vores angreb mangler kvalitet og har gjort det længe, kun Hedlund vil jeg betegne som en kvalitets angriber ikke pga. mål, men pga. alt det andet han tilføjer i en kamp.

  Lad ham få en kvalitets angriber oppe foran, så tror jeg hurtigt det billede kan vende.
  Det er mig en gåde at en god spiller som Greve at NF ikke formår at kunne bruge ham bedre, jeg synes ikke Greve har fået chancen og det er for mig trænerteamets ansvar for Greve er en god spiller.
  1 enig
   
  • Kenneth
  • Kenneth
   Betalende bruger
     10. august 2022   

  • @CV fan side
   Jeg er enig i at vi mangler en angriber, men viser analysen netop ikke at vi ikke kommer frem til chancerne så en angriber vil ikke kunne ændre det store da han ikke vil få bolden der hvor det bliver farligt ?
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • Kaiser står uden klub og kan fås gratis, hvis han vil og kan. Så kan jeg ikke se han ikke kan være en spiller vi kan bruge til midtbanen, ja måske hente en mere.
  Kaiser ved vi hvad står for han har lederevner, kan lave mål og har offensive kvaliteter og kender klubben. Jeg ville ikke være bange for at bruge ham, hvis han stadigvæk er ledig på markedet og ikke stoppet sin karriere som han også har talt om hvis ikke der kom noget.

  Men står uden klub og ser ham som en midlertidig god løsning til midtbanen, han ville klæde dette hold på mange områder godt, og kunne sagtens komme en mere til samt en angriber.

  Synes det er vores offensiv og kunne skabe noget der halter, det defensive selvom tallene viser andet, samt vi lod 4 mål gå ind sidste kamp, synes jeg ikke er vores svage punkt.
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     10. august 2022   

  • @CV fan side, pas på at du ikke går i selvsving igen og spammer til højre og venstre.
   1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • Spændende at se med tal. I mit hoved mangler vi en bedre sammensætning af truppen. Alt for meget er overladt til at vores backs skal hjerne op og ned af linjen. Jeg håber vi ser os bruge en mand mere foran vores backs, så de kan komme i overlap og vi skaber overtalssituationer på kanterne. Den dynamik findes ikke. Til gengæld har vi for mange på den centrale midt. Jeg vil hellere have man spillede 4-4-1-1 end 5-3-2 eller andre med 5 i bagkæden. Få nu Greve ud på en kant, brug Rado som en reel skraldespand med Slimane foran ham også en reel 10er og angriber. Vi mangler i min optik 1-2 kantspillere mere, 1 angriber mere og måske en 10er mere.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • Laasss
  • Laasss   10. august 2022   

  • @Brøndbystrand giver dig delvis ret i de indkøb mangler, vis vi skal spille 442 med kanter. Men da vi jo skal købe performance spillere med klasse, snakker vi vel så i mellem 60 og 80 millioner i indkøb.

   Selv om JB udtaler der er midler til rådighed, tror jeg ikke de er i den størrelse orden.

 • ClausM
 • ClausM   10. august 2022   

 • Ny ejer, ny træner så er vi godt på vej.

 • ClausM
 • ClausM   10. august 2022   


 • ClausM
 • ClausM   10. august 2022   


 • ClausM
 • ClausM   10. august 2022   


KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER