-
Søg
-
Log ind
-
Opret bruger
Nicolai Vallys har en stærk fodboldhjerne og forståelse for spillet. Offensivspilleren viste mod Horsens prøver på, hvordan han mestrede forståelsen for rum. Han var god til at læse spillet, og enten ved egne løb at skabe plads for sig selv eller sine medspillere, eller ved at sætte sine medspillere op med kloge afleveringer der udviklede spillet.
Brøndby har manglet den offensiv spiller der kan arbejde i mellemrummet. Finde det ledige rum, time sit løb, modtage bolden og vende med den. Eller læse spillet på banen og søge de ledige rum foran modstandernes felt for at komme til afslutning. En offensivspiller der producerer både chancer såvel som selv genererer skud.
Hvis vi tager et kig på nøgletallene for Vallys mod Horsens, så producerede han 2 afslutninger (0.38 xG), 1 skud assists, 3 berøringer i feltet samt 5 afleveringer til modstandernes felt. Som bonus trak han også et gult kort til Horsens undervejs. Ligesom han også han en vis rolle i Ohi Omoijuanfos scoring.
Hvad er det i praksis?
Omsat til spil på banen kommer ovenstående data således til udtryk:
Brøndby har et opspil i højreside, men fremfor utålmodigt at søge frem i banen med det samme afventer Vallys, og tager først indløbet i feltet langt senere. Den senere ankomst i feltet betyder han ikke når at blive samlet op af Horsens, hvorfor han kan komme til et skud.
En klar force Vallys har i sit spil er hans vendinger med bolden. Lige som evnerne til at kunne modtage bolden i små rum uden at stresse på håndteringen af den.
Et eksempel er nedenstående - Vallys søger ned i banen, tilbyder sig som en mulighed ind i banen for Cappis på venstrebacken, hvor han modtager bolden og i sin vending kommer fuldstændig på bagsiden af Horsens organisation - men bliver bremset af et trøjeriv der koster gult til en Horsensspiller.
Forståelsen for rum er nævnt mange gange i denne analyse - med rette, da det vitterligt er en kernekompetence hos Vallys. Nedenfor læser han spillets udvikling, så allerede da Greve modtager bolden (med ryggen til Vallys) søger den nye nummer 7 ind i det rum der opstår på bagsiden af den Horsens der går i pres på Greve.
Her viser Vallys en formidabel splitvision. For på en og samme tid har han scannet rummet op i banen og set løbet fra Cappis i venstre siderum.
Så Vallys modtager bolden, lægger den til rette for sig selv på sin første berøring, så han bliver retvendt i banen og kan sende Cappis fri i venstre siderum.
Vallys kan, efter sin første berøringer hvor han lægger den til rette for sig selv, aflevere på sin anden berøring. Splitvision og løb i rum - vel udført af den nye nummer 7.
Endnu et eksempel på Vallys evne til at læse spillet og en høj splitvision kommer i nedenstående situation.
Fra sin position som venstre 10er tager Vallys løbet ud i venstre siderum, da Brøndbys spidsangriber modtager bolden. Angriberen lægger den af til Vallys der søger ned i banen.
Greve og Vallys viser her en god forståelse for hinanden - Vallys lægger den retur i banen til Greve der førstegangsafleverer bolden frem til Vallys, der i mellemtiden med det samme er løbet videre til et nye ledigt rum. Vallys har allerede læst spillet - den føromtalte splitvision gør ham netop i stand til at læse og opfatte spillet det hurtigere end mange andre - og set Cappis der løber dybt i siderummet.
Så med sin førsteberøring kløver han Horsensdefensiven på tværs og sætter fremdrift og fart i Brøndbys offensive spil.
Sammenfatning
Nicolai Vallys viste mod Horsens prøver på sin spilintelligens, og forståelse for både egen samt medspilleres position på banen. Det er evnen til at finde åbne rum, og se udviklingen i spillet før andre på banen. Vallys producerede skud, skabte skud for andre og vendte op i banen.
Deltag i diskussionen
19Magic64 9. september 2022
Glæder mig til at han forhåbentligt forløser det talent i Brøndby også, og at vi snart skal lave Fenerbahce for ham..
nicolai83 9. september 2022
RommeTilPhiriOgSå 9. september 2022
Jeg kan med fordel anbefale at læse det her take på situationen.
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10160087807679921&id=588689920&set=a.10150257688764921&eav=AfYQgq7iuWz6xkTghOVcMmQnG3wdhX9Zny5PWTGPsuj56aBCADsvMfMrz2fSELyb8vM&paipv=0&source=48
19Magic64 9. september 2022
Jeg skriver bare jeg håber snart vi skal lave en Fenerbahce, det er da kun at se fremad..
RommeTilPhiriOgSå 9. september 2022
Men lad os da endelig tage samtlige artikler, hvor Vallys' navn indgår, og påpege at han fortjener sin Fenerbahche.
kewell
Betalende bruger
9. september 2022
Jeg kan godt undre mig over xG'en værdierne der tildeles.
Vallys har flere afslutninger end to i kampen. Han har tre store chancer i 2. halvleg og en enkelt løs/svær afslutning i 1. halvleg på en aflevering fra Gammelby, mener jeg det er.
At de tre store chancer i 2. halvleg kun kaster 0,36 xG af sig synes jeg er en direkte fejl. Han burde klart have lavet mindst en pind i kampen, og det synes jeg ikke man læser i en xG på 0,36, som vel ret beset ikke regner en eneste af de tre chancer for store chancer.
Måske har den ikke engang den ene af dem med, fordi Vallys rammer bolden skævt.
De to chancer hvor han rammer kassen, skal han jo bare placere bolden uden for målmandens ramme, så er der mål, men begge to sidder desværre lige på keeperen.
Nu skal Kasper Pedersbæk selvfølgelig ikke stå på mål for xG beregningen, men jeg synes man bør tage have med i overvejelsen af den, om de angivede værdier reelt holder vand.
Min FotMob app giver os gudhjælpemig en xG på 0,88. Det er jo helt ved siden af i min verden.
Vild Kimfort 9. september 2022
kasperpedersbaek
Administrator
9. september 2022
kewell
Betalende bruger
9. september 2022
Men det er den beregning jeg er ekstrem nysgerrig på. Det virker simpelthen ikke korrekt hvis man tager Horsens kampen som eksempel. Og vi ser jo begge tonsvis af fodboldkampe og har gjort det nærmest siden vi kunne gå og selv spillet. Så vi ved jo godt hvad en chance er.
Iflg. Vallys’ xG så skal have ca. 9 af den slags for at score et mål. Det kan jeg ikke tro du synes er retvisende?
kasperpedersbaek
Administrator
13. september 2022
kewell
Betalende bruger
16. september 2022
Fair nok. Jeg må indrømme at jeg har svært ved at acceptere den, ofte meget lave, xG beregning der bliver tildelt.
Den strider ofte imod alt det man føler man har set/oplevet de sidste 30-35 år.
Men det er delvist også betinget af, at jeg ikke medtager dårligere skytters afslutninger i min vurdering af chancen, når den tilfalder f.eks. Vallys, hvilket selvfølgelig er med i xG beregningerne.
Der er en væsentlig forskel på min vurdering af en chance, om det er Vallys og Gammelby der kommer frem til den, simpelthen fordi Vallys vil score mere på samme chance.
Det kunne være ekstremt spændende vis man kunne dykke ned i den xG beregning, for hvordan sammenligner man situationer, som aldrig rigtigt helt er ens?
Har man et barometer/procent for hvor presset man er i skud øjeblikket? Eller graduerer man mere simpelt med lidt presset, middel presset, meget presset.
Og hvis det er en procent, hvordan fastsætter man den?
Derudover er der en del flere parametre end presset.
Man kommer nok aldrig helt uden om subjektivitet i beregningen, med mindre det er en computer der beregner den, og så er den handicappet af de betingelser den er sat op til at beregne efter, som umuligt kan tage højde for alt i afslutningen.
Jeg kan dog godt forstå begejstringen over selve xG, da det er en langt bedre skudanalyse end den gamle, som blot talte skud på mål og skud i alt. Der indeholder xG'en langt mere.
Man skal, som du også selv har nævnt, passe på med at gøre en skudanalyse til en vurdering af hvem der burde have vundet.
De to ting hænger ikke altid sammen, selvom man er kommet nærmere end den gamle skud på mål statistik.
preben
Betalende bruger
9. september 2022