Fodbold live resultater
Analyse: Vallys med splitvision og mellemrum

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 9. september 2022

Nicolai Vallys har en stærk fodboldhjerne og forståelse for spillet. Offensivspilleren viste mod Horsens prøver på, hvordan han mestrede forståelsen for rum. Han var god til at læse spillet, og enten ved egne løb at skabe plads for sig selv eller sine medspillere, eller ved at sætte sine medspillere op med kloge afleveringer der udviklede spillet.

Brøndby har manglet den offensiv spiller der kan arbejde i mellemrummet. Finde det ledige rum, time sit løb, modtage bolden og vende med den. Eller læse spillet på banen og søge de ledige rum foran modstandernes felt for at komme til afslutning. En offensivspiller der producerer både chancer såvel som selv genererer skud.

Hvis vi tager et kig på nøgletallene for Vallys mod Horsens, så producerede han 2 afslutninger (0.38 xG), 1 skud assists, 3 berøringer i feltet samt 5 afleveringer til modstandernes felt. Som bonus trak han også et gult kort til Horsens undervejs. Ligesom han også han en vis rolle i Ohi Omoijuanfos scoring.

Hvad er det i praksis?

Omsat til spil på banen kommer ovenstående data således til udtryk:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby har et opspil i højreside, men fremfor utålmodigt at søge frem i banen med det samme afventer Vallys, og tager først indløbet i feltet langt senere. Den senere ankomst i feltet betyder han ikke når at blive samlet op af Horsens, hvorfor han kan komme til et skud.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En klar force Vallys har i sit spil er hans vendinger med bolden. Lige som evnerne til at kunne modtage bolden i små rum uden at stresse på håndteringen af den.

Et eksempel er nedenstående - Vallys søger ned i banen, tilbyder sig som en mulighed ind i banen for Cappis på venstrebacken, hvor han modtager bolden og i sin vending kommer fuldstændig på bagsiden af Horsens organisation - men bliver bremset af et trøjeriv der koster gult til en Horsensspiller.

Forståelsen for rum er nævnt mange gange i denne analyse - med rette, da det vitterligt er en kernekompetence hos Vallys. Nedenfor læser han spillets udvikling, så allerede da Greve modtager bolden (med ryggen til Vallys) søger den nye nummer 7 ind i det rum der opstår på bagsiden af den Horsens der går i pres på Greve.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Her viser Vallys en formidabel splitvision. For på en og samme tid har han scannet rummet op i banen og set løbet fra Cappis i venstre siderum.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Så Vallys modtager bolden, lægger den til rette for sig selv på sin første berøring, så han bliver retvendt i banen og kan sende Cappis fri i venstre siderum.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Vallys kan, efter sin første berøringer hvor han lægger den til rette for sig selv, aflevere på sin anden berøring. Splitvision og løb i rum - vel udført af den nye nummer 7.

Endnu et eksempel på Vallys evne til at læse spillet og en høj splitvision kommer i nedenstående situation.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Fra sin position som venstre 10er tager Vallys løbet ud i venstre siderum, da Brøndbys spidsangriber modtager bolden. Angriberen lægger den af til Vallys der søger ned i banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Greve og Vallys viser her en god forståelse for hinanden - Vallys lægger den retur i banen til Greve der førstegangsafleverer bolden frem til Vallys, der i mellemtiden med det samme er løbet videre til et nye ledigt rum. Vallys har allerede læst spillet - den føromtalte splitvision gør ham netop i stand til at læse og opfatte spillet det hurtigere end mange andre - og set Cappis der løber dybt i siderummet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Så med sin førsteberøring kløver han Horsensdefensiven på tværs og sætter fremdrift og fart i Brøndbys offensive spil.

Sammenfatning

Nicolai Vallys viste mod Horsens prøver på sin spilintelligens, og forståelse for både egen samt medspilleres position på banen. Det er evnen til at finde åbne rum, og se udviklingen i spillet før andre på banen. Vallys producerede skud, skabte skud for andre og vendte op i banen.
Deltag i diskussionen
 • 19Magic64
 • 19Magic64
  Betalende bruger
    9. september 2022   

 • Den smule jeg har set til Vallys i Silkeborg, har jeg set en spiller med et overblik godt over gennemsnittet, og en spiller der er stærk på første og anden berøringen.

  Glæder mig til at han forhåbentligt forløser det talent i Brøndby også, og at vi snart skal lave Fenerbahce for ham..
  7 enige · 5 god kommentar
   
  • nicolai83
  • nicolai83
   Betalende bruger
     9. september 2022   

  • @19Magic64 Bare rolig, jeg er ikke i tvivl om at han nok skal få sin FB. Og når det sker vil det være så smukt. Jeg glæder mig.
   1 enig
   

  Se 2 flere kommentarer

 • kewell
 • kewell
  Betalende bruger
    9. september 2022   

 • Vallys er en nydelse på banen, og han evner lidt af det hele som man gerne vil have fra en 10'er, og lidt atypisk måske, også en fin fysisk pakke med både størrelse og fin fart.
  Jeg kan godt undre mig over xG'en værdierne der tildeles.
  Vallys har flere afslutninger end to i kampen. Han har tre store chancer i 2. halvleg og en enkelt løs/svær afslutning i 1. halvleg på en aflevering fra Gammelby, mener jeg det er.
  At de tre store chancer i 2. halvleg kun kaster 0,36 xG af sig synes jeg er en direkte fejl. Han burde klart have lavet mindst en pind i kampen, og det synes jeg ikke man læser i en xG på 0,36, som vel ret beset ikke regner en eneste af de tre chancer for store chancer.
  Måske har den ikke engang den ene af dem med, fordi Vallys rammer bolden skævt.
  De to chancer hvor han rammer kassen, skal han jo bare placere bolden uden for målmandens ramme, så er der mål, men begge to sidder desværre lige på keeperen.
  Nu skal Kasper Pedersbæk selvfølgelig ikke stå på mål for xG beregningen, men jeg synes man bør tage have med i overvejelsen af den, om de angivede værdier reelt holder vand.
  Min FotMob app giver os gudhjælpemig en xG på 0,88. Det er jo helt ved siden af i min verden.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @kewell Ja, jeg har også undret mig. Samlet set har Brøndby en xG på under 1, og det synes jeg bare ikke passer med chancer der var i kampen, hvor jo både Vallys midt for mål og den Hedlund scorede på, var forholdsvis store. Jeg ville have troet at vores xG lå et sted mellem 1 og 2.

  Se 4 flere kommentarer

 • preben
 • preben   9. september 2022   

 • Mange tak også for den her !

Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner