Debat: Får Brøndby nok fra wingbackerne?

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 23 dage siden

Paradoksalt er der ingen af de nuværende tre mest benyttede spillere til positionerne som henholdsvis venstre- og højrewingback, som er grundskolede som forsvarsspillere. For de tre mest benyttede til pladserne er de to tidligere angribere Andreas Bruus og Kevin Mensah sammen med Peter Bjur, tidligere kantspiller- og midtbanespiller.

Tallene først 1 - Defensiv lighed

Et hurtigt kig på de defensive tal for de tre spillere Bruus, Mensah og Bjur afslører de to unge af spillerne - Bruus og Bjur - som værende defensivt svagere i 1-vs-1-duellerne end Kevin Mensah, som både dominerer på antal dueller og antal vundne dueller.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hvor Mensah også dominerer er dog også på antallet af mistede bolde (fejlafleveringer, mislykkedes driblinger osv.), hvor den rutinerede nummer 14 også mister bolden lige under 14 gange i snit pr. 90minut. Ingen af de tre spillere skejer voldsomt ud på begåede frispark, ligesom de også ligger tæt i antallet af generobringer for hver kamp.

En ting der er gennemgående for alle tre spillere er manglen på at orientere sig i sin blindside. Det så man senest for Mensahs vedkommende mod FCK, hvor han ganske enkelt stod og kiggede fodbold ind centralt i banen, og ikke så FCKs unge Kristiansen der kunne samle riposten fra Falks afslutning op. Det er ikke kun gældende for Mensah, for også unge Bjur har en tendens til at glemme hvad der sker i ryggen på ham (hvor udekampen mod AaB står som et lysende eksempel herpå). Alle tre spillere skal bankes ind i hovedet, at de skal blive bedre til at orientere sig i deres blindside.

Tallene først 2 - Offensive mangler

Det offensive bidrag fra wingbackerne er ganske enkelt ikke godt nok. Et kig på tallene fortæller det soleklart. Hvis vi tager totalen for mål, assists og anden assists har de tre spillere haft sidste / næstsidste eller tredjesidste fod på sølle fem mål (fordelt på 2 mål, 2 assists og 1 anden assist). Det er ikke fordi mulighederne er der, og spillerne bare er uheldige (læs: manglende kvalitet i afslutningerne) med deres afslutninger.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For et kig på expected goals (xG), altså en direkte analyse på sandsynligheden for scoring på en given afslutning, viser maksimalt 0.05 xG (altså alle en spillers noterede afslutninger lagt sammen og divideret ud pr. kamp) per 90. minut som det højeste (Bruus) og med Bjur (0.04) og Mensah (0.03). Det betyder at vi - udfra de hidtil foretagende afslutninger - ikke har kunne forvente os mere end maksimalt en scoring hver 20. kamp fra dem hver.

Mest afsluttende er Peter Bjur med i underkanten (0.92) afslutninger pr. mål, hvor Bruus ligger efter med 0.66 afslutning pr. kamp og med Mensah som en passiv offensiv kræft med blot en afslutning i godt og vel hver tredje kamp (0.35afsl./90m)!

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Grafikken ovenfor viser spillernes heat map (deres placering på banen i boldbesiddelse) samt en shot map (lokationer hvorfra de afslutter). Bruus springer i øjnene som den der er mest stabil i sine positioner for afslutninger.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Bruus viste mod Sønderjyske et glimrende eksempel på godt offensivt wingbackspil, da han i dette tilfælde kommer med i feltet, og løber fri (efter i øvrigt et perfekt løb fra Hedlund der trækker Dal Hende væk fra den zone Bruus kan løbe ind i).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor er igen et eksempel på, NÅR de kommer med frem, at Brøndbys wingbacker kan blive offensive trusler. Ovenstående grafik er fra hjemmekampen mod FCM, hvor Brøndby leverede en fremragende kamp (og hvor Bruus i øvrigt scorede i denne sekvens grafikken stammer fra). BEGGE wingbacker (Mensah i venstre) er højt placerede og spreder modstandernes forsvar ud, og man ender også med at have en åbning som Bruus benyttede succesfuldt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Peter Bjur viste mod OB det præcis samme (igen - begge wingbacker er højt i banen). Højt placeret og med modet fra medspillerne til at åbne spillet bredt. I dette tilfælde med Hermannssons fremragende sideskift.

Det sker ikke nok

Men når stregen bliver trukket i sandet i dette øjeblik, så er det offensive output ganske enkelt ikke godt nok fra wingbackerne. Selv inklusiv Blas Riveros (som kun spillede lige over 70 minutter før sin skade - hvorfor hans data ikke kan udledes så meget fra), så har wingbackerne kun præsteret 3 scoringer tilsammen og 2 assists. Det er langt fra nok. Vi kan med rette forvente et større output fra spillere i de positioner, da de er så elementære i den 3-5-2 (som Brøndby har benyttet mest) for at skabe bredde i offensiven.

Så får Brøndby nok ud af wingbackerne: Nej.
Deltag i diskussionen
 • Skævben
 • Skævben
  Betalende bruger
    23 dage siden   

 • Enig.

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    23 dage siden   

 • Fremragende indlæg og underbygget af data - I love it! Det er bare generelt sløjt og stiller spørgsmålstegn ved hele omskolingsøvelsen. Vores offensive spillere fungere ikke offensivt, så vi omskoler dem til wingbacker og får hverken offensiven eller defensiven til at fungere.

  I vores sidste mesterskabssæson 04/05 indkasserede vi kun 23 mål, hvilket bør være benchmark for fremtiden. Særligt med en 3-5-2, som har holdt tæt i italiensk fodbold igennem årtier.

  Den virkelige problematik er, at vi har 5 backs på kontrakt, hvor kun Riveros har flere klip på klippekortet, så der skal hentes mindst 2 ind i transfervinduet og sendes 3 videre i min optik.
  5 enige

 • Det er ret åbenlyst - særligt denne analyse taget i betragtning - at holdets nok vigtigste svaghed lige nu ligger på wingbackerne. NF har snakket om det længe i interviews, at det skulle blive bedre, men overordnet ser dette ud til at knibe. Det er en af de kritiskpunkter man med rette kan have på NF (hvor jeg dog ikke synes der er så voldsomt mange andre). Man kan selvfølgelig også vende det om og sige, at kan vi forbedre wingbackerne, har holdet et stort potentiale til at blive bedre.

  Analysen er som altid grundig og interessant fra Pedersbæk. Måske kunne det også være spændende at se lidt på parametre som indlægskvalitet og -kvantitet fra de tre spillere. Mit klare indtryk er at Bruus her er foran, i hvert fald på kvaliteten. Det kunne virkelig være giftigt, hvis denne dimension i højere grad kunne tillægges vores spil. Indlæggene kan udover chanceskabelse bidrage til tryk på modstanderen, og så kan midtbanen komme stormende på eventuelle returbolde, som Kaiser f.eks. gjorde det. Det vil jeg i hvert fald godt se mere af. Wingbackerne i en 3-5-2 skal skabe den offensive bredde i spillet, noget som vi har savnet i mange kampe, hvor et skift til 4-3-3 har været nødvendigt. Måske ville det ikke være så vigtigt hvis wingbackerne kom mere i spil offensivt, både med indlæg, men også udfordringer 1:1 a la en klassisk wing.

  Der er noget at arbejde med for NF. Jeg håber i øvrigt at Bruus starter på søndag.
  2 enige · 1 god kommentar

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    23 dage siden   

 • Enig med din konklusion, nej det får vi ikke og det er vel lige nøjagtig vores problem i en 352 opstilling, som i øvrigt er min ynglingsopstilling i en fleksibel udgave . Men når vi nu ikke har wbs så bliver “systemet” for langsomt og stillestående. Så det er vel egentlig flot at vi er hvor vi er pt og de andre er nødt til at vise rimelig respekt. Et par wbs og en Corlu i storform kunne nok få sat tingene på plads ?
  4 enige
   
  • Barca
  • Barca   23 dage siden   

  • @preben Enig med flere herinde, bla. preben, WBs er vores akilleshæl, en højre WB må være på CV´s liste (ved ik hvordan JMG gør det i Lyngby!)...
   1 god kommentar
   
  • Jensen
  • Jensen
   Betalende bruger
     23 dage siden   

  • @preben - Meget enig. Det er flot at vi ligger hvor vi ligger, når 2 SÅ vigtige positioner, ikke er bemandet tilstrækkeligt.
   Men jeg synes ikke der rigtig er nogle at klandre. Vi er stadig i opbygningsfacen af holdet, så vi må bruge hvad vi har. Og i dén betragtning, synes jeg de har gjort det ok.
   Men nu lader det til, at det åbnes lidt op for pengeposen. Så med mindre vi skal erstatte et helt forsvar til sommer, så kunne WB'erne godt være der der blev brugt lidt ekstra penge, når transfervinduet åbner igen.
   1 enig

 • mp80
 • mp80
  Betalende bruger
    23 dage siden   

 • Bjur, Bruus og Mensah er overraskende dårlige i forhold til at bidrage i det offensive, min tanke er at Bjur og Bruus løber tør for energi inden de når modstandernes felt og derfor ikke slår præcise indlæg eller selv får afsluttet godt nok.

  Som jeg ser det bliver hele forsvarskæden et kæmpe problem til næste sæson. Riveros er eneste reelle wingback og spørgsmålet omkring ham er, hvad har den alvorlige skade betydet for hans spil? Håber han hurtigt finder det lovende spil frem man så i de få minutter han nåede inden han desværre blev skadet.

  Schwäbe tror jeg de fleste er enige om går på en fri transfer, det samme tror jeg sker med HH og Jung. Jung kan måske overtales men det kræver man bliver mindst nr. 2 og får Chl kval.

  Maxsø er jeg ret sikker på får tilbud fra udlandet, hvilket vil være helt fortjent, selvom det efterlader et stort tomrum i forsvaret.

  Så står man tilbage med MH på mål, Mensah, Rosted, Kabongo, Skipper, Riveros, Bruus og evt. Bjur (han vil længere frem på banen) til at dække 5 pladser.

  Der skal bruges mange penge på det forsvar, hvis man vil i top 3 igen i næste sæson.
  1 god kommentar
   
  • Philip
  • Philip
   Betalende bruger
   Top debattør
   Top kommentator
   Top gode
   Top enige
     23 dage siden   

  • @mp80 Jeg tror modsat dig at Jung forlænger - det er også det jeg hører på vandrørene. Hvis Jung bliver har vi 4 klassiske forsvarsspillere til de tre forsvarspladser (Rosted, Jung, Skipper og Kabongo). Hertil ser jeg et lys i Tobias ift. den centrale og Cappis som en af yderstopperne. Så potentielt har vi 6 spillere til 3 pladser med mulighed for, at en af u19 spillerne kan komme op ved skader.

   Men med de 20 millioner kr, vi får ind for Maxsø, er der også penge til at købe en 1-2 CB. Her tænker jeg, at Gartenmann er en oplagt kandidat og han koster næppe mere end 3-5 millioner et andet bud kunne være Gomez fra Horsens, som jeg virkelig synes ser spændende ud - Gomez er dog lidt et projekt.
   3 enige · 4 god kommentar

  Se 4 flere kommentarer

 • Tænk at vi lod Johan Larsson gå, for at satse på Mensah..!!

 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    23 dage siden   

 • Jeg antager ovenstående analyse udelukkende er baseret på superligaen? For Blas har både lavet et mål (mod OB) og en assists (i pokalen).

  Herudover er jeg helt enig i, at vi simpelthen ikke får nok fra vores WBs da de bare ikke er gode nok. Hvis ikke vi får en ny WB til højre siden til næste sæson, bliver vi nød til at skifte formation.
  4 enige · 3 god kommentar

 • Tak for analysen - helt enig i konklusionen. Det får i sidste ende stor betydning for Lindstrøm, at kanterne ikke truer modstanderen reelt - han er mandsopdækket centralt, hvor vores nærmeste konkurrenter alle har formået at pakke ham ind i løbestærke presspillere. Dér kunne det ha været lækkert med stærke wingbacker.
  Synes dog ikke, at vi kan bebrejde nogen noget, både Bjur, Bruus og Mensah kæmper det bedste, de har lært for at lykkes.
  Én ting, dog, som analysen ovenfor ikke kortlægger, og som driver mig til vanvid, det er antallet af situationer, hvor vores backs tillader indlæg. Mensah er storslem til blot at stille sig tilbage med hænderne bag ryggen (eller flagrende i luften, yikes!) - i stedet for at træde frem på modstanderen og spærre indlægget. Selvfølgelig risikerer man at blive tørret af en eller anden rapfodet handelsvare fra en fusionsklub, men det er man nødt til at turde.
  Det blir forhåbentlig godt med Blas igen - men vi har brug for konkurrence på højre side. Bruus har vist talent og jeg tror på ham, men der må være et stabilt alternativ, som presser ham. Det mener jeg ikke, at Kevin er, desværre.
  2 enige

 • Glimrende analyse. I min optik er tiden til, at NF går væk fra 3-5-2 og over til 4-3-3. Evt. med HH på hb og Lumb på vb. Det ville give flere muligheder på se offensive pladser, der der i min optik er gået lidt stilstand i kreativiteten.
  1 enig

 • Enig vi får alt for lidt ud af vores WB og vi kunne givetvis forbedre output hvis det var topklasse spillere på pladserne. Jeg mener dog også, at der er mangler i spilsystemet, det er super sjældent at WB får bolden i løb, specielt med Bruus og Kewins hurtighed, bør de modtage bolden når de er i fart. Ligeledes når WB får bolden, mangler der opspilsstationer som kan være med til at gøre dem farlige. Det jeg også savner i analysen, er udviklingen hen over sæsonen, kommer WB med i flere offensive situationer, som fx seneste kamp mod FCK hvor Kewin laver 1-2 med Rado, som derefter lægger den ind til Uhres mål og Kewin har også et af sine sjældne skud på mål.
  2 enige · 1 god kommentar
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     22 dage siden   

  • @DoctorEnigma det er jeg enig, der er for lidt bevægelse omkring specielt Bruus. Men jeg synes stadig at han er gået i stå, han startede rigtig fint , tog chancer i løb , med og uden bold, nu er det nærmest som han står og venter. Det kan jo være træner bestemt, men nok ikke så udpræget. Lidt det samme i venstre side, Bjur virker ikke helt så stationær i sin tilgang

 • TRON
 • TRON   22 dage siden   

 • Jeppe Simonsen fra SønderjyskE kunne være interessant som RB/RWB, man han koster nok en slat.