Fodbold live resultater
Halvårsanalyse af Brøndby U/17 – en stærk efterårssæson

Skrevet af Jakob Kjærgaard, 11. december 2022

Brøndby U/17 er gået på vinterpause og vi vil derfor i denne artikel tage temperaturen på U/17 holdet og lave en midtvejsstatus på en sæson, som på mange måder har været yderst flot – både hvad angår pointhøst, præstationer, holdets udvikling samt den individuelle udvikling hos spillerne.

11 kampe, 26 point, blot ét nederlag og en målscore på 32-14 er de kolde fakta ovenpå efterårssæsonen – og fire point op til FCK på førstepladsen, der dog har spillet en kamp mere end Brøndby.

Holdets styrker

Vi vil i dette afsnit kigge yderligere på holdets største styrker.

Defensiven

I sommer lavede vi en sæsonoptaktsanalyse (som kan læses her https://3point.dk/nyheder/saesonoptakt-brondby-masterclass-u17) – hvor vi skrev, at et af U17 holdets udviklingsområder fra sidste sæson var en stabilisering af defensiven og et generelt løft af bundniveauet for at eliminere de store udsving fra kamp til kamp. Holdet har nøjagtigt udviklet sig på disse områder.

Brøndby U/17 har i løbet af efterårets 11 kampe lukket 14 mål ind – men har samtidig ligaens laveste ”expected goals against” med omkring 8 mål. Det vil sige, at målt på data har forsvaret performet endnu bedre end hvad man umiddelbart kan udlede af målscoren.

Der har været en stor grad af stabilitet i defensiven uden de store udskiftninger fra den ene kamp til den anden, hvilket har medført en meget sammenspillet og stærk defensiv. Waldemar Bjergfelt, Erem Øzkul, Philip Søndergaard og Lukas Larsen har i langt de fleste kampe udgjort holdets bagerste kæde. Disse spillere har alle spillet et meget stærkt efterår, men jeg vil især fremhæve førsteårsspilleren, Philip Søndergaard fra årgang 2007. Brøndby har et voldsomt stort forsvarstalent i Søndergaard, der har hele pakken som en moderne forsvarsspiller i form af fysik, lederegenskaber og fine egenskaber på bolden. Især er Søndergaard meget forudseende og læser spillet godt, hvilket også kan ses ved, at han ligger helt i top målt på antallet af interceptions i hele U/17 ligaen.

Den stærke defensiv afspejles ligeledes ved at Brøndby er det hold i U/17 ligaen som – med afstand – tillader færrest skud imod, ligesom Oliver Sejr (79,55% og nr. 3 i ligaen) , Erem Øzkul (75,81% og nr 11 i ligaen samt Lukas Larsen (75,36% og nr. 12 i ligaen) ligger meget højt på procentvise succesfulde defensive dueller.

U/17 ligaens bedste preshold

Kendetegnet for Brøndby Masterclass – på tværs af årgange – er det høje og aggressive pres og den dynamiske og direkte spillestil. Det kan man altid genkende et hold fra Brøndby Masterclass på og det er ikke anderledes for U/17 holdet.

Brøndby U/17 er klart er ligaens bedste preshold, hvilket er et andet aspekt af den føromtalte gode defensiv. Dette viser sig ved, at Brøndby har den absolut laveste PPDA i U/17 ligaen på omkring 6,80. PPDA er et udtryk for, hvor mange pasninger man tillader modstanderen før man sætter en defensiv aktion ind. En lav PPDA er således et udtryk for at man ikke tillader modstanderen mange pasninger før man går i et pres eller laver en anden defensiv aktion. En PPDA på 6,80 er meget lavt – også set i forhold til det absolutte topniveau som Superligaen, CL eller VM.

Herudover har Brøndby også ligaens højeste ”challenge intensity”  på 7,8 hvilket er et udtryk for hvor mange defensive aktioner Brøndby udfører pr. minut, når modstanderen er i boldbesiddelse.

Boldbesiddelse

Brøndby Masterclass har ikke lagt skjul på at en tankerne bag at hente Menno Van Dam til Danmark i sommer var at få nye perspektiver i forhold til spillet med bolden. Som nævnt tidligere har Masterclass i de seneste år haft meget fokus på spillet mod bolden, hvor man har været meget stærke og været kompetente, men man har således haft brug for at blive stærkere på spillet med bolden.

I sæsonoptakten, som der er linket til tidligere, skrev vi, at Menno i optaken havde stor fokus på at holdet skulle være mere rolige på bolden og have længere perioder i boldbesiddelse sammenlignet med det tidligere U/17 hold, som spillede ekstremt direkte og stejlt.

Det er åbenlyst, at holdet har udviklet sig markant i denne del af spillet. Der er kommet mere ro på spillet og man søger nødvendigvis ikke altid at den stejlle eller direkte aflevering. Det betyder dog ikke, at spillet er kedeligt med en masse pasninger på tværs. Det er stadigvæk en dynamaisk og fremadrettet spillestil, som er filosofien i Masterclass, men holdet har fundet en bedre ro på bolden og har udviklet sig markant i forhold til at vurdere hvornår der skal spilles direkte og hvornår, der er behov for at have flere pasninger i holdet.

Brøndby U/17 er således også det hold med andenmest boldbesiddelse i ligaen kun overgået af FCK. Samtidig ligger holdet også højt på ”through passes” (afleveringer der spilles gennem modstanderens defensive linie), hvor man ligger nr. 2 i ligaen, ”smart passes” (nr. 2 i ligaen) og ”passes to final third” nr. 5 i ligaen. I kategorierne ”through passes” og ”smart passes” er det især André Escobar, der skiller sig markant ud fra sin 10’er position – han er således den spiller i U/17 ligaen med flest through passes og smart passes.

Et stærkt trænerteam og et stærkt sammenhold

U/17 holdets trænerteam består af Menno Van Dam og Viktor Kynde. Begge blev hentet til Brøndby i sommer – Menno fra Holland og Viktor fra HB Køge, og de har sat et markant aftryk i Brøndby og på holdet. Det er et fagligt meget kompetent team, som komplementerer hinanden fremragende på sidelinien ved at have forskellige roller. Herudover har trænerteamet formået at skabe en fremragende stemning og kultur på holdet – vældig ambitiøs, hvor man forlanger noget af hinanden men samtidig med en positiv stemning.

Menno har ofte forklaret, at det betyder meget at spillerne har det godt. Han lægger således stor vægt på sammenholdet og stemningen på holdet – og i den forbindelse er det ikke sjældent man kan høre ham råbe at holdet skal ”be a family now”. Der går dog ikke rundkreds i den, men man har formået at skabe en virkelig god balance mellem at være ambitiøs, kræve noget af hinanden, være ærlige og så de menneskelige aspekter. Der er simpelthen blevet skabt en god og sund kultur på holdet.

Det i virkeligheden formentligt dette holds største styrke – at det er et hold. U/17 holdet var sidste år måske mere profiltungt, men det nuværende hold er en rigtig stærk enhed, som er svære at slå.

Holdets udviklingsmuligheder

Når jeg har set holdet i løbet af denne sæson er der især to områder, hvor holdet kan udvikle sig yderligere, chanceskabelse og angribermål.

Angribermål:

Holdets topscorer er Andre Escobar med 8 mål. Escobar er dog mere en 10’er end angriber. De næste på listen er Alfred Klamer (4 mål),  venste back Lukas Larsen (4 mål), midtbanespilleren Adam Claridge (3 mål) og Agyekum (3 mål).

I de fleste kampe har Alfred Klamer og Agyekum udgjort Brøndbys angrebsduo. Alfred Klamer, som er førsteårs U/17, er en rigtig spændende spiller med et stort potentiale på angriberpositionen. I starten af sæsonen skulle han lige vende sig til niveauet på U/17, men er kommet efter det i løbet af sæsonen og er således endt på fire mål. Jeg er sikker på, at han går et spændende forår i møde. Agyekum har scoret 3 mål, men han bidrager med rigtig meget i løbet af kampene. Han har en vild fart og truer således dybden konstant, hvor modstanderne har svært ved at håndtere ham ligesom han har en god fysisk pakke. Han er således også en meget spændende spiller, men skal bare lige blive lidt skarpere i den afsluttende fase.

U/15 spilleren Jacob Ambæk har også fået chancen mod slutningen af efterårssæsonen, hvor han har gjort det flot og scoret to mål.

Chanceskabelse:

Brøndby har scoret 32 mål i 11 kamp, hvilket bestemt er godkendt, men trukket op af fem mål i den sidste kamp mod Lyngby. Hvis man kigger på nogle af de bedste talentakademier har FCK dog scoret 49 mål og FC Midtjylland har scoret 42 mål.

På expected goals ligger Brøndby også ”kun” nr. 7 i ligaen med omkring 17.

Et kig mod forårssæsonen

Det bliver spændende at følge forårssæsonen sammen med dette hold. Eftersom at U/19 holdet har taget afsked med en række spillere fra årgang 04 er det således min forventning, at flere U/17 spillere vil få fast spilletid på U/19 i forårssæsonen. Det samme skete sidste år hvor Grosso, Bakhit, Schwartau, Kvist og Mathias Jensen spillede U/17 i efterårssæsonen, men nærmest kun U/19 i forårssæsonen. Vi kan meget vel set noget lignende, hvor spillere som Erem Øzkul, Lukas Larsen, Philip Søndergaard og Adam Claridge med en vis sandsynlighed kommer til at spille en del på U/19 holdet. Især tror jeg, at Øzkul og Søndergaard er i spil, da U/19 holdet har været hårdt ramt i det centrale forsvar mens Lukas Larsen modsat skal kæmpe med Grosso, som sidder tungt på venstre backen.

Brøndby U/17 har i efterårssæsonen haft den andenyngste gennemsnitsalder i U/17 ligaen og mange førsteårsspillere har allerede fået værdifuld erfaring og har gjort det virkelig flot herunder Philip Søndergaard, Jakob Wismann, Andre Escobar og Alfred Klamer. Der er al mulig grund til at tro, at disse kan udvikle sig yderligere med et halvt år i tasken som U/17 spillere.

U/17 holdet får en hård start på forårssæonen. I de fire første kamp venter FCMx2, FCK og FCN. Disse kampe kan blive meget sæsondefinerende, hvor vi måske samtidig skal se et nyt hold blive spillet sammen samtidig.
Deltag i diskussionen
 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    11. december 2022   

 • Fremragende artikel, tak!

  Det eneste som jeg savner er diskussionen om kontraktsituationen. Øzkul har udløb til sommer og en forlængelse bør være udslagsgivende for spilletiden i foråret.
  2 enige
   
  • @Saesonkort Det kunne være rart at få de sidste underskrifter fra Özkul og Sømmergaard på plads i nærmeste fremtid. Hvis Søndergaard og/eller Özkul som forventet skal spille U19 til foråret, tror jeg Oliver Sejer kan blive en åbenbaring.

 • Fed analyse - tak for den og dit store arbejde med at dække MC i hele landet.

  Det glæder mig især, at U17 stadig skiller sig markant ud på presparametrene, selvom der har været fokus på strukturen i holdet. Det er bare godt trænerarbejde.

  Vi får de kommende år rendyrkede MC spillere igennem, der er uddannet i alt det, vi ønsker af en Brøndbyspiller. Nu skal vi simpelthen have modet til at implementere den stil og identitet på førsteholdet, så vi kan høste frugterne af MCs fokuserede arbejde.
  3 enige · 2 god kommentar

 • kewell
 • kewell
  Betalende bruger
    12. december 2022   

 • Skønt med noget info omkring de unge.
  Jeg er, udefra set, svært imponeret af Menno. Synes han fremstår som noget nær den perfekte U-træner. Spørgsmålet er om han ikke snart skal op til U19.
  Jeg føler at vores talenter fra 05 og frem er bedre end længe, så glæder mig virkeligt til at se mere til dem på vores 1. hold.
  Spillere som Kvist og Nartey skal bare have 100% tillid fra næste sæson af, og det samme med de næste i rækken.
  Det er den eneste måde de ender som Frendrup, Lindstrøm og Hermansen.
  Så er der måske nogen der ikke slår til, men det skal der være råd til.
  Nu har NF fået gemt Marinus lidt af vejen, og man begynder at være lidt nervøs for, om han kommer igennem nåleøjet, selvom jeg også synes han virkede enormt spændende.
  Den nye træner er forhåbentligt meget indstillet på at give de mange unge, der kommer op de næste år, chancen, for det virker til at der kommer rigtigt mange.
  1 enig · 1 god kommentar

Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner