Fodbold live resultater
Kommentar: Brøndby skal huske Masterclass

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 10 dage siden

Kommentar: Brøndby har i efteråret 2023 benyttet Masterclass-spillere i 1621 minutter fordelt på alle kompetitive turneringer, hvor det dog primært er Mathias Kvistgaarden, der trækker majoriteten af minutterne.

Der bør dog ikke, synes jeg, endnu være grund til bekymring. Hverken hos fans og andre interessenter i Brøndby, med ønsket om at se unge Masterclass-spillere på banen for klubben, eller hos spillerne selv, hvis de skeler til fortiden. Men det kræver også at spilletiden vokser i den kommende tid til Masterclass-spillerne, hvis de skal følge i fodsporene på tidligere talenters vej.

Der er en række af argumenter for, hvorfor Masterclass-udviklede spillere bør være en grundpille i den sportslige struktur for Brøndby IF, og det første vi skal, det er at skæve tilbage i tiden: Ebbe Sand blev i 1999 det dengang største salg i klubbens historie - og den røde tråd er gået igen på transfermarkedet lige siden.

 • De største salg gennem Brøndbys historie har været egenudviklede spillere med ganske få undtagelser
 • Synergien mellem fans og egne spillere styrker fællesskabet og identiteten
 • Gør Brøndby attraktiv for talentfulde teenager med tidligere succesfulde cases igennem klubben
 • Muligheden for at præge og uddanne spillerne ud fra af klubben fastsatte principper
 • Avancen på egen udviklede spillere kontra spillere hentet ind på transfers udefra
 • Omkostningen til udvikling af egne spillere kontra transfers hentet ind udefra

Når jeg skriver, at der ikke (endnu) bør være grund til bekymring skal det findes i tidligere tiders talenter og deres udvikling, som bestemt ikke alle har været lineær, men har budt på en debut omkring 18-års alderen, for så først i årene der kommer, at slå igennem som stamspillere afsluttende med store salg til udenlandske klubber.

Brøndbys største salg gennem de seneste mange år har med næsten total dominans været af egenudviklede (unge) spillere, fra Hjulsager over Riza Durmisi til Morten Frendrup og landsholdsaktuelle Jesper Lindstrøm.

Fælles for dem alle er en debut omkring de 18 år (eller ældre), men også med en debut, der ikke straks blev fulgt op med status af stamspiller, i stedet med en status som prospekt og med indlæring foran sig.

Både Jesper Lindstrøm, Anis Slimane og Mads Hermansen var fyldt 20 før det reelle gennembrud (som faste startere) kom, og længere tilbage gjaldt det samme for Christian Nørgaard og flere før ham.

Gennembrudsalderen (for de unge spillere, der efterfølgende er blevet solgt for markante summer) ligger i gennemsnit på mellem 19-20 år for Brøndbys egenudviklede spillere.

Et punkt mange glemmer senest, når snakken falder på Oscar Schwartau og den unge offensiv spillers udfald igennem 2023. Han er kun 17 år gammel, og er stadig i det tidlige stadie at etablere sig i en stærk førsteholdstrup.

Aktuelt har Brøndby Jonathan Ægidius (21), Ludwig Vraa (18), Bertram Kvist (18), Mathias Kvistgaarden (21), Oscar Schwartau (17), Clement Bischoff (17) og Noah Nartey (18) omkring førsteholdet.

Min klare holdning er, at de fleste ovenfor nævntes vedkommende absolut stadig er aktuelle til førsteholdet, men Brøndby skal være opmærksomme på, at de i de kommende år lader de unge spillere få spilletid!

Mixet af Masterclass-spillere er stykket sådan sammen, at det for de flestes vedkommende er de kommende år, der bliver afgørende. Spilletid er ikke alene altafgørende, men stadig af en sådan vigtighed, at spillere som Vraa, Bischoff og Nartey i de kommende 8-12 måneder gerne skal ind og spille minutter, ikke nødvendigvos som stamspillere, men som akademispillerne før dem, tage de første skridt ind på holdet. Mens en spiller som Schwartau, stadig blot 17 år gammel, endda er nogle skridt foran igen.

Andre igen som Kvistgaarden er de år længere fremme i processen, og her er det ikke længere snak om etablering på holdet, men et muligt snart salg der ligger i luften.

Brøndby står i en situation, hvor de har en række Masterclass-spillere i pipelinen, og vil man i Brøndby vise sin tiltro til de kommende generationer (i Masterclass), så er jeg sikker på, at spilletiden inden længe vil begynde at tikke ind hos flere af de unge spillere på spring.

Tiden er ikke løbet fra Masterclass-talenterne omkring førsteholdstruppen i Brøndby, for de flestes vedkommende tilsiger deres alder - og tidligere tiders erfaring viser vejen - at de først nu står på tærsklen til den første spilletid. Så for nu er der ikke grund til bekymring.

Brøndby skal dog være opmærksomme på, at de også har Masterclass-spillerne, både de aktuelle og de kommende generationer, in mente og sørger for den videre udvikling gennem spilletid. For 2024 virkelig året, hvor svarene kommer, hvorvidt Masterclass er en prioritet i Brøndby.

For at gøre det ganske tydeligt kommer her en tilføjelse til kommentaren:

 
Deltag i diskussionen
 • RenéH
 • RenéH
  Betalende bruger
    10 dage siden   

 • Hej Kasper, sjovt du starter med at nævne Ebbe Sand han kan vel ikke gå i kategorien egenudviklet. Jeg mener du mangler 2 elementer i din lille analyse. For det første er gennemsnits alderen de seneste år dalet gevaldig for unge spillere der får debut i deres respektive klubber. For det andet er man nød til at inddrage det faktum at bif har købt relativt mange middelmådige spillere ind som i den grad optager pladser for de unge. Og så kan jeg jo til sidst komme med den påstand at JS måske mangler modet til at bringe dem i spil, hvilket formentlig hænger sammen med at holdet spiller med større frygt for at end lysten til at vinde.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @RenéH hentet i Hadsund, ja som ældre, men stadig formet i Brøndby, bevares han er ikke masterclass, i know, men pointen var en udviklet i egen andedam.

   SÅ meget yngre er spillerne altså ikke, der er nogle få, men det er ikke fordi det vælter ind med 16 og 17-årige der får debut. De helt store talenter gør (også det jeg ser fx i casen Schwartau), men unge spilleres udvikling er bare ikke lineær, og kan tage nogle spring. Fx jobbe er et eksempel.

   Sidst - bemærk det er ikke en analyse, men en kommentar, så blot min holdning til emnet :)
   1 enig

  Se 5 flere kommentarer

 • Hej Kasper

  Jeg er meget uenig med dig i stort set det meste denne gang.

  1. Oscar er stort set den eneste der får lidt, Clements minutter er ikke værd at nævne med pokal kamp indhop.

  2. Oscar fik debut som 16 årige og vil våge og påstå under NF spillede han bedre fik langt flere minutter end under Jesper på trods af yngre der. Det er Jespers pligt som træner at udvikle talenterne, i dag får talenterne hurtigere debut end tidligere.

  Jobbe og Frendrup slog måske ikke igennem helt unge, den store forskel er at de fik minutterne. Det gør de ikke under Jesper og er dybt uenig med dig i det ikke er alarmerende.

  Du nævner Ebbe sand, han blev købt som midtbane spiller og omskolet røg direkte ind på holdet og mener ikke han kan sammenlignes med noget der ligner i din analyse

  Udover det har du selv vil jeg mener i hvert til slut lavet røde alarm klokker over tidligere analyse at talenterne får for lidt spilletid, og kunne ikke være mere uenig med dig i, at ikke noget at være bekymrende for

  Oscar er gået i stå under Jesper grundet manglende spilletid og tillid. Ja han var skadet, Noah og Clement burde fået flere minutter.

  Normalt synes jeg du skriver mange fine ting, i denne analyse mener jeg ikke noget passer.

  Synes ikke at de får nok spilletid , som du i øvrigt selv har påpeget i denne analyse tidligere:

  https://3point.dk/debatter/analyse-performancespillere-aeder-minutterne-teenagerne-faar-ingen-nyhed<br />
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @GARFIELD min pointe er netop, at fx jobbe og frendrup fik minutter som 18 årige, hvilket er den selvsamme alder Bischoff mfl har nu, hvorfor jeg også i denne kommentar skriver at min klare holdning er at de skal have spilletid nu. Jeg er ikke helt sikker på at jrg forstår hvor du læser ind i min kommentar, at jeg ikke synes de skal have spilletid. Jeg understreger tværtimod flere gange ganske tydeligt at det er NU i den netop kommende tid de skal have minutter for at udvikles?!
   3 enige

  Se 4 flere kommentarer

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    10 dage siden   

 • Kasper, du forholder dig ingenlunde til MasterClass’ mission og vision, ej heller den samlede omkostningsside af akademiet - eller eventuelle alternativer.

  Det ville nok give din kommentar et andet udtryk.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Saesonkort

   Kunne ikke være mere enig, og netop det samt udviklingen af unge i dag.

   Gør også at man hele tiden giver yngre spilletid

   Sammenligner vi os med andre superliga hold, så er vi i top 6 nok det hold der har givet de unge mindst spilletid

   Det på trods af det var vores store mål med MC og fremtiden i BIF så er helt enig med dig og finder Kasper ikke det bekymrende, så er jeg uenig med ham omkring det

  Se 11 flere kommentarer

 • Solz
 • Solz   9 dage siden   

 • Det er selvfølgelig en svær balance, når vi både henter mere bevist kvalitet og samtidig er nødt til hele tiden at have det næste salgbare talent klar. Bliver Kvistgaarden solgt lige om lidt, så har vi ikke pt. et åbenlyst stort salg af endnu et talent i pipelinen.

  Da vi foreløbig ikke kan forvente fast deltagelse i europæisk gruppespil , så er det simpelthen nødvendigt, at vi konstant udvikler nye salgbare spillere, da vi tjener langt mere på et stort salg af egne talenter. Vi er ikke så godt kørende økonomisk som mange insinuerer. Hvis man er god nok, så er man som bekendt gammel nok, så ingen grund til at forsvare JS tøven mht talenter med talenternes alder.

  Man kan se en Alves der i øjeblikket forøger sin værdi betragteligt, mens man kan håbe at en spiller som Suzuki gør det samme, men vi har generelt ikke været særligt dygtige til at skabe merværdi på de yngre spillere vi har købt. Havde vi ramt mere rigtigt på forskellige indkøb i starten af 20'erne, så kunne vi sikkert godt have levet med en periode uden store salg af masterclass spillere.
  1 enig · 1 god kommentar

---

Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner