Fodbold live resultater




Preview: Brøndby mod Randers

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 25. april 2021

Gæsterne fra Randers FC står noteret for 35 scoringer hidtil i sæsonens 26 runder, hvilket placerer dem som det sjette mest scorende hold i Superligaen. I snit har de scoret 1.35 mål pr. kamp, og lukket 29 ind (1.12 i snit).

Op til søndagens kamp på Brøndby Stadion hedder formkurven i de første fire runder af mesterskabsslutspillet T - T - U - T. Det er med andre ord et - målt udelukkende på resultater - forsmsvagt Randersmandskab som gæster Vestegnen i morgen.

Men kunne Randers FC have fået mere med fra de seneste kampe, eller ligger de som de har redt?

Expected Goals - mere end bare statistisk pjat

Expected Goals er en analyse af alle afslutninger et hold kommer med i en kamp. Det fortæller hvor statistisk stor chancen er for en scoring på den givne afslutning under de givne omstændigheder. Hvorfor skal jeg bruge sådan noget pjat tænker den almene fodboldfan givetvis nu?

Man skal tage expected goals (benævnt xG i forkortelse - og xGC når det er chancer imod) ud fra, at det er en analyse af de chancer et hold både skaber - og også tillader imod sig selv. Det er et objektivt analyseværktøj, som kan være med til at fortælle om ens holds offensive såvel som defensive evne. Og - hvis man sammenholder de to tal - hvor god ens hold er til at skabe "overskud på chancekontoen". Altså evner dit hold at skabe flere og bedre chancer end modstanderen.

Værdien i dette værktøj ligger i at betragte - og analysere - på udviklingen over tid. Man kan bruge det til at skelne mellem hvorvidt et hold har haft terningerne til at rulle heldigt i deres favør og får resultater de dybest set ikke fortjener, eller om et hold fx underpræsterer og skaber bedre / flere chancer end modstanderne, men bare ikke udnytter dem. Ligesom man kan udlede hvorvidt et holds udvikling den ene eller anden vej er reel, og ikke bare bunder i uheld hos modstanderne (hvad man i kliche termer kan kalde for stolpe ud).

Expected Goals er hvor ofte den gennemsnitlige afslutning resulterer i en scoring, og tildeles en værdi fra 0.01 til 1.00 (med andre ord fra 0,01% til 100% scoringsgevist).

Randers - en pokalnedtur in progress

Randers har stort set fra det øjeblik de trådte ind i slutspillet tonet rent flag. Om det er bevidst (i en jagt på pokalsucces), skader (der har drænet holdet for kontinuitet) eller ubevidst (over at være sluppet med livet i behold og ikke skal bekymre sig om et irriterende nedrykningsslutspil) skal være usagt.

Men hvis vi tager et kig på de to grafer (for det rullende gennemsnit over fire kampe, så vi får et resultat der flader ud og viser en udvikling over tid fremfor at lade sig påvirke at eventuelt enkelte freakkampe) for hvor gode Randers er til at skabe målchancer (xG - egne målchancer) og hvor gode de er til at forsvare sig (xGC - chancer imod), så begyndte Randers at dykke op mod slutningen af grundspillet (husk det er 4 kampes rullende gennemsnit), og har i selve slutspillet tonet rent flag.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Offensiven har været i en kraftig degression efter at have peaket omkring 3/4 dele henne i grundspillet. Randers er langsomt faldet i niveau, og har i de seneste fire kampe ikke været over 1.30 xG i snit. Randers ligger altså ikke med en sprudlende offensiv, og statistisk har de ikke genereret chancer til mere end et mål pr. kamp siden slutspillets start.

Modsat har defensiven haltet. Det er nærmest eksploderet for Randers i antallet af chancer de tillader modstanderen i deres kampe. Kurven bevæger sig fra en position under 1.00 xGC pr kamp til at hamre mod skyerne.

Lægger vi de to tal sammen (hvor vi får Expected Goals Difference - altså "chancekontoen", forskellen mellem det du selv skaber og det du tillader imod som hold) og kigger på xGD, så fortæller den os også en del om Randers sæson som helhed. For sammenligner vi den med den faktiske måldifferences snit (ligeledes over fire kampe), så kan vi udlede af analysen, at Randers ganske enkelt har overpræsteret i perioden omkring den midterste del af grundspillet, hvor den faktiske måldifference er markant højere end den difference i chancer man skabte. Den periode falder pudsigt nok sammen med Kamaras målraid i Superligaen, og perioden sluttede omtrent med Kamara blev skadet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Som det kan ses på grafikken har Randers udvikling været støt faldende fra omkring slutspillet var på vej til at blive sikret og der (måske - et gæt) blev mere fokus på pokalturneringen.

Brøndbys styrke er stabilitet

Den største styrke hos Brøndby i sæsonen har ikke været et svimlende topniveau, men derimod en meget stærk stabilitet. Udsvingene har været minimale, og kun i meget korte perioder har man været dårligere offensiv end det man omvendt tillod imod af chancer. Med andre ord - statistisk set har Brøndby oftere burde score et mål end modstanderen (sat på spidsen).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Som det fremgår af ovenstående grafik har Brøndby stødt løbende effektueret sin defensiv, og har tilladt mindre og mindre imod målt på kvaliteten af chancer til modstanderen. Mens man omvendt har, efter et dyk omkring runde 11 fulgt af et peak i perioden op mod runde 18, et ret stabilt offensivt niveau.

 Det har ikke været floder af chancer, men derimod et støt plus på chancekontoen (husker du den? Expected Goals - Expected Goals Conceeded = xGD), og man har formået at udnytte det nødvendige antal chancer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det paradoksale er at i slutspillet har man egentlig haft en tiltagende bedre evne til at skabe flere chancer end sine modstandere, men kigger vi på kurven for den faktiske måldifference, så har målene ikke stået trit med potentialet. Det understøtter den følelse mange Brøndbyfans stod med efter kampene mod FCM og FCK, hvor man godt kunne have fået mere med, men ikke gjorde det (som fx et ærgerligt - omend korrekt - sent dømt straffespark til FCK, manglende chance udnyttelse mod FCM osv).

Konklusion

Brøndby har en tiltagende evne til at skabe flere og bedre chancer end modstanderen, og har efter en periode med et dyk i udnyttelsen af chancer, også fået lidt gang i målene igen. Omvendt har Randers tankerne alle andre steder end i ligaen. Fokus er - naturligt nok - formentlig på pokalen fremfor ligaen.

Kampen i morgen skal falde til Brøndbys favør. Deres underliggende præstationsdata peger mod en kamp, hvor de fleste chancer er blågule, men hvor det handler om hvor effektive man er i afslutningerne. Ruller terningerne så at sige i Brøndbys favør? Randers fremstår med en tandløs offensiv, og med en defensiv der tiltagende tillader mere imod end hidtil i sæsonen.




Deltag i diskussionen




  • Kønt bliver det ikke, det er vist hævet over enhver tvivl. Randers viste sidst hvordan man kan lukke ned for vores ensidige omstillings-offensiv. Har NF mon en overraskelse i ærmet?

  • Saesonkort
  • Saesonkort
    Betalende bruger
    Top kommentator
    Top enige
      25. april 2021   

  • Jeg tror at nøglen bliver et tålmodigt angrebsspil og et højt og konstant pres, samt omhyggelighed i standardsituationerne. Derfor håber jeg på, at Fallenius får genvalg i truppen fremfor Børkeeiet i denne kamp - og at Lindstrøm holder sig langt væk fra hjørnespark.
    Jeg glæder mig som et lille barn til juleaften - vi ses på Stadion!
    2 enige · 1 god kommentar

  • Jeg syntes vi har haft en stigende formkurve mod defensivt indstillet hold, hvor vi nu skaber målchancer og mon ikke Pavlovic kan være med til at skabe endnu mere offensivt.
    4 enige

  • Ivan
  • Ivan   25. april 2021   

  • Som alle ved kommer vi til at spille mod en superdefensiv. Og hvis vi gør som vi plejer , taber vi. Hvad plejer vi? Jo konstant højt pres og tålmodighed i angrebsspillet. Efter mine begreber er der kun en ting der dur. Variation i tempo og pres så det defensive hold aldrig ved hvad der kommer.

---





Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner