Fodbold live resultater
Preview: OB med de samme udfordringer

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 4. november 2022

Brøndby står med (endnu) en skæbnekamp, når de søndag gæster Odense for at tage kampen op mod OB i en historisk tæt Superliga, hvor ganske få point i skrivende stund er forskellen på top 6 og det gode selskab, eller kampen for overlevelse i rækken i nedrykningsspillet.

OB ligger før rundens kampe placeret på en fjerdeplads, men der er blot 2 point ned til Brøndby på niendepladsen. Så det ER tæt. Men hvordan ser den seneste formkurve ud for de to hold - på både performance og på faktisk output på resultattavlen.

Paradoksholdene

Det paradoksale med OB og Brøndby er deres resultater kontra de statistiske sandsynligher. Tager vi et kig på grafikken nedenfor viser det med al tydelighed også to klubber med deres udfordringer med at skabe flere chancer end modstanderne. Det til trods for at begge klubber er henholds med 7 (OB) og 8 ubesejrede kampe i træk.

Expected goals difference (xGD) - altså evnen til at skabe flere chancer end modstanderne - er det som med budgetkontoen i husholdningen, den kan sagtens stå i minus en måned eller to, men over tid kommer konsekvensen og banken tager huset. På samme vis gælder det med expected goals - et hold kan sagtens outperforme gennemsnittet over kortere perioder, men over tid gælder reglen om det forventede gennemsnit, og output rammer det (forventede gennemsnit) igen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Begge klubber startede sæonen med et løbende gennemsnit i markant minus på "chancekontoen". Det kom også til udtryk på banen for OB, som skulle helt hen til runde 6 før sæsonens første sejr kom i hus (efter i øvrigt at have tabt til Brøndby undervejs), mens de blågule også fik en hakkende tilværelse i starten af sæsonen med flere nederlag.

Der var for begge klubbers vedkommende en opadgående kurve midtvejs i efteråret, hvor Brøndby sågar havde en periode dansende i et mindre plus, mens OB aldrig har sat en stabil stime sammen med statistisk sandsynlighed for flere sejre end nederlag. Det til trods har begge klubber formået at få vægten til at balancere og hentet point i alle kampe. Det er paradoksalt at begge klubber har så lange stimer uden nederlag!

Head2head præsterer begge klubber henover de første 15 kampe eksakt samme chanceskabelse på 1.00 xG / 90, og mens OB får 1.1 mål / 90 ud af anstrengelserne, så er Brøndby her oppe på 1.3 mål / 90. Defensivt hedder det 1.6 xGA / 90 for fynboerne, mens Brøndby ligger snert på med 1.5 xGA / 90. Forskellen ligger i OB holder sig under xGA med 1.3 mål imod / 90, mens Brøndby rammer 1.6 mål imod / 90.

Hver ende af banen

OB er et af 3 hold i Superligaen med i snit under 10 skud pr. kamp, knapt halvdelen af disse sker fra positioner uden for feltet. De hyppigste afsluttere er Jebali, Hornemann og kometen Minteh - alle snitter over 2.25 skud pr kamp.

Søndagens hjemmehold er det hold med færrest indlæg pr. kamp, men når de laves er de hyppigste afsendere Minteh, Grubbe og Adelgaard - med de to førstnævnte som de absolut mest servicerende.

Chanceskabelsen er en svær sag for OB, og kigger vi på evnen til at lave key passes (øjeblikkeligt chanceskabende afleveringer) er det Kadrii og Jebali som står fadder til det meste - men med Minteh som hastigt marcherende ind på den liste (Minteh er også den striwede spiller med flest assist).

OB vil gerne sætte fløjene Tongya og Minteh i scene, og ikke sjædent sker det ved at Jebali som en falsk 9er dropper ned for at lukke modstandernes bagkæde med for at skabe et bagrum til fløjene. Centralt på midtbanen er det Tverskov, Sanneh eller Gigovic der sørger for at cirkulere boldene til mulighederne opstår fremad banen.

Når det kommer til defensiven, så er OB sårbare for afleveringer ind mellem stopper og back - det har flere gange i sæsonen lykkedes for modstanderne at skabe forvirring og deraf åbninger i den defensive organisation hos OB ved at bruge denne fremgangsmåde.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det ene eksempel ovenfor er fra det første opgør i sæsonen mellem OB og Brøndby med en sen Schwartau scoring til følge. Mens det andet der er illusteret nedenfor er fra en kamp mod Silkeborg, hvor det lykkedes at sætte en spiller op i føromtalte område - områder der offensivt er designet til at skabe forvirring om hvem i defensiven der gør hvad.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Sammenfatning

Søndag er det to hold med tæt på ens udfordringer der står over for hinanden. De har begge over de hidtil 15 kampe kæmpet med at skabe flere chancer end modstanderne, og i en historisk tæt række ligger de, trods 5 pladsers forskel kun 2 point fra hinanden. Begge mandskaber har kvaler med at skabe egne chancer, og har også begge en tendens til at tillade for meget imod eget mål.

I en - som omtalt - historisk tæt række - giver bookmakerne heller ikke nogle af holdene en ubetinget favoritværdighed. Brøndby tilskrives i snit odds 2.41 for en sejr (hvilket svarer til 41% sandsynlighed for en blågul sejr), mens OB tilskrives odds 2.83 (hvilket svarer til 35% sandsynlighed for en sejr) og med odds 3.48 for en uafgjort (hvilket er lige med ca. 28%). Selv bookmakerne har det til at være en kamp der kan gå alle veje.
Deltag i diskussionen
  • Den her kamp bliver svær. Frygter vi bliver revet rundt. Gigovic og Minteh er alt for hurtige, og et OB hold med selvtillid. Og et fyldt stadion.

    Lige præcis her er vi alt for tunge.

  • Kæmp for kluben og så går vi benhårdt efter 3p

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER