Skal man holde med de andre danske hold i Europa?

Skrevet af K-man, 1. october 2020

Hver gang de danske hold spiller i Europa hører vi "Det er godt for dansk fodbold" hvis de vinder og går videre. Når man deltager i forums kan jeg se vi som Brøndby fans typisk er todelt. Nogle håber bare de danske hold taber og ryger ud (specielt FCK og til FCM) og nogle hopper med på "Det er godt for..." vognen. Men hvad er det rigtige? Svaret er nok ikke entydigt, men i stedet relateret til den type fan man er.

Hvis det vigtigste for en som fan er, at det ikke går de andre hold godt og de bare skal klare sig så dårligt som muligt. Ja, så skal man klart håbe på at de bare taber, ryger ud og ikke får glæde af ekstra indtægter. Så kan man håne og grine af dem når de taber - for så er de ihvertfald ikke bedre end os.

Hvis det vigtigste for en, som fan, er at Brøndby udvikler og forbedrer sig så skal man håbe på at det gårt de ganske hold godt i Europa - Det mener jeg ihvertfald.

Vi har i Brøndby nu en strategi om at skulle satse på talentudviklingen og skabe værdi gennem udvikling af spillere og spillersalg. Det vil kunne bringe forretningen i balance at sælge spillere for et hvist antal millioner årligt. Og alt efter hvor højt vi sætter vores lønbudget skal vi sælge for x antal millioner årligt. Det er FCN modellen. En strategi der lever fint efter fordi, der ikke samtidigt er krav fra klubben selv, omgivelserne og fanbasen om at skulle levere resultater. Det har vi i Brøndby og derfor kan vi ikke kun forlade os på at sælge spillere for at få forretningen til at hænge sammen. Vi har et større sponsor og tilskuer grundlag, der skaber ekstra indtægter. De ekstra spillere bruges på dyrere erfarne spillere, der skal være med til at skabe resultaterne. Det kan de også i en grad så vi med rette kan forvente topplaceringer. Vi vil dog aldrig komme til at sælge/tjene det samme på spillersalg som FCN, da de har større chance for at ramme rigtigt på talenterne fordi der simpelthen er flere unge spillere med salgspotentiale på holdet. Det betyder at vi skal finde andre indtægtskilder og måde på at forøge værdien af vores spillere - Deltagelse i Europa gruppespil, hvor der kan genereres indtægter samtidigt med at spillerne værdi stiger og man kan tiltrække bedre spillere.

Når man snakker om deltagelse i Europa gruppespil skal man som en lille nation som Danmark gennem en ret besværlig kvalifikation for at komme i det forjættede land. Der skal både lodtrækningsheld og sandsynligvis også en sportslig overpræstation til for at det lykkes. Det har vi gennem mange år forsøgt på baggrund af mindre til større økonomiske satsninger - uden held. Så hvordan skal vi nogensinde kunne kvalificere os.

Sandsynligheden for deltagelse i gruppespil afhænger i høj grad af Danmark placering på ranglisten. Det første skridt er at være i top 15. Er man det har Danmark 5 hold i kvalifikationen til gruppespil, men det kræver stadig en god portion held/dygtighed at kvalificere sig. Det næste skridt er at være i top 12 (ofte er top 13 nok, fordi CHL vinderen stort set altid er fra en stor liga).

Er man i top 12(13) er mesteren i DK pludselig garanteret gruppespil i minimum EL. Nr. 2 i ligaen får 3 muligheder for enten at kvalificere sig til CHL, EL eller det nye CL gruppespil. Pokalvinderen er min. garanteret CL gruppespil og nr. 4 og 5 i ligaen får en kortere vej til CL gruppespil.

Sidste sæson sluttede DK nr. 13 på ranglisten, hvilket betyder at mesteren i den nuværende 20/21 sæson som min. er i EL gruppespil, nr. 2 har 3 chancer og pokalvinderen sandsynligvis er garanteret gruppespil også.

På den nuværende rangliste, som danner grundet for 21/22 sæsonen ligger vi lige nu nummer 14, men i skarp konkurrence med Cypern (15), Skotland (13) og Tyrkiet (12). Hvis FCM og FCK klarer sig godt videre i turneringen kan vi godt komme op på 12 (evt. 13. pladsen), som vil øge vores chancer betragteligt for at kvalificere os til gruppespil, da vi ellers vil have for lang vej pga. vores nuværende dårlige seedning.

Så skal vi udvikle os som klub, skal vi i gruppespil. Skal vi i gruppespil er der størst chance for at det sker jo højere vores placering på ranglisten er - Derfor holder jeg med de danske hold i Europa!
Deltag i diskussionen
 • del Piero
 • del Piero
  Betalende bruger
    1. october 2020   

 • Enig her. Uanset, hvordan man vender og drejer det er Brøndby afhængige af adgang til Europæisk fodbold og gruppespil, hvis vi virkelig skal udvikle holdet og forretningen. Det udvikler i sig selv spillerene at blive testet på det højere niveau og det er også forudsætningen for de helt store salg. Prisen på vores spillere kan stige med 30-100% hvis den købende klub har set at spillere kan matche niveauet hos hold fra de bedste ligaer, da det fjerner en del af den usikkerhed, som altid vil findes når en større klub køber en spiller fra en mindre liga. Vi købte jo også selv Rado og Erceg efter at have mødt dem som modstandere i en Europæisk kamp. Jeg tvivler på at de var blevet købt, hvis vi ikke havde spillet de to kampe mod deres tidligere klub. Ligeledes fik FCK's kamp mod Manchester United øjeblikkeligt prisen på Kalle Johnson og Rasmus Falk til at stige markant. Efter én kamp.

  BIF's adgang til den slags kampe (og de penge, som også følger med i CHL og EL) er dels afhængig af vores klubkoefficient og dels af Danmarks position på ranglisten. Koefficienten er pt. frygtelig dårlig (efter mange års manglende succces) og det vil kræve mange, mange års resultater at nå det niveau som FCK har, hvor man er seedet i kampene og derfor har meget let adgang til gruppespillet i EL. I år har FCK jo blot skulle slå et totalt ukendt hold, Göteborg og nu et baltisk hold. De hold kunne BIF også godt slå. Men vores vej til EL ville pga. klubkoefficienten hedder Anderlecht, Genk, Hoffenheim, Espaniol, Fiorentina, osv. Her er der under 10% chance for succes.

  Brøndby er derfor de næste mange år helt afhængige af Danmarks nationale placering for at have nogen realistisk chance for at få adgang til pengene og mulighederne i Europa. Reelt er det kun FCM og FCK, som kan hjælpe os her, så uanset at de er vores konkurrenter på den nationale scene, er det rationelle at heppe på dem i Europa. Jeg er godt klar over at de 250 millioner, som FCM potentielt får ud af CHL i år markant vil forrykke magtbalancen i dansk fodbold. Men alternativet er bare ikke attraktivt for nogen. Prøv at ringe til Norge, som de sidste 10 år er dumpet langt ned på listerne. Det har ikke ligefrem hævet fodboldniveaut i Norge....

  Så derfor: find det lille Dannebrogsflag frem og når vi taler Europa :-)
  3 enige · 2 god kommentar
   
  • Betalende bruger
     1. october 2020   

  • @del Piero Flot og fin argumentation. Men. Skulle det virkelig være nødvendigt at argumentere? Må indrømme at uanset hvor meget jeg ønsker fiasko for Lalandia og Matthew Benham er det umuligt ikke at holde med et dansk hold når de spiller europæisk. Koefficient og egen rating point eller ej. Jeg er og bliver dansker og kan derfor kun holde med et dansk hold. Selv når det er Lalandia.
   2 enige

  Se 2 flere kommentarer
   
  • @del Piero man skal ALDRIG holde med f*ck’erne!

 • del Piero
 • del Piero
  Betalende bruger
    1. october 2020   

 • I øvrigt: De 250 millioner til FCM kombineret med Corona-virus situationen og Ståles elendige, dyre indkøb de sidste par år ligner the perfect storm, som kan få FCK til at miste det jerngreb de i snart 15 år har haft om tronen i Dansk fodbold.

  Det bliver stadigt tydeligere for mig, at FCK har begået en gigantisk taktisk brøler ved at lade Ståle Solbakken være både træner og sportschef, samtidig. Han er utvivlsomt en hamrende dygtig træner, som har skabt historisk gode resultater for FCK i store kampe mod kæmpe udenlandske klubber. Men som scout, sportschef og indkøber virker han middelmådig og alt for optaget af at flekse sine økonomisk muskler med diverse penis-agtige transfers. Det har bragt FCK i en elendig forfatning, hvor de over de sidste 3 år har begået alle de fejl vi tidligere begik med at købe dyre, dårlige og senere usælgelige spillere.

  Som vi så efter Zornigers exit har det låst os i årevis at have givet dyre kontrakter til Erceg, Gammeltoft, Rado, Kaiser, Wilczek, Hany, Halimi, Tibbling, osv. Som jeg ser det er FCK nu i samme situation med Bjelland, Ragnar Sigurdsson, Pep Biel, Fischer, Boilesen, Varela, Bartolec, Mudraszija, Grytebust, Bengtson, Oviedo, Thomsen og Stage. De er alle spiller, som præsterer under det forventede niveau, ikke kan sælges videre uden store tab og som for de flestes vedkommende ikke har potentialet til at udvikle sig videre (de fleste er stagneret eller ved at blive for gamle).

  Det låser FCK fast, for de kan jo ikke bare blive ved med at bruge penge, hvis der ikke kommer indtægter ind. Og det gør der ikke længere fra de øvrige dele af koncernen, hvor særligt badelandsforretningen er gået helt i rød efter Corona. Samtidig har FCM snuppet førstepladsen og nu også biletten til CL, samtidig med at de har snuppet den spiller, som Solbakken havde udsigt sig til at give det trætte FCK mandskab noget X-factor (Sisto).

  Så jeg er spændt på næste træk fra FCK. For handlingmønsteret fra Solbakken ligner mistænkeligt meget det som Zorniger udviste, da vi mistede mesterskabet i 2018. Han udlod at sælge profilerne på toppen og fik i stedet overtalt ledelsen til at købe en række modne, dyre performancespillere for hurtigt at slå tilbage og nuppe mesterskabet året efter. Planen mislykkedes og skabte den situation, som gjorde det absolut nødvendigt at sadle om fra dyre udlændinge til egne talenter, transferfrie spiller og lejeaftaler.

  Den opgave har CV og NF klaret til topkarakter. Baseret på performance ift. forudsætninger er det lige nu FCM og BIF, der i min bog ligger markant over FCK. Det de præsterer på Østerbro er voldsomt utilfredsstillende i lyset af det store økonomiske forspring de har. Potentielt set kan det sættes over styr, fordi de totalt har undervurderet FCM.

  FCK's eneste redningsplanke lige nu er at de ejes af en kreds af millardærer, hvor i hvert fald én af dem er en meget ærekær type med store armbevægelser og selvforståelse...
  7 enige · 5 god kommentar
   
  • @del Piero
   En meget skarp analyse du kommer med her. Jeg er helt enig med dig, men er også lidt spændt på hvor langt PSEs pengemænd vil gå inden de smækker kassen i.
   
  • K-man
  • K-man   1. october 2020   

  • Kunne ikke være mere enig. Ståle er max presset. Han har brug for at komme i Europa, men en træt og dårligt spillende trup tror jeg ikke kan klare 2 turneringer.

   FCK er læst i DK. Pres op på dem og pres tempoet op. Så kan de ikke spille sig ud af presset og dominere og de går døde til sidst i kampene.

   Det kan godt være de har fået en målscorer i Kamil, men han kan slet ikke bruges som opspilsstation på samme måde som Ndoye kunne og de har ikke spillerne til at spille sig ud af et pres.

   De er læst og jeg har svært ved at se hvad der skulle ændre sig markant fra de resultater i 2020 hvor de har fået 23 point i 19 kampe.
   2 enige
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     1. october 2020   

  • @del Piero super analyse !

 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    1. october 2020   

 • Jeg synes det er fejlslutning, at påstå at det er bedst for Brøndby - og dansk fodbold - hvis de andre danske hold gør det godt i Europa.

  Med 200 millioner kr. for et CHL gruppespil og ca. 80 millioner kr. for et EL gruppespil - beløb der kun vil stige med tiden - skævvrider det fuldstændig budgetterne i dansk fodbold. Det skaber magt monopoler, som er næsten umulige at nedbryde igen. Det er lykkes for FCM at nedbryde FCKs monopol fordi Ståle igennem en del år har ramt forkert på transfermarkedet og FCM modsat har ramt meget rigtigt enkelte gange. Selv med det in mente har FCK et meget større budget end FCM og vil derfor over tid vinde igen. Ved mindre FCM kontinuerligt formår at komme i europæiske gruppespil. Hvis det sker, så vil vi få skotske tilstande i Danmark hvor FCM og FCK vil dele mesterskaberne de næste 30 år.

  1) Det vil dræbe spændingen og intensiteten i ligaen.
  2) Det vil mindske mesterskabschancen for andre end de to hold markant - der er noget større chance for, at en af de to fejler en sæson end de begge gør det.
  3)Magtduopolet gør, at andre ikke vil kunne opnå europæisk gruppespil. Da man ikke vil få dobbelt chancer (som mesteren får) og derved vil få svært ved at få nok koefficientpoint

  Kort sagt er det ok hvis et hold gør det godt, men hvis et eller flere hold begynder at gøre det godt skabes der monopoler og derved mindre spænding i ligaen. Det er naturligvis kun et problem i mindre ligaer, som eksempelvis den danske.

  Jeg holder aldrig med danske hold i Europa, men det skyldes at pengene europæisk er så store ift. danske standarder, at det vil kunne ødelægge ligaen
  4 enige · 4 god kommentar

 • Jeg savner nuancer i den her debat. Fodbold er en sport hvor det er som om, at bare man gentager det samme nok gange så bliver det automatisk sandt.
  Nu har vi snart i årevis fortalt hinanden at det er bedst for dansk fodbold hvis danske hold klarer sig godt i Europa. Også selvom det er konkurrenter eller rivaler.
  Og derfor bør man altså heppe på FCK som BIF-fan når de spiller i Europa.

  Men hvad mener folk egentlig med godt for dansk fodbold? At dansk fodbold lander så højt på UEFAs rangliste som muligt? At der er spænding om mesterskabet? At Superligaen producerer verdensklassetalenter der er testet på høejste niveau? Noget fjerde?
  Hvem har nogen sinde analyseret i dybden hvad det betyder for dansk fodbold om danske hold klarer sig godt?

  På den ene side kan jeg godt se, at når andre danske hold hiver en masse point sammen, så bliver det også nemmere for BIF at nå et gruppespil. Godt symboliseret ved dette års Superliga, hvor vinderen får et gruppespil.
  På den anden side gad jeg godt vide hvad det har af konkurrencemæssige effekter på længere sigt, når en klub som FCM får en kapitalindsprøjtning på 238 mio kr.
  2 enige


 • Man kan sagtens håbe andre danske hold vinder i Europa, uden at glæde sig over det! -synes det var fedt for Fcm igår, men kommer aldrig til at glædes over noget til Fck...
   
  • @TibblingLove
   Jeg har det efterhånden lige slemt med begge klubber.

   I går, da FCMs kamp begyndte, kom jeg i tanke om hvor nederen de egentlig er. På det rent fodboldmæssige, så kører de stadig med alle deres spilstop ved specielt indkast. Det har været en katastrofe for underholdningsværdien i Superligaen, fordi mange andre hold også gør det samme. Det dræber tempoet i kampene.

   Jeg huskede også tilbage på hvordan vi skulle høre på alt deres snak om gummiben i foråret 18, og hvordan de før den første kamp mod os i 18/19-sæsonen på deres hjemmebane satte vores Horsenskamp på deres skærme. Steinleins har udtalt at det største øjeblik for ham er vores Horsenskamp. Hvor sørgeligt er det...

   De har bare ikke format eller almen pli i den klub.

   Men jeg er da enig i at PSE ikke er et hak bedre, men det er bare af nogle andre grunde.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 4 flere kommentarer


 • ...og sgu også meget dejligt, at FCK’s spillere ikke bliver det hak dyrere, af at spille europæisk. Tak til Willi for at gå undlade at score i dag! Jeg tror stadig bare, at han i virkeligheden er under cover agent og kun scorer nok til, at ingen mistænker ham for at spolere dem fuldstændigt. Altså med alle de trøjer han købte, må han da gøre det her for Brøndby! Og mon ikke også snart han raget en langtidsskade til sig derinde - dem plejer de at være gode til at skaffe til spillerne. Så kan han med god samvittighed side derhjemme og grine
  1 enig


KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER