Noah Nartey og Fans
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Aldersanalyse: Det gamle Brøndby skal fornyes

 
Brøndby har haft den ældste gennemsnitsalder i grundspillet for Superligaen 2023/24. Er der grund til at være bekymret?

  • Noah Nartey og Fans
  • Kasper Pedersbæk
   28. marts 2024 - Klokken 06:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  28. marts 2024 - Klokken 06:00

Der er mere end 20 år mellem den yngste og ældste spiller i Brøndbys førsteholdstrup, og ligesom der er forskel på alder, så er der også forskel på de respektive spilleres aktualitet holdt op mod spilletid, for hvor meget spilletid (i Superligaen) får de enkelte spillere?

De store spørgsmål om truppens konstruktion

I denne analyse zoomer 3point.dk ind på trupkonstruktionen, og gør status på grundspillets kampminutter:

 • Hvordan fordeler spilletiden sig i Brøndby?
 • Hvilken aldersgruppe får henholdsvis mindst- og mest spilletid?
 • Hvem er nøglespillerne vurderet ud fra mængden af spilletid?
 • Hvilke perspektiver er der i truppen på henholdsvis kort- og lang sigt?

Fordelingen af spilletid: præstationsspillere tager tiden

Der har i grundspillet været 21.646 minutters spilletid, som er blevet fordelt mellem 30 spillere i Brøndby. Af de 30 har en række sidenhen forladt klubben: Yousef Salech, Simon Hedlund, Håkon Evjen, Joe Bell og Blas Riveros. Derudover kan Emmanuel Yeboah, Jonathan Ægidius og Bertram Kvist sætte hak i boksen ved 0 spillede minutter.

De 5 mest benyttede spillere (1500+ min) er Nicolai Vallys (der topper med 1913 min.) efterfulgt af Daniel Wass (1717 min.), Jacob Rasmussen (1710 min.), Ohi Omoijuanfo (1558 min.) og Patrick Pentz (1530 min.). Hele listen kan tilgås her

Brøndby har i grundspillet tegnet sig for den ældste start 11er (27 år 118 dage). 

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Nedenfor følger en oversigt over, hvordan Brøndbys trup er sat sammen aldersmæssigt, altså hvor mange spillere der er i de forskellige kategorier:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For at dykke et niveau længere ned er der nedenfor en grafik, der viser hvor mange startpladser de respektive kategorier har fået gennem grundspillets 22 kampe:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Performancespillerne tager minutterne

Da Noah Nartey startede i runde 22 mod Silkeborg bragte det lige præcis antallet af teenagere der startede i Brøndby op på 1 for sæsonen! Og det er et punkt Brøndby skal have observans på. Det er absolut færrest i Superligaen, hvor snittet ligger på 17 teenagestartpladser pr. klub igennem grundspillet.

Grundlæggende har netop kategorien teenagere fået begrænset med spilletid i Brøndby, hvor de blot rangerer på 2% af den tilgængelige mængde.

I den modsatte ende er det ikke Brøndby, der står med en ufrivillig “ældrebyrde”. Startpladser og minutter til spillere i kategorierne 30+ år er begrænset, og de to største forbrugere er Daniel Wass og Ohi Omoijuanfo. Sammenlignet med de øvrige klubber placerer Brøndby sig lavt på 30-34 år gruppen, og tilsvarende på 35+ (hvor Thomas Mikkelsen er en “snyder”, i og med minutterne kom før Pentz kom til Brøndby). På kort sigt står Brøndby ikke med de store voldsomme udfordringer i dette segment.

“Performancespillerne” - 25-29 år - er de helt store minutslugere i Brøndby med 54% af minutterne. Ligesom de også fylder en del i antal i truppen, og derfor også tager deres massive del af startpladser!

Brøndby placerer sig med 132 startpladser til 25-39 årige, voldsomt over de 79, der er gennemsnittet for de øvrige Superligaklubber. Med 54% af spilletiden er det lidt af et (uofficielt) statement omkring Brøndbys trupkonstruktion. Det er, sat på spidsen, resultater her og nu der tæller (og sekundært peger på en trup, der på kort sigt skal moduleres og forynges).

Spillerne først i 20erne (20-24 år) udgør den næststørste blok af spilletidsforbrugere i Brøndby med 29%. Ligesom de udgør knap en tredjedel af truppen i Brøndby. Det er under ligasnittet på startpladser, hvor Brøndby har givet 72 ud til denne gruppe gennem grundspillet, mens de øvrige i ligaen har uddelt i snit 90 gennem samme periode.

Truppen har en styrke og en stor svaghed

 • Brøndby kan ikke beskyldes for at have en ældrebyrde, truppen er på det punkt afbalanceret med få ældre spillere (hvoraf kun få er nøglefigurer)
 • Omvendt er svagheden i truppen den markant volumen af minutter til "performancespillere"
 • “Perform nu” spillere (25-29 år) tegner sig for klart mest spilletid, ligesom samme gruppe også har besat væsentlig flere startpladser holdt op mod de øvrige Superligaklubber. Det tegner ind i et billede af en trup, der er konstrueret til at skulle skabe resultater her og nu
 • Mængden af “unge minutter” er afgjort til den lave side, Brøndby placerer sig i bunden sammenlignet med konkurrenterne i Superligaen, og har kun haft 1 startplads til en teenager igennem grundspillet
 • Manglende spilletid til U20-spillere kan på sigt kan blive en faldgrube: Manglende udvikling af U20-spillere / manglende værdiforøgelse af attraktive unge salgsaktiver i førsteholdstruppen
 • Med så markant et forbrug af spilleminutter til performancespillere (25-29 år) peger det mod, at Brøndby har et ønske om at kunne være i stand til at levere resultater allerede nu. Segmentet tager også langt de fleste spilleminutter kontra antallet af spillere set i forhold til truppens konstruktion (i gruppen findes Patrick Pentz, Jacob Rasmussen, Rasmus Lauritsen, Kevin Tshiembe, Sean Klaiber, Josip Radosevic, Mathias Greve, Nicolai Vallys mfl.)
 • Brøndby skal bevare kernen af 24-29 årige og luge ud i de fra denne gruppe, der er længst fra at gøre sig aktuelle til spilletid
 • De langsigtede perspektiver i truppen skal findes i spillere som Schwartau, Bischoff, Nartey, Bundgaard, Kvistgaarden og Suzuki, en blanding af spillere, der allerede har etableret sig eller er på vej til det

Opsummering: Brøndby spiller med de ældre, skal have fokus på de unge

Brøndby har spillet med Superligaens ældste start 11er i gennemsnit henover sæsonen. Det betyder ikke at der partout er et reelt stort aldersproblem i truppen, der er trods alt få spillere på 30+, men alderen i truppen vægter alligevel til den ældre side, når de unge samtidig ikke får mere spilletid end de gør.

Brøndbys trup er konstrueret med få spillere over 30, størstedelen i alderen 20-29 og tilsat en relativ høj andel teenagere. Spilleminutterne går i mest til spillerne fra 20-29 år, hvor især performancespillerne (25-29 år) tager mange minutter (lige over 50% af spilletiden)!

Det åbenbarer nogle faldgruber, som den sportslige ledelse skal give opmærksomhed på mellemlangt sigte: næste generation skal gøres klar. Der har været de første spæde skridt til det i foråret 2024 med spilletid til både Bischoff, Nartey og Schwartau, og en klar indikation på, at de befinder sig tættere omkring holdet og reel spilletid.

Næste skridt for Brøndby bliver at luge ud i grupperne 20-24 år og 25-29 år i sommerens transfervindue, og gøre klar til at flere af de yngre spillere kan få en vej ind til mere regelmæssig spilletid.

Ellers ender Brøndby med en trup konstrueret til at accelerere succesen i gang, men med talenterne fanget i et limbo uden spilletid.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    26 dage siden   

 • Interessant, men ingenlunde relevant. Brøndbys strategiske objektiv er at bryde den europæiske seedning hvilket truppen er designet til. Alder er betydningsløs i den kontekst.
  5 enige · 4 god kommentar
   
  • @Saesonkort

   Har der overhovedet været udmeldt en strategi fra den nye ejerkreds du referer til?

   Ved man havde 6.4 planen, hvor det bestemt har relevans med de unge som skal bære en større del af den økonomiske plan, med salg af unge det kræver også mere spilletid, så relevans har det, hvis vi ser på den del, med at få dem mere i spil

   Hvilket også kan ligne er langsomt ved at ske.

   Deler vi analysen op i 2 dele, så tror jeg sidste del af de sidste kampe spille, vil jævne grafikken mere ud. Synes analysen har relevans på den baggrund
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer
   
  • @Saesonkort ,

   Hvor ved du det fra?
   1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Saesonkort Helt enig: Alder er ligegyldigt og Jesper skal sætte det stærkeste hold, der kan udfordre toppen og kvalificere til Europa, som man svigtede sidste år. De unge skal have chancen, ja, men det får de også. Men Brøndby er ikke FCN
   6 enige · 3 god kommentar

 • Kasper - du skaber et problem, som ikke er der. Fraset HH, Thiembe, Bertram Kvist (Mensah har kontraktudløb ved årsskiftet) får vi brug for alle spillere i næste sæson. Rutinen vinder pokaler og kvalifikation til europæisk gruppespil for os. MC-aftrykket er stigende i grundspillet, og vil forstærkes i mesterskabsspillet og i næste sæson. Det er svært at bevare pessimismen.
  2 enige · 2 god kommentar
   
  • @Brøndby85 jeg skaber ikke et problem, jeg gennemgår fakta - og hvis du læser følgende passage forstår jeg ærlig talt ikke du læser det negativt:

   “ Brøndby skal bevare kernen af 24-29 årige og luge ud i de fra denne gruppe, der er længst fra at gøre sig aktuelle til spilletid
   De langsigtede perspektiver i truppen skal findes i spillere som Schwartau, Bischoff, Nartey, Bundgaard, Kvistgaarden og Suzuki, en blanding af spillere, der allerede har etableret sig eller er på vej til det”

   Netop her nævnes eksakt den gruppe der skal “luges ud i” (dem du jo netop lister op blandt andre), ligesom næste punkt nævner de gode solide perspektiver der er i truppen.

   Følgende passage underbygger ligeledes min pointe med at jeg ikke forstår du læser negativitet ind:

   “Brøndby kan ikke beskyldes for at have en ældrebyrde, truppen er på det punkt afbalanceret med få ældre spillere (hvoraf kun få er nøglefigurer)”

   Ligesom der her også nævnes at der er tendenser på en fornuftig og langsigtet udvikling:

   “ Der har været de første spæde skridt til det i foråret 2024 med spilletid til både Bischoff, Nartey og Schwartau, og en klar indikation på, at de befinder sig tættere omkring holdet og reel spilletid.”

   Så jeg forstår virkelig ikke du læser ind nogle som helst steder at jeg “… skaber et problem, som ikke er der”.
   6 enige · 4 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer

 • Og til dem der måtte læse en negativ vinkel (som jeg ikke forstår), følgende tekst blev lagt op sammen med linket til artiklen på Twitter:

  “Min egen holdning er, at der ikke er grund til at male fanden på væggen.

  Når bare de sørger for at trække de unge i truppen nu her ind i loopet og gøre dem klar.

  En udrensning henover sommeren af dead wood og så er Brøndby sq et meget fornuftigt sted generelt set.“
  3 enige · 4 god kommentar
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     26 dage siden   

  • @kasperpedersbaek, analysen er interessant, men alder er ikke en KPI og derfor støjer din konklusion.
   2 enige · 2 god kommentar
   
  • @kasperpedersbaek

   Helt enig, og interessant læsning, hvis det skaber støj, så er der andet, som skaber mere støj :)).

   Du kommer med fakta, længere er den vel ikke? Det har vel en form for relevans, med udvikling af truppen, og de unge generelt. Men du er et støjende element :))

---

 • Jeg mener også at konklusionen her er helt forkert og skaber et problem, hvor der ikke er noget. Man kan godt dataanalysere en masse tal og stadig nå frem til den helt forkerte slutning.
  2 enige · 2 god kommentar

 • Jeg har nu læst din analyse igen, og ser ikke at du skaber et problem

  Du kommer med fakta og du skriver netop, at manglende spilletid til U20-spillere kan på SIGT blive en faldgrube, samt manglende udvikling af U20-spillere / manglende værdiforøgelse af attraktive unge.

  Skal man følge den strategi som man har, er det både komme i europa, men også at udvikle de største talenter, som kan skabe en sund økonomi

  Med minutter til de unge, kommer også bedre spillere og rette udvikling som hjælper holdet i superligaen og i Europa med at skabe succes, handler om en balance gang, hvor Jesper skal langsomt og sikkert, få sluset de unge mere ind, som du i øvrigt også skriver. Det er ikke at skabe et problem, men at komme med en faktuel analyse rapport.

  Europa er vigtigt men til det, skal vi også huske at de unge i den aldersgruppe, ikke kun får spilletid i FCN, men i alle superliga klubber også i FCK og FCK, også når de spiller i Europa og viser sig frem

  De lever også af spillersalg, ikke kun deltagelse, men har råd til vente med at sælge, og derved hæve værdien yderligere på de unge talenter

  Oscar, Noah og de endnu yngre, der er på vej, har brug for at se at en lys fremtid i Brøndby med flere spille minutter på sigt, ellers kommer man ikke til at forlænge, spillerne skal også udvikle sig med træning, og de indhop

  Det handler om løbende give dem mere tid, men jeg er sikker på tallene i de sidste kampe, ser lidt bedre ud end første del af kampene med de unge

  En analyse handler vel om tal og fakta, så kan vi brugere tage den som vi vil, men har svært ved at se du kan skabe et problem pga fakta, med tal og en analyse som er sort/hvid.

  Derudover har jeg svært ved at forstå dem der gør det til et problem, for det er vel en stor fordel at få de unge mere i spil, og få dem udviklet, så de kan bidrage til succes i superligaen og Europa.

  Det har de unge gjort for FCN, FCM og FCK, i øvrigt er forskellen at FCN altid sælger deres bedste, hvor FCM og FCK venter lidt længere tid. Det er vel i den kategori vi skal lande i på sigt, med de unge talenter der skal i kommende tid og sæson have mere tid.
  1 enig
   
  • @GARFIELD FCMIDTJYLLAND brugte f.eks over 150 millioner dkr på transfervinduet i Sommers. FCKØBENHAVN har spillerlønninger på 10-12 millioner dkr I års løn, flere af deres spillere ligger i den løn zone. Summasumarum Brøndby IF Skal hæve Spillerbudgettet og løn-niveauet. Fck og fcm har opnået succes I Europæisk gruppespil.
   Så Brøndby IF i step:
   1: Investorer der vil tilføre kapital: Inden FCM opnåede succes: blev der investeret massivt: nogen taler om over 1.milliard dkr, FCK blev der investeret massivt: start kapital 500 millioner dkr + noget Lalandia m.m.
   2: Succes I Europæisk gruppespil( nr 1-2 i puljen).
   3: Det fører til langt større eksponering af vores spillere: salg i +100 millioner dkr.
   4: Det fører så igen til vi mere attraktive som klub og kan hente større profiler og større talenter.
   Vi er derfor afhængig(ligesom fck i øvrigt) succes I Europa. FCM er lidt mere uafhængige, da de jo har en sugar-daddy med 55 milliarder på kontoen.
   Så krystal kuglen tegner lys for os, men unge talenter har man oftest købt sig til i fck og fcm, Talent massen er simpelthen for usikker/lille i Lille Danmark (6 mil indbyggere) en hele verden( 8 milliarder indbyggere).
   3 enige · 1 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer
   
  • mimor1
  • mimor1   22 dage siden   

  • @GARFIELD er også ret sikker på at Jesper ikke havde sat de unge ind i sidste kamp mod Silkeborg, hvis ikke vi førte med 3 mål
   Men hensyn til foryngelse, så går det meget ved truppen når Thomas Mikkelsen holder
   2 enige

 • En fin analyse.
  Alder er ret ligegyldigt når det gælder at performe på banen.
  Fodbold er en holdsport: Så et hold skal spilles sammen og her det vigtigt med forskellige typer. Nogens succes er: At holde nullet.
  Andre at dirigere og mærke om kampen skal op/ned i gear.
  Nogen score mål.
  Nogen lægge den sidste aflevering.
  Kampafgørende spillere er vigtigst:
  Mesterhold skabes oftest ved.
  Stærk defensiv + individuelle offensive afgørende spillere.
  Synes vores hold er pt så godt at Jesper Sørensen Aldrig skal spille med Masterclass spillere blot fordi Nogle højt råbende synes dette.
  Bedste start 11-er skal spille:
  Skulle alle vores spillere så være +30år og alle fra det ydre rum, så det fint med mig.
  Unge spillere kan få chancen når de er gode nok eller få nogle minutter hvis kampen er afgjort.....
  2 enige · 1 god kommentar

---
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder