Niels Frederiksen
Foto: Lasse Lagoni ©
NYHED

Analyse: Alarmsignalerne blinker lige så stille

 
Det skulle have været et vendepunkt, da Brøndby på hjemmebane vandt over FCM i Superligaens 7. runde med 2-0. For trods de manglende point i de første runder havde spillet været til mere. Men det forventede vendepunkt mod FCM udviklede sig til alt andet end det. De blågule er inde i en reel nedtur, og ordet krise banker lige så stille på døren.

  • Niels Frederiksen
  • Kasper Pedersbæk
   22. september 2021 - Klokken 22:24
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  22. september 2021 - Klokken 22:24

Spillet havde “været til mere” i åbningen på sæsonen. Mulighederne havde været der på banen, men de var ikke blevet konverteret til point på kontoen. Men det betryggende efter fem runder var, at Brøndby kun mod FCK var reelt slået på både faktiske mål og med en xG der ikke fortalte om forspildte muligheder i derby-kampen, men derudover havde været fornuftigt med, og skabt de fornødne muligheder til at hente flere point end de erhvervede.

Gledet i bananskrællen

Mod OB sad en europæisk-kamp i benene og kostede til sidst, men turen til Fyn gav stadig et point efter en kamp, hvori Brøndby stadig præsterede en hæderlig og konkurrencedygtig offensiv produktion på 1.62 xG fordelt på 13 afslutninger.

Mod FCM på hjemmebane kom så vendepunktet. Fra udspillet i de første 20 minutter til overvejende dominerende præstation mod et ellers stærkt kørende hold fra heden i de resterende 70 minutter af den kamp. I den pågældende kamp blev et taktiskskifte fra tre til to stoppere samt diamantformet midtbane svaret på FCMs angriberløse offensiv og centrale styrke på midtbanen.

Men Brøndby og Niels Frederiksen gled i den taktiske bananskræl hjemme mod Silkeborg. I et forsøg på at stække gæsternes pasningsstærke spillestil gav Brøndby køb på den indarbejdede kontinuitet, egne styrker, ændrede taktik til en 4-4-2 med diamantformet midtbane og fejlede grumt mod oprykkerne.

For Silkeborg gjorde ikke “som de plejede”, de stillede sig derimod dybt, afventede Brøndby og lod hjemmeholdet om at skabe kampen, for så i stedet at slå knivskarpt til på omstillinger. Det bekom langt fra Brøndby vel.

Budgetkontoen er på vej i langvarigt minus

Expected Goals Difference (xGD) er så at sige "chancekontoen", og præcis som med budgetkontoen derhjemme i husholdningen, så kan den godt leve med at stå i minus på den korte bane, men på den lange bane skal der gerne være plus, da det så ellers vidner om at et hold reelt set "lever over evne", og på den lange bane vil holdet forfalde til gennemsnittet og score det forventelige ud fra kvaliteten af chancerne.

Det er værd at holde sig for øje, at expected goals IKKE er en sandhed for hvem der BURDE, SKULLE eller FORTJENTE at vinde en given kamp, men er et redskab til at præstationsanalysere, hvem der havde MULIGHEDERNE for at kunne have bragt mere med sig hjem af point. Eller hvem der havde fodboldens guder til at smile lidt deres vej.

Derudover inddrager jeg i analysen de faktiske omstændigheder i form af scorede mål for og imod, illustrationer på de udfordringer der er taktisk samt udtræk fra analyserne i de første kampe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor er Brøndbys xGD, altså forskellen på egne skabt chancer og chancer imod sammenholdt med den faktiske målforskel. Lavet ud fra et løbende gennemsnit over 4 kampe for at skue cirka en måned tilbage i tiden, og den vej igennem få en prognose.

Udviklingen for Brøndby er bekymrende. Sorte September har for alvor ramt de blågule på Vestegnen, og prognosen fortæller om en negativ udvikling inden for de seneste cirka fire uger. De underliggende data bekræfter hvad de seneste resultater fortæller os.

Brøndby har med andre ord ikke formået at skabe mere end modstanderne, og statistisk kan vi derfor forvente at tabe mere, og alligevel har vi haft en lidt højere reel målforskel, men det betyder bare det ikke er en bæredygtig proces og vi over tid vil forfalde til medianen, dvs gennemsnittet, og altså høste ud fra den xGD vi reelt skaber (og det er så den der er i minus). Brøndby er på den korte bane i krise.

Expected Points fortæller ikke om hvor mange point et givent hold burde eller skulle have. Men om hvorvidt det givne hold har formået at dominere kampene målt på produktionen af chancer for og imod. XP skal ses som en uddybbelse af selve xG tallet, og det antal xP et hold har "vundet" giver en indikator for, groft sagt, hvorvidt et hold bliver domineret, spiller mellempræstationer eller dominerer kampene. Værdierne udspecificeres under grafen. Grøn zone er ønskværdig, gul er mellemlaget og rød er kraftigt alarmerende.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hvis vi kigger på xP tabellen (og nu håber jeg du som læser har læst min artikel omhandlende xG og xP den anden dag i Tipsbladet), så kan jeg også se, hvordan Brøndby i mindre og mindre grad samlet set "underpræsterer" ift muligheder, i starten af sæsonen "spillede man til mere", men man nærmere sig mere og mere "0", og et punkt hvor man reelt ikke performer og har mulighederne til mere.

Diagnosen: Stagnerende offensiv

Supplerer vi kampen mod Silkeborg med opgørene mod Sparta Prag (hjemme) og Sønderjyske (ude) har Brøndby ikke skabt en, målt på xG, stor chance (0,25+ xG) siden runde 7 på hjemmebane mod FCM.

Kogt ned til et ekstrakt er udfordringen for Niels Frederiksen og Brøndby, at der ganske enkelt kommer for lidt offensiv produktion fra andre end Uhre og Hedlund. Og da de to excellerer i at holdet angriber hurtigt og løber dybt, så trives Brøndbys offensiv bedst oppe imod modstandere som enten presser højt (og derfor kan rammes på omstillinger, såfremt Brøndby magter at spille sig ud af dette pres) eller satser på en mere kontrollerende spillestil med høje positioneringer, hvor de ved boldtab kan rammes på omstillinger. Brøndbys offensiv trives i langt mindre grad mod dybt placerede modstandere, hvor man tvinges til at skabe kampen, og ikke har de samme muligheder for at spille vertikalt og hurtigt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Kombinerer vi det med wingbacker der tæt på intet bidrager med offensivt, og en midtbane der heller ikke blomstrer på områderne chanceskabelse samt målscoring, så er det opskriften på Brøndbys nuværende udfordringer offensivt.

Hovedpinen i 3-5-2 setuppet er at Radosevic er en grundpille på holdet, men spiller man ham, så a/ skal man holde Frendrup på bænken hvis man ikke vil have to defensivt orienterede midtbanespillere eller b/ spille dem begge, og så der kun plads til enten Greve / Anis Slimane / Cappis, hvilket så har sine begrænsninger offensivt, for så er der voldsomt meget pres på at skabe fra den ene offensive midtbanespiller der så er på banen.

Jesper Lindstrøm kunne bære det, men der er ikke, efter salget med ham, EN spiller der kombinerer begge hans dyder. Man har groft sagt "delt ham op" i Anis Slimane og Greve, som hver især har et element af Jobbes skillset i sig (Anis Slimane = afleveringerne gennem kæderne, Greve de dynamiske power løb gennem kæderne / bevægeligheden).

Noget meget bemærkelsesværdigt er udviklingen over Brøndbys "shot decision". Man kan kalde det for værdien af den gennemsnitlige afslutning i kampen. Nedenfor er to grafer der viser Brøndbys egen gennemsnitlige xG værdi pr. afslutning, og det samme for modstanderne mod Brøndby. Modstanderne har nogenlunde den samme værdi (altså shot decision evne) hele vejen igennem, men Brøndby er inde i en rigtig dårlig stime.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Opgørene mod Silkeborg og Sønderjyske var katastrofale offensivt. Akkumuleret blev det samlede antal afslutninger knapt over 1 xG mod Silkeborg, og mod sønderjyderne strøg produktionen i kælderniveau. End ikke over 0,50 xG blev det til.

Tre stoppere

Brøndbys spillere har ikke glemt at spille fodbold på en måned. Men man har behov for at revolutionere sig selv offensivt for at finde en vej ud af dødvandet. Det er nødvendigt at sprede det offensive ansvar ud på flere fødder.

Men hvad vælger Niels Frederiksen som værende sin vej frem? Tre stoppere virker som en velintegreret del af udtrykket, og giver også et solidt defensivt setup - sammenholdt med en mangel på kvalitet på backerne måske for nuværende kan gøre en flad firebackkæde mindre attraktiv.

På midtbanen kunne det handle om at sprede spillerne mere, at være i stand til at angribe modstanderne mere vertikalt, og true med flere dybdeløb, og spillere der kan drive ind i mellemrummet.

Er 3-4-3 en løsning?

3-4-3 kunne være vejen frem. Det betyder en “ofring” af den offensive midtbaneposition, og i stedet gå over til to mere tilbagetrukne 6er typer. Sæt Frendrup som wingback, og spil med Radosevic og Slimane som to dybe midtbanespillere, og lad Riveros håndtere venstre wingback, når han er klar igen.

Frendrup som højrewingback tilbyder defensiv påpasselighed, en motor uden lige og en evne til at læse spillet, og kunne gå ind og understøtte på midtbanen.

Slimane som dyb 6er. Tænk på Christian Nørgaard. Tænk på hans udgangspunkt som offensiv midtbanespiller, da han kom til Brøndby. Slimane har de samme tekniske færdigheder, fysikken til at kunne sætte sig igennem, evnen til at vende i små rum og det visionære syn med fremadrettede afleveringer. Hvad han ikke har er Jobbes acceleration og fart. En plads som spilintelligent 6er ligger lige for.

Fremme på banen kan man med et tremandsangreb variere mere. Wingbackerne kan gå med frem, de kan blive tilbage - der er stadig to yderangribere til at dække halvrummene i hver side. Man kan bruge Hedlund til venstre og Divkovic til højre - eller såvel Greve, som ad den vej vil få en rolle som den i Randers, hvor han med sine horisontale løb var dygtig til at vride modstandernes offensive organsiationer ud af struktur og derfra sætte sine medspillere op. Sæt dem i scene til at gå ind i banen for at afslutte, eller lade wingbackerne true udenom i overlap.

Man kan både benytte Uhre centralt, og man kan endelig give Pavlovic de vilkår han ville trives bedst under. Som targetman, og ikke med bolde i dybden.

Hvad Niels Frederiksen vælger får vi givetvis en snert af hentydning til mod Allerød torsdag i pokalen, og om ikke andet så søndag mod AaB. For ændringer skal der til. Så må fremtiden vise hvordan Niels Frederiksen og trænerteamet går til værks.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80   22. september 2021   

 • Fin analyse, som modsiger det CV ellers brugte som undskyldning for manglende point og som det, der skulle betyde holdet snart får nogle sejre.

 • Man kunne også prøve Greve som højre wingback, og forhåbentlig snart Riveros på venstre wingback. Og Børkeiet på midten sammen med Slimane og Radissen.

 • Mik
 • Mik   23. september 2021   

 • Der er flere ting jeg er uenig i denne analyse.

  Mener bestemt ikke der er lighedspunkter mellem Slimane og Nørgaard, ser slet ikke Slimane som en 6er, det er helt sikkert.

  Frendrup skal ikke bruges som HWB, det er kun nødløsning og mener det er Bruus som trods dårlige indlæg, er begyndt at vise stor fremgang defensivt og er med i meget.

  Du nævner pavlovic på toppen synes han har bevist, at han ikke er god nok til den opgave. Han er langsom og levere ikke varen og har fået chancen som targetman uden at levere varen.

  Skulle man endelig starte med ham inde, ville jeg prøve at omskole ham som back, da han er utrolig stærk på hovedet, og fysisk stærk, ved det er et Wildshot, men kunne faktisk se ham som en alternativ løsning der synes ikke Tobias B har løst opgaven som back godt nok som alternativ og ved godt det er vildt bud .

  Slimane som 6er er no go for mig. Frendrup har gjort det ok som HWB, men vi har brug for hans evner på midten.

  Det man kunne tilføje var at de næsten lige havde spillet europæisk og tydeligt det sad i kroppen og mentalt på dem. Jeg tror vi kommer med et helt andet udtryk og energi mod aab

  Hedlund kunne også være en løsning på midtbanen, han er ok kreativ, kæmper og løber rigtig godt, samt er god til at se hullerne og kan spille i små rum

  Han score for lidt som angriber, og ser ham mere som midtbane mand end på toppen. Så kan hans evner som assist konge bruges da han virker som en klog spiller. Slimane og Uhre på toppen kunne jeg godt se for mig
   
  • @Mik Vi ved jo godt hvor at vores nuværende spillere fungerer bedst på banen. Al den kreative snak om omskoling og omplacering af spillere er desperation og kæmpe krisetegn i min verden. Jeg magter ikke at høre flere bud på hvor Børkeeiet skal spille for at blive rigtig god. Han bliver aldrig rigtig god! Han er en 100% JMG case. Kvaliteten i truppen er bare til leverpostej i denne sæson. Brug nu spillerne der hvor de er bedst og træn deres styrker bedre. Så må vi vente på nogle kæmpe spillersalg eller fusion som kan få klubben til at åbne pungen og hente noget kvalitet til næste sæson.
   1 enig · 2 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer
   
  • @Mik
   Hvis man var i tvivl om at holdet var i krise så er Slimane skal ikke spille defensiv midt, Pavlovic skal i stedet i forsvaret! al det bevis man har brug for :-)
   1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • TorbenM
 • TorbenM   23. september 2021   

 • Vi ved alle, når der begynder at være snak om spillere ude af position og omskoling af spillere, fordi spillet ikke fungere, så er holdet på vej i krise. Sandheden er, at holdet samlet set er uhomogent, med lav kvalitet og ude af stand til at ændre tingenes tilstand. Offensivt, har vi reelt ikke en eneste spiller, der kan sætte en modstander eller gå forbi en modstander med fart eller driblinger. Alle vores spillere er alt for ens, der mangler spillere der offensivt kan noget på egen hånd, fint de kan køre bolden rundt, men der mangler især eksplosive løbe enten på siderne eller fra spillere på midten der bryder linjer. Vi spiller med alt for mange spillere der tænker defensivt, eller har defensivt udgangspunkt. Hver gang BIF har gået på banen i denne sæson, så har jeg svært ved at se, hvor målene skal komme fra. Uhre scorer ofte, men ellers så er der jo ikke mål i holdet. Det der virkede sidste år med en Lindstrøm og link op til angriberne er væk og det kommer ikke igen med de nuværende midtbanespillere. Vi ligner faktisk på mange måder det BIF hold, som NF stod for, der havde det svært i forrige sæson, men som blev reddet af en klart bedre offensiv bestående af blandt andet polakken og Kaiser. En sæson, hvor vi også tabte flere gange til Horsens og Esbjerg i kampe der var det rene ynk. Min tillid til CV er for længst tabt. Jeg synes der er fejlet i flere vinduer på, at finde offensive folk, der kan gøre en forskel, i stedet har vi sparet profilerne væk og står nu med et hold, hvor der savnes offensiv kvalitet. Jeg undres over, at der igen i dette vindue var så stor fokus på defensive tilgange, mens de offensive tilgange fremstår lidt som halve løsninger.
  3 enige · 2 god kommentar
   
  • Mik
  • Mik   23. september 2021   

  • @TorbenM enig og god herfra, synes dog også forsvaret har mangler, men enig at der været for lidt fokus på det offensive og savner så meget en leder på midtbanen


   Faktisk burde jobbe salget være ventet til vinter pausen, for er sikker på vi havde kommet bedre ud af det, med ham på holdet og så været tid til at få kørt kvalitet ind.

   Jobbe skulle nok være blevet solgt for mange millioner til vinter, måske med flere kom med om buddet. Han afviste ikke at blive her. CV har rost sig selv for største salg længe.

   Men det man skal have med er at Jobbe var en komet på vej mod en stor fremtid. Så selvfølge et fint salg, men havde ikke foventede mindre, der havde jeg gerne set CV have mere is i maven. Men ok salg af CV

   Udover det får vi flere kampe i denne sæson, så når folk ikke synes truppen er dårligere nu, det synes jeg så klart den er, så skal de have med at pga Europa kampe, så var det vigtigt at få mere kvalitet ind til bredden da der ville blive mere behov for at netop bruge bredden i denne sæson pga Europa og forhåbentlig pokal finale på BIF stadion med Brøndby som det ene hold


 • Det er en fin gennemgang, som vel dybest set bare bekræfter dét, alle i forvejen er klar over - at vi stinker offensivt!

  Jeg gad til gengæld godt at se en analyse af spillernes fysiske form, hvis den slags data er tilgængelig for menigmand. Der er generelt rigtig meget snak om formationer og nye spillere i al elendigheden, men jeg er virkelig også begyndt at blive bekymret for spillernes kondition. Der har været kampe, hvor mange af dem ser trætte ud alt for tidligt i kampene...

  Når man fx lægger så meget af spillet an på angribende wingbacks, kræver det også, at de har en jernkondi. Men i mange kampe begynder Mensah og især Bruus at virke trætte allerede efter 65-70 minutter, og så er der fandme lang vej hjem - og det er egentlig noget, der gør sig gældende for flere spillere på holdet.

  Jeg hørte for noget tid siden, at det er en håndfuld Silkeborgspillere, der er blandt dem, der løber mest med omkring 12 km i snit pr. kamp. Det gjorde sgu lidt ondt at høre, når man tænker på, hvad der blev løbet under Zorniger. Jeg siger ikke, at spillerne skal løbe bare for at skrabe kilometer sammen.

  Men når alt andet ramler, bør der sgu være nogle point at hente alene på at være i bedre form end modstanderne. Det er i mine øjne simpelthen ikke godt nok, hvis de fleste offensive kræfter på holdet kun holder 2/3 kamp.
  2 enige · 1 god kommentar
   
  • @Morten Dam jeg synes også det er lidt vildt, hvor god form vi var i under Zorniger kontra nu.. men dengang jeg gik til fodbold i Hundige BK, der havde vi i en periode en træner, der hed Henrik. Han gik rigtig meget op i, at vi var i form og vi var i jernform! Men han havde så også en holdning, der hed, det gør ikke noget vi taber, så længe i løber i hele kampen.. Vi tabte rigtig meget ;'D
   1 god kommentar

 • Akj
 • Akj   23. september 2021   

 • Jeg kan godt lide tilgangen med at analyser grundigt. Men som det ser ud i øjeblikket behøver vi ikke engang en grundig analyse.

  Problemerne er flere:
  Spillerne foretrækker stort set over en kam at spille bolden tilbage. Dette gælder også selvom den bliver erobret højt oppe på modstandernes banehalvdel. Dette har alle hold undtagen Midtjylland gennemskuet.

  De fleste spillere skiller sig af med bolden så hurtig som muligt uden at skabe noget eller at tage en dribling der låser op for spillet.

  De nye spillere specielt Tsheimbe er faldet i niveau efter han startede flot. Dette vil jeg tro skyldes den manglende dedikation i truppen som er bange for at tabe og derfor kun prøver at holde status quo. Dette kan også læses af resultaterne 1 sejr i 9 kampe hvor den ene sejr mod FCM kunne være endt helt andreledes hvis FCM havde scoret i starten af kampen.

  Som jeg ser det er det midtbanen der ikke skaber noget som helst og derfor får angriberne intet at arbejde med.

  Konklusionen er at Frederiksen skal stille med de spillere der er sultne og ikke dem som i øjeblikket ikke giver sig 100%. Samtidig kan vi ikke længere spille på kontra for alle hold parkere bussen og spiller kontra mod os.

  Op på hesten igen og kæmp for det så skal resultaterne og spillet nok komme. Men vi mangler nogle kreative spillere eller også er der nogen i truppen der skal steppe op.
  1 god kommentar
   
  • Joblar
  • Joblar   23. september 2021   

  • @Akj hvad var det NFC's træner sagde i går inden kampen mod FCK, vi skal være MODIGE, det savner jeg helt og aldeles hos samtlige spillere på vores hold, man spiller uden mod eller aggresivitet, tag nu for fanden og udfordre modstanderen, og spil FREMAD, så er jeg sikke på vi hurtigt får vendt det her, men det der alibi fodbold skal pakkes væk med det samme.
   1 enig · 1 god kommentar

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    23. september 2021   

 • Vi spiller på papiret med 2 angribere, men jf. Hedlunds heatmap, så kommer han aldrig ind i feltet.
  1 god kommentar

Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021