Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Brøndby havde lært lektien

 
Analyse: Da Brøndby søndag aften spillede mod AaB på udebane viste Niels Frederiksens mandskab, at de havde taget lære af sidste opgørs 0-3 afklapsning i det nordjyske. For sat op med taktisk snilde lykkedes det for Niels Frederiksen at afmontere AaBs normalt aggressive pres, og i stedet stikke kniven ind hvor det gjorde ondt. Nøglen hertil var et mere simpelt opspil, og en forløsning af Simon Hedlund, der endelig fik det rum at arbejde i hvor svenskeren er bedst. 3point.dk har kørt kampen gennem den slidte VHS-maskine, og bringer dig her en analyse af kampen.

  • Kasper Pedersbæk
   18. maj 2022 - Klokken 04:08
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  18. maj 2022 - Klokken 04:08

Talkombinationer i en taktik er en ting, noget andet er valget af spillertyper, som er mindst lige så afgørende for, hvordan en formation kommer til udtryk på banen. Mod AaB var Niels Frederiksen vedholdende i den 4-4-2 / 4-3-3 som holdet blev skiftet til tidligere i slutspillet, men valget af spillere til midtbanen fortalte en hel del om tankerne for kampen.

Belært af erfaring

For det første handlede valget af Josip Radosevic og bænkpladsen til Joe Bell om sidstnævntes boldomgang i det opbyggende spil ikke ville komme i fokus. For belært af seneste opgør i Aalborg var ideen ganske givet at undgå at fedte for meget rundt i opspillet, og åbne for et aggressivt tryk inde centralt fra AaB af, i stedet lod det til at tilgangen var KISS - Keep It Simple Stupid.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I opspillet var det som vist ovenfor især de to 8ere på midtbanen, Greve og i denne situation Cappis, Brøndby søgte at finde i opspillet ude i siderne. Tshimebe især var skarp til at bryde spillet og sende bolden op gennem kæderne og ud i siderne for at undgå risikable bolde op gennem midten.

Radosevics primære opgave var at skærne bagkæden for især Louka Prip skulle droppe ned i mellemrummet for at modtage bolden, og på den måde afbryde fødekæden op til Makaric i front.

De øvrige på midtbanen vidnede netop også om, at de i denne kamp var det mere en 4-4-2 diamant i spillet med bolden, hvor Slimane øverst i diamanten akkompogneret af Cappis og Greve på siderne skulle søge halvrummene (for de to sidstnævntes vedkommende), for igen på den måde at sprede AaBs pres ud, så de ikke fik mulighedne for at trykke til inde centralt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor på grafikken bliver Brøndbys opspil illustreret - når AaB gik frem i et pres på Brøndbys stoppere blev boldene fordelt ud i siderummene til enten back eller enten Kvistgaarden eller Hedlund der havde søgt rummet bag de pressende wingbacker hos AaB.

AaBs flanker blev deres akilleshæl

Med den manøvre stak Brøndby kniven ind i de rum på hjemmeholdet, hvor de var mest sårbare. Bag wingbackerne. En prima leverandør af knivstik til hjemmeholdet var svenske Simon Hedlund, der til kampen var retur som en af de angribere i front. Skubbet højere op på banen klædte i den grad den vævre svensker! Han var her, der og alle vegne. På grafikken ovenfor søger han straks det rum Kristoffer Pallesen efterlod bag sig, da Pallesen skubbede frem for at presse på Riveros der kom på bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Optakten til 2-0 scoringen kom også efter en opskrift, hvor Kusk bliver lokket frem i et pres samtidig med AaB bliver trukket modsat, da Rosted spiller Tshiembe og flytter AaBs fokus - det øjner Hedlund der søger det ledige rum bag Kusk, og en Tshiembe der læser situationen og ser Hedlund der peger hvor han vil have afleveringen hen.

Samme opskrift stod også bag Kvistgaardens scoring, hvor det var Rosteds tur til med et eminent sideskift over til en Riveros der havde søgte det fri rum bag Oliver Ross. Den sydamerikanske back afdriblede herefter sin modstander og fandt med et indlæg Kvistgaarden der løb i ryggen på Thelander.

Centralt pres

Når AaB var på bolden søgte Brøndby at neutralisere AaBs opspil med tre stoppere ved at lade Slimane gå højt i presset, så Brøndby reelt pressede i en 4-3-3. Det åbnede wingbackerne hos AaB, men de fik aldrig sat dem i scene, dertil var der simpelthen for lidt kvalitet derfra - og et Brøndby mandskab der sideforskød til UG.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Så Brøndby leverede en gennemført solid kamp, afholdt AaB fra de helt store chancer - og fik samtidig udnyttet svaghedernes i værternes system. Hedlund og Kvistgaarden leverede nogle rigtig gode præstationer, hvor de søgte siderne og kom ud at løbe med AaBs stoppere i rummet bag wingbackerne. Det blev giftigt og AaB fik aldrig lukket ned for det.

Bagkæden leverede en god boldomgang, man fandt de rigtige løsninger i opbygningen så risikoen for boldtab ikke blev for stor, og især Riveros havde en iskold ro på bolden, så han turde trække presset til sig for så at spille sig forbi det.

Sammenfatning

Niels Frederiksen outsmartede AaB taktisk, minimerede opspillet centralt for at undgå AaBs aggressive pres og fandt de ledige rum i siderne bag wingbackerne. Samtidig var Brøndby skarpe til i spillet mod bolden at minimere AaBs boldbesiddelse på de farlige steder på banen.

Kampen blev naturligvis præget af det første røde kort, hvor Brøndby efterfølgende kontrollerede kampen tungt. AaB fik endnu sværere ved at bringe bolden frem på banen, selvom de skal have kredit for fortsat at opretholde to angribere i en 3-4-2 i den første halve times tid efter udvisningen af Fossum.

Brøndby havde is i maven, kontrollerede kampen og trak tre point med hjem til Vestegnen. Krisen med nederlag startede i Aalborg, og sluttede for nu også i Aalborg.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Lidt skuffende. Ikke en eneste Kasper Pedersbæk analogi i denne analyse :-)
   
  • @Ville bliv vild ! Expected Analogi ligger i dag på 0.0 pr analyse :-(
   1 god kommentar

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Tak for den

 • Jensen
 • Jensen
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Fed analyse. Tak.
  Det er lidt en øjenåbner for mig, der ikke er stærk i taktisk forståelse og som stadig forsøger at lære om de forskellige opstillingers fordele og ulemper.

  Nu hvor du skriver det, er det selvfølgelig logisk, at forskellige spillertyper, bidrager forskelligt, til en given formation.
  Men eksemplet med Rado og Bell giver et godt billede af, hvordan een formation, kan give to udtryk.
  Jeg havde selv ønsket Bell fra start, frem for Rado, da jeg mener Bell er bedre på bolden. Men med min forsimplede spilfordtåelse, er bedre boldspillere altid lig med en bedre spiller. Men her vises det tydeligt, hvor vigtig spillet uden bold også kan være. Og hvorfor Rado her, var en bedre løsning end Bell.

  Tal er selvfølgelig ikke bare tal.
  Så tak for at bringe endnu en dimension til min fodboldviden og -forståelse.

  PS: Det er rart at se, at trænerteamet kan lave sådanne taktiske genistreger, uden Jesper Sørensen. Så er det trods alt ikke forsvundet helt, med ham.
  1 god kommentar
   
  • @Jensen Et andet element er at have en forsvarsspiller som tør at spille bolden ind centralt eller imellem kæderne. Noget som vi ikke har turde i mange kampe. Så man kan have de bedste tekniske spillere løbe rundt på midten, men hvis de ikke får bolden i det øjeblik de løber sig fri, så løber de forgæves. Dette er sket en del gange Greve er blevet skiftet ind, hvor forsvaret ikke har turde at give ham bolden.
   Pludselig skal modstanderne forholde sig til at vi både kan føre bolden frem via en forsvarsspiller eller slå en diagonal og åbne hele den anden bane :)

  Se 1 flere kommentarer
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER