Frendrup
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Brøndby lukkede rummene ned

 
FCK havde det svært mod en velorkestreret Brøndby-defensiv, og ofte blev deres spilopbyggere tvunget udi dårlige beslutninger. Det profiterede Brøndby af, da man holdt hjemmeholdet væk fra det vilde sortiment af chancer og samtidig selv slog til på omstillinger.

  • Frendrup
  • Kasper Pedersbæk
   19. juli 2020 - Klokken 07:40
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  19. juli 2020 - Klokken 07:40

At Brøndby stillede til start i 3-5-2 kan næppe overraske de fleste i skrivende stund. Mod FCK med Rosted flyttet over til højre i bagkæden, mens Maxsø som vanligt dirigerede tropperne centralt og med Jung placeret til venstre for ham. På wingbackerne var det de snart sagt sidste tilbageværende spillere, Mensah (venstre) og Bruus (højre) som startede – og vel næppe to bedre rent typemæssigt, in mente deres fart, til at beskytte hver deres side mod FCKs forventede frembrusende backer. Centralt på midtbanen var det Tibbling & Radosevic som flankerede den dybere liggende Frendrup. Forreste Uhre & Lindstrøm.

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Hvad der er værd at notere sig på ovenstående grafik (som er den gennemsnitlige placering for hver enkelt spiller) er hvordan det illustrerer, hvordan FCK gerne vil trække sine kanter ind i banen og give plads til overlappende backer, samtidig med at den ene angriber trækker ned i banen for at agere opspilsstation. For Brøndby lykkedes det med at få placeret Tibbling, Radosevic, Lindstrøm & Uhre centralt i banen, hvor de i samarbejde kunne ligge et tungt pres på opspillet centralt i bagkæden hos FCK.

Trekanten centralt i presset

Niels Frederiksen havde en meget klar plan med presset, når FCK havde bolden. Uhre & Lindstrøm skulle tage et bredt udgangspunkt, og lukke kanalerne ud til henholdsvis Bengtson & Varela for i stedet at tvinge Nelsson (som den primært boldførende) til enten at slå bolden langt i banen til duel (en ønsket situation for Brøndbys tre duelstærke stoppere) eller et kort fladt opspil centralt i banen.

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Illustreret ovenfor på grafikken ses det brede udgangspunkt for Uhre & Lindstrøm. I situationen ender Nelsson med en lang bold frem i banen, da Radosevic & Tibbling ligger Brøndbys preslinje relativt højt og lukker Zeca & Falk ned. I den forbindelse ydede Radosevic en stor indsats, og så rigtig solid ud i en rolle, hvor han som mere aggressiv 8er kunne presse højt i banen.

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Og på lignende vis her, hvor Nelsson afleverer frem i banen til Thomsen, som dog har Bruus i haserne, mens centralt er Falk lukket, ligesom Zeca også er det. Thomsen ender med en aflevering ned på egen halvdel.

Brøndbys defensive struktur

Nedenfor viser også i høj grad, hvordan FCK var udfordret hos deres angribere på grund af Brøndbys defensive struktur. Maxsø skubber frem for at presse Wind, som er opspilsstation og har modtaget bolden. Jung skubber simultant op og lukker Biel. Daramy gør ikke meget for at udfordre Rosted, og truer ikke bagrummet. Zeza står på den blinde side af Wind og Falk endnu længere væk. Biel fejler ved ikke at være trukket ind i banen (for at åbne for backens overlap).

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Noget der også virkelig fungerer for NFs mandskab er den defensiv struktur. Der er en høj grad af disciplin, både i restforsvaret (hvor Frendrup har en kæmpe rolle i at beskytte forsvaret som den evigt patruljerende 6er i mellemrummet, hvor Wind ellers er ekspert i at trække ned for at modtage bolden og lægge den af), samtidig med at man også i det etablerede forsvarsspil står med et rigtig solidt fundament.

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Som det ses i ovenstående eksempel står Brøndbyspillerne ganske enkelt placeret i smukt fordelte zoner. Der kan trækkes perler på en snor efter placeringerne, og det efterlader ganske enkelt ikke FCK med nogle rum at spille bolden frem i. Deres offensiv bliver taget ud af kampen, og de ender med at spille meget på tværs FORAN Brøndbys defensive blok, men kommer sjældent ind i sprækkerne mellem kæderne ligesom de slet ikke får flyttet Brøndby, så de kan udnytte bagrummet bag wingbackerne.

Samtidig udviste både Mensah og Bruus stor opmærksomhed i deres defensive spil. Bruus især fortjener stor ros for at være meget opmærksom på løb i ryggen på ham. Nedenfor et eksempel, hvor Rosted presser op i halvrummet mod Wind der modtager bolden fra Thomsen, som straks sætter i løb. Men det er Bruus opmærksom på, og tager allerede løbet før Thomsen – og kommer nemt først på bolden. Det ser nemt ud, men det kræver opmærksomhed og spilforståelse. Stort cadeau til Bruus

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Offensiven var mere end omstillinger

Et gennemgående tema efter skiftet til 3-5-2 har været en for ringe evne til at skabe egne chancer. Meget har endt ud i at blive til på omstillinger, hvor Brøndby straffer modstanderen for opspilsfejl og angriber hurtigt og med direkte afleveringer. Det var stadig et gennemgående tema mod FCK, om end man flere gange så etableret angrebsspil, hvor bolden blev cirkuleret rundt for så at blive spillet op gennem kæderne på FCK.

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Oven for er det Rosted, som fører bolden frem. Han ser løbet på tværs i banen fra Radosevic, som søger halvrummet mellem stopper og back. Det Brøndby gør fremragende her er flere ting. Først er der Bruus som er gået højt og bredt i banen. Det tvinger Bengtson til at være opmærksom på ham, så er der Radosevic som tager løbet på tværs i ryggen på Falk og sidst men ikke mindst er der Lindstrøm, som elegant screener Nelsson centralt og lige præcis giver Radosevic det ene sekunds forsvar der er brug for.

Kasper Pedersbæk analyse
3point.dk © All rights reserved

Konklusion

Brøndby spillede en stærk defensiv kamp. Det blev gjort rigtig svært for FCK at finde et åbent rum at spille bolden frem i. Og uden en stor stærk angriber centralt blev det derfor svært for FCK at flytte spillet frem på Brøndbys halvdel. For på samme tid fungerede, specielt i første halvleg, Brøndbys pres rigtig fint på opspillet fra FCKs bagkæde, som blev tvunget til hasarderede bolde frem centralt (hvilket også var tæt på at gå galt flere gange, herunder en gang hvor Radosevic stjæler bolden og kommer til afslutning). Offensivt var der blevet lagt på, således at det ikke blot var omstillinger Brøndby truede FCK på. Som noget nyt var der flere og vedvarende etablerede angreb, hvor bolden var blevet cirkuleret rundt før end de nødvendige offensive løb var taget og pladsen var åbnet i rummene foran boldholderen.

En godkendt præstation på en svær udebane, hvor man fortjent kunne have taget sejren, men måtte nøjes med et point

 


Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Igen en fantastisk analyse. Man må virkelig give NF kredit for den defensive organisation og ikke mindst på den taktiske plan. Han har stor evner specielt taktisk syntes jeg.
  2 enige

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
    19. juli 2020   

 • Personligt har jeg set nok mesterskaber falde ud til de stærkeste defensive hold i superligaen til at bryde mig om det. Nu skal der så bare lægges på de offensive kvaliteter - og særligt angriberne og skud fra distancen.
   
  • @Saesonkort ikke at jeg er uenig med dig. Det ville da klart være federe hvis vi spillede i en liga hvor der var mere plads til offensiv fodbold. Men bortset fra enkelte outliers som Aab og FCN, bliver mesterskabet vundet af hold der er svære at skabe chancer imod, og ligaen generelt bærer præg af defensive omstillingshold og dødboldshold a la Grækenland i EM 2004. Jeg synes heller ikke det er fedt, men jeg tror omsider vi har set realiteterne i øjnene. Jeg synes i hvert fald det er et forsøg værd med en mere defensiv tilgang. Nu har vi prøvet noget offensivt i en lang årrække, uden den større succes.

 • Uche
 • Uche
  Betalende bruger
    19. juli 2020   

 • God og velskrevet analyse, god læsning, tak til Kasper for hans altid gode og saglige analyser
  2 enige

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    19. juli 2020   

 • Ved at sammenholde dine analyser , ser det ud til at vi virkelig bevæger os i rigtig retning , jeg håber stadig at Jung kan overtales til at blive,bare et år, indtil kabongo er klar og så tror jeg også at Uhre vil blive meget bedre med Corlu , og dermed altså også et angrebsspil der vil flyde langt bedre ?
   
  • @preben Jeg ville virkelig ønske det, men tror simpelthen ikke Jung kan overtales - desværre. Hans betydning for holdet kan ikke underdrives, og det vil være et kæmpe tab, når han ikke er der mere. Men så må CV & co løse den udfordring.
   2 enige
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder