Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Brøndbys forsømte forår

 
Brøndby tog imod maltbolsjet, og blev kvalt i det der er endt som et forsømt forår. For det kræver ikke en doktorgrad i raketvidenskab at konkludere Brøndby er i tung krise. Forårets slutspil har været en resultatmæssig nedtur. Men hvor peger pilen hen? 3point.dk skærer ind til benet, og tager et kig på om præstationen groft sagt står mål med resultatet. Får Brøndby stryg som fortjent? Analysen peger på to klare udfordringer. Den ene kan man nemmere løse her og nu end den anden. Deltag i debatten i kommentarsporet under artiklen - hvilken vej ser DU ud af krisen?

  • Kasper Pedersbæk
   2. maj 2022 - Klokken 04:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  2. maj 2022 - Klokken 04:00

Et pointsnit på et stort rundt tykt 0. Det er facit for Brøndby ved et kig på slutspillets tabel i årets Superliga. At det er en resultatmæssig fiasko kræver ingen doktorgrad i raketvidenskab. Men hvordan er det kommet dertil? I analysen fjerner vi held og tilfældigheder fra resultaterne, skærer ind til benet og viser den egentlig præstation.

Udfordring 1 - markant drop i kvaliteten af score mål

Vinterens transfervindue havde en stor indvirkning på truppen, især ved salget af topscorer Mikael Uhre. Over en bred kam kan det antages, at de forskellige transfers afsted kom Niels Frederiksen og trænerteamet foretog en taktisk justering fra 3-5-2 til en 3-4-3.

Efter de første fire kampe af foråret pegede det mod en udfordring der skulle håndteres. For man anede et let fald i evnen til at skabe chancer, xG droppede ned under gennemsnittet for ligaen og tilsvarende cirklede evnen til at konvertere chancer til mål ned under det forventede. I de sidste fem kampe af grundspillet bliver det til 5 mål (et snit på 1.0 pr 90 min). Det er signifikant hvordan Brøndbys evne til at score uden Uhre styrtdykkede ned under hvad man kan forvente af det gennemsnitige output.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Den (manglende) evne til at konvertere chancer til mål har også forfulgt Brøndby desto længere hen slutspillet udviklede sig. Den stiplede linje på grafikken ovenfor angiver det statistisk forventelige ud fra chancerne i kampen, den faste linje det faktiske output. Set over tid har de blågule været ramt af en vis offensiv modgang, hvor man godt kunne forvente flere mål.

Niels Frederiksen og hans team tog konsekvensen, og skiftede undervejs til 4-3-3. En tese kan være for at fylde feltet mere op og øge frekvensen af skud fra Brøndbys side af. Men det har været tandløst, og kvaliteten hos de afsluttende spillere har simpelthen været langt fra god nok, hvorfor man også kan se på en horribel konverteringsgrad.

Udfordring 2 - de personlige fejl vælter korthuset

Analyserer vi på evnen til at forsvare - og igen over tid ser på evnen til at afholde modstanderne fra chancer, så starter foråret uden de store gnidninger for Brøndby. Trods en tur på plastikken i Silkeborg rammer de blågule kun en gang over 1.0 xGA i forårets fire første kampe, og indkasserer 1 mål (hjemme i 1-1 kampen mod AGF).

Ingen faresignaler hidtil i foråret. Men så væltede korthuset i runde 22, nedturens epicenter. For nedslagtningen i Aalborg blev fundamental for Brøndby. Skal der udpeges et nedslagssted, så var det her nedturen startede. Det gik helt galt for de forsvarende mestre, trods et straffespark, der ikke tæller med i datagrundlaget, skabte AaB over 3.0 xG mod Brøndby, og de konverterede alt i alt til en sejr på 3-0. Hvad der også var slemt - selv 11 mod 11 skabte man tæt på ingen chancer. Lige over 0.5 xG akkumulerede de blågule i den kamp.

Ingredienserne til nedturen skal også findes i røde kort og straffespark. Kampen i Aalborg havde begge dele. De to ting har sidenhen været en mare der har redet Niels Frederiksens tropper. For de to røde kort har betydet at Brøndby i knap 180 minutter har spillet en mand i undertal. Dernæst har de blågule spillere begået ikke mindre end 5 straffespark på 7 kampe - det er 0.7 straffe begået pr. kamp.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det er voldsomt på så få kampe. Det er massive indvirkinger på taktiske oplæg til kampen, og gør det alt andet lige også svære at opretholde den samme defensive disciplin. Et kig på grafikken ovenfor afslører med al tydelighed det anker der tynger Brøndby lige nu. Siden runde 22 har røde kort og straffespark haft en voldsom indflydelse, og kostet dyrt på xGA. Tilsvarende oplever Brøndby også en vis statistik negative korrelation - i og med man indkasserer lige det mere end man egentlig kunne forvente. Den lange stime af kampe op til hvor Brøndby oplevede vægtenskålen tippede mod 0 fremfor 1 mål til modstanderne oplever man nu på vestegnen tipper til 1 mål fremfor 0 til modstanderne.

En evaluering af den defensive evne efter skiftet til 4-3-3 sker på et lille datagrundlag, men piller vi straffespark ud af det, så har man indkasseret 3 mål på 4 kampe med 4-3-3 som udgangspunktet. Læg dertil enorme fejl som fx Radosevics boldtab ved 1-3 mod FCM, så peger det umiddelbart ikke mod defensive udfordringer med 4-3-3 i udpræget grad. Af fire kampe har et hold været over 2.0 xGA, ellers har to kampe budt på under 1.0 xGA og en enkelt midt i mellem.

Brøndby er udfordret

Kampen mod AaB i runde 22 var epicenteret i nedturen. Det var patient 0 kampen. Den har sat tunge aftryk på det videre forløb i slutspillet, hvor Brøndby i 4 ud af 6 kampe enten har fået et rødt kort eller begået et straffespark siden den famøse præstation i Aalborg.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby kan dog grundlæggende ikke se tilbage på slutspillet og føle de skulle have haft mere med fra kampene. For trods tegn på små forbedringer efter skiftet til 4-3-3 ligger de blågule stadig i et præstationsmæssigt minus på expected goals difference, og får også resultater herefter. Det er ikke uheld og tilfældigheder, men pinlig sandhed, at de blågule er holdet der har vist mindst kvalitet indtil nu. Man ligger som man har redt.

Brøndby er uden tvivl det mest forsmsvage mandskab på de underliggende performancedata. At man taber kampene er ikke et spørgsmål om en vægtskål der snert tipper, for over tid vil Brøndby, som de præsterer nu, tabe langt flere kampe end de vil vinde. Modstanderne har igennem slutspillet langt overvejende haft bedre muligheder for at tage sejren end Brøndby.

Sammenfatning

Brøndby indledte foråret i et forsøg på at adressere de offensive udfordringer man vidste ville komme efter salget af topscorer Mikael Uhre, da Niels Frederiksen tog skiftet til en 3-4-3. Over forårets første kampe viste det sig dog ikke som den store lykke, og 3-4-3 blev skrottet efter især den defensive nedsmeltning i Aalborg til fordel for 4-3-3. Men siden runde 22 har Brøndby været martret af en række stygge personlige fejl. Det er kommet enten i form af røde kort, begåede straffespark eller eklatante boldtab med åbne skud imod til følge.

På alle måder har slutspillet skreget på manglende kvalitet. Offensivt skaber Brøndby kun 1.02 xG pr 90, og formår ikke engang at konvertere det. Men rammer blot 0.3 mål pr 90 min. Defensivt tipper det ekstra tungt til modstanderne, for mens defensiven "kun" er blevet ca. lige så dårlig som gennemsnits xGA i Superligaen, så bliver Brøndby "straffet" med 2.0 mål imod på 1.36 xGA pr 90 min.

Mens man på området for indkasserede mål kan "forsvare" sig med både straffespark og røde kort, så er det voldsomt markant med en offensiv stort set blottet for kvalitet til at konvertere med 0.3 mål pr 90 min. De største problemer skal findes i personlige fejl (røde kort og begåede straffespark) samt en eklatant mangel på noget så simpelt som at score målene i en fodboldkamp. Krisen er ikke tilfældig, den er fostret af manglende offensiv kvalitet.

Det er vigtigt at dele udfordringerne op. Der er den kortsigtede, hvor en absurd mængde af røde kort og begåede straffspark reelt mudrer det aktuelle billede til, de ting kan og skal italesættes af trænerteamet her og nu. Og så er der de langsigtede udfordringer, som beror i kvaliteten i spillertruppen, hvor man for nuværende, uden der tages hånd om det på et strategisk plan, kan risikere at udfordringerne går fra en her og nu kvalitetskrise til en længerevarende krise der flyder ind i den kommende sæson.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • AsbjornB
 • AsbjornB
  Betalende bruger
    21 dage siden   

 • Dejlig analyse! (Gad vide hvem der får rollen som lektor Blomme?)

  Er vi her vidne til en strategisk satsning, som bygger på, at vi ikke kan sætte vores lid til 1 mand som skal scorer alle vores mål?
  Hvad enten det er en fox in the box som polakken, eller uhre der kan løbe fra Usain Bolt - så er det vel ikke på den måde at vi får angribere fra MC op igennem systemet?
  Kan vi blive ved med at omskole angribere?
  2 enige · 3 god kommentar
   
  • @AsbjornB
   Ja, jeg tror også vi fik opbygget en for stor Uhre dependencia i efteråret - måske naturligt nok eftersom vi vandt kampe. Men nu er det en supertanker der skal vendes.
   2 enige · 2 god kommentar

 • Meget spændende analyse.
  Jeg synes dog ikke det er helt rimeligt at fjerne straffesparkene og boldtabene, for så at konkludere at ændringen til 4-3-3 ikke har givet højere xGA. Jeg synes i hvert fald at straffesparkene mod Aab hjemme og i går godt kan tolkes som et resultat af at vi ikke har spillet med 3 stoppere. Tilsvarende Rados boldtab mod FCM - dog selvfølgelig en svær situation i den kamp hvor man skal spille 10 mod 11 næsten hele kampen - men var det sket med 3 i bagkæden?
  Herudover kan man måske også sige at Maxsøs røde kort mod FCM måske heller ikke var sket med ekstra backup i bagkæden. Spekulation, I know. Men stadig tankevækkende at vi ret sjældent kom ud for de typer af situationer i de 2,5 år, vi har spillet med 3-backkæde.

  Jeg er helt enig i det der skrives med at 0-3-kampen i Aalborg udløste en eller anden form for tsunami af dårlig karma ud over holdet. Og jeg kan godt være med på konklusionen om at der mangler evne til at score mål på de chancer vi skaber. For mig er det dog mindst lige så meget forsvarsspillet der har fejlet, hvis ikke mere. Som det nævnes, personlige fejl er den væsentligste grund, og det undrer mig, for det er ellers stabile, erfarne spillere som Maxsø, Rosted, Rado og til en vis grad Bruus, der har dummet sig.
  I de første 4 kampe i foråret havde vi ellers en meget lav xGA. Og så pludselig efter en kataklysmisk nedsmeltning i én kamp kan vi ikke spille til 0 længere. Det er altså mærkeligt hvordan det kan ske, men måske er det resultatet af et ret ungt hold med en del nye spillere, og en ny formation midt i sæsonen.

  Jeg hæfter mig på positivsiden ved at det rullende gennemsnit i xGD er med pil opad i de sidste kampe, nærmende sig 0. Ydermere har angriberne scoret i vores 2 sidste kampe, og jeg synes alt i alt at der er noget fremgang at spore.
  3 enige
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     21 dage siden   

  • @Christian Brøndbyman specielt enig med dig i, at skiftet til nyt system, midt i et slutspil og uden , tilsyneladende , nævneværdig træning med systemet, med mange urutinerede -og ikke sammenspillede spillere, var og er hoved årsagen til det dårlige udbytte, og vel for ringe af trænerteamet, men det kan jo ikke ændres på uanset analyse og forår, så en god kamp på søndag kan være med til at forbedre indtrykket af indsatsen i mesterskabs spillet og så ser jeg meget frem til ledelsen initiativer i sommervinduet
   1 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer
   
  • @Christian Brøndbyman . Og tag lige Heggheim med der ift defensiven. Vi er alle glade for ham men efter det røde kort i Ålborg har han haft en formnedgang.
   1 enig

  Se 1 flere kommentarer

 • Den analyse underbygger hvad vi ser på stadion: 532, 434, 433, 442, kald det hvad du vil. Der er en grænse for hvad taktikken betyder når spillerne ganske enkelt ikke er gode nok.

  Problemet er 2-delt: For det første er der rutinerede spillere der ikke leverer godt nok Rado, Hedlund, Greve, Rosted, til dels Maxsø, har leveret et eller sted mellem katastrofalt og ikke særlig godt.

  For det andet har en især Divkovic og Björck vist sig at være langt fra det niveau man har brug for i toppen af Suppen. Der er ganske enkelt købt for billigt.

  Konklusion:
  For det første må man da for fanden have lært at man ikke kan tage spillere fra svagere ligaer, selv om de er nok så store profiler, og forvente at de uden videre har niveau til toppen af Suppen. Hvor mange gange har vi set det kikse efterhånden - 50?
  OK, Bell og Heggheim ser fine ud, men det er altså undtagelsen.

  For det andet må vi indse at CV har fejlet på indkøb, og vi endnu engang skal til at genopbygge. Jeg vil mene at man bør sælge stort set alle spillere over 25, og erstatte dem 50/50 med hhv masterclass og rigtig dyre drenge. Vi snakker Pukki/Maxsø niveau.

  Vi har nået et punkt hvor det koster for mange penge at spare - det kommer til at koste Europa i en sæson hvor en 5. plads sikkert havde været nok. Der skal justeres på den strategi.

 • Problement er at angriberne ikke scorer nok med mål det er ikke CV eller Nillers fejl. VI har 5 angriber der ikke scorer nok det er simpelt og ja det kan godt være att Divko og Bjørk er fejl indkøb men lidt mere kan man forvente
  1 enig


 • Kaiser
 • Kaiser   21 dage siden   

 • Det ville være ønskværdigt at gå tilbage til 3-5-2, indtil kvaliteten i truppen er forbedret. Dvs. som minimum indtil næste sæson.
   
  • Jensen
  • Jensen
   Betalende bruger
     20 dage siden   

  • @Kaiser - Må jeg spørge hvorfor du ønsker vi går tilbage til 3-5-2? Er det fordi vi havde vender os til den formation og vi vandt nogle kampe med den?
   For vi mangler Maxsø med FCK, så der vil blive roteret i forsvaret alligevel. Så det er ikke sikkert, at det vil give den ønskede ‘prop’.
   Men det vil samtidig betyde, at vi vil være endnu mere tandløse oppe foran…

 • Jensen
 • Jensen
  Betalende bruger
    20 dage siden   

 • Rigtig fin analyse. Tak Kasper.

  Jeg er enig i, at vi mangler kvalitet. Efter min overbevisning, mangler vi en erfaren spiller på midtbanen og i angrebet, som kan noget på egen hånd og som de andre kan læne sig op af.
  Anis gør det godt, men jeg tror der er blevet langt for meget ansvar på hans skuldre for tidligt. Hvis han kunne få frataget lidt ansvar, tror jeg han ville blomstre endnu mere.
  Hvis Kvistgaarden fik en erfaren makker der var god til at trække forsvarsspillere og opmærksomhed til sig, ville den lille spirrevip få endnu mere rum til at bildte sig på.

  Jeg er sikker på, at CV forsøgte på at skaffe dette både i sommer- og i vintervinduet. Men da vores økonomi har været så presset længe er planen lagt, for at vi skal kunne holde os oven vande længe. Derfor har CV ikke bare kunne vælge og vrage. Og så han man nok satset på, at man kunne klare sig med de udviklingsspillere vi har hentet. Satset har ikke virket, men jeg er trods alt glad for, at vi ikke har spændt banken, og at vi stadig holder os til strategien.
  Forstil jer er ramaskrig, hvis vi havde givet 60mio for Sisto men han heller ikke slog til???

  Åben lidt for pengepungen, køb 2 profiler til sommer og hold fast i 4-3-3, så bliver næste sæson med medaljer.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021