Foto: Carl Johan Dahl ©
Analyse: Brøndbys potentiale uindfriet, mental sårbarhed og dybe forsvar bremser resultaterne
ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner
Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.
Brøndby er aktuelt placeret på en 5. plads i Superligaen med 11 point efter 7 kampe, 6 point fra 1.pladsen, der aktuelt huser FC Midtjylland (17 point).
Selvom en 5. plads i tabellen umiddelbart ikke imponerer, og et gennemsnit på 1,57 point pr. kamp virker lavt for en klub som Brøndby, er spørgsmålet, om denne placering faktisk afspejler holdets præstationer. Hvordan har spillet udviklet sig, og hvilke tendenser har vi set i kampene? Den største udfordring for cheftræner Jesper Sørensen ligger muligvis et andet sted end spillestilen.
Det bedste offensive hold i Superligaen
I de første syv kampe af sæsonen har Brøndby hovedsageligt spillet i en 3-4-3 formation med tre stoppere, wingbacks, to offensive midtbanespillere bag en enkelt angriber, samt to defensive midtbanespillere som base.
Brøndby har i boldbesiddelse arbejdet ud fra et ekstremt højt positioneret hold, hvor bagerste mand efter Frederik Alves’ tilbagekomst har været halvvejs oppe på modstandernes banehalvdel.
Brøndby præsterer Superligaens næsthøjeste løbende gennemsnit på expected goals, hvor de blågule stabilt har præsteret +0,50 xG over sæsonens kampe.
Brøndby har skabt nok chancer til at vinde deres kampe, og selv i kampene, hvor point er gået tabt, har de aldrig haft en negativ xG-difference.
Brøndby har løbende forbedret deres evne til at penetrere modstandernes felt med bolden, og er det hold i Superligaen, der præsterer bedst på dette parameter.
Uden bagrum og mod dybe modstandere
Expected goals retfærdiggør ingen resultater. Expected goals giver ingen point. Men hvad xG giver os, det er indikationer for præstationerne og en ide om hvilken retning Brøndby trender hen.
Grundlæggende skaber Brøndby chancerne til at vinde alle deres kampe. De har i 2024/25 sæsonen vist en overordnet imponerende evne til at komme ind i modstandernes felt og komme til en afslutning. Den offensive kvalitet bliver bakket op af at Brøndby er det hold med den løbende største offensive produktion.
Når Brøndby ikke har trukket flere point ind på kontoen bør vi derfor kigge nærmere på tendenserne i de kampe, hvor Brøndby har tabt point:
- Viborg - Brøndby 3-3
- Brøndby - AGF 0-1
- Brøndby - Randers 2-2
- FCK - Brøndby 3-1
Fællesnævneren for de kampe:
- Modstandere der har forsvaret sig dybt
- Statistisk modgang på at indkassere mål.
Selvom Brøndby skaber mange chancer, har de haft udfordringer mod hold, der forsvarer sig dybt og lukker af for mellem- og bagrum. Modstandere som Viborg, AGF og Randers har i flere tilfælde haft succes med at frustrere Brøndbys spil og stække deres offensive output.
Det var kampe med en tætpakket central akse på midten, og med modstandere, der var komfortable med at cleare indlæg og ellers lukke Brøndbys foretrukne kanal til at sætte deres chancer op. Tænk AGFs dybe femmandskæde, FCKs tætte kæder med marginalt mellem- og bagrum mv.
Her kommer lejemålet af angriberen Mileta Rajovic ind i billedet. Som en fysisk stærk targetspiller kan han være nøglen til at bryde igennem mod dybt forsvarende modstandere, hvor Brøndby tidligere har manglet et alternativ til de hurtige kombinationer og dybdeløb.
Mental sårbarhed
Selvom Brøndby har præsteret på et højt niveau i mange af kampene, er der en tendens til, at modstanderne scorer flere mål, end deres chancer egentlig berettiger til. Det tyder på, at Brøndby i nogle tilfælde har manglet mentalt overskud til at holde føringer og lukke kampe.
Ikke afgrundsdyb uretfærdighed, men dog en væsentlig detalje i det, der overordnet set lugter af noget helt andet:
Mental sårbarhed.
Brøndby er ikke i en fundamental spillemæssig krise eller i en nedadgående trend. Spillet på banen er overordnet set godt. Der bliver skabt de fornødne chancer og der bliver afgivet et acceptabelt niveau af chancer imod = potentialet er tilstede.
Det kunne derfor pege mere mod en opgave for Jesper Sørensen, der handler om at rejse moralen på holdet. Troen på at niveauet af det præsterede berettiger til mere.
Facit peger ikke på et spillemæssigt dysfunktionelt Brøndbyhold. For Brøndby har grundlæggende præsteret til en placering i sub-top 2. Men på en baggrund af en delvis underpræstation holdt op mod potentialet og to hold (Silkeborg og AGF) der har reddet på en medvind af gudernes vind presser det Brøndby ned på en 5.plads!
Der er to sandsynlige veje frem for Brøndby:
- Præstationerne, med det menes der potentialet, fortsætter og outputtet retter sig til over tid.
- Præstationerne (potentialet) fader ud og holdet tager et grundlæggende dyk i både præstationer og potentiale.
Denne mentale sårbarhed kan være en af de største udfordringer for Jesper Sørensen og hans stab. Selvom præstationerne på banen generelt er positive, og holdet har potentiale til at ligge højere i tabellen, skal der arbejdes med at hæve troen på egne evner og sikre, at holdet udnytter sit fulde potentiale.
Deltag i diskussionen
thuesan 1 måned(er) siden
Det bevidner mere om at det er mentaliteten det er galt med, end så meget andet.
JS har vist, at han er en dygtig taktikker. Nu skal han vise, at han også er en dygtig motivator.
olemartin.dk 1 måned(er) siden
Ifølge Tipsbladet ligger Brøndby, som fortjent.
Du skriver Brøndby ikke er i en fundamental spillemæssig krise eller i en nedadgående trend. Det er jeg ikke enig i, defensiven sejler og man fejler gang på gang. Pilen peger ikke op men ned, det er ikke kun personlige fejl, som er skyld i de manglende resultater. En stor del af forklaringen er det taktiske, visse spillere bl.a. Klaiber og Suzuki er gået i stå, hvilket skyldes de bruges forkert. Man kan ikke bare flytte rundt på spillerne gang på gang fordi det går ok i et par kampe. Det ødelægger rytmen og det sætter sig til resten af holdet.
Man skulle tro JS havde lært af det fra tidligere med Wass og Vallys, men nej.
Rasmus Stephansen
Betalende bruger
Top debattør
1 måned(er) siden
GARFIELD
Top kommentator
Top gode
Top enige
1 måned(er) siden
Det er dommerens skyld, come on.
Tabellen lyver ikke Rasmus.
GARFIELD
Top kommentator
Top gode
Top enige
1 måned(er) siden
Masser boldbesiddelse, men de helt store chancer skabes ikke og kan man ikke lukke kampene, så levere man ikke på et højt niveau, men et lavt.
Tror det er hvad øjnene vil se, for andre stats som Tipsbladet er kommet med giver et helt andet billede.
Når man i så mange kampe ikke formår at lukke af, eller underleverer i 2 halvleg, så mangler man kvalitet og kynisme i sit spil.
Så er spillet på banen total underordnet. Hvis resultaterne konstant mangler, og fysikken ikke slår til i 2 halvleg, så er der noget helt galt. Så synes jeg netop ikke man har et højt niveau, men et lavt niveau for det handler i sidste ende om at vinde kampene og de afgørende, når man skal steppe op. Det har vi endnu ikke formået med Jesper ved roret.
Rasmus Stephansen
Betalende bruger
Top debattør
1 måned(er) siden
Er der kun 2 niveauer på din fodboldvægt - enten er det højt eller også er det lavt.
Jeg tænker - Så hvis et hold eksempelvis FCN på hjemmebanen rammer stolperne og overlæggeren og AFG målmanden står sit livs kamp og FCN ikke får scoret - så er det din konklusion at holdet har leveret på et lavt niveau ??
GARFIELD
Top kommentator
Top gode
Top enige
1 måned(er) siden
Kan godt lide dit forsvar af Jesper igen og igen.
Man levere ikke på et højt niveau når du over MANGE MANGE kampe ikke formår afgøre de vigtige kampe
Vi taler ikke om EN kamp, jeg taler om helheden ikke dit eks som intet værdi har når det vurderes over sæsonen, det er ikke tilfældighed at vi igen og igen formår smide føringer væk.
Det er bestemt ikke et højt niveau og det er for mig meget tydeligt, har du en anden så fred være med det.
Men dit eks er da intet værd pga du bruger en kamp som eks og tilfældigheder, men det er ikke tilfældigheder når man snakker om samme lave niveau gang på gang
Lave niveau er = med at man IGEN og IGEN IKKE formår lukke kampene af.
Det har intet med man spiller med et højt niveau.
DU sagde jo heller ikke heggheim spillede på et højt niveau men talte ham ned pga EN fejl i en kamp (men fejl i andre) selvom han spillede kampen på et højt niveau men han formåede koste et mål
DU kom med heftig kritik af at han ikke havde højt niveau han spillede super, men den store fejl kostede point og du husker netop den fejl og talte ham ned da han gjorde det for tit
Der er O forskel her de spiller godt, men smider afgørende point og kampe væk.
Så har man ikke spillet på et højt niveau for så var du mestre, videre i Europa, tabte ikke til et hårdt ramt fck hold 11 mod 10 i meste af en kamp osv osv det er et LAVT niveau
Statistikken er lavet på 11 mod 10 meste en kamp og lavet på vi mødt mest de dårlige hold i første del
Så jeg står 100 % ved mit skriv vores niveau er ikke højt og spillet det samme. Der er ting der taler for tallene ser fine ud som man ikke har med. Fx mødt de dårligere hold, mødt fck og 11 mod 10 i sidste ende handler det om at vinde, dem der kan afgøre kampene der gælder har højt niveau
Vi ude af Europa og ligger fortjent nummer 5.
---
adborch 1 måned(er) siden
Udfra hvad jeg har set, så har holdet to rimelig store defensive problemer: restforsvaret og dødbolde. Vi har spillet 11 betydende kampe indtil nu og indkasseret 16 mål. Uden at have gået helt ned i detaljen, vil jeg mene at kunne tælle at 10 af de mål er kommet på baggrund af dårligt spil på et af de to parametre. (Dertil har jeg en klar fornemmelse af at det samme gjorde sig gældende i sidste sæson, men ret mig gerne hvis jeg tager fejl.) For mig at se, er det en trend som måske kan have en mental årsag, men det burde også kunne rettes på taktikbordet.
Jeg ved ikke hvad problemet er på dødbolden, men restforsvaret - Jesper S og spillerne kan godt lide at snakke om det her med at det er en præmis at spille med høj risiko, men restforsvaret er jo til tider på grænsen til den naive. Legias 2 sidste mål i Brøndby er gode eksempler, men vi har godt nok indkasseret mange efter samme opskrift i denne sæson.
Sorteslyngel
Betalende bruger
1 måned(er) siden
Panenka 1 måned(er) siden
Jeg tror nu at når spillere bliver brugt på forkerte pladser og udskiftningerne er helt i skoven, så daler tiltroen til hele konceptet og til træneren.
Det er sgu da ikke et under, at spillerne stopper med at spille, når de bedste spillere konstant tages ud efter 60-70 min og erstattes af spillere som intet output har.
Jeg bliver mere og mere misundelig på agf som har en træner i Rösler der har evner til at få det maksimale ud af spilleren, samt har evnen til at ændre kampen med et par justeringer. Igen noget JS ikke magter.
Sejborg 1 måned(er) siden
Jeg tror ikke det mentale er hvor det halter. Der hvor det halter er noget så simpelt som dødbolde. Vi kan simpelthen ikke finde ud af at forsvare på dem. Og det har været afgørende og i mange tilfælde ændret kampbillederne fuldstændig. Der er både noget galt med opdækningen, men i rigtig mange tilfælde, så er vi ganske enkelt overmatched. I de seneste kampe, har vi ikke haft ret mange gode defensive headere. Jordi er skadet og erstattet med Klaiber som har været TOTALT overmatchet i flere tilfælde af dem han er sat op imod. Lauritsen er ude og Ohi er ude. Ja, vi har manglet Ohi på banen når det kommer til dødbolde imod os.
Vores taktik ser ud at være: alle mand ned i feltet, og så er der blokeret for at Pentz kan komme ud. Og når vi så får den første afværget, så har vi ingen til at tage nedfaldsbolde, og så kan vi få den hældt ind i feltet igen.
Men det kan meget hurtigt blive bedre. Prøv at tænk tilbage på noget af det Laudrup som cheftræner lykkedes med ved de defensive dødbolde. Han angreb på modstanderens dødbolde. Han stillede 3 mand ved midterlinjen, og kørte kontra. Når modstanderen havde dødbolde resulterede det oftere i mål til os end imod os.
Ja, vi havde også typisk nogle enormt gode headere på banen: (Elmander, Skoubo, Per Nielsen, Agger og Wieghorst. Iøvrigt Karim Zaza på mål som er nogenlunde ligeså høj som Pentz). Har vi 5 gode headere, så skal vi da bare gøre det samme igen! Hvad fanden er ideen i at stille spillere som Suzuki og Nartey ned i midten af eget felt?
Så vi skal bare angribe på dødbolde imod os. Vores primære forsvarsheadere kan fx være Alves, Rasmussen, Rajovic, Spierings, Jordi/Tshiembe (Klaiber har været for dyr at bruge som forsvarsspiller). De tre på toppen ved dødbolde kan være Kvistgaarden, Suzuki og Sebulonsen. Prøv at forestille jer den gardering, der er nødvendig imod 3 så hurtige spillere til at køre kontra. Det giver Pentz meget bedre mulighed for at komme ud og snuppe bolden, at han ikke skal forbi 18 mand.
Så har vi Nartey til at føre bolden frem til de tre, hvis den da ikke bare kan slås direkte til Sebulonsen, der måske er den hurtigste spiller i hele superligaen. Så ved dødbolde, så SKAL vi køre kontra, og ikke bare prøve at etablere spillet. Ellers så kan modstanderne jo være ligeglade med de 3 ved midterlinjen, hvis vi først lige skal etablere os igen.
Generelt er det bare elendigt dødboldsarbejde i Brøndby, og det er kun blevet værre. Det gælder selvfølgelig også vores offensive dødbolde, hvor vi er håbløst ufarlige. Selvfølgelig kan vi sige at det er Jesper Sørensens skyld, men pt har vi også Henrik Hansen (førhen Retov) som har dødbolde som ansvarsområde. Enten kan de ikke finde ud af dødbolde eller også må det være samarbejdet mellem dem og Jesper, der er noget galt med.
---
Kristianbs 1 måned(er) siden
Per Pøl
Betalende bruger
1 måned(er) siden
DoctorEnigma 1 måned(er) siden
Jeg ved ikke om det er mentalt vi har et problem, men uanset hvad håber jeg at JS igen hiver en eller to kaniner op af hatten mod Sønderjyske. Det bliver spændende følge og hvem ved ,måske er det bare en stærk angriber med mål i støvlerne vi har manglet, for at åbne de meget defensivt orienterede hold.
---
RedRegnskovene
Betalende bruger
29 dage siden