Christian Cappis
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Cappis - box til box i Aarhus

 
Søndag aften fik amerikanske Christian Cappis debut i Superligaen for Brøndby IF, da han fik de sidste 33 minutter på banen som indskifter i en rolle på den centrale midtbane. Men hvordan gik debuten, og hvad excellerede den amerikanske nummer 23 med i sine minutter på grønsværen? 3point.dk har rettet luppen mod Christian Cappis - og det lover godt, hvis han kan lægge på sit nuværende niveau. Men der skal arbejdes med ivrigheden uden at arbejdsraseriet forsvinder.

  • Christian Cappis
  • Kasper Pedersbæk
   23. juli 2021 - Klokken 13:15
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  23. juli 2021 - Klokken 13:15

Da der var spillet 62 minutter søndag aften i opgøret mellem hjemmeholdet fra AGF og de blågule gæster fra Brøndby fik en amerikaner debut for udeholdet. Christian Cappis blev skiftet på banen til sine første minutter i de blågule farver til en rolle på den centrale midtbane fremfor Rezan Corlu.

Cappis kom på banen i en periode af kampene, hvor Brøndbys pres blev tiltagende og man begyndte at lægge preslinjen højere på banen. I den periode af kampen ændrede Brøndbys PPDA-tal (som er udtrykket for hvor mange afleveringer man tillader modstanderen før der foretages et pres) helt ned til 3.1 - et ekstremt aggressivt tryk på modstanderen. Det aggressive pres passede perfekt til den pakke Cappis bragte på banen. For amerikanerens atletiske udtryk, og evne til at komme omkring på banen var egenskaber der passede som fod i hose til kampens udtryk.

De 33 minutter på banen gav et rigtig positivt indtryk, og bekræftede i høj grad undertegnedes indtryk og ord i den tidligere skrevne analyse af den spillertyper Cappis er. Han havde 11 afleveringer, hvoraf han fandt en medspiller på de 8. Og de tidligere skrevne ord om hans kvaliteter som en spiller der er god med begge fødder i afleveringsspillet blev bekræftet, i det Cappis leverede afleveringer med en variation i valg af fod.

Vision og opmærksomhed

I opgøret mod AGF viste Cappis flere eksempler på sin evne til at læse spillet og udvise visioner for sin omgang med bolden. Han er hurtig til at blive retvendt efter at modtage bolden, og evner her simultant at modtage bolden og i ren quarterback stil at formidle bolden videre til sine medspillere i de udvalgte lommer de er løbet i. Et eksempel ses nedenfor, hvor Cappis i opspillet får bolden fra Rosted, Cappis dæmper bolden med sin første berøring med højrefoden, og tår trukket bolden bagom Grønbæk, som ellers er tæt på ham, og kommer på bagsiden af sin markør med bolden perfekt lagt til rette for sin Venstre-folk, hvor han hurtigt får lavet en progressiv aflevering frem i banen mellem AGFs back og stopper til Mensah, som er fortsat sit løb i dybden!

Et andet eksempel på amerikanerens visionære evner og ro på bolden findes på nedenstående videoklip. I situationen har han roen til at holde i bolden, afdrible en modstander, afvente et løb på bagsiden af AGFs pres og så finde Slimane i fremdrift - og derved fange hjemmeholdet ude af organisation.

Løb gennem kæderne, drev med bolden og bevægelsen på banen

I hans tid på banen mod AGF gav Cappis også et par eksempler på en kerneegenskab for ham. Amerikaneren udviser en fremragende mobilitet, og formår at dække et ganske stort område af banen. Han tilbød en mulighed for at vride i AGFs organisation ved sine gentagne løb gennem deres kæder, hvorfor de blev tvunget til at forholde sig til bevægelsen og de områder løbene åbnede op for.

I ovenstående klip kan vi se Cappis knapt inde på AGFs banehalvdel, da Uhre får bolden og tager et diagonalt løb med bolden for fødderne. Bemærk det aggressive og optimisme løb han tager. Vi snakker om en sprit på ca. 50 meter fra en udgangsposition under buen på egen banehalvdel til en afslutningsposition i AGFs felt! Hvor han leverer en ganske kvalificeret afslutning der tvinger Jesper Hansen ud i en flot redning.

En ting Cappis også kan tage med fra kampen var en situation som den vist i videoen nedenfor. I det opbyggende spil lykkedes Brøndby med at lokke AGF frem på banen med fem mand i deres pres. Cappis indtager en position centralt i banen, hvor der er ledigt rum - og signalerer tydeligt, at han gerne vil have bolden. Den modtager han (i øvrigt efter en flot aflevering af Radosevic), og her er det rigtig interessant hvad Cappis gør. For han driver bolden fremad banen med bolden ved fødderne. Det bringer minder om Lasse Vigens kvaliteter når han var bedst. Og i det øjeblik AGF går i pres og går på Cappis, så slipper han bolden ud mod venstre (bemærk - hvor han afleverer med højre) til Mensah, og åbner banen op.

Jeg har tidligere rost Cappis for hans atletiske udtryk, og generelt den fysiske ramme han bringer på banen. Han arbejder stenhårdt, og dækker rigtig mange græsstrå på banen. I videoen nedenfor har Cappis først taget et aggressivt løb ud i siderummet, hvor han modtager bolden. Han får den afleveret til Mensah, som dog mister den. Her viser Cappis' reaktion en hel del om netop det han bringer til banen. Han tager en lige så lang sprint retur i banen for at lukke det rum ned som AGF ellers kan angribe ved Mensahs fravær fra sin position.

Ivrighed og disciplin

Naturligvis kan man ikke forvente en fuldendt og komplet pakke, når man henter en ung spiller ind. Og det er da heller ikke anderledes for Cappis' vedkommende. I Aarhus var der nogle sekvenser, som Cappis kan tage ved lære af. Et af dem ses i videoen nedenfor.

Her går Radosevic i et pres som han skal - og får faktisk tacklet en modstander. Her savner jeg at Cappis holder orienteringen, og lader sig falde ned i banen for at dække af for Radosevic. I stedet ender alle tre midtbanespillere på linje med en fri AGFer i ryggen, som modtager bolden (her redder Gammelby så kastanjerne ud af ilden med en tackling).

Derudover er der en tendens til i enkelte momenter at Cappis bliver for ivrig i sit spil. Og overser det åbenlyse. Nedenfor en sekvens, hvor Cappis indledningsvist udfører et rigtig godt stykke arbejde, og får holdt et pres på AGF, hvorved han får erobret bolden, spillet småspil med Pavlovic - og herefter faktisk kommer fri, som anvist på videoen, til at kunne åbne banen med en pasning til en helt fri Slimane. Men her får Cappis forivret sig, og sløser en aflevering i fødderne i et forsøg på at finde Gammelby på højrekanten.

Konklusion: Rigtig pæne takter i debuten

Cappis bringer en række kerneelementer på banen som er spændende: mobilitet, visioner og en fremragende pasningsfod med både højre- og venstre. Hans mobilitet og fysiske ramme gør ham i stand til at dække en stor overflade af banen, hvor han tilsætter en vilje til at tilbyde sig i opspillet. Han forsøger at blive retvendt på første berøringen, og har et udmærket visionært blik for sine medspillere. Udviklingspotentialet ligger i - naturligvis - at forbedre de ting han allerede viser evnerne indenfor, og så skal han skoles et hak eller to mere i sin disciplin. Han skal passe på ikke at forivre sig i sin gode intention om at erobre bolden. Han skal have fokus på, når det er nødvendigt, at holde strukturen og den defensive kompakthed, fremfor at gå i et for tidligt eller forkert timet pres, så han bliver overspillet. Men det skal ikke tage den fysiske del ud af hans spil, og han skal fortsat have licens til at skubbe på og bruge sin fysik, når det giver mening.

Cappis slag fra banen i Aarhus med stor ære. Han leverede et rigtig fint indhop, og viste netop de kvaliteter, som Brøndby givetvis vidste han besad.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Han kunne godt være den store spiller, vi snakker om når sæsonen er slut..
  2 enige
   
  • Wilde1
  • Wilde1   23. juli 2021   

  • @TibblingLove Helt enig, meget lovende debut. Det har faktisk også undret mig, når folk har foreslået at han skal spille i forsvarskæden. Det er da muligt, at han godt kan, men jeg synes nu at han er en klassisk boks-til-boks spiller, hvilket han også viste i Hobro, og jeg tror, at det vil være som 8'er at vil få mest ud af ham. Men det er selvfølgelig lidt tidligt rigtigt at vurdere ham, men glæder mig bestemt til at se ham spille igen.
   I øvrigt, god analyse! :-)
   
  • sirtrip
  • sirtrip
   Betalende bruger
     23. juli 2021   

  • @TibblingLove Det kunne være totalt blæret.

 • Lindstrøm hvem om 5-10 kampe…

 • Barca
 • Barca   23. juli 2021   

 • Ja ham Cappis han skal nok få mange minutter på banen!
  Hvis Corlu ikke snart (måske allerede mod Viborg) får gang i sit tempo, så er der en vis amerikaner der i den grad står på spring til at overtage en af pladserne på midtabanen.
  1 enig

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    23. juli 2021   

 • Jeg kommer til at benchmarke ham med 30 mio. Lerager i denne sæson - og jeg tror Cappis vinder.
  2 enige · 1 god kommentar


 • sirtrip
 • sirtrip
  Betalende bruger
    23. juli 2021   

 • Han kunne godt ligne en rigtig godt set signing. Han gjorde mig i hvert fald glad og lettere optimistisk i de minutter han fik i debuten.
  2 enige

 • Fantastisk analyse som altid Kasper, du er en berigelse for Brøndby Fan miljøet!
  2 enige
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021