Foto: Freja Borne ©
NYHED

Analyse: Det forspildte slutspil

 
Der var gevinst ved kasse 1, da Jesper Sørensen ændrede systemet og satte spillet to skridt tilbage i slutspillets første derby. Resultatet mod Randers var endnu en succes. Men da der var et retur-derby på programmet, kom nederlaget. Hvor stiller det Jesper Sørensen? 3point.dk har zoomet ind på cheftrænerens hovedbrud i denne analyse, og forklarer, hvorfor Brøndby har forspildt slutspillet.

  • Kasper Pedersbæk
   17. maj 2023 - Klokken 11:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  17. maj 2023 - Klokken 11:00

Niels Frederiksen og Jesper Sørensen har en ting til fælles. De ændrede begge deres systemer op til et derby, og begge med efterfølgende sejr til følge. Fælles for begge parter var også en svær resultat- og præstationsmæssig periode op til føromtalte ændringer.


Jesper Sørensen startede sin tenure som cheftræner med at definere en spillestil, som holdet fremover skulle følge. Fokus skulle være på short passing, boldbesiddelse og en aggressiv 4-3-3 med fokus på spil i mellemrummene. Sådan startede det også for Brøndby, der fra en plads bagerst i feltet, strøg op igennem tabellen, og, trods et nederlag i sidste runde i grundspillet, spillede sig med i medaljeslutspillet på en 6. plads. Grundlæggende med det indtryk efter 5 kampe, at Brøndby spillede med et klart gennemsyret udtryk - og, trods et nederlag til Lyngby undervejs, kunne se tilbage på en godkendt afslutning på grundspillet. Rammen var sat for fremtiden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor startopstillingen, en 4-3-3, mod Horsens, Jesper Sørensens første ligakamp i spidsen for Brøndby. Nedenfor følger startopstllingen fra kampen mod FCN i slutspillet på udebane samt det seneste derby spillet på Brøndby Stadion.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Derby startopstilling:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved


Zigzag kurs i slutspillet
Fire kampe inde i slutspillet med nederlag i tre af dem. Mere skulle der ikke til. Så tabte Jesper Sørensen troen på, at hans spilfilosofi fortsat kunne implementeres og fungere på den korte bane, og talte i stedet om, at det kunne være nødvendigt at tage nogle skridt tilbage rent spillemæssigt. Det blev konklusionen, trods det at Brøndby faktisk i slutspillet havde varieret og skiftet langt mere i de startende 11 sammenlignet med grundspillets regulære startende 11.

For mens de blågule i grundspillets 5 forårskampe blot havde haft 2 ændringer undervejs (Alves for en skadet / karantæneramt Tshiembe og Kvistgaarden for en syg Hedlund) havde slutspillets første 3 kampe budt på 5-6 ændringer pr kamp sammenlignet med grundspillets forårs ditto.

Kampene først i slutspillet (FCN ude samt Viborg og Randers hjemme) var da også hårde på måltavlen, og det var bestemt heller ikke fordi spillet på banen gled gnidningsfrit afsted. Men kigger vi et spadestik dybere, så var det også kampe, hvor Brøndby blev hårdt ramt, når det kom til scoringer imod. Også hårdere end man statistisk set kunne have forventet. Kampene kunne godt have kastet bedre resultater af sig - om end ikke nødvendigvis sejre, så dog stadig resultater, hvor måltavlen ikke blev efterladt blodig.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenstående grafik viser xG og xGA samt den faktiske målforskel. Brøndby indledte slutspillet, uden det var prangende, med trods alt at producere fornuftigt med chancer, hvertfald nok til at det ikke havde behøves være så skidt som måltavlen ellers kunne indikere.

Men øndringen kom prompte, og Brøndby gik i en markant anden retning - første gang mod FCK i Parken, hvor de blågule stillede sig dybere på banen, groft sagt opgav boldbesiddelsen, ofrede en offensivspiller til fordel for en stopper og spillede markant mere direkte.


Men hvor Brøndby tidligere under Niels Frederiksen profiterede på længere sigt af det taktiske skifte op til et derby, så blev det en dyrekøbt sejr for Jesper Sørensen i Parken. For han holdt ved den mere defensive tilgang, men det har bare ikke været overbevisende siden. Fem ud af syv kampe har Brøndby spillet til minus på expected goals, læg dertil en kvalitet i spillet på banen, der trender klart nedad.

Konsekvenserne af slutspillet
På en kort bane har det haft stor indflydelse for flere spillere i Brøndby. Det har blandt andet trukket en række spillere frem fra skyggen, spillere med enten få minutter eller på grænsen til kontraktudløb til sommer, og gjort dem aktuelle for startopstillingen:

 • Josip Radosevic: Kroaten gik fra nærmest ikke at spille minutter til at høste massivt med minutter som fast starter efter det taktiske skifte.
 • Kevin Mensah: Direkte retur fra skade og ind i startopstillingen, har haft en stor mængde minutter på banen i slutspillet.
 • Både Frederik Winther og Kevin Tshiembe har været begunstiget af en ekstra stopper i bagkæden, en plads mere at spille sig ind på.
 • Kvistgaarden har spillet sig på, og må næsten for resten af sæsonen forventes at have slået Hedlund af holdet.

Det har også haft negative konsekvenser for en række spillere. Spillere som for nogles vedkommende er gået fra at være startende først på året til blot at sidde i skyggerne, og kigge på i kampen for skraldespandsminutter. De helt store tabere efter det taktiske skifte:

 • Joe Bell: Han har på ingen måde profiteret af de skridt tilbage Jesper Sørensen har taget taktisk. Fra fast starter til at varme bænken. Hvad Brøndby skal med Joe Bell afhænger af den spillestil, man vælger. Igen en tumultarisk og rodet tid for newzealænderen på Vestegnen.
 • Håkon Evjen: Ofringen af en offensivspiller til fordel for en stopper mere har haft negative konsekvenser for nordmanden, trods en scoring mod Randers. Kommer hurtigt i bekneb på spilletiden, skal han spille, skal det pt ske på bekostning af enten Vallys eller Kvistgaarden, enten rekordkøbet eller en formstærk ung spiller.
 • Mathias Greve: Hvor efterlader systemskiftet Greve, når han er klar igen efter skade? Skal han klemmes ind i start 11eren, hvem skal så ud?
 • Oscar Schwartau: Talentet lider alt andet lige under skiftet til en mere defensiv og direkte spillestil, samt at der er ofret en offensivspiller til fordel for en stopper, en plads mindre at konkurrere om spilletid til.
 • Christian Cappis: Den glemte amerikaner. Endnu en spiller som i kampen for bare at hive skraldespandsminutter på ingen måder profiterer af en plads mindre på midtbanen.

Det er derfor ganske relevant, at stille spørgsmålstegn ved de kort- såvel som langsigtede betydninger af Jesper Sørensens dispositioner. På den kortsigtede front gik cheftræneren benhårdt efter bedre resultater som en konsekvens af nogle nederlag først i slutspillet, og omlagde sin stil samt brugte spillere med lidt eller intet langsigtet perspektiv. Brøndby kan efter syv kampe i slutspillet se sig selv placeret sidst, uden de store muligheder for en markant stigning i tabellen (en femteplads vil være en betydningsløs forbedring).


For Brøndby havde muligheden for at købe benhårdt ind på den annoncerede ændring i spillestilen. Føre den igennem på banen, og lade spillerne få erfaring. Uagtet det muligvis gav nogle knubs undervejs på resultatfronten - men med en plads i medaljeslutspillet kunne man tillade sig at være ligeglad med slutplaceringen på den korte bane (i dette års turnering) med henblik på at profitere med det lange sigte for øje.


Med andre ord har Brøndby sat sig mellem to stole, og hverken opnået det ene eller andet. Hverken opnået resultatmæssig succes eller optrådt med et tydeligt udtryk på banen.

Jesper Sørensens kortsigtede mål
Cheftræner Jesper Sørensen har derfor en meget klar opgave foran sig før de sidste tre kampe i slutspillet. Strandet på sjettepladsen, syv point fra en fjerdeplads, er tabellen meget tæt på at være komplet uden perspektiv, hvorfor det må stå hakket i granit for cheftræneren, at det nu kun handler om en ting - en ting som slutspillet skulle have handlet om fra starten: at bygge op til fremtiden.

 • Spillere der ikke er tiltænkt en rolle efter sommerpausen skal ikke have flere eller maksimalt meget få minutter på banen.
 • Føre den spilfilosofi, man ønsker for fremtiden betingelsesløst ud i livet, og suge så mange erfaringsminutter som muligt.
 • Afprøve relevante konstellationer for fremtiden, om det er Sebulonsen der skal starte fast på backen, er det Noah Nartey på midtbanen eller hvem der er aktuelle at give minutter i Superligaen.

Brøndby har spildt syv kampe i slutspillet, syv kampe som kunne have dannet grobund for fremtiden. Det er ikke godt nok, og det må for alvor give anledning til panderynker i klubbens sportslige ledelse, hvor der skal selvransages. Den nuværende situation er absolut ikke godkendt. Det sætter derfor også et moderat pres på Jesper Sørensen for at styre skibet ud af det stormvejr, det pt befinder sig.
 

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • kewell
 • kewell
  Betalende bruger
    17. maj 2023   

 • Jeg er meget enig.
  Jeg synes direkte man bruger truppen skidt pt. og samtidigt helt uden perspektiv frem mod næste sæson.
  Jeg håber virkelig at Jesper Sørensen kan genrejse noget af min tillid til hans projekt i de sidste tre kampe, for lige nu er den helt forsvundet.
  2 enige · 2 god kommentar

 • Solz
 • Solz   17. maj 2023   

 • Det så spændende ud i starten under JS, hvilket var en positiv overraskelse, da JS meritter var langt under hvad man kunne forvente at en ny cheftræner. Jeg forstår som sådan godt argumenterne for at han skulle have holdt fast, men det var virkelig skræmmende, hvor lidt holdet hang sammen. I perioder var der dømt skydetelt i modstanderens felt, mens vi samtidig i længere perioder selv var under massivt pres, ofte i usædvanlig lang tid.


  Uagtet hvad xG har vist, synes jeg at the end of the day, at vi i slutspillet spillede nogle rædderlige kampe, indtil vi igen blev ultra defensive. Den måde vi har spillet på i de seneste tre kampe, har muligvis reddet Sørensens job, men den er samtidig alt for langt væk fra det han først forsøgte og også langt væk fra en måde, som jeg ønsker at se Brøndby spille på.

  JS skal efter min mening bevise noget i de sidste tre kampe, hvilket er ubarmhjertigt, men ikke desto mindre et krav, da vi ikke blindt kan smide så meget tillid over på en træner, der har bevist så lidt i karrieren. Regner med han finder et kompromis mellem det ekstremt defensive og så det naive offensive, vi spillede i starten under Sørensen. Jeg har samtidig meget svært ved at forstå, at JS ikke allerede fra starten sorterede flere spillere fra, men selvfølgelig hvis manden ikke ved hvordan han vil spille, så er det heller ikke nemt at skære truppen til.
  2 enige · 1 god kommentar
   
  • @Solz du læser afsnittet om de bagvedliggende parametre forkert. Jeg siger ikke XG fortæller om spillet var godt, hvad jeg siger er, at det fortæller at resultaterne (læs: nederlagene) kom til at se voldsommere ud end de måske burde være. Det influerede i en drastisk skift i spillestil, hvor man gik all in på resultater her og nu, og spillede langt mere defensivt og med mindre perspektiv. Man forsømte muligheden for at udvikle den stil man egentlig havde proklameret.
   1 enig

  Se 5 flere kommentarer
   
  • lusk
  • lusk   18. maj 2023   

  • @Solz Du rammer hovedet på sømmet her.
   Hvordan skal CV navigere, når han ikke aner om fokus er på 6 defensive spillere og 4 offensive i en 5-2-3, eller om vi stiller med mere offensiv power i en 4-3-3-?
   Ved godt CV taler om at kvalitet kan spille alle pladser, men det ville nu være rart at finde en spillende 6ér med kvalitet ved siden af Wass, og ikke en skraldemand som Rado.
   Så held og lykke med kabalen CV og JS - håber der kommer styr på det, og at der luges ud i lageret af spillere der ikke bruges, så vi kan få vores egne talenter op omkring 1. holdet.
   1 enig

 • Jeg synes egentlig at skiftet til 3-4-3 har givet mening. Det system har jo også givet 2 point i snit. Opgaven må nu være at bygge på spillet med bolden i det system. Det er rigtigt at vi har taget en midtbanespiller ned i forsvaret ved at skifte formation, men omvendt skulle det så også helst være sådan, at wingbackerne kommer længere frem på banen, sådan så der stadig er punkter nok at spille på længere fremme i banen.

  Til gengæld undrer jeg mig over skiftet fra 4-2-3-1, som var nogenlunde velfungerende, til 4-3-3 med Vallys på midtbanen. Eller rettere, det var ikke vellykket.

  Hvorom alting er, så synes jeg ikke man kan sige at alle kampene har været spildt. Vi har fået testet spillerne i flere formationer nu, og det må give JS et godt grundlag for at vælge hvordan vi kommer videre frem herfra. Der må være kommet nogle svar til ham omkring hvilke spillere han skal bruge fremadrettet. Derfor enig i at spillere der skal videre, ikke skal spille mere i denne sæson. Det være sig Winther, Cappis, Divkovic, Björk og måske Rado og Bell.
  7 enige · 5 god kommentar
   
  • @Christian Brøndbyman Enig i, at kampene ikke er helt spildt. Forhåbenligt har han fået nogle svar.

   Jeg forstår godt, at han prøvede Vallys på midtbanen. Det virkede dog ikke som håbet, og han fik et svar ud af det.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer
   
  • @Christian Brøndbyman det er ikke systemet den er gal med (selvom wingbackerne stadig ikke bidrager nok og kommer højt nok med i banen), min kritik er af udtrykket. Og jo, kampene har overordnet set været spildt, de er brugt på for mange spillere der ikke på sigt skal være rygraden i klubben, de er brugt på en stil stik modsat den man har sat sig for at udvikle. Jeg savner spilletid til fx Schwartau, jeg savner en konsekvent gennemgående stil, fremfor den valgte defensive fokus på kortsigtet her og nu succes. Som man også er mislykkedes med.

   Man kunne have investeret de her 10 kampe til det der skulle være fremtidens stil, for mig har slutspillet været forpildt ift det potentiale man kunne have hevet ud af 10 gratis kampe.
   7 enige · 4 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer

---

 • Ekstremt vanskelig position for JS at navigere i. Han er i en klub hvor der skal leveres resultater og tålmodigheden lille. Samtidig har klubben været elendigt drevet på flere plan i mange år - det kan der efterhånden ikke være to meninger om. Elendig økonomi, få signifikante spillersalg, en MC som alle taler om, men som stort set intet leverer andet end et lucky punch hvert 3. år. Med ganske få undtagelser består truppen i dag af spillere som ikke er i nærheden af at kunne levere metal til BIF. Det er ikke JS skyld og jeg bebrejder ham ej heller at disse spillere ikke kan trænes ret meget bedre end de er i dag. Læg dertil at klubben er i åben splid med fanklubben. Jeg har efterhånden svært ved at se lyset i mørket. For det virker som om at alle dem på de ledende poster sidder limet til stolen - nøjagtig som P Bjerregaard gjorde det i sin tid. Jeg kan ikke se hvordan vi under den nuværende organisation kan ændre klubben til det bedre. At fyre JS hjælper kun i 5 minutter, men det er ikke svaret på den længere bane.
  4 enige · 2 god kommentar
   
  • @Kristianbs Godt indlæg hele vejen rundt. Ja det nemmest at bebrejde JS for den situation vi står i nu, men det er jo langt fra sandheden. Nedturen startede efter mesterskabssæsonen da vi mistede 80% af holdet, og CV handlede helt forkert ind. Det gik i høj grad ud over NF som måtte tage konsekvensen af det, men reelt set er det jo CV som har fejlet big time. Og med tanke på seneste trænerudskiftning hvor CV virkelig havde muligheden for at hente et godt trænernavn til brøndby, vælger han fandme den nemmeste løsning overhovedet (jeg går jo heller ikke tilbage til ekskæresten udelukkende fordi hun har store babser), hvilket vi nu betaler prisen for i høj grad. Man kunne have fundet en træner som allerede er etableret i trænerverdenen og som har et stort netværk af dygtige spillere som måske kunne lokkes til brøndby. CV er årsagen til mesterskabet, men også til den nedtur vi er i pt. Og udligner det ene det andet? Synes jeg ikke.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer
   
  • lusk
  • lusk   18. maj 2023   

  • @Kristianbs
   Hvordan har der været uro i klubben i mange år? Tværtimod har der været helt roligt omkring transfers og økonomi, selvom medierne har gjort hvad de kan for at prikke i BIF og finde huller i osten.
   Det er vel kun det sidste stykke tid med salg og stemnings boycot, ellers har JBA holdt hånden under, selvom der er foretaget massive investeringer, og økonomien har langsomt og sikkert bevæget sig den rigtige vej.

   Stadion og faciliteter er ombygget for mange penge, fan zone, ny træningsbane, opgradering af Masterclass samt andet infrastruktur, som koster mange penge.

   At der ikke sælges spillere dyrt, siden Jobbe, hænger jo selvfølgelig sammen med vores spil på banen, og her må vi erkende at det har været svært de seneste mange år, ja vel siden Zorniger. Mesterskabet var jo ret beset også en gang kontrabold.

   Du klager over uro, men vil have ledelsen udskiftet. Hvordan kan det give ro? Hvis bestyrelsen synes ledelsen driver klubben fornuftigt, så giver den ledelsen arbejdsro, og ro og kontinuitet er nu ofte den bedste cocktail til at opnå stabile langsigtede resultater.

   Det er ikke så let at drive en fodboldklub, hvor spil og resultater definerer succes eller fiasko, også som ledelse. Det er meget lettere at producere plastikkasser. Men sådan er vilkårene i fodboldens verden. Mester det ene år - fiasko det næste.
   Men det letteste er, at sidde foran sin computer og være mandagstræner, og fyre den ene og den anden spiller, træner, sportsdirektør og direktør, men sådan fungerer virkeligheden ikke. Det er meget mere nuanceret, og vi hører aldrig de fulde sandheder omkring hvad der sker indenfor væggene.
   Sidste afsnit var en pointe, og ikke møntet på dig.

  Se 2 flere kommentarer
   
  • @Kristianbs at sige JS ikke har del i det, er jeg ikke enig i.

   Fravalget af Kevin T var dybt underligt.

   Indskiftning med 10 min igen og bagud hjemme 4-0 af Oscar S er noget man aldrig byder en ung fyr som måske leder efter selvtilliden.

   At tage Kvistgaarden ud mod FCK gav ikke mening heller, medmindre han var skadet eller selv havde bedt om det.

   Du nævner Per B ja måske var han 2-3 år for længe, men se hvad han var oppe mod. Større udenlandske investorer der ville ind.

   Per B er om nogen en der har gjort alt for denne klub og han fortjener kun et kæmpe TAK ikke at blive sammenlignet med noget negativt.

   Han er tit blevet draget til sammenligning med lim på sædet mm. Men husk hvorfor han ikke ville lade den komme på forkerte hænder.
   1 god kommentar

 • Enig med dig Kasper, Winther bør ikke få mere spilletid i de sidste 3 kampe, da Ausburg har meldt ud man satser på ham.

  Schwartau er jeg overbevist vil få masser af spilletid i de sidste 3 kampe, det vil give god mening.

  Ser i øvrigt gerne vi taber mod FCN, for vil så nødigt have vi er den klub der sender FCK på mesterskabs kurs.

  Ved godt det er imod god sportsånd, men ville for mig være at komme nok salt i såret for denne sæson.
  1 enig · 2 god kommentar


---

 • Tak for en fin analyse, jeg er dog ikke enig i alle konklusionerne. Bare det alene at skifte til 3 stoppere betyder ikke nødvendigvis en defensiv indstilling. Jeg så et super offensivt udtryk mod FCK i weekenden, med højt pres og genpres og til tider pressede hele holdet på FCKs banehalvdel, men det var som om at presset forsvandt efter det første mål. Jeg kan ikke huske at vi har haft en velfungerende WB siden Johan Larssons første tid, hvorfor vi ikke evner at sætte vores WB op er en gåde. Valleys er blevet meget anonym offensivt og lige pludselig er der kun Wass tilbage til at skabe offensive aktioner og sætte Ohi i scene. Så for mig er nøglen til at skabe mere offensivt, at få begge WB i gang sammen med Valleys.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @DoctorEnigma Problemet er bare, at det var mere FCKs gameplan der foranledige den udvikling på kampen end det var Brøndbys fortjeneste.

   Og så er den offensive produktion svundet ind til ingenting, lige pt. bliver det svært at tippe kampene til Brøndbys fordel, når der ikke bliver skabt mere.

   Når det så er sagt, så er jeg ikke der hvor jeg er for at JS skal ud af døren. Men der er da pt en udvikling der skal moniteres intenst for at se hvilke tendenser der viser sig.
   1 enig

 • Tak skal du ellers have. Mellem denne artikel og sidste episode af Brøndbylyd har 3point.dk da venligt, men bestemt, givet deres uforbeholdne mening om den sportslige ledelse.

  Jeg er fuldstændig enig. Omend det nok er topledelsen der skal hvesse leen, snarere end den sportslige ledelse der skal rynke brynene.

 • Uka
 • Uka
  Betalende bruger
    18. maj 2023   

 • Jeg kan efterhånden ikke se meningen med at fyrer NF, vi spiller jo næsten på sammen måde igen. Han havde dog modet til at prøve nogle af de unge. Når vi engang i mellem spiller offensivt pres fodbold, er det ikke pga os selv, men mere et resultat af det andet holds gameplan.
  2 enige · 1 god kommentar
   
  • @Uka,
   Jeg tror at det passer når NF og CV siger at det var en fælles beslutning. NF havde ekstremt svære vilkår hele vejen, og var løbet tør for benzin. Hvis han havde sagt at han var klar på at fortsætte, tror jeg at han havde fået lov.
   2 enige

  Se 1 flere kommentarer

---

 • Svært at være uenig med noget af det du skriver Kasper P.

  Vi sidder endnu engang i suppedasen fordi den her klub ikke aner hvordan den vil spille fodbold. Det bør ikke være træneren der definerer spillestil/indkøb det bør komme fra CV og co hvorefter man så vælger træner til det man ønsker som klub.

  Vi må være den klub i SL der har skiftet mest spillestil de sidste 5-6 år - hvad får man ud af det - spildte transferkroner og dårlige resultater.

  Jeg var kæmpefan af ansættelsen af CV, men har efterhånden svært ved at forsvare ham. Jeg synes ikke der bliver leveret nok på salg/indkøb, jeg synes ikke vi har en klar spillestil og jeg synes ikke det virker som om koblingen mellem MC og superligaholdet er blevet meget bedre.

  Nu kan vi have os endnu en sæson i 2023/2024 hvor vi skal høre om proces og oprydning.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder