Fodbold live resultater
Frederik Alves Ibsen
Foto: Freja Borne ©
NYHED

Analyse: En hård nød der blev knækket

 
Lynanalyse: På den korte bane var søndagens sejr mod Silkeborg et stort skridt mod top 6 i indeværende sæson, men med det lange sigte på fortalte det også om den fremadrettede strategi for Brøndby på banen. Ikke alt lykkedes, men tegnene er positive, og det var nok til en sejr mod Silkeborg - den hidtil dygtigste og hårdeste modstander i foråret for Jesper Sørensens mandskab.

  • Frederik Alves Ibsen
  • Kasper Pedersbæk
   13. marts 2023 - Klokken 09:05
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  13. marts 2023 - Klokken 09:05

Der var genvalg til 10 ud af 11 startende fra opgøret mod Lyngby, og den eneste ændring for cheftræner Jesper Sørensen bestod i at Frederik Alves erstattede karantæneramte Kevin Tshiembe som makker til Frederik Winther i midterforsvaret. Det var derfor som vanligt under Jesper Sørensen et hold sat op i en 4-3-3.

Ned på jorden

Rodet er det spontane ord at sætte på kampens indledning for Brøndbys vedkommende. De blågule endte (for) dybt på egen halvdel, og blev i kampens første 8-10 minutter sat under tryk af et velspillende Silkeborg-hold.

Gæsterne søger en short passing kombinations tilgang til fodboldspillet, og Mark Brink centralt på banen er tandhjulet der får viserne i Silkeborgs ur til at gå. Konstant en mulighed for de bagerste at spille bolden op til, og med en veludviklet first touch aflevering der holder tryk på modstanderne.

Det gav lige rigeligt med lange afleveringer op mod en isoleret Ohi Omoijuanfo i front, der blev man-handled af Silkeborgs to stoppere og generelt manglende medspillere at linke op med. En åbning på kampen som Jesper Sørensen umuligt kunne være tilfreds med.

Ding dong dynamoer på midten

Langsomt ændrede kampbilledet sig dog, Brøndby fik ædt sig mere ind i kampen ved såre simpelt at etableret de trekanter der gjorde opspillet nemmere. For boldcirkulationen blev hurtigere, og alt andet lige nemmere, når boldholderen til enhver tid havde flere muligheder for at finde en modtager frem i banen.

Bolden blev sendt mere ud i halvrummet i hver side, og bag den dominans på bolden stod der især Bell og Greve på. De to herrer på den dobbelte pivot i bunden af midtbanen er dygtige til at holde fart i spillet. Bell med sin hurtig boldomgang, ro og pasningsspil - og Greve med en solid evne til at drive bolden frem ved fødderne.

Det hjalp Brøndby til i en stor midtblok i halvlegen til at sætte markant mere tryk på Silkeborg, og dominere chancebilledet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Vallys, fodboldintellekt og xG

Brøndby kom også foran i en periode, hvor de blågule fik sat tryk på Silkeborgs defensive organisation ved konstante bevægelser for boldholderen. Modkøb og dybdeløb skabte åbningsmålet.

Hedlund søgte ned i banen for at lægge bolden af, samtidig med Ohi søgte dybt og modtog bolden. Den lange nordmand viftede stopperen af i en ren fysisk duel før end nogle afleveringer på tværs af banen (og et par afslutninger) satte Vallys op i en position foran mål der gav en scoring.

Rekordkøbet Vallys viste i glimt det niveau af styrke der gør, at nok kan modstanderen tro de lukker rummene ned for offensivspilleren med nummer 7 på ryggen, men at hans evner på banen giver ham en court vision udover alle grænser. Senere i kampen illustreret ved hans hockeyassist (assisten til assisten) til Ohis sejrsmål.

En markant kvalitet for en række profiler for Brøndby er såre simpelt deres evne til at producere skud, og det vel at mærke værdifulde skud - altså fra positioner med høj sandsynlighed for scoring til følge. Det er signifikant hvordan Omojuanfo kan producere en stabil mængde xG hver eneste kamp, ligesom Evjen også begynder at vise sit værd på den konto -  og ikke mindst Vallys. Det er kloge og dygtige spillere, og kontinuiteten i det vidner godt for fremtiden i Brøndby.

Silkeborgs trekanter i halvrummet

Nede i sække var Silkeborg dog slet ikke. Gæsterne fra søhøjlandet er et særdeles dygtigt skolet hold, og de eksekverer deres spilfilosofi flot. De er dygtige til at skabe overtalssituationer i halvrummene ved at lade deres 8ere gå bredt og sammen med backen og de to 10ere danne trekanter og udmanøvrere Brøndby på siderne.

Det kan diskuteres hvorvidt det blev for passivt for Brøndby. I perioder flyttede spillerne sig som brikker sat op i en bevidst defensiv strategi der lukkede ned for Silkeborg kom igennem til værdifulde skud, mens det i andre perioder virkede til at Jesper Sørensen stadig gerne ville have sine spillere længere frem på banen, så man ikke endte FOR dybt. En konstant afvejning af hvordan Brøndby bedst kunne nullificere gæsternes trekanter.

Evjen to veje

Høj klasse er også hvad Håkon Evjen har vist sig at levere for Brøndby efter vinterens transfer til Vestegnen. Og det er når nordmanden boltrer sig i halvrummene i samarbejde med Vallys (der trækker ind centralt fra venstre) og kombinerer i de små rum at Brøndby bliver farlige.

Evjen har egenskaberne til at modtage og vende med bolden i tætpakkede områder. Og netop inde centralt gjorde begge hold en dyd ud af at pakke med spillere i spillet mod bolden.

Det var meget ens - det hold der angreb med bolden spredte backerne ud og skubbede 10erne ind centralt, mens holdet der forsvarede klemte sammen og trak kæderne tæt på hinanden i forsøget på at annullere det mellemrum begge holds spillere gerne ville angribe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Og det var netop Evjen der, når han trækker gearstangen op i femte gear og sætter tempo, var dygtig til at løbe i rummene. En god redning, og nordmandens egen tøven i et par situationer var hvad der stod mellem ham og en scoring. Men visionen for sine medspillere har han, og i et elegant samarbejde med Vallys lagde Evjen op til Ohis sejrsmål efter et tip på tværs oven på et dybdeløb.

Evjens utrættelige defensive arbejde kendetegnede også kampen i går, hvor, når det offensive haltede periodevis, nordmanden arbejdede stenhårdt i genpresset og ikke var bleg for at tage de lange udmarvende løb retur i banen for at lukke hullerne.

Jespers justeringer

I en kamp der periodevis blev domineret af hver sit hold på bolden lykkedes Jesper Sørensen med nogle taktiske greb i en anden halvleg, hvor Brøndby var på nippet til at tilte og stille sig for dybt med risiko for at blive overspillet bag backerne af Silkeborg.

Vallys blev sendt ind centralt, og på kanterne var det Kvistgaarden og Evjen. En højrebenet der kunne trække ind fra venstre og vice versa modsat med Evjen.

Det klædte Brøndbys spil, gav de blågules backer et lille pusterum defensivt, når de ikke længere partout skulle raide siderummet - og var med til at skabe det momentum for Brøndby der gjorde at sejren tippede til deres fordel.

Samtidig kunne cheftræneren benytte den luksus at sende Wass op på midtbanen, efter en lidt blodfattig indsats defensivt på backen, i stedet for en træt Joe Bell - og vedholde en bolddominerende 6er ved siden af Greve.

At kampen gik Brøndbys vej med plus en på målscoreren var ikke overraskende spil og chancer in mente, om end det var en tæt kamp der også sagtens kunne have ramt uafgjort i vægtskålen. I sidste instans afgjorde individuel kvalitet opgøret, hvor Omoijuanfo for nok en gang viste han kender sine placeringer i feltet som en sprinter på en Tour De France etape i opløbet for målstregen.

Nok en sejr for Jesper Sørensen, og det endda mod forårets hidtil dygtigste og sværeste modstander.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Mixt
 • Mixt   10 dage siden   

 • God analyse af en fed Superligakamp (har jeg nok kun overskud til at synes, fordi vi vandt).
  Silkeborg gør det forbasket godt - stærkt kollektiv med tydelige roller. Ærgeligt for dem at deres økonomiske begrænsninger betyder, at de har måtte slippe Vallys og Helenius - det gør dem tydeligt mindre farlige foran mål.
  Fedt at Brøndbyspillerne kørte på efter udligningen - og uden at det blev ren panik efter 2-1. Det går helt klart den rigtige vej. Vi havde en (kold) fest på stadion i går!
  1 enig · 2 god kommentar

 • Endnu en tak for din fodbold forstandige gennemgang. Alves greb chancen og leverede, han viste os at konkurrencen ikke er blevet mindre, det lover godt, især nu hvor Rasmus Lauritsen også er på vej, vi er virkelig stærkt besat alle 4 stoppere ser ud til at kunne hoppe ind uden det kommer til at svække os mærkbart, det senarie kan jeg ikke lige huske hvornår vi sidst har set på Vilfort Park. En stærk defensiv er forudsætningen for store resultater, jeg synes vi skal gå efter at holde på dem alle i 3-4 år.
  1 enig
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner