Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Et uventet point i Herning

 
Torsdag aften slog Brøndby et skår i krukken på hjemmeholdet FC Midtjyllands krukke der indeholdt et fortsat håb om at presse FCK i mesterskabsduellen, da Bruus med en sen udligning til 2-2 trak et point med hjem til Vestegnen. Det skete dog på baggrund af en kamp, hvor Brøndby bød FCM op til dans i første halvleg, men hvor taktiske justeringer i pausen sendte Brøndby i torvene og FCM på en meget dominerende kurs i opgørets anden halvdel. FCM kan kigge indad efter tabet af to point, mens de blågule må erkende der, trods pointet, var en markant forskel. 3point.dk tager en hurtig temperatur på kampen, og bringer her analysen dagen derpå.

  • Kasper Pedersbæk
   13. maj 2022 - Klokken 17:25
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  13. maj 2022 - Klokken 17:25

Brøndby spillede mod FCM igen i den 4-3-3 som Niels Frederiksen ændrede til for en håndfuld kampe siden. I bagkæden betyder det to stoppere fremfor tre, og at backerne har et dybere udgangspunkt på linje med føromtalte stoppere. På midtbanen var det Joe Bell der centralt skulle dirigere spillet akkompagneret af Cappis og Slimane på hver side, mens fronten blev udgjort af Kvistgaarden, Hedlund og Divkovic.

Det første pres

Når Brøndby lagde deres preslinje højt, og turde lade de tre forreste gå i pres på FCMs bagkæde samtidig med Slimane og Cappis skubbede frem og lukkede Evander og Onyedika var det godt. For så blev hjemmeholdet forceret til lange afleveringer til en fronttrio der med Isaksen, Dreyer og Chilufya ikke just havde luftdueller som deres foretrukne slagmark.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men når boldbesiddelsen blev vendt om, og de blågule var på bolden, så var det et tilsvarende billede. Enddog i endnu mere markant grad. For FCM gik særdeles aggressivt til værks i presset, og gjorde det mere end svært for Brøndby at spille sig op. Her kunne en tanke godt være, at opbygningen i 4-3-3 endnu er sårbart i sin struktur, vanerne er ikke indarbejdet i tilstrækkelig grad - og så savner jeg generelt mere mod fra bagkæden (Hermansen inklusiv) til at turde søge Bell og Slimane, begge spillere særdeles kompetente til at vende med bolden i små rum for at blive retvendte og sætte spillet derfra. For som vist på grafikken nedenfor, så var der der en mulighed for at søge Slimane trods hjemmeholdets høje pres. Men situationen ender med en lang bold frem, som bliver tabt i luftduel.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Mod FCM må man bare anerkende deres presspil virkede, og Brøndby var alt for lidt på bolden - eller mere retteligt, Brøndby kom oftest ikke på bolden i situationer man ønskede, men endte med at forcere lange afleveringer op til duel.

Det var et gennemgående tema - at når Brøndby ikke formåede at bygge spillet op bagfra, så kom FCM for hurtigt på bolden igen fremfor de modsatte sekvenser, hvor de blågule fik spillet sig på bagsiden af FCMs første pres via afleveringer op centralt i banen for at komme ind mellem linjerne på hjemmeholdet.

Midtjyske indlæg kontra indspil til Dreyer

For Brøndby var det fint når midtjyderne øsede indlæg i boksen, der forsvarede de blågule langt oftest feltet godt, og afviste hjemmeholdets angribere i deres søgen efter afslutninger. Et eksempel herpå ses på grafikken nedenfor, hvor Joel Andersson hælder indlægget i feltet med tæt på ingen i det område bolden bliver leveret til.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var derimod mere en udfordring for Brøndby, når FCM fandt Dreyer, der trak ned i banen for at søge mellemrummet, hvor han især i halvrummene var en trussel. For kom midtjydernes offensive es på bolden gav det også en mulighed for Evander til at trække op for at modtage bolden fra Dreyer, og derpå sætte spillet op til de to indadgående sideangribere.

Pauseændringer hos Brøndby

Pausen blev brugt på justeringer hos Brøndby, og det var ikke justeringer der gav et bedre forløb. Radosevics ankomst til banen for Kvistgaard betød Slimane blev flyttet frem på banen, men det gav ikke Brøndbys spil et bedre udtryk. Brøndby trak sig dybere ned på banen, presset blev markant mindre aggressivt og skiftet til Slimane centralt foran (eller spidsen af diamanten om man vil) trak farten ud af de blågules dybdeløb, og hvad mere markant var, så mistede Brøndby Slimanes fremragende evne til at spille sig ud af et pres og finde sine medspillere højere i banen.

Det blev en markant mere passiv og afventende indstilling hos Brøndby. Om det var planen eller resultatet af indskiftninger samt et mere aggressivt hjemmehold er uvist. Men faktum var, at Brøndby havde rigtig svært ved at holde i bolden. Man stod dybere og fik længere op til FCMs mål. Så ved hver generobring af bolden havde man også 2/3 dele af en bane foran sig at tilbagelægge uden spillere placeret højt i banen til at fragte bolden videre.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Som det kan ses på grafikken ovenfor, så var det 11 mand dybt nede på egen halvdel. Det blev for passivt, for afventende og al initiativ blev overladt til hjemmeholdet - som så administrerede det med varierende held, om end de blev markant farligere i anden halvleg end i første.

Et langt tilløb

Optakten til udligningen var undervejs et stykke tid. Brøndby blev trykket langt tilbage, og det blev for meget clearinger og for lidt holden i bolden med slutprodukt i form af afslutninger. Udligningen til 1-1 faldt også efter et længerevarende tryk fra hjemmeholdet, hvor en clearing dumper ned centralt i banen til Radosevic der tager en ærgerlig beslutning om at tæmme (bolden), bliver tacklet og Brøndbys defensiv fanget ude af orden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Evander viste så bare klassen ved at afdrible sin direkte modstander og finde den smalle åbning ved nærmeste stolpe som Hermansen åbnede op for en brøkdel for meget.

Der var kontant afregning ved kasse et kort efter hjemmeholdets første mål. For ved Dreyers mål til 2-1 gik det stærkt, og konstante fremadrettede løb fik konsekvenser. Først bliver Radosevic trukket dybt ned i feltet af Dreyer, hvorefter Dreyer vender og søger retur mod bolden uden Radosevic følger med. Evander og Dreyer spiller et-to mens Onyedika løber på tværs af feltet uden at blive samlet op, og rammer rummet bag Rado.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby er fanget ude af organisation, og det koster efterfølgende en målchance af sig som midtjyderne kapitaliserer på. Man må i høj grad anerkende topklassen af Evander og Dreyer i FCMs offensive output. Det var så også midtjydernes akilleshæl, for uden en central angriber var der ofte for lidt kvalitet i afslutningerne - og man var meget afhængige af de to førnævnte offensive profiler.

Andreas Bruus udlignede i de bogstaveligtalt døende sekunder af kampen, og selvom man skal tage med sig hvad man kan og glædes over et vundet point i et ellers død kamp mod en bedre på dagen bedre modstander, så var det også et mål der kom efter en anden halvleg der udviklede sig for passivt, for afventende og med for lidt kvalitet.

Sammenfatning

Brøndby spillede en fornuftig første halvleg, hvor man, i de sekvenser man anlagde en høj preslinje, tvang FCM til at spille (for) mange lange afleveringer frem til duel. I boldbesiddelse vekslede Brøndby mellem at lykkedes med at spille sig ud af FCMs meget aggressive pres til at spille for lange lange bolde.

Anden halvleg blev en passiv affære for Brøndby, hvor hjemmeholdet havde momentum og tvang de blågule dybt ned på egen halvdel. Pausejusteringerne gjorde ikke noget godt for Brøndby, og det blev sværere og sværere at spille sig ud af FCMs konstante tryk. Individuel klasse hos FCM gav dem to mål, men for lidt kvalitet i afslutningerne generelt kostede dem også dyrt. Omvendt gav høj effektivitet i afslutningerne Brøndby to mål.

En kamp Brøndby må formodes at have tabt i majoriteten af tilfældene gav et point, og det var det der primært var at glæde sig over torsdag aften i Herning ved Bruus' sene udligning.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Er sådan set enig i, at BIF blev for passive i 2. halvleg, men synes, at vi spillede fornuftigt og var meget uheldige med ikke at score til 2-0 (jf. Rados kæmpe afbrænder og Slimanes hovedstød på overliggeren!) FCM havde jo ikke rigtig noget at komme med før det udlignende mål… Alt i alt et meget fortjent point og en meget disciplineret indsats mod at hold, der var pisket til sejr.
  2 enige · 1 god kommentar


 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    14. maj 2022   

 • God kommentar og vurdering, synes jeg, vi fik vist det maximale ud af den kamp og vel det som staben ønskede sig, jfr indskiftning af Rado.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER