Gå til Livecentre
LIVE LIGE NU...
Brøndby Stadion
 • Brøndby IF

  Brøndby IF logo
 • 0 - 0
 • AGF logo

  AGF

 
...Simon Hedlund
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Forløsningen af Hedlund

 
Simon Hedlund blev hentet til Brøndby IF med en rolle som primært wing i bagagen igennem sin seniorfortid i først Elfsborg og sidenhen Union Berlin i den tyske hovedstad. Men i Brøndby blev Hedlund for alvor forløst efter Niels Frederiksen permanent rykkede den hurtige svensker i frontkæden. Han bliver nok aldrig en goalgetter - men hvad gør det, når potentialet kan være assistmager.

  • Simon Hedlund
  • Kasper Pedersbæk
   1. august 2021 - Klokken 00:20
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  1. august 2021 - Klokken 00:20

Han har hastigheden til at være wing. Men gennem sin karriere blev det ikke for alvor forløst holdt op imod det potentiale der lå i at udnytte hans egenskaber.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenstående er Simon Hedlunds heat map fra gennembrudssæsonen i 2015 for svenske Elfsborg. Ankommet til Brøndby i vinteren 2019 - kort før fyringen af daværende træner Alexander Zorniger - bød starten ikke umiddelbart på den mest voldsomme ændring i svenskerens positionering på banen. Stadig på kanten i midlertidige cheftræner Martin Retovs 4-3-3 gennem det kaotiske forår.

Hvad kunne Brøndby forvente?

I årene op til Brøndby hentede Simon Hedlund til Vestegnen leverede den hurtige svensker relativt stabilt hvad angår afsluttede målchancer. Det var bare ikke voldsomt. Mellem 3 og 4.5 xG leverede svenskeren pr. sæson med et output på 3-5 mål. Altså inden for det forventelige (kun den afsluttende halvsæson i Union Berlin var lavere qua markant nedgang i spilletid).

Oplæggene til holdkammeraternes mål stod heller ikke på daværende tidspunkt hakket i granit som en tydelig kvalitet. Mellem 1.5 og 3.0 xA (altså forventede assist) blev det til mellem 2015 og 2018, og kun et facit på mellem 0 og 5 (i 2016 for Elfsborg).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Som det kan ses på ovenstående grafik, så var det ikke tal der stak i øjnene hverken på området for det statistisk mulige (altså xG og xA), men også på det reelle antal af mål og assists.

Niels Frederiksens satte scenen

Forløsningen kom med Niels Frederiksens taktiske skifte i efterårets 12 runde i Superliga-sæsonen 2019/20, hvor cheftræneren gik over til en 3-5-2, og satte Hedlund i front som angriber med licens til at drive på tværs i banen. I “debuten” som angriber i en 3-5-2 blev det til 1 mål og 1 assist i derbysejren på hjemmebane mod FCK!

Skiftet gav pote, og igennem sæsonen genererede Hedlund mere xG og flere xA end hidtil i karrieren, og forløste også potentialet med en tangering af sin egen målrekord på en sæson og det højeste antal assists!

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

De gode præstationer fortsatte over i 2020/21 sæsonen - efter et lille intermezzo uden for banen - hvor Simon Hedlund for alvor udviklede og viste en fremragende evne til at drive ned og på tværs i banen for at samle gennembrudsafleveringerne fra sine holdkammerater op for derefter at sætte sine medspillere op til afslutning.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En klassisk Hedlund assist ses på grafikken nedenfor. Lindstrøm modtager bolden i det centrale rum, Hedlund har søgt ud i højre halvrum, hvorfra han finder pladsen mellem back og stopper til at løbe dybt før end han modtager bolden og sætter Uhre op til scoring.

Den akkumulerede xA blev på 5.63 i 2020/21 sæsonen - hvorfra Brøndby scorede 9 mål. Igen en sæson forbedring fra svenskerens fod af, og igen skete det fra en soleklar primær rolle som angriber i en 3-5-2 fremfor wing i et andet setup.

Ovenstående endnu et fint eksempel på, hvordan Hedlund er fantastisk dygtig til at finde halvrummene, og tage løbene på de rigtige tidspunkt for at sætte sine medspillere op.

Hedlund og målene

Svenskeren producerede nydelige 5.2 xG i titelsæsonen. Ikke en forbedring fra sæsonen forinden (5.7 xG / 5 mål) målt på den statistiske sandsynlighed for scoringer, men en klar forbedring på output i form af 8 mål! Og her var der ganske givet en vis form for medvind på enkelte scoringer (herunder en afretning mod Horsens), som gør at han outperformer sin xG. Men det skal ikke tage noget fra, at Hedlund med 8 mål havde sin bedste sæson på seniorplan. Brøndby fik fuld valuta for pengene. Nedenfor et udpluk af scoringer fra Hedlunds fod.

Niels Frederiksen har fundet løsningen til at få det bedste ud af Simon Hedlund - som del af en frontduo i en 3-5-2. En klar profil for de blågule. For udover mål og assist har den lille svensker også vist sit værd og vilje til at arbejde hårdt i det defensive spil.

En taktisk manøvre af Niels Frederiksen til UG.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Elsker hans nye approach til en noget mere aggressiv stil!

  Hans måde at angribe og presse modstanders keeper på, og at han tager venstre wing back når det er nødvendigt, uden at brokke sig.

  For mig er han nu en af vores 3-4 vigtigste spillere...
  6 enige · 2 god kommentar

 • Mik
 • Mik   1. august 2021   

 • Gik fra at være holdets primadonna - til at blive en sand viking.

  Det giver Kæmpe respekt fra fans og holdkammerater når man ofre sig for holdet og går forrest

  Talent er sjældent nok, men med hårdt arbejde og vilje kommer man langt.

  Vigtig spiller som vores modstandere frygter og har svært at dæmme op for, han er utrolig god til at skabe plads og i samspillet med Uhre og deres speed

  Skal man sætte et minus, så skal han afslutte mere og score flere mål.

  Han bliver aldrig en målsluger, derfor bør der hentes forstærkning til angrebet af kvalitet. Da vi ikke har nok kvalitet på toppen, til at få mål i kassen

  Hedlund ig Uhre har høj kvalitet i vores nuværende trup, og dem skal vi helst have flere af.

  Så vi formår at blive i toppen af dansk fodbold nu og i fremtiden. Så Brøndby bliver bedre til kunne tjene penge ikke kun ved at spare og sælge.

  Så ikke alt hviler på CV’s skuldre. Så hans salg skal gå til at dække huller, man i organisationen har skabt.

  Brøndby formår ikke godt nok, at tjene penge på den kæmpe opbakning fra fans man har som er helt outstanding , samt udnytte sit brand langt bedre til sponsor delen.
  1 enig · 1 god kommentar

 • Bifrost
 • Bifrost
  Betalende bruger
    1. august 2021   

 • Tallenes pointer er gode at fremhæve, men tror nu nok, at der er mere i det end positionsskifte. Da de fleste af os var virkelige trætte af ham, var min største anke imod ham ikke hans attitude. Et hold skal kunne rumme, at man udstråler vilje og kamplyst forskelligt - til en vis grænse naturligvis - og jeg anså aldrig Hedlunds attituder som noget der ikke burde kunne rummes af holdkammerater mm. Men til trods herfor, var jeg også virkelig træt af ham. Jeg så ham som en, der ikke lavede andet end, at træffe dårlige beslutninger. Han driblede ind i trafik, afsluttede på dårlige tidspunkter, havde muligheder for at spille chancer store men mislykkedes. Ja, generelt så jeg en mand der aldrig traf de rigtige beslutninger. Hans pres og defensive aktioner lavede han kun, når han kunne “shine” med sit tilbageløb. Jeg anså hans “dygtige pres og tilbageløb” som dem der rejser den væltede cykel på gaden når alle andre ser det, men aldrig kl. 04.00 om natten. Den største ændring for mig, er derfor ikke positionsændringen, men øget modenhed. Nu træffer han langt flere rigtige beslutninger og han knokler også defensivt nu, selvom det ikke bliver set. Jeg er gået fra, at ønske ham langt væk, til virkelig at værdsætte ham som en stor del af holdet. Tak for det Hedlund
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021