Glad Anis Slimane
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Frederiksens Fundament

 
Niels Frederiksen stod ved en skillevej. For efter at have indledt sæsonen i en 4-3-3 begyndte Brøndby at slå sprækker. Offensiven løb tør for krudt, og omvendt var forsvaret om ikke hullet, så ikke stærkere end de eneste clean sheets var kommet mod Silkeborg og Hobro. I runde 12 ventede FC København i sæsonens første derby, en kamp der på godt og ondt definerede Niels Frederiksens første sæson som træner i Brøndby. For det var her han lagde Frederiksens fundament.

    • Glad Anis Slimane
    • Kasper Pedersbæk
      12. august 2020 - Klokken 17:14
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    12. august 2020 - Klokken 17:14

Indledningsvist åbnede Niels Frederiksen sæsonen som Brøndbytræner med at sætte sit hold op i en 4-3-3. En væsentlig note er her, at der i den opstilling ikke var en eneste Masterclass-spiller. Det var med Arajuuri & Hermannsson som stoppere, 95’erne Gammelby, Hermannsson & Schwäbe som yngste spillere på holdet og oppe foran var det med en angriber (Uhre) på den ene kantplads & Simon Tibbling, som næppe kan beskrives som en hurtig og aggressiv kant på den modsatte side.

Analyse
3point.dk © All rights reserved

Sprækkerne viste sig

Men der gik ikke mere end en håndfuld kampe af sæsonen før end sprækkerne begyndte at vise sig. Det blev sværere og sværere for Brøndby at skabe score mål og på samme tid blødte man defensivt. Et kig på indledningen på sæsonen ses nedenfor. Helt skidt blev det i kampen hjemme mod AGF, hvor et svidende nederlag på 0-3 tydeliggjorde at noget ikke fungerede.

Et kig på kampene i den periode bød det på en track record der hedder 5-1-5 i de 11 kampe før skiftet til 3-5-2 i runde 12. Målscoreren lød på 19-18. Rent konkret betød det at Brøndby snittede 1,72 scorede mål, men samtidig også i snit indkasserede 1,63 mål.

Analyse
3point.dk © All rights reserved

Fundamentet lægges i derby-sejr

I runde 12 ventede FC København i det første derby på Brøndby Stadion i sæsonen. Til den kamp lagde Niels Frederiksen sit fundament til resten af sæsonen, da han linede sit hold op i en 3-5-2, hvor nyerhvervelsen Andreas Maxsø blev placeret i hjertet af forsvaret som styrmanden i den nye tremandskæde og med to wingbacker til at udgøre bredden.

FC København blev taget på sengen i den kamp. På trods af 58% boldbesiddelse lykkedes det aldrig for gæsterne for alvor at prikke hul i Brøndbys nu solide defensiv, og skiftet til 3-5-2 var en succes. Men det de underliggende tal for kampen fortæller også en historie om, hvilke udfordringer Brøndby kom til at kæmpe med resten af sæsonen. For de 3 mål blev scoret på baggrund af 1,67 xG, noget der fortæller om en virkelig flot udnyttelse af chancerne (kvaliteten hos afslutterne). Den defensive tilstandsrapport var omvendt flot, for FCK blev holdt på begrænsede 1 mål på 0,67 xG i kampen.

Hvad man kan udlede fra den kamp var, at Brøndby stod med et solidt defensivt fundament, men også at man godt kunne risikere at blive straffet offensivt mod hold der ikke lod Brøndby stå så dybt på banen, men tvang Niels Frederiksens tropper til selv at skabe kampene.

3-5-2 tog fusen på de fleste

Skiftet til 3-5-2 var umiddelbart en øjeblikkelig succes. Men igen er det nødvendigt at tage et kig på de underliggende tal. For efter den umiddelbare succes med 5 sejre i træk efter systemskiftet kom der skår i glæden med 3 nederlag og 1 uafgjort i de sidste 4 kampe før vinterpausen.