Henrik Heggheim Sigurd Rosted Andreas Maxsø Björk
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Godkendt forårsdefensiv med udfald

 
Analyse: I forårets 15 Superligakampe benyttede Brøndby 2 forskellige taktiske formationer, og havde 7 forskellige konstellationer af stoppere. Den defensive ustabilitet forplantede sig også delvist til banen, hvor uroen og den manglende rytme gav nogle udfald. 3point.dk har kigget nærmere på konstellationerne, og set på mønstre.

  • Henrik Heggheim Sigurd Rosted Andreas Maxsø Björk
  • Kasper Pedersbæk
   9. juni 2022 - Klokken 12:24
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  9. juni 2022 - Klokken 12:24

I forårets 15 kampe i Superligaen spillede Brøndby indledningsvist 3-4-3, hvor defensiven bestod af 3 stoppere før end de blågule kort inde i slutspillet justerede og fjernede en stopper i det der vekslede mellem en 4-3-3 og en 4-4-2 diamant.

Det godkendte forår

Langt overvejende leverede Brøndby et godkendt defensivt forår. Især omstændighederne taget i betragtning med truppens udvikling siden sommeren 2021. Af de 15 kampe holdt Brøndby modstanderne under 1.20 xGA (ligasnittet var 1.34) i 9 af kampene, hvilket kostede samlet set 7 mål (på i alt 6.7 xGA). Det var absolut godkendt, og helt efter det statistisk forventelige.

Udfaldene kom dog også. I de 6 øvrige kampe tillod Brøndby minimum 1.66 xGA, og helt op til 3.12 xGA. I snit var det 2.17 xGA modstanderne skabte i de 6 kampe, og Brøndby blev straffet helt som forventet med 2.33 mål indkasseret pr. kamp. Det var 13.03 xGA og 14 mål imod.

Det taktiske skifte

Da skiftet fra 3 til 2 stoppere kom var der et klart mønster mod hvem Brøndby håndterede det sværest. For i de 8 kampe med 2 stoppere var det i de 4 opgør mod FCK og FCM at Brøndby leverede defensive dårlige præstationer med henholdsvis 2.12 xGA / 2 mål, 1.66 xGA / 3 mål, 1.72 xGA / 1 mål og 2.23 xGA / 2 mål.

For at se på eventuelle mønstre tager vi udgangspunkt i de 8 kampe efter skiftet til 4-3-3, således at der blev spillet med 2 stoppere. I de 4 af kampene tillod Brøndby 1.66+ xGA imod (og indkasserede i snit 2 mål pr kamp). I 3/4 kampe spillede Brøndby med Sigurd Rosted som den ene stopper, ligesom at de blågule også spillede med både Radosevic og Joe Bell fra start. Kuriøst nok spillede man med to defensivt orienterede midtbanespillere, og tillod stadig markant bedre chancer imod.

Efter skiftet til 4 mand i bagkæden var Kevin Tshiembe den af stopperne med flest optrædener i de kampe, hvor Brøndby holdt modstanderne på 1.16 xGA eller mindre.

Fremtiden

Betyder det at Sigurd Rosted skal tilskrives al dårligdom i Brøndbys defensivn? Nej, naturligvis ikke. Men han er indtil nu den af stopperne, som har haft det sværest efter systemskiftet, og har figureret i flest af de kampe med 1.66+ xGA / flest faktiske mål imod.

Derudover er det markant at Brøndby i foråret helt generelt - uanset system - har haft Joe Bell og Josip Radosevic fra start sammen i 4/6 af de kampe med 1.66 xGA.

Men hvad vi også kan udlede er, at defensivt kan det sagtens fungere med 4 mand i bagkæden fremfor fortidens 5 mand (med 3 stoppere og wingbacker). Brøndby har haft succes og evnet at begrænse modstandernes offensiven produktion trods skiftet til 4 mand i bagkæden. Det vi dog også kan udlede er, at udfordringerne har stået mod FCK og FCM, hvor der åbenlyst er noget der skal adresseres til den kommende sæson.

Niels Frederiksen har dog et hovedbrud eller to der skal tænkes igennem hvad angår den fremtidige sammensætning i bagkæden. Hvem tæner du skal udgøre fremtidens bagkæde for Brøndby? Giv din mening til kende i debatten nedenfor.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80   18 dage siden   

 • Når holdet slet ikke formår at spille til nul i bagkæden er det ikke godkendt, når man har en ambition om at få medaljer.

  Så kan man komme med alle mulige undskyldninger og statistik, som man ofte kan vende og drejser så det passer til det budskab man selv ønsker at komme frem med.
  3 enige · 1 god kommentar
   
  • @mp80 Nu fungerer alt heller ikke fra day 1 - det tager tid at spille især en defensiv sammen. Samme billede så vi i starten af sæsonen (med mange forskellige konstellationer i forsvaret). Så ud fra de forudsætninger har det været et godkendt forår (rent defensivt ift hvad man tillod af chancer etc). Gør det hele sæsonen til godkendt, nej - men det skriver jeg heller ikke nogle steder. Det her handler om det skifte i den defensive struktur der bliver lavet ved ændringen fra 3-5-2 til 4-3-3.

   Det handler ikke om at dreje ting nogle vegne, men derimod om at bruge data og statistik til at lave en objektiv analyse af præstationerne. At lave analyser på mavefornemmelser og på forventninger er bare ikke særligt sigende om de faktiske omstændigheder.

   Og for at slå to streger under. Nej, det er ikke fordi skiftet fra 3-4-3 / 3-5-2 til 4-3-3 gik total smooth og uden problemer, men det er dog indenfor det forventelige (med de udfald jeg også nævner der var). Statistisk set kunne Brøndby have holdt 0'et i 4 kampe i foråret med 4-3-3, men her er det jo netop de objektive data der er med til at fortælle sandheden. At man netop var uheldig med at indkassere mål mod fx AaB hjemme, Randers ude, AaB ude og Silkeborg hjemme. Det er med til at skille held og tilfældigheder fra faktiske præstationer.
   1 enig · 2 god kommentar
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     18 dage siden   

  • @mp80 hvis to mands forsvaret skal fastholdes , skal både hback, maxø og Rosted skiftes, uanset kluntet forsøg på at intellektualisere , men måske med hegheim og Tshiembe og en bedre midtbane ? forskel på 3 og 2 i forsvaret kan iøvrigt ses på tv, Danmark praktiserer begge og i samme kampe. Hvis ikke vi forstærker midtbanen vil 3 i forsvaret stadig foretrækkes, men selvfølgelig nok ikke så spændende for dem der synes det er sjovt at være bagud fra start

 • Jeg synes også tallene taler godt for at fortsætte i en 4 backkæde. Er lidt ambivalent om både Rosted og Maxsø skal sælges, men i hvert fald den ene af dem.
  Som Tshiembe har spillet i de sidste kampe, ser han i hvert fald rigtig god ud som den ene stopper (mener også han er klart bedst i en 4 kæde). Og Heggheim skal jo også spille for at øge sit potentiale og salgsværdi. Så er Alves og Wikstrøm udmærkede erstatninger.

  På backerne ser jeg gerne Bruus solgt, og en god erstatning hentet ind. Så må Freidrich spille sig til de minutter han kan få. Blas må vi kun forvente bliver endnu bedre, så på den plads ser det godt ud.

 • En interessant men svær analyse at tolke på, fordi der er mange variable der har indfyldelse. For det første var der i de 15 kampe flere røde kort end gennemsnitligt, typisk tidligt i kampene. Jeg tæller umiddelbart 7 røde kort i alt i de kampe. Og langt de fleste af de kort kom i kampe med 4-backkæde. Det er giver måske et lidt skrævvredet billede, da det må have haft indflydelse på kampforløbene. Der var desuden også en del straffespark imod, hvor jeg dog ikke helt har styr på hvordan det ser ud i forhold til et gennemsnit.

  Samtidig spillede vi mod de 5 bedste offensiver (mener jeg) i ligaen 2 gange de sidste 10 kampe (hvor vi spillede 4-4-2 i de kampe), så derfor vil der blive skabt flere chancer imod her, end man vil kunne forvente som et sæsongennemsnit.

  Mht. hvilke midtstoppere der fungerede bedst, synes jeg statistikken med Tshiembe er interessant, men et aspekt af dette er også Bruus' rolle som fullback kontra wingback. Jeg har indtryk af at der har været en del gange hvor han er blevet spillet indenom eller har været placeret for langt fremme på banen. Men Bruus har vist spillet alle kampene, så det er selvfølgelig en konstant, hvor stopperne så er variable. Men sammenligner man xGA i 3-4-3 vs 4-4-2, har det en betydning.

  Den kommende sæson ser jeg gerne 4-4-2 med diamant, og en trup indeholdende Heggheim, Tshiembe, Alves og Wikström. Der er ganske enkelt for mange stoppere lige nu, så Maxsø og Rosted kan sælges, hvis muligt. Hvis ikke, må vi leje spillere ud, selvom det ikke er optimalt, da de fleste er kommet inden for det sidste år.
  2 enige · 3 god kommentar

 • Jeg syntes vi havde op og ned turen men sluttede godt af
  Jeg kan godt lide når vi spille 352 men kun godt ser at til sidst at vi ikke skaffede mange chancer men det gik lidt bedre med 442 med diamant med Mathias Kvistgaarden spidsen jeg tror stadig at vi spille 352 og scorede mange mål med Mathias i angreb jeg kun godt tænke mig at se denne opstilling fra starten i mål Hermanson og i Forsvaret
  heggheim wickstrøm Kevin T Bruus på højre
  men jeg håber han bliver solgt på venstre Blas på midtbanen Cappis,Slimane og på den Offensive midt Hedlund og i angreb
  Skal Mathias være og 3 andre skal kæmpe om hvem der skal være hans makker jeg kunne godt tænke mig at se ham sammen med Salech fra starten


 • Kasper konkluderer at BIF i fremtiden godt kan få det til at fungere med en 4-4-2 eller 4-3-3 men altså 4 i bagkæden - JA da, må jeg minde om Ebbe Skovdal der konsekvent spillede 4-4-2 og det gik da ok!. Jeg synes det er ret afgørende at vi nu over en længere periode minimum 3-4 år dedikere os til en 4 bagkæde. MC hold skal primært skoles i 442/433 & CV. skal købe ind til at spillet bygges op om en 4 bagkæde. Hvis man kan finde defensive spillereder er lige gode om de spiller i 3 eller 4 bagkæde så det fint, tror bare det er lettere at få succes med sine transfer over en længere periode hvis spillesystemet er stabilt, vi kan jo se at der er lavet transfer af spillere til bagkæden der får svært ved at få en plads, det er noget rod. Nu skal CV holde piben lige i munden - de næste 3-4 år spiller vi med 4 nede bag i og de 2 i midten skal være hurtige og gode på bolden.


  1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER