Håkon Evjen
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Håkon Evjen - norsk midtbane multitool

 
Med tilgangen af Håkon Evjen har Brøndby sikret sig en bevægelig, aggressiv og driblestærk forstærkning til truppen, men også en offensivspiller der ikke er bleg for at arbejde retur i banen. 3point.dk har fundet luppen frem og kigget nærmere på nordmanden hentet i AZ tidligere på ugen i denne analyse.

  • Håkon Evjen
  • Kasper Pedersbæk
   21. januar 2023 - Klokken 08:45
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  21. januar 2023 - Klokken 08:45

Håkon Evjen fik sin fodboldopvækst i Bodø/Glimt, hvor han fik sine første seniorminutter i 2017. Året efter satte den unge nordmand flere minutter ind på kontoen, da han i Bodøs første sæson i Eliteserien medvirkede i 15 kampe, næsten lige delt mellem indskiftninger og kampe fra start.

Da kalenderen skiftede til 2019 blev det også året for Håkon Evjens store gennembrud. 13 mål og 3 assists blev det til i for Bodø fordelt på 29 kampe. Det kastede siden hen et skifte af sig i vinteren 19/20, hvor Evjen skiftede til AZ i Holland netop som corona lukkede verden ned.

Et norsk multitool på banen

Håkon Evjen er svær at sætte i bås, når det kommer til positionering på banen. Han dækker flere pladser, og er et veritabelt multitool - uden det dog forplumrer hans kvaliteter på banen. Det skinner dog igennem for Evjen, at han skal være på bolden for at få det bedste frem i sit spil. Det kan ske via en positionering enten som højre wing, 10er eller som 8er. Alle positioner hvor Evjen kan komme til sin ret. Hans reelle gennembrud i Norge kom i udpræget grad fra en position på midtbanen i en rolle som offensivt minded 8er - om end nordmanden kan uden problemer dække de tidligere nævnte roller.

Evjen kan have ligheder med tidligere Brøndbyspiller Jesper Lindstrøm - her tænkers der på det dynamiske drive fremad banen med bolden for fødderne og evnen til at gå forbi sin modstander i 1-mod-1 dueller. Han er en udpræget tempospiller, der kan flytte bolden hurtigt fremad banen med et blik for sine medspilleres løb.

Det er en markant kvalitet at drive bolden fremad banen, hvilket igen også illusteres i klippet ovenfor.

Den unge nordmand søger de åbne rum i zonerne mellem kæderne. Evjen har kvaliteter i sit spil, hvor han vender og kan blive retvendt med bolden, og i processen håndtere at have en modstander hængende på nakken.

Producerer sine skud

Evjen har stødt igennem årene været stabilt producerende af skud fraset hans første (fulde) sæson i AZ, hvor produktionen af skud droppede markant under gennemsnittet - men hvor han dog opretholdt et xG snit pr 90 nogenlunde som gennem karrieren

Sæson 2019 2019/20

2020/21

2021/22 2022/23
Skud pr 90 1.73 1.74 0.79 1.34 2.28
xG pr 90 0.21 0.12 0.15 0.16 0.18
Mål pr 90 0.42 0.0 0.26 0.20 0.0

Analyserer vi perioden i Bodø kontra AZ er det første der springer i øjnene droppet i mål. Gennembrudssæsonen i Norge kastede imponerende 0.42 mål pr 90 min af sig på et statistisk grundlag der hed 0.21 xG for samme.

En gennemgang af målene fra 2019 giver på mange måder igen minder om Jesper Lindstrøm - Evjen er eminent til at ankomme i boksen i andenbølgen, hvor han er en teknisk rigtig dygtig afslutter. Ligesom nordmanden også har den tekniske kvalitet til at gå mod sin direkte modstander og komme fri til afslutninger.

Tiden i Bodø satte Evjen meget mere på bolden på banens sidste tredjedel, og for at lykkedes i Brøndby handler det for Jesper Sørensen og kompagni om at få bragt Evjen i de ønskede positioner. Sat optimalt op kan Evjen bidrage med produktion af skud ligesom han også kan sætte sine medspillere op. Tiden i AZ vidner dog om en spiller der kom markant mere ud af optimal position, og man så også et drop i produktionen af kreative afleveringer - xA ligger under 0.10 de tre første sæsoner i AZ, efter 0.13 i 2019, mens han i indeværende sæson er røget op i 0.16 xA pr 90.

Når man har in mente den offensive produktion i AZ ikke nåede de i Bodø sete højder, så hænger en stor del også sammen med Evjen ironisk nok oftest blev benyttet i en mere fremskud rolle i Holland, hvor hans kvaliteter til at drive bolden op ad banen og tage løbene ind i feltet ikke i samme grad kom til sin ret. Evjen skal være på bolden, han skal have medspillere der sørger for han - og holdet generelt - kommer på bolden. Og han skal have lov til at piske bolden fremad banen.

Har ikke glemt arbejdshandskerne

Til trods for sine åbenlyse offensive kvaliteter er Evjen ikke bleg for at arbejde begge veje. Nordmanden er en dygtig presspiller, og erobrer stabilt med bolde for sine hold gennem årene.

Det er en klar tendens i Evjens spil at han gerne supplerer defensiven, han vil gerne arbejde stenhårdt og leverer sin del af tacklinger i generobringsspillet.

Hvordan blev Brøndby en mulighed?

En svær indledning i AZ i en coronaramt verden, spillere der ikke som forventeligt blev solgt fra AZs hold med efterfølgende åbning på hollændernes mandskab og en brug af Evjen, hvor AZ ikke altid i tilstrækkelig grad formåede at grave Evjens kvaliteter frem.

Købt som en stor profil fra Bodø, men uden den samme tillid og naturlige rolle højt i hierakiet i Holland hos AZ.

Håkon Evjen har stadig muligheder for at udvikle sit spil. Fysisk kan der blive bygget på hans ramme i en spillestil hvor han netop gerne vil ind og arbejde på kroppen af modstanderne. Det handler ikke om en spiller der har været meget skadet, det handler om ren og skær fysisk styrke i duellerne med modstanderne. Det handler om at balancere hans fysiske ramme mellem netop styrke og ikke at gøre ham for tung med risiko for at miste den fart han har. Ligesom Evjen med rette kan vælge momenterne for afleveringer fremfor den sidste dribling.

Evjen på få linjer

Håkom Evjen bringer tempo, drive og udfordringer til Brøndby. Et godt venstreben leveringsdygtigt i både skud samt dødbolde. Han er teknisk stærk, en kombinationsspiller, og kan dække flere pladser - herunder 8er, 10er eller wing. Arbejder nok bedst i en offensiv rolle med licens til at søge mellemrummene, hvad enten det er som 8er eller 10er, hvorfra han kan modtage boldene, blive retvendt og sætte tempo i spillet ved enten at drive bolden frem ved fødderne eller ved afleveringer flytte bolden. Udviklingesområdet er fysisk, ligesom han skal ind i en ramme, hvor han igen, som i tiden i Bodø, kan mærke den tillid og tro på ham som skaber og bindeled efter nogle hårde sæsoner i AZ. Med Håkon Evjen har Brøndby fået en spiller der på sit topniveau kan bringe de samme egenskaber som Jesper Lindstrøm til banen. Det åbne spørgsmål er hvad årene i AZ har gjort holdt op i mod hvor længe det kræver for at ramme et niveau som i Bodø igen. Han har farten og spilforståelsen, nu handler det om relationerne og kontinuiteten. Med Evjen kommer en hårdt arbejdende temposætter der har egenskaberne til at producere skud og drive bolden fremad.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    21. januar 2023   

 • Tak for analysen Kasper, den har jeg glædet mig til!

  Først frygtede jeg, at det var en klassisk kantspiller, som vi havde købt. Jeg mener nemlig ikke, at danske hold generelt er dygtige nok til at spille med kanter.

  Hvad jeg efterfølgende har set, læst og hørt, så vokser vores norske ven på mig. Han kan godt gå hen og være meget af det vi mangler. Hvordan Jesper Sørensen så vil holde alle vores 11 midtbanespillere i gang og varme, det har vi tilgode at se.
  10 enige
   
  • @Saesonkort
   Hvis der er klubber som er interesseret i Slimane, så er de vel udarbejde en afhandling om, hvor i al verden de skal placere Slime på banen. For det er der vel ikke reelt nogen, der ved endnu
   
  • 19Magic64
  • 19Magic64
   Betalende bruger
     22. januar 2023   

  • @Saesonkort Så du synes ikke han er et ringvrag længere?

 • I dette transfer vindue skal der også noget ud, især så Schwartau får nogle minutter - så mon ikke snart at der kommer gang i vinduet i udgående retning.
  2 enige
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     21. januar 2023   

  • @Seikers, vi taler alt for lidt om, hvorfor i alverden Slimane ikke er solgt endnu - ovenpå et VM.
   3 enige

  Se 2 flere kommentarer

 • Han lyder enormt spændende. Hvis han skal have en plads centralt på banen, så skal der vel noget ud. Radosevic, Bell, Cappis, Wass, Slimane, Greve, Håkon og Schwartau. Det er otte spillere til tre pladser..

  Rado, Bell, Wass, Slimane, Greve og Håkon- er alle spillere der ikke kan være tilfreds med en rotationsrolle. Der skal ske noget her.

  Hvis vi skal spille mere boldbesiddende fodbold. Så kan en midtbane med Bell, Wass og Slimane være god. Men, så mangler man noget drive, noget som Greve og Håkon tilføre. Og hvem skal så på bænken?

  Hvis vi tager udgangspunkt i to 6'ere og en 10'er. Eller i en 6'er og to 8'ere. Så ser jeg Håkon og Wass være selvskrevet- sammen med en 6'er. Dvs. Så kommer Greve og Slimane på bænken..
  Ps. Ser slet ikke Wass som ene 6'er.

  Jeg kan simpelthen ikke få den kabale til at gå op.

  Min konklusion er nok, at slimane skal sælges i dette vindue. Og Greve eksperimentet på midtbanen skal stoppes. Han er ikke pasningsstærk nok. Der er ikke plads til ham der. Han må agere backup på kanten eller 10'eren. Og ellers må CV erkende, at han var et panikkøb- og få ham solgt igen.
   
  • @Ville bliv vild !

   Der skal afgjort nogle stykker ud. Slimane er oplagt.

   Jeg ville bestemt også prøve at slippe af med Rado.

   Bell må også være på vippen.

   Og så skal Greve slå igennem i foråret, ellers må man også få ham videre.

  Se 3 flere kommentarer

---

 • mp80
 • mp80
  Betalende bruger
    21. januar 2023   

 • Jeg vil sige jeg håber han genfinder spilleglæden og at det hjælper, at man har så mange landsmænd i truppen. Der er meget stor forskel på det han leverede i 19 kontra det man har set i AZ. Jeg synes det minder meget om Tibbling, kæmpe potentiale men som af den ene eller anden årsag ikke lykkes. Man må bare håbe denne gang, at han finder niveauet og holder det, så han være med til at sikre angriberne de bedste forudsætninger for mål.

  Typemæssigt på banen kunne han godt minde om Krohn-Dehli, han var fantastisk at se spille, det håber jeg man kigger på, når man skal finde en rolle til Håkon. Jeg havde gerne set en mere målfarlig type som fx. Sebastian Jørgensen, men han har nok været for dyr for CV.
  1 god kommentar
   
  • LJS
  • LJS   21. januar 2023   

  • @mp80
   Håber også på Sebastian Jørgensen.
   Tvivler dog på at Silkeborg vil slippe ham i dette vindue.

 • Jensen
 • Jensen
  Betalende bruger
    21. januar 2023   

 • Fed analyse Kasper. Tak.
  Jeg synes, som alle andre her, at det lyder virkelig spændende, med vores nye nordmand.
  Det jeg hæfter mig mest ved, er at han er stærkest med bolden. Det tyder på, at vi skal spille mere boldbesiddelse. Og hvis det blandes med aggressivt pres, ser jeg frem til noget meget seværdigt fodbold i det kommende forår.
  3 enige · 2 god kommentar
   
  • @Jensen
   Enig. Og jeg synes det lyder meget som om at vi skal netop det. En del possesion, og så presse aggressivt, når modstanderen har bolden, med henblik på at dominere store dele af kampen på bolden. Jeg tror dermed måske vi skal spille lidt ligesom FCN gjorde for et par år siden. Jeg tror det bliver rigtigt godt faktisk.

   Vigtigst af alt tror jeg det bliver at vi skal spille med tempo og dynamik. Det skaber underholdning, og det manglede vi i efteråret i store perioder.

   Glæder mig faktisk helt vildt til træningskampen i dag.

 • LJS
 • LJS   21. januar 2023   

 • Kunne Louka Prip være en mulighed.
  Og hvordan ser situationen ud omkring Andreas Pyndt..
  James Gomez fra Horsens, ser også spændende ud.
  Bliver ihvertfald spændende, hvad C.V har i støbeskeen.

---

 • Tak for en super analyse!

  Jeg venter nu spændt på at se CVs defensive indkøbspose, da det er defensiven hvor vi har de største problemer. Løsningen er ikke en 6er som er bedre offensivt end Rado, men en 6er som er defensivt bedre. Samtidig håber Jeg at JS kan finde de rette defensive spilsystemer.
  1 enig · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder