Fodbold live resultater
Josip Radosevic
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Har NF fundet svaret på duoen Rado og Bell?

 
Analyse: Det gik ikke. Radosevic og Bell løb for meget i vejen for hinanden. De ville lukke de samme rum ned, og søgte i boldbesiddelse den samme position for at modtage bolden. Begge med hver deres kvaliteter på banen, men svære at få til at fungere sammen. Indtil Niels Frederiksen ændrede fundamentalt på tingene. En rombe var svaret på hvordan Radosevic og Bell kan fungere sammen, og hvordan det trækker det bedste frem fra to forskellige verdenener. Men også hvordan det krævede en ny rolle til dem begge for at lykkedes.

  • Josip Radosevic
  • Kasper Pedersbæk
   19. august 2022 - Klokken 03:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  19. august 2022 - Klokken 03:00

Den ene bekom det ikke vel at skulle op mellem modstandernes første pressende spillere for at agere aftager til bolden i opspillet, den anden ville gerne op og modtage boldene i de små rum, vende med bolden for at igangsætte angrebe med korte pasninger derfra.

To typer til en rolle

Det handler om 6er positionen. Det handler om den dybe midtbanespiller der skal beskytte området foran bagkæden. Det handler om to spillere til den samme position med hvert sin måde at udfylde rollen på. Det handler om Josip Radosevic og det handler om Joe Bell.

Josip Radosevic er den disciplinerede bolderobrer, som med sin fysik og bidske tacklinger patruljerer zonen foran sin bagkæde. Han er opmærksom, og lukker rummene ned før de bliver til åbne sår. På bolden vil han helst ikke op mellem modstanderholdets pressende linjer. Han søger ned i banen for ikke at skulle arbejde med modspillere på flere side, men holde spillet (og modstanderne) foran sig. Radosevic mestrer de lange afleveringer - i en grad, så han sæson efter sæson har ligget i toppen af de blågule spillere over dem med flest af slagsen. En dygtig spiller til afleveringerne i bagrum eller de lange diagonaler.

Joe Bell er den spillende forudseende bolderobrer. Ligesom Radosevic har Bell en enorm løbekapacitet. Han forudser gerne spillet og opsnapper modstandernes afleveringer, men går ikke af vejen for en tackling. Til tider en anelse mere ukontrolleret end sit kroatiske sidestykke. Bell er eminent til at ligge højt i banen i opspillet for at modtage boldene oppe mellem modstandernes organisation, han har roen og teknikken til at vende med bolden, og veksle mellem pasninger frem i banen eller drive den fremad ved fødderne. Bell er med andre ord eminent til at cirkulere bolden, og konstant piske spillet fremad banen, eller tage trykket i modstandernes pres med en aflevering til et ledigt område.

To alen af samme stykke

Brøndbys udfordring med at bringe både Radosevic og Bell på samme tid kom især til udtryk, når de blågule var i boldbesiddelse. Og især var det en tung omgang, da Brøndby spillede med 3 stoppere. For ikke nok med der så var de 3 stoppere på banen, så var der også 2 x 6ere på banen. I alt 5 mand (læg dertil keeperen) til at varetage det opbyggende spil i den første fase.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Oven for et eksempel fra foråret mod Silkeborg, hvor Brøndby her står med 5 markspillere og 1 keeper bag bolden og skal spille den frem derfra. Antallet af spillere bag bolden er en hæmsko for at udvikle spillet, og bringe bolden fremad banen. Desto flere bag bolden, desto færre stationer foran bolden til at udgøre en afleveringsmulighed.

Brikkerne flyttes, brættet rokeres og alt ændres

Fast forward til efterårssæsonen, vi ser Niels Frederiksens gameplan udrulle sig for øjnene af os. Fra en udfordring og et hovedbrud er Radosevic og Bell på banen samtidig blevet et aktiv. Men hvordan blev de det?

Først og fremmest ændrede NF fundamentalt på strukturen på holdet, da han fjernede en stopper, som inddirekte blev skubbet frem på midtbanen. Men fra at have bøvlet med at spille med enten den ene eller anden i rollen som 6er, og fra at Bell gerne ville søge det centrale 6er rum i opspillet, selv når han var startet i en position som 8er, og dermed stod i det samme rum som Radosevic (som startende 6er), så har et værktøj i NFs taktiske værktøjskasse vist os, hvordan der er plads til begge.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Svaret ligger i matematikkens verden. Nærmere bestemt i en rombe som vist på grafikken ovenfor. Niels Frederiksen fjernede den midterste stopper, men beholdt rollen i opspillet. Med et slag får han det bedste fra to verdener.

Radosevic dropper i samme sekund Brøndby starter opbygningen ned bag de to stoppere - for på den måde at tilbyde en vinkel til hver af stopperne, i en art liberorolle. Bell optager ligeledes en centralt position, hvor han fra sin 8er position i presspillet glider ned som toppen af romben dannet mellem ham, Radosevic (den modsatte spids) og de to stoppere.

For at genbruge situationen fra forårets kamp mod Silkeborg, bare justeret med den rollefordeling der ses brugt nu:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby sikrer sig et nummerisk overtag (mod de fleste hold) i opspillet, skal et modstanderhold presse Brøndby for alvor, så kræver det tre mand for at udligne det, og der har man stadig muligheden skråt frem (for de to stoppere) til at finde Joe Bell. Det handler om trekanter - at boldholderen konstant har to vinkler at lægge bolden af på. Romben tilbyder en smuk geometri af vinkler - som afkræver modstanderen mange folk i presset til at trykke Brøndby.

Styrkerne bruges

Ved at lade Radosevic droppe ned som libero beskytter NF også kroatens akilleshæl - spillet i de små rum, hvor der skal vendes og afleveres kort. Spillet bliver holdt foran den vikarierende anfører. Men NF får samtidig også bevaret kroatens styrker på banen for at slå de lange diagonaler - og den defensive indsats Radosevic tilbyder.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det valg supplementerer Joe Bell, og sætter Bells kvaliteter i scene ved at lade ham være den centrale spiller på midtbanen til at diktere spillet. Han mestrer spillet i de små rum, han kan modtage og vende med bolden med modspillere på alle sider af sig, og han har visionen i spillet til at cirkulere bolden og søge den fremadrettede korte aflevering. Ligesom new zealænderen gerne selv driver bolden frem ved fødderne. Bell bliver derfor en trussel i det korte opspil for modstanderne, for søger de at lukke ham ned åbner de flankerne, hvor backerne kan drive bolden frem i stedet, eller Radosevic kan lave de diagonale skift.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Havde man fastholdt Radosevic i 6er rollen i opspillet og fastholdt Bell i en mere traditionel 8er rolle havde man mistet det bedste fra begge spillere. Længere fremme af banen giver det muligheden for 10eren til at søge ned i det ene halvrum for at supplere den anden 8er (den som groft sagt er ladt tilbage når Bell falder ned fra den plads til rollen som spilopbyggende 6er).

De mange muligheder

Så for at opsummere det vil det groft sagt give den af Bell eller Radosevic der er på bolden i opspillet flere muligheder i form af to brede backer i siderummene, to spillere (8eren og 10eren) i siderummene og de to angribere i det centrale rum (hvor man med fordel så kunne spille ned en der kunne droppe ned og en der kunne strække banen).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Så fra at være et hovedbrud hos Niels Frederiksen er Radosevic og Bell blevet en styrke - og en mulighed for at sikre både restforsvar og opspil fra bagkæden. Er det så ensbetydende med denne måde skal være hakket i granit som svaret i al fremtid? Nej, naturligvis ikke. Men det er et solidt værktøj i værktøjskassen altafhængig af hvad NF og hans Brøndbyhold står over for af modstandere.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    19. august 2022   

 • Fin analyse og det er godt at der er fundet en løsning der fungerer bedre. Det helt store hovedbrud er dog stadig spillet på den sidste tredjedel. Her bliver det stadig for defensivt med to 6’er da vi mangler en mellemrumsspiller, fordi Bell agerer en mere traditionel 6’er i spillet med bolden. Jeg synes vi for ofte ender med de samme problemer som i den sidste tid hvor vi spillede med 3 centrale forsvarsspillere. Spillet går i stå fordi der ikke er nok punkter længere fremme i banen.

  Den oplagt løsning på problemet er, at vi prøver Anis på 9’eren, i hvert fald indtil CV får hentet en ny angriber. Anis vil både kunne fungere som en god opspilsstation hvis modstanderen presser højt og derudover som den mellemrumsspiller, som vi mangler nu hvor Rado står så dybt og Bell går ned som 6’er. Alternativet hertil er, at vi spiller enten Greve eller Cappis som VB. Her skal de når vi har bolden skal fungere som 8’er. Så er det op til Sebu og eventuelt vores 10’er eller den ene 8’et at skabe bredden. Jeg kunne også se, at vi gør brug af begge løsninger på en gang.
  2 enige · 1 god kommentar

 • Jeg så hjemmekampene mod Pogon Stettin og FC Basel. Og svaret på spørgsmålet, om Niels F har fundet svaret på Bell/Rado problemet er: Ja, det har han!

 • BrianV
 • BrianV
  Betalende bruger
    19. august 2022   

 • Hvis vi skal have noget ud af kampene, skal og må Bell og Rado spille samtidig.
  Rado er en fantastisk bolderobrer og Bell kan noget med bolden, når han vender rigtigt. Desværre ser man også tit at Bell spiller bolden mere bagud end frem. Det må være ét af hans forbedringspunkter.
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     19. august 2022   

  • @BrianV
   Mon ikke wass overtager Bells plads i en traditionel 8er rolle

 • Kenneth
 • Kenneth
  Betalende bruger
    19. august 2022   

 • Bell's nye rolle er vel også skrædder syet til Wass, eller forventer man han skal ligge længere fremme ?
  1 enig


 • Kasper Pedersbæk vi har fundet løsningen i dig. Tilykke med fødselsdagen.

 • At de 2 skal spille samtidigt, er som at spille én mand i tal. Rado til og erobrere og Bell til og spille fremad. Ved godt vi ikke har C. Nørregaard mere, men man burde da ku’ finde en nogenlunde profil a la man. Erobrere og spil fremad i en og samme spiller.
   
  • Patron
  • Patron   19. august 2022   

  • @HepHep Sådanne spillere er typisk vanvittigt dyre..

  Se 2 flere kommentarer

 • del Piero
 • del Piero
  Betalende bruger
    19. august 2022   

 • Jeg synes også at justeringen har skabt en bedre balance i det opbyggende spil. Selvo Wass gjorde en kæmpe forskel på højre back, så håber jeg fortsat at se ham på midtbanen, hvor jeg tror at hans indflydelse kan blive endnu større.

  En mulighed er Bell og Wass som 8'ere med Anis som 10'er, eller alternativt Anis som 8'er og Wass som 10'er (det spillede han i Evian). Både Wass og Anis har evnerne til at lægge de giftige afleveringer og skabe chancerne. Noget vi har manglet.

  En anden ting jeg inderligt håber Wass kan gøre er at huske Anis på at spille hurtigere og mere uforudsigeligt. Pt. spiller han meget på sin boldfasthed, men han mangler lidt at lære, hvornår han bare skal holde tempo i spillet og sende den videre med en førstegangsaflevering. Her kunne han faktisk lære noget af Greve, som har noget lidt Thomas Müller over sit spil. Han kan måske også blomstre med Wass på banen, for han har virkelig lidt under den meget langsomme, fysisk måde vi har spillet på midtbanen på. Swartau kan også vise sig at blive den helt store historie, hvis han kan fortsætte med at udvikle sig. Han er klart den af de nye unge spillere, som ser ud til at have mest x-faktor.

  I angrebet er det åbenlyst at vi mangler en erfaren boksangriber. Men jeg tror at vi kommer til at vente lidt endnu på det.

  Hvis man vitterlig ønsker at gå efter nogle af de bedste spillere i Silkeborg og Viborg, så bliver det ikke før begge klubber har overstået deres kvalkampe til europa. Det ville være absurd dumt af Silkeborg at slipper Vallys, Helenius, osv. inden en super vigtig kamp mod et finsk hold på hjemmebane. Hvis Silkeborg kvalificerer sig er det heller ikke sikkert at hverken klubben eller spillerne ønsker at bliver solgt før til vinter.

  Ligeledes tror jeg at Viborg gerne vil holde ro på bagsmækken for at se om miraklet kunne ske hjemme mod West Ham. Det er nok også en kamp, som f. eks. Christian Sørensen gerne vil have med, inden han evt. skifter.
  1 enig · 1 god kommentar


 • Der er et stort men i at bruge dem samtidigt: hvad med igangsætningen? Det ser forfærdeligt ud med Rado som trækker ned SÅ LÆNGE man ikke har en spillende midterforsvarer som Heggheim. Det skaber en helt anden dynamik med en fremadrettet midterforsvarer. Få det nu iscenesat - ellers fungerer Bell og Rado ikke sammen. Det går alt for langsomt. Og som jeg har sagt tidligere - Tshiembe gør det virkelig godt, men når vi skal frem af banen har han brug for en type som Heggheim eller lign. for at han ikke skal bruge energien på det fremadrettede spil.
   
  • @Brøndbystrand jeg er uenig i en del af det du skriver.

   1) Synes det er for tidligt at sige, at det ser forfærdeligt ud. Det er brugt i hvad? 1 kamp nu? 2?

   2) Vi har andre boldspillende centrale forsvarsspillere end Heggheim. Tshiembe er i hvert fald på samme niveau i spillet med fødderne, og jeg har også forhåbninger til, at Alves kan være med i de fremadrettede og kædebrydende afleveringer. I sær hvis han spilles til højre. Heggheim var eminent i sin første tid i klubben, men har haft et gevaldigt formdyk og har virket ramt på selvtilliden. Og så skal hans hovedspil simpelthen forbedres. Det koster både mod Basel og i ligaen (Var det SIF eller FCN?).

  Se 3 flere kommentarer

 • Hvor er det godt set at flytte Rado ned som bagerste mand så der bliver plads til både ham og Bell og deres styrker. Vi skal have en solid defensiv igen, og det virker med de 2.
  Mht. offensiven som stadig har det svært. Så er det tydeligt for mig, at Wass kommer til at spille den offensive position som han har spillet tidligere og som ingen af de andre rigtigt er lykkedes med. Wass kan spille i små rum med 1. gangsafleveringer, kan holde på bolden og så er han jo en klog spiller, der tage temperaturen på opspillet. Ud over dette har han et godt spark fra distancen og har vist at han er målfarlig i det hele taget. Schwartau er helt sikkert god men fylder ikke nok, når vi møder stærkere hold. Han kan lære af Wass og skal nok få sine minutter.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER