Simon Hedlund
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Hedlunds offensive byrde - og hvorfor han ikke scorer flere mål

 
Analyse: At Simon Hedlund tager et stort slæb i offensiven har længe stået lysende klart for de fleste in mente den hurtige svensker flere sæsoner i træk har været med i toppen af assistlisten for Superligaen. Men skiftet til en ny sæson har i markant grad også betydet en voldsom offensiv byrde på de blågules nummer 27. Det har kostet på outputtet i form af mål, men resulteret i Hedlund mere end nogensinde er vital for Brøndbys offensive spil. 3point.dk har sammenlignet svenskerens to seneste sæsoner, og fortæller i denne analyse, hvorfor og på hvilke punkter Hedlund har fået en stor byrde lagt på sine skuldre, og hvorfor han ikke har scoret flere mål i indeværende sæson.

    • Simon Hedlund
    • Kasper Pedersbæk
      28. december 2021 - Klokken 04:30
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    28. december 2021 - Klokken 04:30

Simon Hedlund har flere år i træk været med i toppen af assistlisten for Superligaen, og har ofte også formået at krydre det med en fornuftig portion mål. Men i indeværende sæson har der blot stået Hedlund bag en enkel scoring. Men hvorfor scorer svenskeren ikke flere mål? Og hvad er forandret fra sidste sæson til denne?

Afslutninger uden for feltet

Den hurtige svensker trækker et stort læs for Brøndby i en offensiv designet til at sætte Mikael Uhre op til afslutning. En forskel fra sidste til nuværende sæson er Hedlunds afslutninger, han genererer flere afslutninger pr. kamp - er gået fra 1.1 til 1.63 pr. 90 minut, men med en nogenlunde ens xG-værdi på afslutningerne peger det henimod en dårlige skudlokation, altså kvantitet fremfor kvalitet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et kig på hans shot map bekræfter tesen, og et kig på tallene ligeså. For Hedlund er trukket op fra 0.40 afslutninger uden for feltet pr. 90 til i indeværende sæson at foretage 0.71 pr 90. Sker det fordi Hedlund pludselig har tænkt at afslutninger uden for feltet er det fedeste? Nej, naturligvis ikke, det sker som en konsekvens af hans ændrede rolle, hvor hans udgangsposition er en helt anden, og han i mindre grad end sidste sæson kommer i feltet til afslutninger - som han altså så stadig foretager, bare uden for.

Byrden efter Lindstrøm

Med salget af Jesper Lindstrøm til tyske Frankfurt forsvandt også en enorm offensiv drivkraft for Brøndby. En spiller som man ikke kunne erstatte typemæssigt med en af de øvrige midtbanespillere, for havde Slimane, Frendrup eller Cappis det samme drev, fart og aggressive spil i udfordringerne? Evnen til at droppe ned i banen, modtage bolden, sætte sin modstander og drive bolden frem og tvinge modstanderne ud af deres komfortzone? Nej, det hverken skal eller kan vi forvente af nævnte spillere - for de er ikke samme typer. Nyindkøbet Greve var givetvist tiltænkt en rolle derhen af, men har slet ikke fået et kontinuerligt forløb i Brøndby, og har hidtil ikke bevist noget som helst.

Svaret for Niels Frederiksen blev at placere - hvad enten det så var bevist eller ubevidst - et om muligt endnu større offensivt ansvar på skuldrene af Simon Hedlund. Et ansvar som svenskeren har løftet, men med den konsekvens at der er længere mellem målene. Hvad hans rolle er nu? Han er en hybrid mellem det Jesper Lindstrøm bragte Brøndby som offensiv midtbanespiller, og en falsk 9er der dropper ned i banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Oven for er en typisk situation for Simon Hedlund, når han modtager bolden fra en medspiller. For han ynder i endnu højere grad nu at droppe ned i banen, hvor han især i halvrummene søger de ledige lommer med plads til at modtage bolden og udfordre sin direkte modspiller, eller sætte sine medspillere op til afslutning.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Endnu et eksempel fra kampen mod FCM, hvor Hedlund netop søger ned i banen for at modtage bolden, hvor han her sætter sin makker i frontkæde, Mikael Uhre, op til scoring. Konsekvensen ved denne positionering er dog hans afstand til modstandernes mål, og de dårligere positioner til afslutninger han selv bliver bragt i. Stort set samme xG output pr. kamp, men med flere afslutninger.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En typisk dag på kontoret på oversigten for modtagne afleveringer for Hedlund kunne være ovenstående (det konkrete eksempel er fra hjemmekampen mod Vejle). Illustrerer fint pointen med Hedlund gerne søger ned i mellemrummet, gerne i enten venstre- eller højrehalvrum for at finde de ledige lommer med plads til at modtage bolden fra sine medspillere.

Det offensive produkt

At målene ikke i lige så høj flyder fra Hedlunds fod er derfor ikke det store at sige. Men hans generelle offensive produkt er voldsomt. Og har været inde i en udvikling som gør det fortjener at blive highlightet - både som ros til spilleren, men også som advarsel til Niels Frederiksen og træmerteamet, så man ikke lader svenskeren bære for meget, men også finder andre offensive løsninger.

Hedlund har løftet byrden fra Lindstrøm, for hvor Hedlund i sidste sæson producerede 0.78 key passes (en øjeblikkeligt chanceskabende aflevering) pr. 90, og Lindstrøm bød ind med 0.83 ud af Brøndbys i alt 3.4 key passes pr. 90 - så står Hedlund i indeværende sæson for monstrøse 1.17 key passes pr. 90 (suverænt flest i ligaen) af Brøndbys blot 2.77 key passes (tredjefærrest i Superligaen) pr. 90 min.

Svenskeren chipper i den grad ind med et bidrag til den offensive pulje, og har fra sidste til denne sæson løftet sig på progressive løb med bolden (hvor bolden drives frem ved fødderne over en betydelig distance og udvikler spillet) fra 1.35 til 2.41 - endnu et Lindstrøm trademark fra sidste sæsons offensiv.

En yderligere indikator for Hedlunds udvikling har været hans medspillere i endnu højere grad søger ham i opspillet, og han nu modtager bolden over 24 gange pr. 90 minut fremfor sidste sæsons 17 pr. 90. Svenskeren kommer langt mere på bolden, og han gør det tidligere i opspillet. Det kan illustreres ved antallet af afleveringer ind i feltet, hvor Hedlund har løftet sig fra 1.88 til 4.29 pr. 90 i Superligaen.

Han sætter også oftere sine medspillere op til afslutninger, og har øget antallet af skud assists fra 1.1 til 2.34 pr. 90 minut. Det er en voldsom offensov produktion som den hurtige svensker bidrager med til puljen, og en imponerende udvikling for den en gang offensive kantspiller med langt fra det samme slutprodukt på kontoen.

Skal Hedlund byde ind med flere mål skal han sættes bedre i scene til afslutningerne. Han akkumulerer, som tidligere nævnt, tæt på samme xG (0.21 vs. 0.22) pr. 90 minut, men har ikke samme slutprodukt. Primært qua en markant ringere skudlokation for en stor del af afslutningerne. Men han genererer stadig 0.27 xA pr. 90, og matcher det med 0.33 faktiske assists pr. 90.

Sammenfatning - et hak længere ned i kæden

Efter salget af Jesper Lindstrøm stod Brøndby med en offensiv udfordring, med et hul i produktionen der skulles fyldes ud. Ingen af de øvrige midtbanespillere kunne matche rollen med at falde ned i mellemrummet, modtage bolden og i høj fart drive den fremad og sætte sine medspillere op. Og indkøbet af Greve er hidtil ikke blevet forløst.

Svaret var at lade Simon Hedlund komme på bolden tidligere i opspillet, lade svenskeren drive både på tværs af banen og droppe ned i de lommer der opstod på modstandernes organisation for der at kunne modtage bolden.

Hedlund har i den grad løftet en voldsom byrde i offensiven, men med den "pris" at målene ikke i lige så høj grad kom på kontoen. Men det gjorde en voldsom anden segment af den offensive produktion. Omstillingen fra assistsmager til offensiv dirigent har svenskeren dog påtaget sig, og fortjener stor ros for.

Hans rolle tjener dog også som en væsentlig påmindelse til Niels Frederiksen om at en stor del af offensiven hviler på få fødder, og at en af udfordringerne i vinterpausen derfor bliver at få fordelt vægten mere, så man ikke er sårbare i offensiven.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Peps
  • Peps
    Betalende bruger
      28. december 2021   

  • Håber alle der ytrer sig negativt om Hedlund, og hans manglende mål, vil tage sig tid til, at læse denne analyse.
    Godt nytår derude
    8 enige · 2 god kommentar

  • Saesonkort
  • Saesonkort
    Betalende bruger
    Top kommentator
    Top enige
      28. december 2021   

  • Fin analyse, MEN, Jeg vil gerne se en video af samtlige afslutninger sæson vs. sæson, men henblik på kvalitet. Jeg ville også gerne se statistikken over hvor meget han smider væk og hvor mange gange han vælger en håbløs aflevering frem for en acceptabel afslutningsmulighed. Min subjektive påstand er, at Hedlund mangler simpel kvalitet i alt andet end fart, presspil og taktisk forståelse. De tre evner er til gengæld veludviklet. Det store spørgsmål er, kan Hedlund løfte Brøndby til andet end SL-toppen? Det så i hvert fald sløjt ud i EL.
    4 enige

  • Tak til Kasper for en god, grundigt underbygget og velskrevet analyse. Som sædvanlig. Vigtig pointe i din konklusion til både tilhængere og trænere...
    1 enig

---

  • mp80
  • mp80   28. december 2021   

  • Tá et kig på de elendige afslutninger, så har man en stor del af forklaringen, det er uanset om han er tæt på mål eller skyder fra distancen. En angriber uden mål er ikke holdbart.
    3 enige · 2 god kommentar
     
    • @mp80 det er holdbart når man for det første bidrager på andre meget vigtige parametre og for det andet spiller i Brøndby og ikke FC1 eller FC2.
      2 enige
     
    • del Piero
    • del Piero
      Betalende bruger
        29. december 2021   

    • @mp80 har du læst analysen? Pointen er jo at Hedlund skaber rigtig mange af vores mål, men ikke scorer dem selv, fordi han er flyttet ud i rum længere fra målet, hvorfra han sætter andre - særligt Uhre - op til scoring.
      Så vi skal nok bedømme ham i dette efterår som en slags offensiv midt eller kant, snarere end som angriber. Rollen er delvist er resultat af at de øvrige midtbanespillere ikke er lykkedes med at udfylde det offensive tomrum efter Lindstrøm.

      Uden Hedlund i den chanceskabende rolle lå vi desværre nok udenfor top 6, så jeg synes du skal rette din kritik mod andre spillere end ham, som med afstand har skabt flest chancer og mål for Brøndby siden sommerferien ;-)
      2 enige · 1 god kommentar

  • 19Magic64
  • 19Magic64
    Betalende bruger
    Top gode
      28. december 2021   

  • Er blevet fan af Hedlund efter han er kommet langt stærkere tilbage, efter hans periode med svingende form og lidt dårlige attitude! Ser ham som en virkelig vigtig del af holdet med sin arbejdsindsats, tilbageløb og ikke mindst assists!

    Men kan stadig undrer mig gevaldigt, at en spiller der sparker et fornuftigt hjørnespark, sparker så svagt foran mål? -tænker det er mere mentalt end teknisk det svigter..

  • 19Magic64
  • 19Magic64
    Betalende bruger
    Top gode
      28. december 2021   

  • Kasper læser din analyse som at Hedlund fuldstændigt offerer sig i holdet og trænerens tjeneste, på bekostning af egen succes/mål.. -hvilket er stærkt beundringsværdigt hos mig, især med den iver han gør det!
    1 enig
     
    • Saesonkort
    • Saesonkort
      Betalende bruger
      Top kommentator
      Top enige
        29. december 2021   

    • @19Magic64, det er jo noget sludder! Du argumenterer for, at Hedlund gør sig dårlig i holdets tjeneste. Hedlund kan ikke ramme en ko i røven med en kontrabas, og den er simpelthen ikke længere! Denne analyse er en undskyldning mere end forklaring.

    Se 13 flere kommentarer

---

  • Denne her fremragende analyse fortæller en del om, hvor komplekst trænerne og holdet skal arbejde, for at få tingene til at fungere. Jobbe bliver solgt, og så skal der findes andre løsninger, som i dette tilfælde bliver at Hedlund skal påtage sig en anden rolle som en slags flagrende playmaker.

    Spørgsmålet der rejser sig for mig er så: har vi råd til at bruge den ene af to angribere på en playmakerrolle? Skulle vi måske i stedet sætte Hedlund ned på 10'eren, eller ud på en wing i en 3-4-3 eller 4-3-3? Selvom vi har et efterår, der overordnet har været godkendt, så har der været en del kampe, hvor man måske har savnet lidt mere offensiv power.

    Jeg glæder mig til at se i træningskampene, hvad man har i posen for at få mere punch i offensiven.
    1 enig · 1 god kommentar
     
    • 19Magic64
    • 19Magic64
      Betalende bruger
      Top gode
        30. december 2021   

    • @Christian Brøndbyman Også derfor jeg vil være rigtig nysgerrig for at se Uhre i front, med Hedlund og Divkovic på hver af hans side, tænker det ville være en giftig front trio, og med lidt opmærksomhed på Divkovic, ville Hedlund måske også komme frem til flere mål!

      Men tror desværre det skib er sejlet, når det kommer til Uhre..
      1 enig

    Se 4 flere kommentarer




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder