Mathias Greve
Foto: Freja Borne ©
NYHED

Analyse: Hvad bidrager Greve med?

 
Mathias Greve blev handlet til Brøndby som en kreativ chanceskabende indadgående venstre midtbane, da han blev købt i Randers. Men har siden da oplevet en omskoling til den centrale midtbane. Hvad kan Greve bidrage med? Og hvordan? 3point.dk zoomer ind på det i denne analyse.

  • Mathias Greve
  • Kasper Pedersbæk
   10. juli 2023 - Klokken 07:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  10. juli 2023 - Klokken 07:00

Det var en offensiv venstre midtbane Brøndby købte i Randers, da Mathias Greve blev hentet til Vestegnen. Men i en spillestil, der på daværende tidspunkt, ikke indeholdt spillere i siderummet, udover wingbackerne, fandt Greve sig indledningsvist ikke til rette. Over tid fik Greve nyt liv i Brøndby, da han begyndte at blive benyttet på den centrale midtbane under først Niels Frederiksen (efter dennes forsøg på et taktisk skifte henover 2022) og siden hen under nuværende cheftræner Jesper Sørensen. Men hvad er det Mathias Greve kan bidrage med på den centrale midtbane? Hvad får man med ham på banen, og hvad skal man ikke forvente? 3point.dk stiller spørgsmålene i denne analyse.

DATA: Greve spillede knap 2.000 minutters fodbold i Superligaen i den netop overståede sæson. Her noterede han sig for 3 assists på 3,0 xA, mens det midlertidig ikke blev til nogen mål (1,53 xG). Langt majoriteten af minutterne blev tilbragt på den centrale midtbane, som del af en trio centralt.

Offensivt producerer Greve ikke voldsomt, når det kommer til afslutninger. Midtbanespilleren rangerer blot i den næstdårligste percentil i Superligaen, når det kommer til xG og skud Per 90 min, og helt nede, når det kommer til on target procenten.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Defensivt rangerer Greve ligeledes (knapt) i den næstdårligste percentil over antallet af fysiske defensive dueller (ca. 5 Per 90 min), om end han dog ligger pænt placeret i den næstbedste percentil, når det kommer til generobringen med ca 4 Per 90 i snit.

Greve producerer i den næstbedste percentil i en bred vifte af bold progressive kategorier, altså når det kommer til at flytte bolden fremad banen. Enten ved at drive (bolden) den frem, xA og deep completions (afleveringer med modtager inden for en radius af 20 meter fra modstanderens mål). Ligesom han udmærker sig i toppen, når det kommer til at accellere forbi en modstander.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

ANALYSE: På Brøndbys midtbane skal man ikke forvente Greve som værende den defensive beskytter af bagkæden, ikke at han forsømmer returløbene, eller knægter det defensive arbejde. Det er bare ikke her han excellerer. Greves store force er at flytte bolden i overgangen fra opspillet i bagkæden og frem over banen til den sidste tredjedel. Her er han en fremragende dynamo, der med en kombination af fysik og teknik kan glide forbi sine modspillere og komme på bagsiden af deres pres.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et skill-sæt kombineret på den måde leder til et partnerskab på midtbanen helst skal ske med en defensivt stærkere type, en der kan polstre rummet bag Greve, og lukke ned for de direkte løb ned mod bagkæden.

En del afhænger naturligvis også af den øvrigt konstruktion af holdet, herunder bagkæden, hvorvidt det skal være fire i bagkæden eller med tre stoppere centralt. Med to stoppere vil Greves evner til at flytte bolden i overgangen fra opspillet til den sidste tredjedel være en værdsat evne.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hvorvidt brugen af Greve centralt på midtbanen skal ske i en duo er der fordele såvel som ulemper ved: 

 • Den tredje brik kan placeres andet steds på banen
 • Risiko for undertal centralt mod klubber der spiller tre centralt på midtbanen
 • Risiko for at lægge beslag på Greves offensive udfoldelser fremad banen

Med Greve som del af en trio (på midtbanen) kan et hold kapitalisere på nogle andre punkter såvel som se ind i nogle andre faldgruber:

 • Understøttelse af den (mindre) defensive produktion ved at dele den med to andre
 • Mindre risiko for at blive fanget i ubalance med to andre til at dække af

Mathias Greve kan sagtens gå hen og blive en faktor på midtbanen for Brøndby i den kommende sæson, hvis han sættes i scene på de præmisser, der skal til for at hans evner bruges bedst. Der kommer ikke et hav af afslutninger og mål fra midtbanespilleren, men Greve mestrer at drive bolden fremad, at fungere som en 8er på midtbanen, der faciliterer bagkæden i opspillet og offensiven ved at levere boldene (til dem). Spiller Brøndby ham i en sådan rolle har Greve vist hvad han kan bidrage med.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    10. juli 2023   

 • Hvor om alting er, så kunne de penge og den tid som er brugt på omskoling være brugt langt mere værdiskabende. Her er vel ret beset tale om elendig scouting og rekruttering?
  3 enige · 1 god kommentar

 • AndreasEli
 • AndreasEli
  Betalende bruger
    10. juli 2023   

 • Det er godt nok mange understøttende foranstaltninger, analysen peger på, der skal til for at få det til at fungere optimalt for en fyr, der producerer så lidt mål og assist!
  Måske konklusionen er, at Greve bare ikke er en særlig dygtig central midtbanespiller..?
  1 enig
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder