Fodbold live resultater

Foto: Freja Borne ©
NYHED

Analyse: Hvad skete der med dødboldene mod Lyngby?

 
Brøndby indkasserede to mål mod Lyngby i forbindelse med dødbolde - til naturlig stor frustration for cheftræner Niels Frederiksen. Men hvad var det Lyngby gjorde? Hvad var Brøndbys defensive gameplan på dødbolde? Og ikke mindst - var målene resultatet af sort uheld eller dårligt forsvarsspil? 3point.dk har set på dødbolde mod Lyngby.

  • Kasper Pedersbæk
   7. oktober 2022 - Klokken 05:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  7. oktober 2022 - Klokken 05:00

Emnet har været heftigt debatteret. Dødbolde. Efter kampen mod Lyngby blev debatten ikke mindre, da Brøndby indkasserede to mål i forbindelse med hjørnespark, hvoraf det sidste var en bitter udligning få minutter før slutfløjt.

Brøndbys positionering
Set udefra, når undertegnede trods alt ikke har boet i hovedet på Brøndbys dødboldsansvarlige, ligner den defensive positionering som illustreret på grafiken nedenfor. Der er 2 (sort markering) placeret på stolperne, hvis ansvar er området vinkelret ud [fra stolperne], markeret med rød er 1 spiller i det forreste område, som dels skal tage de lavt indgående hjørnespark samt være opmærksom på eventuel korte indspil. Placeret på kanten af det lille felt er 3 spillere - markeret med gult - de er zonespillere, og skal forsvare henholds forreste, centrale samt bagerste rum midt for mål. Omkring straffesparkspletten ligger 3 spillere (markeret med lilla), som hverisær har en enkelt Lyngbyspiller i direkte mand-mand markering. Forrest ligger en enkelt Brøndbyspiller hvis ansvar er opsamlingen på anden bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Lyngby lader en spiller gå til keeperen i det lille felt, mens en stor gruppe placerer sig på kanten af feltet med fokus på indløb, mens Lyngby har en enkelt spiller til opsamling på kanten af feltet lidt længere oppe. Der ER et flertal af spillere fra Lyngby på kanten af feltet i forhold til antallet af Brøndbyspillere der er sat til mand-mand markering, og her er kalkulen - man kan ikke blæse og have mel i munden samtidig, og her er der 100% en klar aftale på hvem mand-mand spillerne hos Brøndby skal dække.

Princripperne fastholdes

Principperne var det samme, selvom Lyngby varierede opsætningen. På den kommende grafik ses igen et hjørnespark, og hvor Brøndby fint løste variationen med Lyngbyspillerne placeret som beskrevet først i artiklen, så gav varianten nedenfor Brøndby hovedpine.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Princippet med 3 zonespillere på kanten af det lille felt er der stadig, men hvor mand-mand spillerne før lå på ydersiden, så er de nu forceret tilbage i det lille felt, da Lyngby har skubbet deres blok af spillere herind.

Der står stadig de 2 spillere på stolperne (markeret med sort), mens Schwartau (markeret med rødt) har opsamlingen på kanten af feltet. Forventningen er en dropbold ind i det lille felt som er tæt pakket med spillere.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men Lyngby tricker Brøndby her. Mens Schwartau har øjnene ud på hjørneflaget sætter Lyngbys opsamlingsspiller i sprint, og kommer først ind i feltet, hvor bolden bliver serveret kort til ham. Situationen bliver dog reddet af en årvågen Kvistgaarden i forreste zone, som med en hidsig kort spurt kommer frem og får lukket skuddet for Lyngbyspilleren.

Fake løb og forreste rum

I det næste eksempel er Brøndbys struktur en smule ændret. De har Radosevic inde for at assistere Hermansen grundet 2 Lyngbyspillere der nu er inde i det lille felt, hvilket tvinger Bell tilbage fra at dække det forreste rum for i stedet at blive mand-mand spiller.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Lyngby afviger igen fra deres tidligere udførelse, og vælger her at fake et indløb i det lille felt fra den samlede gruppe (placeret omkring straffesparkspletten) for så at lade nummer 20 løbe mod det forreste område i et forsøg på at snitte den videre, mens resten af gruppen tager løbet ind i det centrale rum for at drage fordel af bolden der eventuelt snittes videre.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Målene

Men i hvilke sekvenser kom Lyngbys 2 dødboldsmål mod Brøndby så? Det tager vi et kig på nedenfor, og prøver at sætte ord på, hvad der eventuelt kunne være vejen frem for de blågule i et forsøg på at eliminere sårbarheden på dødbolde.

Det udlignende mål til 2-2 handler om opsamlinger og passivitet. Så kort kan det siges. For i første omgang cleares bolden, da hjørnesparket slås ind i feltet. Men Lyngby har haft 2 spillere dedikeret til opsamlinger, nummer 18 og nummer 30 står placeret i opsamlingszoner uden for feltet. Hvor mange har Brøndby? 0.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ansvaret er ikke Schwartaus, selvom det er ham der bliver lokket væk fra området med nummer 42s indløb i feltet. For i forvejen havde Lyngby dedikeret 2 spillere til opsamlinger. Men for Brøndby er en vej ud af moradset at være langt mere opmærksom på opsamlinger.

Det udlignende mål er igen en opsamlingsbold. Bagerst i feltet ender Slimane med at stå med 2 Lyngbyspillere, hvoraf den ene kan foretage opsamlingen på det hjørnespark der slås i feltet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Fælles for de 2 scoringer er, at Lyngby har held og kvalitet i at slå hjørnesparkene ind i et tæt pakket lille felt, fremfor, som de første indledningsvist i kampen, at lade deres spillere komme i indløb i feltet. Om det er lynskarpt opfattet af Lyngby der korrigerer det til anden halvlegs hjørnespark efter at have set på Brøndbys opsamlingsspil eller planlagt allerede på forhånd er umuligt at vide - men det er uanset hvad dygtigt opfattet af Lyngby at finde et svagt punkt hos Brøndby og sætte kniven ind.

Sammenfatning

Brøndby opererede oftest med 3 zonespillere, 2 på stolperne, 3-4 spillere til mand-mand opdækning og 1 til opsamlingsspillet på kantet af feltet. Det fungerede bedst i situationerne med indløb fra kanten af feltet af Lyngbyspillerne, mens de farlige situationer opstod, når gæsterne overbefolkede det lille felt, og endte med at udnytte overhånden i opsamlingsspillet.

For Brøndby kan vejen frem være et større fokus på opsamlingsspillet. Selve opdækningen i feltet er koordineret, og der er klare aftaler for hvem der gør hvad i forbindelse med hjørnesparkene eksekveres, men bliver straffet for et dårligt opsamlingsspil. Her må den dødboldsansvarlige i Brøndby se på fordele og ulemper ved at gentænke den defensive plan for dødbolde imod.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Gizmo
 • Gizmo   7. october 2022   

 • Fokus på opsamlinger, ja fokus på alt efterhånden.

  Jeg stemmer for at vi henter Jesper Sørensen ind som permanent cheftræner.
  Giv ham så lov at hente de assistenter ind han føler der skal til, selvfølgelig.

  Han ville kunne gå ind her og nu hvis det var, bedre ind nogen anden.
  1 enig · 1 god kommentar

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    7. october 2022   

 • Personligt mener jeg, at vi skal affolke feltet, så vores stærkeste forsvarspillere får mere plads i 1:1 dueller.

  Det er mig simpelthen en gåde, at Hedlund og Kvistgaarden f.eks. ikke er placeret på midterlinjen som standard. Vi skal som minimum holde 2 hurtige spillere fremme på defensive standard situationer. Det vil som oftes binde 3 af deres hjemme.
  2 enige
   
  • @Saesonkort hvis du er modstander, hvad foretrækker du så? At feltet er ryddet for “overflødige modstandere”, så dine bedste headere er isoleret med færre modspillere og med mere plads til luftduellerne? Eller et felt med flere modspillere “at skulle forbi og rundt om”?

   Alting kommer med en pris. Også at tage 2-3 mand helt frem på hjørnespark.

   Jeg ville hellere have flere folk til opsamlingerne. Fx så man ikke ender med lyngby har to mand til opsamling, som ved 2-2 målet.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • Joblar
 • Joblar   7. october 2022   

 • Gå nu væk fra det der tåbelige zone forsvar, det er jo tydelig at det ikke virker tilbage til mand mand ved dødbolde.
  1 enig

---
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER