Mathias Greve
Foto: Lasse Lagoni ©
NYHED

Analyse: Kampen mod Randers viste to ting

 
Kampen mod Randers viste to ting der maler billedet af den dagsaktuelle form som Brøndby har vist på det seneste. Den ene ting er en tiltagende mere stabil præsterende defensiv-organisation, hvor man i det store hele har tilladt færre chancer til modstanderne - den anden er en fortsat relativ stilstand i evnen til at skabe egne målchancer. For mod Randers var det igen få chancer til modstanderne, men også med et begrænset offensivt output til følge. Tilsæt derudover en rædderlig indledning på kampen, og 1-1 stod skrevet i stjernerne. 3point.dk har kørt kampen igennem VHS-maskinen og bringer her en analyse af kampen.

  • Mathias Greve
  • Kasper Pedersbæk
   7. oktober 2021 - Klokken 15:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  7. oktober 2021 - Klokken 15:00

Cheftræner Niels Frederiksen gav genvalg til de startende 11 fra sidste uges Superligakamp mod AaB, da de blågule søndag aften spillede mod Randers på udebane. Systemmæssigt lagde man fra land i en 3-5-2, som gav følgende spillere i start 11eren: Hermansen - Rosted, Maxsø, Tshiembe - Bruus, Mensah - Frendrup, Radosevic, Slimane - Hedlund, Uhre.

Randers spillede i en stramt organiseret 4-4-2, hvor de tillod meget lidt plads mellem kæderne - sat op med følgende spillere: Carlgren - Kallesøe, Graves, Piesinger, Kopplin - Tibbling, Lauenborg, Berg Johansen, Klysner - Hammershøj Mistrati, Odey.

Uprovokerede fejl og sløvt angrebsspil

Randers overlod i kampens indledning gladeligt bolden til Brøndby, mens de gravede fundamentet til en solid defensiv indsats ved at positionere sig i et pres der først startede på kanten af buen på egen halvdel, og lod deres forsvarskæde stå midt på egen halvdel. Det gav meget lidt plads for Brøndby at operere på: en begrænset mængde mellemrum at spille bolden frem i og et begrænse bagrum at få sat Uhre og Hedlund op til at løbe dybt i.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I den indledende fase af kampen skal Randers have ros for deres defensive disciplin. De gjorde mellemrummene små, og så var de dygtige til - hvad der er nødvendigt i en 442 - at sideforskyde for at lukke ned for Brøndbys forsøg på at sætte deres wingbacker i scene. I samme moment skal Brøndby rises for at have for en for langsom boldomgang og en række uprovokerede fejl. Det blev derfor meget med afleveringer på tværs af banen for Brøndby, og knap så meget med afleveringer i længderetningen for Brøndby. Tæt på en modpol til det spil der i sidste sæson skaffede NF og hans mandskab så stor succes. Det blev derfor specelt i kampens indledende 25 minutter svært for Brøndby at finde punkter højt i banen at aflevere til.

Spil på tredjemanden - det skete bare for lidt

Det blev bare rigtig meget på tværs af banen med for mange berøringer for Brøndby. Tæt på hver anden af Brøndbys 536 afleveringer i kampen var på tværs. Ikke at en tværaflevering i sig selv er et problem, men når det bliver for langsomt punkterer det angrebsspillet og kvæler muligheden for at rive modstandernes defensive organisation ud af facon.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På grafikken ovenfor illustreret de elementer der indgik i de momenter hvor det lykkedes at få flyttet bolden hurtigt, og bringe Randers' defensiv på hælene. Radosevic spiller frem i banen til Slimane, der har fundet en lomme at modtage bolden på, han kan vende med bolden og finder fint Bruus i dybden - Bruus der har taget lige præcis det løb, som er nødvendigt for en wingback at foretage for at give offensiven bredde.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor et andet eksemp på det der skulle til for at skabe åbningerne i opbygningsspillet. Bolden bliver hurtigt spillet op på Uhre, der lægger den af i dybden til tredjemanden (Bruus), som i mellemtiden løber i på bagsiden af Kopplin og tvinger Randers ud af facon.

Det tveæggede sværd

Brøndby har en udfordring i det opbyggende spil fra specielt målspark, eller lignende sekvenser. Det var allerede før sæsonen en udfordring mange nok kunne se komme. For med afgangen af Jung mangler der i rigtig høj grad den spiller i bagkæden, som i det opbyggende spil kan modtage bolden (under pres) og drive den fremad og få Brøndby forbi modstandernes første pres

Det afføder to ting. Enten at man kan få drevet bolden forbi modstandernes første preslinje og komme på bagsiden af flere af deres spillere, hvorved man har mere plads at angribe på. Eller to. At modstanderne ganske enkelt ikke tør presse højt, og derfor "lader Brøndby have bolden i fred" i det opbyggende spil i bagkæden.

 

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men i denne sæson har modstanderne læst tendensen. Og tør nu gå højt på Brøndbys opbyggende spil. Ved målspark er det ganske tydeligt. På grafikken ovenfor står Randers ganske aggresivt positioneret,og det er faktisk optakten til hjemmeholdets scoring. For bolden ender hos Bruus i siderummet, han bliver straks "overfaldet" i presset, hvorefter han laver en gedigen koger og spiller bolden ind foran mål til Odey, der tager imod gaven og scorer. Et resultat af modstanderholdet tør gå højt på Brøndbys opbyggende spil fra specielt målspark, hvor man bare ikke har samme ro på bolden som med jung i bagkæden.

Anden halvleg og to gange 3-5-2

Randers ændrede sit system i anden halvleg som et modsvar til Brøndbys tilsvarende skift til 3-4-3 (NF lod Slimane og Hedlund spille som yderangribere med Uhre på spids efter den dårlige indledning på kampen) i første halvleg. For med skiftet fik Brøndby mere held til at angribe Randers på bagsiden af deres defensiv ved at lave yderangriberne droppe ned, og wingbackerne angribe i bagrummet med overlap. Derfor blev det i en 3-5-2 som hjemmeholdet stillede på banen i anden halvleg.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det blev rigtig meget en kamp med dueller på langs af banen i anden halvleg. Randers formåede ikke at splitte Brøndbys defensiv, og det var meget begrænset hvad hjemmeholdet skabte af chancer i åbent spil. Udover målet formåede Randers ikke at producere målchancer for mere end ca. 0.30 xG tilsammen.

Simulering af kampen - Et point var vist det

Hvis vi tager et kig på kampens expected goals kan vi få en ide om, hvordan Brøndby og Randers præsterede. Det er værd at holde sig for øje, at expected goals IKKE er en sandhed for hvem der BURDE, SKULLE eller FORTJENTE at vinde kampen, men er et redskab til at analysere, hvem der havde MULIGHEDERNE for at kunne have bragt mere med sig hjem af point. Eller hvem der havde fodboldens guder til at smile lidt deres vej.

En analyse af afslutningerne fortæller os at Brøndby samlede 1.07 xG på 11 afslutninger, heraf 0 “store chancer” (!!) - afslutninger på mere end 0.25 xG. Hjemmeholdet fra Randers genererede enddog mindre, og akkumulerede begrænsede 0.60 xG på 6 afslutninger i alt - herunder en stor chance (den som Odey scorer på). Bryder vi alle afslutningerne ned, og matematisk simulerer kampen til at blive spillet 100.000 gange med de eksakt samme chancer, så tilfalder de mulighe resultater sig ud således:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby ville statistisk set i dette tilfælde hente en sejr i ganske tæt på halvdelen af opgørene med de samme chancer. En uafgjort havde været sandsynlig i godt 33% af tilfældene, mens hjemmeholdet ville have hentet en sejr i blot 18% af opgørene med lignende afslutninger.

Hvis man kan kalde nogle resultater i fodbold for rimelige, så var en uafgjort ikke helt ude i hampen i opgøret mellem Brøndby og Randers - omend det må siges at være hjemmeholdet der kan være mest tilfreds med en uafgjort. Uden det dog er bare tæt på at være et tyveri i Randers med et point også til de blåklædte.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et kig på Tapins shot map fortæller os om tæt på ingen "store chancer" (0.25+ xG), og kan måske også tjene som redskab for begge mandskaber i deres postmatch analyse - for skal man rise begge mandskaber må det være for deres antal af relativt værdiløse afslutninger. Brøndby formår ikke at skabe en "stor chance", men ligger og snuser i udkanten af for alvor at få skabt den store chance der giver en stor chance.

Konklusion - kampen gav os to svar

Kampen mod Randers gav to svar på det der maler billedet af den dagsaktuelle form som Brøndby har vist på det seneste. Den ene ting er en tiltagende mere stabil præsterende defensiv-organisation, hvor man i det store hele har tilladt færre chancer til modstanderne - den anden er en fortsat relativ stilstand i evnen til at skabe egne målchancer. For mod Randers var det igen få chancer til modstanderne, men også med et begrænset offensivt output til følge. Tilsæt derudover en rædderlig indledning på kampen, og 1-1 stod skrevet i stjernerne.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Mixt
 • Mixt   7. october 2021   

 • Ros til Kasper og hans VHS-maskine. Som altid fedt med nogle fakta til at supplere de mange følelser og holdninger. Fedt at defensiven begynder at se godt ud - så kan Niels og co fokusere på at få nogle offensive strukturer på plads
  1 enig

 • Det bliver ikke nemmere at få offensiven til at sprudle når vi laver så store udskiftninger som i sommers - eller som i 2019/20
   
  • Mixt
  • Mixt   8. october 2021   

  • @Marc Johnson, meget enig. Langt de fleste angreb skal bygges op nedefra - sjældent Uhre erobrer bolden selv for derefter at tyre den i kassen
   1 enig · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021