Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Krig og Fred i Odense

 
Det blev en stor 3-0 sejr søndag mod OB, da Brøndby på Energy Park i Odense kørte hjemmeholdet ud på røv og albuer. På et hattrick af Mikael Uhre vandt Brøndby 3-0, men det var efter en kamp, hvor cifrene i virkeligheden ikke fortalte nok om, hvor dominant præstationen fra Niels Frederiksens trup havde været. Pointene kom i hus efter en taktisk gennemført indsats, hvor Brøndby leverede koldblodigt spil på et elendigt græstæppe, og lykkedes med at tømme det centrale rum og udfordre OB på siderne med solide indsatser fra 8erne og de to wingbacker. 3point.dk har som vanligt kørt kampen igennem analyseapparatet og udlægger kampen her.

  • Kasper Pedersbæk
   18. marts 2021 - Klokken 13:50
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  18. marts 2021 - Klokken 13:50

Banen var elendig i Odense. Knoldet, hullet og lignede mere en roemark end en fodboldbane. Et naturligt incitament til at spille mere simpelt. Mere direkte. Med flere lange bolde. Men Niels Frederiksen havde, viste det sig hurtigt i søndagens kamp, en helt anden tilgang til opgøret - det vender vi tilbage til.

Niels Frederiksen linede sit mandskab op i den velkendte 3-5-2 med Schwäbe - Hermannsson, Maxsø, Jung - Mensah, Bjur - Lindstrøm, Radosevic, Frendrup - Hedlund, Uhre på banen fra start. Justeringen sås på midtbanen, hvor Frendrup og Lindstrøm, når Brøndby var i boldbesiddelse, forskød skråt op i hver deres side som sidestillede 8ere. Det efterlod Radosevic alene centralt, og tømte på den måde det centrale rum for spillere. Det havde den fordel at OBs centrale midtbanespillere blev rådvilde i presset. Enten skulle de falde ned i banen og give plads til Brøndbys opspil foran dem, eller også trak de frem i pres og blev spillet forbi.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et kig på den gennemsnitlige positionering i boldbesiddelse for Brøndbyspillerne illustrerer det fint, også den trekant på midtbanen med Radosevic som den dybest placerede og så Lindstrøm og Frendrup som sidestillede 8ere. Derudover skal det bemærkes hvor gode Mensah og Bjur var til at komme højt i banen og skabe bredde i opbygnings- og angrebsspillet.

Bredt angrebsspil og det tomme rum centralt

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor eksemplet for Brøndbys opbygningsspil mod OB. Stopperne stod bredt og fuldstændig umuliggjorde noget der mindede om et pres fra OBs enlige angribe i form af Baskim Kadrii, og med Jebali som en flagrende ineffektiv hængende angriber bagved. Radosevic ses inde centralt, hvor det også fremgår tydeligt hvordan Frendrup og Lindstrøm trækker frem og ud i halvrummene, hvilket skaber plads inde centralt, og gjorde Radosevic til en nøglefigur i det opbyggende spil for Brøndby.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Som det var set tidligere i foråret, så valgte modstanderne at skære Brøndbys opspil således bolden i første omgang gik mod højre og ud  til Hermannsson fremfor mod Jung, som dermed gav islændingen en essentiel rolle i det opbyggende spil. En rolle han slap rigtig pænt fra.

Hermannsson løste opgaven i opspillet med en fin vekslen mellem bolde frem i banen til Mensag langs kanten og sideskift til den modsatte wingback, Peter Bjur. Stor ros til både Mensah og Bjur for at komme frem i banen og skabe bredden i angrebsspillet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På samme vis udfyldte Radosevic en vigtig rolle søndag mod OB, hvor han agerede bindeled centralt. Bolden blev ofte spillet ind centralt, men lige så hurtigt ud igen på kanterne, hvor Brøndby lykkedes rigtig godt med at sætte spillet op fra. Det fremstod som en klar strategi fra Niels Frederiksen at få flyttet spillet ud på siderne og truet OBs side- og halvrum, fremfor at forsøge at tvinge bolden igennem centralt.

Tålmodighed, pasninger og defensiv struktur

Indledningsvist nævnte jeg banens kvalitet indgød mere til direkte spil og lange bolde. Men Niels Frederiksens tropper var mod OB koldblodige på bolden, og man bevarede tålmodigheden og roen i opspillet, hvor man samtidig udviste stor kvalitet ved at opretholde en høj træfprocent på afleveringerne - på trods af man ikke blot spillede alibipasninger, men rent faktisk kombinerede sig fremad banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et kig på statistikken for boldbesiddelse og træfsikkerhed i afleveringerne fortæller alt om kampen. Det fortæller om et altdominerende Brøndbyhold, hvor OB aldrig fandt et modsvar. Ikke at boldbesiddelse alene vinder kampe, men når man holder det op mod hvad OB kom frem til, så var OB kuet fra start til slut i den kamp.

I gennemsnit varede Brøndbys boldbesiddelser over 20 sekunder, OB kom i gennemsnit knapt over 10 sekunder. OB virkede rådvilde, og søgte forgæves efter fremadrettede løsninger med bolden. Brøndby var hurtige til at lukke rummene ned.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Grafikken ovenfor viser med al tydelighed OBs udfordringer. På trods af en boldbesiddelse midt på Brøndbys banehalvdel, så er der ganske enkelt ikke rum at spille i. Zonerne er lukket ned, OB-spillerne foran boldholderen er lukket ned - og hjemmeholdet får ganske enkelt aldrig rigtig nedbrudt Brøndbys defensive struktur.

Presudløsere

Stor ros skal der ligeledes lyde til et element i defensiven, som Niels Frederiksen specifikt har talt om i Medianos podcastudsendelse Det Taktiske Værksted med Rasmus Monnerup som vært. Det element kom til udtryk ved scoringen til 2-0. OBs Jeppe Tverskov afleverer retur i banen til Alexander Juel Andersen, og i det sekund eksploderer Brøndbyholdet i et pres, hvor OBs Skjelvik ender med bolden i venstresiden, afleverer den frem i banen, hvor det væsentlige sker. For Hermannsson bryder ud af bagkæden, går i højt pres - og så sker der det Niels Frederiksen efterlyste i føromtalte podcast. For lige så smukt glider Maxsø ud på Hermannssons plads, Jung tager midtstopperpladsen og Bjur går ind som venstreyderstopper, så bagkæden genetableres og der er fuld struktur i presset. Kæmpe ros til optakten til det mål! For bolden erorbres, Mensah spiller Jobbe dybt og han centrer den til Uhre der scorer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Våbenhvile på Fyn

Ved pausen må de fynske spillere have været rundtossede. Og dessinerne var ganske klare fra cheftræner Jacob Michelsen. Begræns nederlaget. Anden halvleg var en vandring i Brøndby på bolden, og OB i et så vagt og passivt pres, så det sjældent var set før. Ingen ønskede noget. Brøndby sparede på kræfterne, OB slikkede sårene.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

OB overlod en ensom Lieder om at foretage noget der bare mindede om en form for pres, som Brøndbys stoppere uden problemer spillede sig ud af. OB var kun interesserede i at begrænse skaderne, og det blev i perioder lange sekvenser med Brøndby på bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Bedst illustreret ved at OB som anden halvleg skred frem blev så passive så man nåede et PPDA-tal (PPDA betyder hvor mange afleveringer et hold tillader modstanderne før man foretager en defensiv aktion, fx pres, tackling mv.) der sluttede på 41!! Brøndby cruisede den hjem på autopilot. Bundsolidt kørt hjem.

Hvor første halvleg var krig, så var anden halvleg ren fred for Brøndbys vedkommende.

Konklusion

En gennemført stærk præstation i første halvleg. I spillet uden bold blev OB lukket ned i en vekslen mellem det høje aggressive pres (som fx gav målet til 2-0) og et mere etableret defensivt spil, hvor OB ganske enkelt ikke kunne nedbryde den defensive organisation.

I spillet med bolden formåede Brøndby med høj kvalitet i pasningsspillet trods den knoldede bane, at få flyttet hjemmeholdet - og fundet de ledige rum. En fin vekslen mellem tålmodigt opbyggende angrebsspil og det direkte spil mod OBs mål.

Hele holdet skal have kredit for indsatsen. Uhre er naturlig at pege ud efter sit hattrick. Men Lindstrøm med tre assists. Hedlund for utrætteligt presspil. Frendrup for at dække et areal på størrelse med Fyn, Rado for koldblodighed på bolden og vigtig rumnedlukning, Mensah for at være særdeles konstruktiv på bolden, Bjur for en helt excellent præstation (den ro på bolden, den teknik, de offensive raids), Jung for som altid at være sikkerheden og roen selv, Maxsø som magneten i forsvaret der støvsuger alle bolde der kommer i feltet, Hermannsson for en gedigen toppræstation både defensivt og offensivt og Schwäbe, sikkerheden selv med fødderne trods en elendig bane.

En absolut godkendt præstation. Taktisk sat op og flot eksekveret.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80   18. marts 2021   

 • Tror Bjur med den teknik og det overblik han besidder ville gøre det godt på Jobbes position, hvis han sælges.
  4 enige
   
  • @mp80 Tænker jeg også, plus at han er målfarlig..

 • Fin analyse - fed overskrift ...
  3 enige · 1 god kommentar

 • K-man
 • K-man   18. marts 2021   


 • K-man
 • K-man   18. marts 2021   

 • Fed Analyse Kasper og fedt at bringe nøgletal ind i analysen.

  Ved du om der er et nøgletal på spillernes førsteberøring (det tekniske niveau) og dermed hvor hurtigt spillerne og dermed holdet er i stand til at spille?

  I de kampe, hvor vi ikke har været i stand til at nedbryde en defensiv modstander som f.eks. Randers var det tydeligt at førsteberøringerne og det tekniske niveau var elendigt, men når man har en god første berøring som Jobbe ved 2-0 målet er man i stand til at spille hurtigt og effektivt.

  Mit generelle indtryk er at vores tekniske niveau ofte ikke er godt nok, men det kunne være interessant at se om der er data der kan bakke op hvornår vi performer teknisk og hvilke spillere der performer tektisk.
  3 enige · 2 god kommentar


 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    18. marts 2021   

 • Som sædvanlig , stor ros til dig Kasper !
  Jeg er meget spændt på at se om den omgang rigtig god fodbold , holder når presset mod os bliver af en bedre kvalitet end OBs, hvis vi mod agf kan forsætte linien med god boldomgang og bevægelse uden bold, så bliver vi altså .... ja hvem skal så slå os?
  I øvrigt lækkert at se at Chelsea har luret og lært af os, med hurtigt spil fremadrettet, kloge løb ved siden af boldholderen og scoring , der kunne minde om Vigens forleden !
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @preben
   Ja, det er super interessant at Chelsea gør det samme som os (eller vi gør som dem). De sætter mod bolden deres 2 angribere helt i front og så presser den centrale offensive midt op, præcis som vi gør med Jobbe (og Vigen).

 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    18. marts 2021   

 • God og spændende analyse, som altid!!

  Det er meget sjovt at vi vores bedste periode i kampen 31-45 min har bolden mindst (i forhold til os selv i resten af kampen) og at vores træfsikkerhed på afleveringerne i selvsamme periode er lavest. Det her samtidig med, at vores pres intensitet også er lav i den periode.
  3 enige · 4 god kommentar

 • Kapper
 • Kapper   18. marts 2021   

 • Efter sådan en kamp, hvor vi taktisk virkelig spillede som ét hold og hvor vi taktisk satte modstanderen skak mat, så forstår jeg godt hvorfor CV tror at træneren kan udvikle Brøndby fremadrettet.
  Spændende om teamet på bænken har noget lignende klar til de århusianske by-helte, eller om deres David kan vende kampbillede om endnu engang.
  3 enige · 1 god kommentar


 • Bedre end sidst.
  Men stadig aaaalt for langt Kasper.

  Du må lære at fatte dig i korthed.

  Jeg ville opsummere kampen sådan her:
  - Bedre end OB
  - Uhre igen god nu vi møder de dårlige.
  - Frendrup får igen lidt for meget ros ift hvad han burde.
  - Jobbe verdensklasse.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Bjur1000
   Hvad mener du med at det er for langt? I forhold til hvad? Er analysen for grundig? I så fald må jeg bare erklære mig dybt uenig...
   Din opsummering så til gengæld ikke en opsummering, men nogle påstande i one-liner form.

  Se 3 flere kommentarer
   
  • Jensen
  • Jensen
   Betalende bruger
     19. marts 2021   

  • @Bjur1000 - Nu er vi heldigvis forskellige. Jeg kan godt lide at læse disse dybdegående long-reads. Og så er der andre, der hellere vil nøjes med at bagsiden af en bog, fordi de synes den er for lang.

   Jeg ville være ked af, hvis Pedersbæk stoppe med disse analyser, eller gjorde dem mindre, fordi du synes de er for lange.
   Og han slutter jo faktisk af med en konklusion, Så kan du jo bare nøjes med at læse den. There... Problem solved.

   Desuden synes jeg ikke rigtig din kommentar er ''konstruktiv kritik''. Feedback, som du skriver, er det bestemt. I ordets reneste forstand... Hvis du skriver et forkert password, vil feedback være: ''Forkert Password''.
   -Du læser Kasper analyse, din feedback er: ''Men stadig aaaalt for langt Kasper.''
   Men konstruktiv kritik er det ikke.. Havde du derimod forslag til, hvilke dele du mente har irrelevant, noget der kunne optimeres eller mere specifikt hvilken dele du synes er for lange, så kunne Kasper måske bruge det konstruktivt.

   Dette er et long-read og skal derfor ikke fattes i korthed. Det skal være dybdegående og detaljeret.
   Du efterspørger Monrad og Rislunds radioavis: ''Og sporten kort: Vandt 2-0!''
   2 enige

  Se 5 flere kommentarer

 • Stærk analyse som altid, Kasper. Det er sgu imponerende arbejde!!

 • Personligt er det lidt forskelligt hvor meget jeg orker at sætte mig ind i lange tilbundsgående artikler, men happy me så kan jeg skimme teksten, tage det jeg kan bruge og springe resten over. Nogen gange har jeg tid og overskud til at bruge den indvendige side af hovedet, og så synes jeg at det er fedt at blive lidt klogere. Til gengæld synes jeg at det er fedt at der er nogen der er så dedikeret til fodbold at de bruger en masse tid på at nørde og sætte os andre lidt ind i tingene, tak for det Kasper !!
  Jeg er en af dem der har bandet og svovlet over eksempelvis Rado, HH og Mensah når de har givet bolden til en modstander. jeg synes ikke at man bare følger strømmen hvis man så anerkender at de samme spillere præsterer godt, det er vel bare at indrømme, at man har taget fejl og det er da dejligt. Jeg synes at det er fedt, at HH, Rado og Mensah har spillet en masse gode kampe på det sidste. jeg beholder så også mine negative kommentarer herhjemme, til stor frustration for min søde kone. jeg er nok ikke typen der har lyst til at sable folk ned offentligt, det hjælper ikke mig selv, og slet ikke andre. Jeg er helt sikker på at alle vores spillere gør hvad de kan for at spille godt. jeg håber ikke, at spillerne læser 3 points efter kampene, personligt ville jeg blive ked af at få at vide, at jeg skulle sendes ned i 3 division fordi jeg ikke havde niveau til BIF.
  Til dig BIF til jeg dør...
  det er jo spændende det her, vi sludrede jo lidt sammen herinde tidligere, og vi ligger jo stadigvæk etter, det bliver sgu næsten for spændende det her slutspil, der kommer mange neglebidende kampe, den vigtigste er jo den første og hvis vi vinder den næste kamp hver gang så................... Held og lykke til os alle med det hele....
  4 enige · 4 god kommentar
   
  • Jensen
  • Jensen
   Betalende bruger
     19. marts 2021   

  • @jeffchr - Rigtig god kommentar og indspark til debatten.
   Jeg har det på præcis samme måde. Hvor end jeg gerne vil, er det ikke altid jeg har tid og overskud til at nærlæse disse analyser. For jeg synes de fortjener fuld opmærksomhed. Men som du også skriver, der det fedt, at nogle er så engagerede, at de sætter sig ned og genser kampene, for at kunne lave sådan en analyse.

   Men det er denne kommentar jeg hæfter mig aller mest ved: ''Jeg synes ikke at man bare følger strømmen hvis man så anerkender at de samme spillere præsterer godt, det er vel bare at indrømme, at man har taget fejl og det er da dejligt.''
   Jeg kunne ikke være mere enig. At erkende man har haft en forkert opfattelse af noget, men revurdere den, når man bliver gjort opmærksom på, at tingene måske ikke er helt som man gik og troede, er vitalt. Som menneske lærer vi hele livet. Som barn troede jeg, at månen var lavet af grøn ost, men med årene har jeg lært, at det ikke er tilfældet.
   Men at erkende og indrømme sine fejl, er større, rent menneskeligt. Det giver plads til andre og deres holdninger.

   Men derfor må vi gerne råbe af dem på banen (eller i skærmen). Det er jo dét fodbold handler om. Vi skal af med nogle aggressioner. Og så er det underordnet om det er modstanderen, dommeren eller vores egne spillere. Vi vil altid råbe i frustration. Det skal bare blive ved det.
   1 enig · 2 god kommentar


 • Jensen
  Du kan tro at jeg råber og skriger, både herhjemme og på stadion. Husker I 2-2 kampen i Horsens ?? Nå ikke, jeg blev så ked af det, at jeg forlod familien i 2 timer, mest fordi jeg ikke ville udsætte dem for min underlige opførsel, mine børn græd, på det tidspunkt 7 og 8 år gamle, og jeg havde mest lyst til at forsvinde fra jordens overflade, min kone var oprigtig bekymret for os alle sammen, Senere erkendte jeg, at mesterskabet måske ikke bare blev tabt der, men mere i nederlaget hjemme til FCM, Sanneh er i øvrigt med igen, denne gang for AGF, men det ved I sikkert. Så du har ret Jensen, ens passion kan være ens bedste ven, men nogen gange, også ens værste fjende.
  Nå gutter, skal vi ikke bare nappe dem alle sammen i år, tage det sk... mesterskab tilbage, jeg tror på spillerne, NF og det øvrige trænerstab, CV og alle dem der ikke er nævnt men heller ikke glemt.
  1 enig · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER