Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Kyniske justeringer ændrede kampen

 
I den sidste runde før landskampspausen tog Brøndby IF hjemme imod FC Midtjylland i et opgør, hvor man ikke efter 20 minutter stod med følelsen af at det skulle give tre point til hjemmeholdet. FCM dominerede massivt indledningen, men qua kyniske justeringer i taktikken genvandt Brøndby det tabte terræn, og tog derfor alligevel en sejr og de tre point. Som vanligt har 3point.dk kørt kampen igennem VHS-maskinen og bringer her en analyse af kampen.

  • Kasper Pedersbæk
   6. september 2021 - Klokken 19:03
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  6. september 2021 - Klokken 19:03

FCM kunne have ført med et par mål efter mindre end ti minutters spil af kampen på Brøndby Stadion. For deres 3-4-3 bestående af Lössl - Dalsgaard, Sviatchenko, Paulinho - Joel Andersson, Onyedika, Evander, Dyhr - Isaksen, Sisto, Mabil lagde et tonstungt pres på Brøndbys opbyggende fase, hvorfor opspillet i kampens indledning blev rigtig svært for hjemmeholdet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Gæsterne fra heden stillede fra land i førnævnte 3-4-3, hvor FCM med de tre forreste effektivt i antal gik 1:1 i pres på Brøndby i opspillet, samtidig med at Onyedika og Evander skubbede højt bagved, og udmanøvrerede Radosevic. Brøndby fik for svært ved at spille sig forbi presset, der lykkedes man ikke godt nok med at finde Greve og Slimane.

Presset blev fokuseret meget på at få tvunget Skipper på bolden, og det eksekverede FCM godt, for Skipper endte ofte på bolden - og tvunget ud i nogle adresseløse lange afleveringer frem i banen til duel for Sviatchenko og Dalsgaard, som dominerede i kampens første femtedel på den anledning.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

FCM tog Brøndby på sengen, og stillede reelt op uden en angriber. En opsætning man ikke havde luret på hjemmeholdets trænerkontor, hvorfor Brøndbys forsvarstrio af stoppere reelt blev efterladt uden en modspiller at dække. For i spillet med bolden lod FCM gerne Sisto droppe ned i mellemrummet, mens kantangriberne ofte placerede sig i rummet bag wingbackerne, hvorved Brøndbys yderstoppere blev efterladt i et dilemma mellem at skulle skubbe ud på dem eller blive kompakt centralt, hvorefter de (Isaksen og Mabil) løb diagonalt ind i banen og skabte overtal derinde.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det affødte blandt andet en stor chance få minutter ind i kampen, da Isaksen krydsede ind i banen og fandt Mabil der var løbet i ryggen på Skipper.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Facit blev et svært første kvarter for Brøndby. Presset når man var på bolden var tungt, hjemmeholdet var kun på bolden i kortere perioder, og i spillet mod bolden blev det stresset og tungt uden muligheder frem ad banen.

Niels Frederiksens kyniske beslutning

Niels Frederiksen og trænerteamet havde ganske enkelt fordelt sine skakbrikker på brættet forkert. Sat op i den vanlige 3-5-2 med Hermansen - Tshiembe, Maxsø, Skipper - Bruus, Mensah - Slimane, Radosevic, Greve - Uhre, Hedlund kom Brøndby på glatis fra kampens start.

Tyngden med en trio af stoppere manglede, som nævnt i ovennævnte afsnit, modstandere. FCM fik med kanterne åbnet Brøndby og skabt pladsen til at angribere både ind i banen (med yderangriberne) samt med overlap fra de to wingbacker.

Efter 19 minutter tog Niels Frederiksen en kynisk taktisk beslutning. Skipper blev hevet ud, og Morten Frendrup blev sendt modsatte vej på banen, og man sadlede om fra den vanlige 3-5-2 til en elastisk 4-3-3, som i udtryk blev tilpasset FCMs spil med og mod bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Med indskiftningen af Frendrup fik NF i første omgang stoppet en styrtblødning. I presset gik man over til at lukke FCMs opspil 1:1 ved at lade Slimane gå frem som den centrale angriber suppleret af Uhre og Hedlund på siderne.

Udskiftningen af Skipper forklaret på få linjer - man frigiver en mand fra bagkæden (hvor der groft sagt ingen var at dække), skubber en mand ekstra frem på midtbanen, får to arbejdsomme spillere på de to 8er positioner til at hjælpe til med at lukke kanten, og en midtbanespiller frem som en afart falsk 9er til at udnummerere FCMs opspil.

Kampens udvikling

I den indledende periode af kampen kunne FCM sagtens have været foran med et par stykker. Men de taktiske justeringer fladede kampen mere ud, og udover Sistos enorme chance kort før pausen efter en dårlig aflevering frem i banen af Mads Hermansen, så lykkedes det faktisk at begrænse gæsterne fra Herning til afslutninger med en begrænset værdi. Før pausen lå FCM på ca. 1.70 xG, mens gæsterne blev begrænset til i omegnen af 0.25 xG efter pausen.

Brøndby fik i endnu højere grad vendt kampen med indskiftningen af Christian Cappis i pausen. Han erstattede en anonym Mathias Greve, og gik ind som 8er på siden af midtbanetrioen bestående af ham selv, Radosevic og Frendrup. Og den unge amerikaner fortjener enorm stor ros for sin indsats - han lykkedes med sine offensive dueller, han fik vendt spillet - og havde en afgørende fod med i åbningsmålet, da han vender spillet over til en fri Morten Frendrup.

Brøndby fik en langt mere atletisk og arbejdsom midtbane end udgangspunktet ved kampens start. Sammensætningen passede til de taktiske udfordringer der lå gemt i FCMs udtryk til kampen. Det lykkedes at stække FCMs opspil over siderne, dominanens på siderne fadede ud i kraft med indskiftningerne af Frendrup og Cappis, som var dygtige til at assistere de respektive backer i siderne.

Offensivt var det et Brøndby hold (efter pausen) som man performede i 2020/21 sæsonen. En overflod af afslutninger med lav værdi udeblev, og i stedet lykkedes man med at skabe det nødvendige kvantum af afslutninger med en høj værdi.

Det var i høj grad på at flytte bolden hurtigt vertikalt frem i banen langs jorden at Brøndby vandt momentum i anden halvleg. En stor del af årsagen var Anis Slimane, som i en rolle henad falsk 9er befandt sig som en fisk i vandet og konstant fandt rum mellem FCMs kæder at arbejde i.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

FCM kom bagud i presset, det virkede usammenhængende og meget ulig normalt kom der sprækker i den jyske defensiv. Og selv ikke justeringen til en mere matchende 4-3-3 løste udfordringerne i anden halvleg.

Simulering af kampen - Point til alle en reel mulighed

Hvis vi tager et kig på kampens expected goals kan vi få en ide om, hvordan Brøndby (og FCM) præsterede. Det er værd at holde sig for øje, at expected goals IKKE er en sandhed for hvem der BURDE, SKULLE eller FORTJENTE at vinde kampen, men er et redskab til at analysere, hvem der havde MULIGHEDERNE for at kunne have bragt mere med sig hjem af point. Eller hvem der havde fodboldens guder til at smile lidt deres vej.

En analyse af afslutningerne fortæller os at Brøndby samlede 1.50 xG på 9 afslutninger, heraf 3 “store chancer” - afslutninger på mere end 0.25 xG. Gæsterne fra FC Midtjylland havde deres muligheder, og det er tæt på imponerende de ikke scorede et eneste mål. Sidste sæsons sølvvindere akkumulerede 1.95 xG på 15 afslutninger. Bryder vi alle afslutningerne ned, og matematisk simulerer kampen til at blive spillet 100.000 gange med de eksakt samme chancer, så tilfalder de mulighe resultater sig ud således:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

FCM ville statistisk set i dette tilfælde hente en sejr i majoriteten af opgørene med de samme chancer. 48,5% af de spillede kampe med de pågældende afslutninger ville have givet gæsterne en sejr. En uafgjort ville ske i knap 25% og Brøndby med en forventet sejr i  lige over 25% af kampene med et lignende forløb af afslutninger.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var ikke en kamp der var the odd one out hvis Brøndby havde taget et eller de tre point (som det nu endte med). Hvert fald hvis vi kigger på de statistiske sandsynligheder for scoringer. Men det er oplagt, at gæsterne havde alle muligheder for at bringe mere med sig hjem til den midtjyske hede. Det mest overraskende ved kampen - og et punkt der må have vakt en vis frustration hos gæsterne - var man ikke præsterede at omsætte bare en chance til scoring. Statistisk set var det imponerende (mindre end 10% sandsynlighed) at FCM gik målløse fra banen.

Et kig på Tapins shot map fortæller os en “uafgjort” 3-3 i store chancer (0.25+ xG), og kan måske også tjene som redskab for gæsterne i deres postmatch analyse - for skal man rise FCM må det være for deres antal af relativt værdiløse afslutninger - noget der var kendetegnende for anden halvleg, hvor FCM kæmpede med at skabe lige så gode chancer som i første halvleg.

Brøndby havde den nødvendige effektivitet, og må samtidig også tage med sig, at man blot omsatte ⅓ af de store chancer til mål. Hvad Brøndby også havde var den nødvendige gunst fra fodboldguderne til ikke at indkassere et eneste mål. For statistisk set kunne man godt forvente minimum en scoring fra gæsterne i 60% af de simulerede kampe.

Det positivt for Brøndby var den fortsatte stabilitet i den offensive produktion, mens den defensive ditto ikke var helt god nok - om end det dog var værd at notere sig, at NF fik lukket hullet relativt til fra pausen efter de taktiske justeringer igennem første halvleg.

Konklusion - Justeringerne gjorde udslaget

Taktisk udmanøvreret og domineret. Både med og uden bold. Således var billedet i de første 18 minutter af opgøret mod FCM. Så justerede Niels Frederiksen sit mandskabs udtryk, foretog en kynisk udskiftning og derfra ændrede kampen lige så stille karakter.
Fra at blive domineret på FCMs kantspillere og løb mellem kæderne til at lukke gæsterne ned. Fra et voldsomt antal chancer i kampens indledning til reelt kun en (efter en åbenlys opspilsfejl af Hermansen i målet) stor chance i den resterende del af kampen.

Men også en kamp, hvor FCM viste de i den grad er i spil til en placering i top 2. En voldsom offensiv produktion, hvor de må klø sig i skægget i det jyske over i det mindste ikke at have sat bare et mål ind.

For Brøndby var det et skridt i den retning man hele sæsonen har bevæget sig i. Nemlig den rigtige vej. Hvor man hidtil i sæsonen har kunne se flere kampforløb hvor der har været pænt med egne muligheder for scoringer uden de blev realiseret og modstandere der omvendt har konverteret til mål, så bød denne kamp på et forløb hvor Brøndby lykkedes med at skabe og konvertere egne chancer, og holde modstanderen fra at score.

Langt fra 90 perfekte minutter, men 45 gode var nok i søndagens kamp, hvor FCM ikke havde medgangen som Brøndby tilsvarende endelig for alvor fik i 2021/22 sæsonen.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    6. september 2021   

 • Det er jo en fornøjelse endelig at læse en fodboldskibent, der formår og forstår at bruge ordet “kynisk” korrekt! Men pas på Kasper, havde Niels Frederiksen ikke udtalt sig, så ville det potentielt være en fejlfortolkning og var motivationen at skåne Skipper, så ville “kynisk” være forkert anvendt.

  Men det er en sand fryd endelig at læse en autodidakt skribent, som spammer “kynisk” og “kynisme” korrekt. #HighFive
  1 enig · 1 god kommentar

 • God analyse (som sædvanlig). Men lad være med at skrive "kynisk", når du mener "effektiv". Den forkerte brug af ordet kynisk som udtryk for effektiv og dygtig, bliver aldrig korrekt. Uanset, hvor mange herinde, som bifalder det.
  1 enig
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
     6. september 2021   

  • @Michael Hansen, jeg er ret sikker på, at Kasper mener “kynisk” denne gang.

  Se 2 flere kommentarer

 • Yderst detaljeret analyse her. Det er som altid en fornøjelse at læse.

  Artiklen her forklarer også hvorfor vi - efter min mening - at der ikke er nogen overordnet grund til at gå permanent væk fra 3-5-2. Årsagen til at det gik godt med 4-backkæden i FCM-kampen var at FCM stillede uden angribere (måske var det også derfor de ikke kunne lave mål), og derfor var det overflødigt med 3 stoppere. Samtidig var der behov for fullbacks for at dække FCMs wings, plus vi var underbefolkede på midtbanen.

  Næste kamp bliver noget helt andet.
  2 enige · 2 god kommentar
   
  • @Christian Brøndbyman
   Til gengæld giver en 4-back kæde mulighed for en midtbane med Rado/Frendrup/Cappis/Slimane (sidstnævnte som halv angriber), og det ser godt nok stærkt ud.

  Se 1 flere kommentarer

 • Tak for endnu et spændende skriv Hr. Pedersbæk


 • @kasper mediano data var ret negative omkring vores præstation på sidste 1/3 især i anden halvleg og fremførte som argument et meget lill tal for vellykkede afleveringer. Har de ret i deres kritik, eller handler det Omar de kigger efter håret i suppen?

 • Seikers
 • Seikers   7. september 2021   

 • @Saesonkort - Helt Enig. Jeg er så træt af den normale fodboldanvendelse af kynisk, som jo forveksles med effektivitet på få chancer. Men kynisk i denne sammenhæng er rigtigt, da NF tager udskiftningen - uden hensyntagen til Skippers følelser og signalværdien af at tage en ung spiller ud efter 19 minutter. Det er kynisk, men det er en træners lod at træffe kyniske beslutninger - Ingen over holdet. Så må man samle spilleren op efterfølgende.

 • Det som jeg spekulerer i, er hvordan Slimane kan sættes i scene, så han og Hedlund igen kan brænde banen af. Jeg har på fornemmelsen at 4-4-2 / 4-3-3 passer Slimanes spil meget bedre end 3-5-2. Det bliver spænende at følge hvad træner teamet finder på.
  1 enig


 • kewell
 • kewell
  Betalende bruger
    7. september 2021   

 • En rigtig fin analyse af kampen.
  Solidt og drift sikkert ;-) arbejde som altid.
  Jeg skal dog bruge ret meget af den elastik du omtaler, for at få det til at blive til en 433 med falsk 9'er. Det var i min optik en 442 diamant, med Slimane som den offensive midt.
  At vi skubber Slimane frem mellem Uhre og Hedlund, når FCM skal bygge spillet op er stort set det samme som vi gjorde under Zorniger med Mukhtar.
  Så snart FCM spillede sig forbi vores frontkæde, var Anis igen nede og hjælpe på midtbanen.
  Og Uhre og Hedlund agerede som deres vanlige to-mandsduo i front, og ikke kanter.
  Men det er muligvis også blot semantik og det ændrer ikke rigtigt noget på analysen, som jeg er ret enig i.
  Midtbanen var langt stærkere, efter vi fik en ekstra mand derind, og specielt Slimane, Frendrup og Cappis virkede til at få absolut optimale betingelser, og så er det altså bare skønne fodboldspillere.
  Lad os håbe NF og co. holder fast i den formation og tilgang til kampene, som jeg ser som den optimale for vores trup og vores bedste 11.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021