Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Nøglen til Brøndbys sejr mod FCM

 
Patrick Pentz havde åbenlyst en hovedrolle mod FCM, da han reddede straffesparket. Men i spillet med bolden var han nøglen til at pacificere gæsterne. 3point.dk har kørt kampen gennem videomaskinen og bringer her en analyse.

  • Kasper Pedersbæk
   20. februar 2024 - Klokken 23:40
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  20. februar 2024 - Klokken 23:40

Brøndby vandt søndag aften 1-0 hjemme mod FC Midtjylland. Det skete efter et opgør spillet i undertal gennem 75+ minutter oven på et rødt kort til Henrik Heggheim. Ikke desto mindre spillede Brøndby sig til en sejr efter mål af Ohi Omoijuanfo.

Boksmidtbanen og Lauritsen som styrmand

Frederik Alves var ikke blevet klar, hvorfor Rasmus Lauritsen blev foretrukket i den centrale stopperrolle flankeret af Jacob Rasmussen og Henrik Heggheim. Ellers var det valget af Mathias Greve på midtbanen som den dybe makker til Daniel Wass, der var det åbne spørgsmål forud for kampen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I kampens indledning var det et tydeligt valg fra Jesper Sørensens side af, at Brøndby startede med den boksmidtbane, der har været lanceret gennem vinterens preseason. Wass og Greve var det dybe makkerpar, mens Vallys og Suzuki teamede op som de to 10ere bag Ohi Omoijuanfo i front som enlig 9er.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I boldbesiddelse ville Brøndby indledningsvist gerne trække yderstopperne op på siden af Daniel Wass, der var bindeleddet og playmakeren dybt på midtbanen, mens Greve flakkede mere. Det gav Brøndby en evne til at dominere modstanderen med så mange spilstationer højt i banen.

Heggheim når han er bedst

Netop Henrik Heggheim skulle i kampen få en hovedrolle for sit røde kort. Men inden da gav han i især to tilfælde prøver på det, der giver ham en plads i startopstillingen. Hans evne til at flytte bolden frem på banen. Enten ved drives frem i banen eller ved det fremadrettede pasningsspil.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I eksemplet ovenfor driver Heggheim bolden frem, suger presset til sig for så at aflevere til den frie mand, hvilket igen skabte en stor mulighed til Yuito Suzuki.

Rødt kort kom efter strukturel fejl

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hovedrollen fik Heggheim med sit røde kort. Men en ting er det åbenlyst forkerte valg han tager først i forbindelse med forsøget på at cleare bolden og dernæst ved at tumle ind i FC Midtjyllands angriber, noget andet er hvad der gik forud. For at forstå det strukturelle holdkiks skal vi spole tilbage til før FCM kommer i en omstilling.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby tager ofte et aktivt valg om at skubbe deres yderstoppere højt i banen, ligesom wingbackerne kommer højt og bredt (eller med i feltet - afhængig af hvilken side opspillet kommer fra). Ovenfor er sekunder før FCM får friløberen. Både Jacob Rasmussen og Henrik Heggheim er højt oppe og har placeret sig på siden af Daniel Wass. Det efterlader Rasmus Lauritsen alene som sikring bagtil.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En lang bold til duel, en duel Rasmus Lauritsen buser frem i - og taber. Alt sammen en kalkuleret risiko. Både for omstillinger og for fejlagtige beslutninger. Ja, Henrik Heggheim laver flere fejl (fejlagtig clearing, tumler Brynhildsen ned i feltet), men selv situationen kommer på bagkant af en strukturel satsning, hvor Brøndby angriber med mange spillere. Situationen op til den omstilling havde Suzuki en stor chance tæt under mål.

Fritager det spillere for ansvar? Nej, men det er en nuance i kritikken af individer.

Nøglerne til sejren

Efter det røde kort foretog Jesper Sørensen en række aktive tilvalg i Brøndbys tilgang til kampen, der i høj grad var med til at kaste sejren de blågules vej:

 • Brøndby forsvarede i en skævvredet 5-3-1. I højre faldt Yuito Suzuki ned som wingback, men skubbede frem i presset, når FCM søgte at føre bolden frem i hans side, mens resten af bagkæden sideforskød mod højre

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

 • I venstre forblev Divkovic som wingback, men blev supportet af Vallys, der ydede et stort defensivt arbejde med at lukke ned for upressede FCM-indlæg fra halvrummet
 • Brøndby fastholdt modet til at afvikle boldbesiddelser, hvor de byggede op med korte hurtige afleveringer

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

 • Patrick Pentz spillede en kæmpe rolle i at Brøndby kunne holde fast i bolden i længere perioder. Pentz agerede reelt som den midterste stopper i opspillet, mens Lauritsen skubbede mod højre og Jacob Rasmussen mod Venstre. Klaiber skulle arbejde som højre wingback, hvilket igen frigjorde Suzuki til at skubbe højere i banen som 10er
 • Klaibers arbejde som hybrid mellem yderstopper og wingback (henholds mod og med bolden)
 • Og målet. Det kom efter fremragende pass-and-move fra Brøndby. Mere end 15 afleveringer og 10+ sekunders boldbesiddelse. Til trods for at være i undertal.

Min mening

Jesper Sørensen skal have enorm stor ros for at afvikle et fremragende undertalsspil gennem 75+ minutter mod en modstander, der blev stækket og holdt fra at skabe chancer via deres typiske modus. Brøndby forsvarede sig klogt, lukkede siderne af, klemte sammen centralt når nødvendigt og stolede på deres egen evne til at fastholde bolden. At hive Daniel Wass ud af kampen var en nøglesekvens, for opgøret passede ikke til hans kompetencer.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Hej Kasper

  Tak for god analyse.

  Kan du lige uddybe din sidste sætning?
  2 enige
   
  • @Brøndby85 Med Daniel Wass? (At kampen, efter det røde kort og som tiden skred frem, udviklede sig i en retning, hvor det i min optik gav mere mening at have Radosevic på banen til at dække store områder defensivt end Wass, der åbenlyst er bedre med bolden for fødderne end til at skulle agere plæneklipper og arbejde mod bolden. (Det er ikke en kritik af Wass, slet ikke, mega vigtig som Brøndby gerne vil spille, men lige det her opgør blev som det blev - og var oplagt for Rado at komme ind i på det tidspunkt af kampen).
   4 enige · 4 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer

 • Fin analyse. Godt med lidt nuancer, og at trænerteamet har evalueret deres undertals principper, og er kommet med et koncept, som virkede denne gang.
  1 enig · 1 god kommentar

 • Tak for fin analyse, du er også god ved Yuito Suzuki for han laver en stor afbrænder undervejs.

  Samt Wass fratager ham bolden, hvilket ikke må ske, for så erfaren mand som Wass

  Yuito Suzuki kæmpede heroisk sammen med alle de andre, men HWB håber jeg ikke han skal gå ned hjælpe til.

  For havde det ikke været for Pentz så havde FCM scoret på den aflevering man ej må i fodboldens Abc fra Suzuki, der giver fcm frit løb mod mål.

  Pentz stod formidabelt og alle kæmpede heroisk og måske Jesper bedste kamp, for han turde og holdt hovedet koldt.

  Noget jeg har savnet ved ham som træner, synes han viser en anden ro og er vokset med opgaven

  Det er vigtigt i de kommende kampe, han også får bragt nogen af de største talenter i spil. Deres preseason skal honoreres og give dem skulderklap.

  De skal ikke skubbes tilbage og føle de igen er for langt fra en startplads, så håber han husker at bringe dem i spil, der er nogen som fortjener det.

  Kasper har fået hug herinde for at foreslå 4 back kæde, vi står svagt på højre CB ved fjerne klaiber hele sæsonen til spille den, svækker man i mine øjne også holdets muligheder. For mig er det no go, så er der Lauritsen og Kevin tilbage eller Heggheim.

  Jeg mener vi har så meget godt på midten og offensive, at kunne det ikke være en ekstra mulighed at få bragt i spil, i sin tid ville Jesper jo have lavet 4 back kæde ikke som i dag, ved det er svært at lave om på noget fungere godt. Men vi spillede jo i 81 minutter mod fcm med 4 back kæde og det fungerede jo godt og endda med en mindre mand til midten eller oppe foran.

  Jeg vil gerne have vores dyre køb i spil, synes Bundgaard er for dyr at have siddende udenfor, Kvistgaarden er også på vej tilbage

  Så vi har meget kvalitet på flere pladser og Oscar er også en vi skal vide vi vil, da hans kontrakt skal forlænges for han er et KÆMPE talent

---

 • Tak for en fin analyse der iøvrigt er helt i tråd med fx Mediano kamp analysen. I din analyse kommer du bare lige et spadestik dybere.

  Vi havde heldet, dygtigheden og modet til at opsøge en sejr. JS fortæller jo i en artikel hvordan de anvendte lessons learned fra undertalsspillet mod Lyngby til at besejre FCM.

  Jeg syntes det er fedt vi ikke bare har en dygtig træner, men vi har en træner der lærer af sine fejl og løbende udvikler spilkonceptet. Det står i modsætning til fx AZ, der ikke mente at nogen kunne lære ham noget om det fodbold taktiske. Der var kun plan A og let tilrettet plan B med en flad midtbane.
  5 enige · 4 god kommentar

 • Tak for god analyse. Jeg synes det er lidt vildt, at vi i situationen lige op til udvisningen har begge yderstoppere (Heggheim og Rasmussen) foran Wass og helt oppe på kanten af FCM's felt.
  Det synes unødigt risikabelt - og jeg funderer derfor over om det er et bevidst taktisk valg? Jeg ville normalt tænke, at når den ene yderstopper går frem, så bliver den anden tilbage - og sådan synes jeg også at huske at det var i efteråret.
  1 enig · 2 god kommentar
   
  • @Vild Kimfort det har været et gennemgående element i en del kampe nu (med begge yderstoppere fremme på siden af Wass), så jeg tænker det er en kalkuleret risiko man accepterer
   1 enig · 2 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder