Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Operationen lykkedes, patienten døde

 
I lørdagens opgør mod FC Midtjylland spillede Brøndby noget nær en perfekt kamp mod de forsvarende mestre fra heden. Men stod alligevel tilbage med 0 point og en tre indkasserede mål, for det lykkedes aldrig at score mere end to trods markant overvægt i chancer til hjemmeholdet. 3point.dk har kørt kampen igennem VHS-maskinen og kigget på, hvorfor Pavlovics udskiftning var kampafgørende - for den nye serbers første start i den blåguletrøje viste, hvorfor han er hentet og hvad han kan tilbyde.

  • Kasper Pedersbæk
   30. oktober 2020 - Klokken 19:12
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  30. oktober 2020 - Klokken 19:12

Brøndby spillede lørdag aften mod den hidtil bedste modstander i sæsonen, da de forsvare de mestre fra FC Midtjylland kom på besøg. Det var et match-up af Niels Frederiksens 3-5-2 system sat op imod et af Superligaens mest aggressive preshold. Det var en test af at spille de direkte omstillinger uden at stå for dybt og overlade al for meget initiativ til modstanderne, og en test mod et fysisk stærkt mandskab, hvor specielt den centrale akse på midtbanen med Onyeka og Cajuste var startet stærkt i 20/21 sæsonen.

Hjemmeholdet stillede til start i den let genkendelige 3-5-2, hvor bagkæden ikke overraskende blev udgjort af Rosted, Maxsø og Jung, mens der var genvalg på wingbackerne til Bruus og Mensah, mens midtbanen var et genvalg fra kampen i Haderslev, da både Radosevic, Lindstrøm og Frendrup fik genvalg. Og igen med Radosevic som den dybe 6'er, mens Frendrup i en mere fremskudt rolle fik udvidet sit område, en fordel i et aggressivt presspil, hvor man kan udnytte den store arbejdsradius han har. På toppen var det Pavlovic og Uhre.

FC Midtjylland spillede fra start i en velkendt 4-2-3-1, hvor fokus var på at skubbe kanterne ind i banen i halvrummet, så de fremadstormende backer får plads i siderummet til at levere de indlæg til den fysiskstærke 9'er centralt. I opgøret mod Brøndby var det væsentligt for kampens udvikling at FCM havde Evander nede i en rolle som 8'er (mere om det senere i analysen) ved siden af Onyeka, mens den fremskudte midtbanespiller blev udgjort af Kraev med Kaba som angriber. Bagtil var det en stærk kæde bestående af Cools, Sviatchenko, Scholz og Paulinho.

En høj bagkæde, Frendrups løbepensum og fremskudte wingbacker

Efter et par rodede minutters indledning på kampen begyndte billedet at stå skarpt, og man fik som iagttager set, hvordan Brøndby gik til sagen med et langt mere aggresivt pres og rent faktisk formåede at fuldføre det, da en række væsentlige faktorer blev udført.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Grafikken ovenfor viser en række af de elementer bag det succesfulde presspil. Først og fremmest ser vi Bruus højt i presset, han skubber frem og lukker Paulinho. Frendrup kan tillade sig at gå i pres på den boldførende Scholz (fordi Frendrup ikke har ansvaret for at patruljere dybere i banen, men som 8'er kan skubbe frem), Pavlovic lukker ind i banen (herunder retur bolden til Jesper Hansen) og sidst men ikke mindst, så er Radosevic og Lindstrøm opmærksomme, og lukker Onyeka og Evander centralt i banen. Scholz har to muligheder: en lang bold frem i banen til duel eller en aflevering til den fjerneste spiller i bagkæden (Cools) på tværs af hele banen.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Bruus skal generelt have stor ros for at være langt bedre til at positionere sig højere i banen i spillet uden bold, så man undgår en flad 5-backkæde, men kan lade wingbacken gå højt i presset. Ovenfor endnu et eksempel på Bruus' gode presspil. Paulinho får bolden i venstre halvrum, men kan ikke nå at vende med bolden før end Bruus i fuld sprint lukker muligheden for at blive retvendt for Paulinho ned.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Det var også i spillet med bold at Bruus leverede en rigtig flot kamp! Igen med en langt højere placering på banen, han åbnede siderummet, og det var ekstrem svært for FCM at skulle dække hele banens bredde. Så ofte endte Bruus med at stå mere eller mindre umarkeret, hvilket hans scoring også kom på baggrund af. Mensah er højtplaceret i venstre (hvilket han også skal have ros for i situationen), Bruus i højre og inde centralt (se grafikken ovenfor) har Brøndby fyldt det centrale rum op med fire spillere. Heriblandt Pavlovic, som i situationen dropper ned i mellemrummet og får spillet bolden til Frendrup der åbner banen med en frispilning til den umarkerede Bruus. Og her skal den omskolede angriber igen have ros - denne gang for sin boldbehandling. For med første berøringen lægger han bolden til rette frem i banen og på andenberøringen scorede han iskoldt i det lange hjørne.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Offensivt lykkedes Brøndby også med et andet markant element. Nemlig at få bragt flere spillere med i feltet, når indlæggene blev slået. Nedenfor et fint eksempel, hvor Lindstrøm i halvrummet kommer fri til indlæg. Som markeret med de mørke cirkler viser det hvordan Brøndby formår at få placeret spillere spredt på tværs af FCMs bagkæde. Og ikke mindst så er wingbacken (Bruus) fra den modsatte side af opspilssiden med i feltet.

Pavlovics spil i mellemrummet

Et element der lykkedes rigtig fint for Brøndby var at drage fordel af Pavlovic i opspillet. Den store serber var rigtig god til at falde ned i mellemrummet og agere opspilsstation. Tidligere i sæsonen har man manglet det element i opspillet fremfor to dybdeløbende angribere.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Ovenfor et fremragende eksempel på det Pavlovic bidrager med. Han trækker ned i banen for at modtage bolden, han drager sin direkte markør med (Scholtz), men han kan ikke få presset serberen, som tværtimod kløgtigt spiller Frendrup fri - som har taget et fremragende dybdeløb ned i det ledige rum bag Scholz  - til en friløber.

Og det er ikke nødvendigvis fordi Pavlovic partout skal have bolden hver gang. Truslen i det han trækker ned i mellemrummet er nok til at skabe plads for sine medspillere. Bedst illustreret nedenfor, hvor en lang aflevering fra bagkæden går mod Pavlovic som tager en duel med Scholz, bolden går bare over dem begge, men igen trækker Pavlovic Scholz ud af position, hvor Uhre kan løbe i bagrummet.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

FC Midtjyllands forgæves pres, Brøndbys høje pres og Frendrup som 8er vol.2

Gæsterne lod gerne Kraev gå med i presset sammen med Kaba centralt, hvor også kanterne (Andersson og Dreyer) gik ind mod midten af banen for at klemme Brøndbys opspil. Men specielt i de første 70 minutter lykkedes Brøndby med at veksle i opspillet, hvor FCM i markant grad mere knækkede over i to.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Ovenfor en situation man ofte ser i kampene. Jung trækker op i banen og placerer sig næsten som 6'er, mens Maxsø skubber ud mod venstre. Det åbner op for en af de centrale midtbanespillere kan droppe ned og modtage bolden hvilket trækker en FCM-spiller med (Kaba). Men bolden bliver spillet til Rosted, der får en mulighed for at aflevere frem i banen af Radosevic som flot løber fri, vender med bolden og med en lang pasning åbner et angreb i Brøndbys venstre side.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Men NF sendte  og lykkedes med det - også sine spillere frem på banen i et aggresivt pres på FCM. Presset var generelt i kampen markant højere end hidtil i sæsone. Frendrups kapacitet blev udnyttet, og man kunne iagttage hvordan han lykkedes med at lukke et enormt stort område ned. Rollen som 8'er klædte den unge midtbanemand fra Holbæk. Han stod fadder til flere store chancer, assisterede den første scoring og kunne selv have kronet en fantastisk første halvleg med en scoring på en friløber efter et flot dybdeløb.

Patienten forblødte, da Pavlovic gik ud

FC Midtjyllands cheftræner Brian Priske lod naturligvis ikke tingene fortsætte i den deroute som kampen udviklede sig for udeholdet. Det todelte FCM-midtjylland fik mere samling med indskiftningen af Cajuste og Sisto for Evander og Kaba. Væk var den stationære Kaba i front, og ind i stedet med Sisto, som lå og vekslede med Kraev.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Brøndby havde flere udfordringer med Sisto som falsk 9'er, han faldt ned i banen, tog løb i blindsiden på sin direkte modspiller - som ovenfor, hvor han finder et rum mellem Radosevic og Jung, hvorefter Dreyer med en teknisk flot udført førstegangsaflevering smider den i dybden. Det var optrækket til det frispark som Radosevic begår på Sisto, og som sidstnævnte efterfølgende scorer på og udligner til 2-2.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Som falsk 9'er faldt Sisto ofte ned i banen, hvor Cajuste eller Onyeka så foretog modsatrettede løb, og på den måde fik flyttet Brøndbys midtbane.

Det helt store problem for Brøndby kom efter udskiftningen af Pavlovic. Han begyndte lige så stille at løbe tør for kræfter efter 2-1 målet, og efter udskiftningen blev udfordringen klar for hjemmeholdet. For den opspilsstation som serberen udgjorde forsvandt. For i front spillede nu Uhre og Lindstrøm - og sidstnævnte er klart bedst i en rolle som 8'er / 10'er, hvor han kan vende med bolden. Det blev to dybdeløbere, man manglede ganske enkelt den angriber der faldt ned i banen, kunne have en modstander i ryggen og lægge bolden af derfra.

At Brøndby i de døende sekunder endte med at se det ene point glide ud mellem hænderne var rent ud sagt vanvittigt. Chanceskabelsen havde i de første 65 minutter været formidabel. Mod et forsvar der i snit kun tillod et halvt mål pr. kamp i hele sidste sæson imod sig var det grænsende til det bizarre Brøndby ikke lukkede den kamp lang tid før end FCM kom tilbage. At gæsterne kunne tage tre point skyldes en kombination af en ekstrem dygtig trup, hvor der er høj kvalitet på alle pladser (Dreyers scoring efter Mensahs fejl) og så også en ikke uvæsentlig portion held for gæsterne. Det var den freak kamp som man taber trods det man ellers på langt de fleste paramentre burde have haft som minimum et point med fra den.

Konklusion

Niels Frederiksen kunne dårligt forlange mere af sine spillere. Presspillet sad for første gang rigtig pænt i langt størstedelen af kampen. Wingbackerne kom højt i banen. Frendrup lykkedes i en rolle som 8'er. Lindstrøm viste sin enorme potentiale som eksplosiv dynamo, den unge Brøndbydreng ejede siderummene, og vekslede mellem venstre og højre, hvor han drev sine modstandere til vanvid. Brøndby får ikke nok ud af ham som angriber. Han har lagt på sit defensive spil, og offensivt spiller han med en formidabel selvtillid.

Brøndby kan - selvom det lyder som en kliche - takke sig selv for at tabe kampen. To personlige fejl i den grove ende - Mensah må simpelthen aldrig nogensinde tillade det output på indlægget og Schwäbe skal bare tage det frispark - koster med konsekvent afregning ved kasse 1, når man spiller mod så dygtige spillere, for trods en ringe holdstrukturel indsats fra FCM, så besidder deres spillere stadig stor individuel kvalitet. Og sejrsmålet var igen et freak-mål, oven på Slimanes dårlige håndtering af bolden i eget felt - i en periode post det røde kort til Rosted, hvor organiseringen naturligt ikke var lige så god som forinden.

Det "retfærdige" resultate havde været tre point. Det blev til 0. Men det skete på baggrund af den bedste indsats i 2020 mod det bedste hold Brøndby har mødt. Godkendt præstation.


Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • BIF til jeg dør
 • BIF til jeg dør
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    30. october 2020   

 • super flot analyse og enig i det hele, kunne dog godt have tænkt mig i din konklusion at du kommenteret mangel på udskiftning, da spillede vendte netop da de foretog deres 3 udskiftninger. Jeg mener NF begik taktisk brøler ved vente og kun skifte en mand efter 71 min der.
  2 enige · 1 god kommentar
   
  • @BIF til jeg dør Det lå i mine tanker umiddelbart lige efter kampen. MEN det største problem var Pavlovic ikke havde luft til mere fremfor en sen udskiftning. Det var i perioden op til Pavlovic blev skiftet ud, hvor hans energiniveau naturligvis ikke var det samme som i de første 50-55 minutter, at Brøndby begyndte at få de udfordringer i opspillet som gjorde FCM fik mere tid på - og erobrede boldene højere på banen.
   1 enig · 3 god kommentar

  Se 4 flere kommentarer

 • Uche
 • Uche
  Betalende bruger
    30. october 2020   

 • Tak for endnu en god analyse. Nu har jeg set fcm's 3-2 mål flere og må konstatere der bliver lavet frispark på maxsø af phiffer som kun går efter at spærre og holde Maxsø så
  sviatchenko kan blive fri til hovedstød. ok dommeren ikke ser dette,men fejlen sker fordi der bliver ikke kørt VAR check på målet, som ifølge DBU'S egen protokol skal foretages efter hver scoring. Derfor mister vi 1 point
   
  • @Uche
   Jeg har også set det nogle gange, jeg synes umiddelbart kun det ligner en screening, og ikke er egentligt frispark.

  Se 2 flere kommentarer

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    31. october 2020   

 • Tak for endnu en fin analyse af en kamp med resultat , der stadig ærgrer, men som din analyse viser, så er vi på rette vej.
  Nu vil jeg blot gerne se Corlu i aktion, kunne med fordel have afløst pavlov sidst,
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder