Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Rasmus Wikström - en spillende stopper

 
Den unge svenske stopper Rasmus Wikström er netop blevet præsenteret på en 4-årig aftale i Brøndby IF. Fra sin svenske klub bliver han af kilder betegnet som en naturlig leder, men også som en intelligent forsvarsspiller som læser spillet og og med flair for at sætte spillet op fra bagkæden. 3point.dk har taget et nærmere kig på Brøndbys nye svensker.

  • Kasper Pedersbæk
   29. juli 2021 - Klokken 10:55
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  29. juli 2021 - Klokken 10:55

Det første der springer i øjnene ved Rasmus Wikström er den fysiske ramme. For med 189 cm rager den unge svensker godt op i landskabet.

Wikström er i fodboldmæssig forstand vokset op i Partille IF, en mindre svensk fodboldklub beliggende ca. 10 kilometer øst for centrum af Göteborg. Det var også i den store svenske klub IFK Göteborg at talentet skiftede, og hvor udviklingen for alvor tog fart, indtil en korsbåndsskade satte den lovende karriere på standby i sommeren 2019 efter han ellers havde fået debut som 18-årig i en pokalkamp tidligere på året.

I alt er det blevet til en lille håndfuld kompetive kampe for IFK, mens den største seniorerfaring har han høstet i 2021, hvor han har været på lån hos Eskilstuna i den næstbedste svenske række, hvor det er blevet til spilletid i 11 kampe (9 fra start og 2 som indskifter).

Akademitrænerens vurdering

Tom Carney, træner på akademiet i IFK, forklarede til mediet Nyablavitt.se følgende om Wikström:

- Rasmus (Wikström) har været en klar leder på alle ungdomsholdene op gennem rækkerne i IFK, og har altid taget ekstra ansvar.

Samme akademitræner uddyber om den unge svenske stoppers kvaliteter på banen:

- Han har en fantastisk højre fod, som han kan bruge både i det korte og lange pasningsspil, men han er også så stærk på bolden, så han selv kan føre den frem og bryde kæderne.

Samme opfattelse deler David Vukovic, fodboldanalytiker og journalist for blandt andet Nyablåvit, som uddyber beskrivelsen af Wikström, og sætter flere ord på den unge svenske stoppers kvaliteter på fodboldbanen:

- Han (Rasmus Wikström) er en vældig moden spiller trods sin unge alder, og laver få fejl. Han har været anfører op gennem rækkerne for den talentfulde 01' generation IFK havde i klubben. Han har derfor store lederegenskaber, han er meget opmærksom på sine medspilleres ve og vel. På banen er han meget kraftfuld, og har en god fod i opspillet.

Hvilken type spiller får Brøndby til klubben?

Rasmus Wikström er som forsvarsspiller forudseende og med evner for at læse spillet, han kaster sig sjældent ned i glidende tacklinger, men placerer sig klogt i forhold til modstandernes afleveringer og løb. Fysisk har den unge svensker en attraktiv ramme - han er både høj og atletisk, og er mobil trods sin størrelse.

Hans største styrke i duelspillet er at fange den angribende spiller fejlvendt, får Wikström fat i duellen før den angribende spiller bliver retvendt, så er han dygtig til med sin fysik at afskære muligheden for spilvending.Hvilket også er essentielt for at undgå en eventuel løbeduel med dem.

Hurtigheden er et punkt til forbedring, som David Vukovic nævner i sin beskrivelse af Wikström:

- Rasmus' (Wikströms) hurtighed er oplagt en del af hans spil der skal udvikles. Under sin tid i Eskilstuna har han mest spillet som den midterste i en tremandsbagkæde, og er ikke blevet lige så eksponeret for løbedueller mod kantspillere eller hurtige angribere.

Så der er rum for udvikling i det direkte 1 mod 1 duel spil med en hurtig modstander. Wikström er fysisk stærk, men har plads til forbedring på hurtigheden, men i sit spil forsøger han så også at undgå at komme i de situationer ved at placere sig klogere i første omgang, hvilket også oftest lykkedes med den veludviklede spilintelligens.

I duelspillet i luften er han stærk. Han har en naturlig fordel qua sin højde, men er også dygtig til at læse spillet og time sine opspring.

I spillet med bolden for fødderne viser Wikström betydeligt potentiale. Han har en naturlig ro på bolden, og forcerer ikke spillet med hastige afleveringer frem i banen under pres, men har den fornødne is til først at spille, når modstanderne går i pres på ham og efterlader rum bagved for spillere at løbe i.

Hans evner i det lange pasningsspil er også værd at nævne. Han slår nogle rigtig gode gennembrudsafleveringer frem på den sidste tredjedel af banen.

Rasmus Wikström er åbenlyst indkøbt som stopper til bagkæden, hvilket også er den placering, som David Vukovic forklarer falder Wikström bedst til, og uddyber dertil, at han ser Wikström fungere bedst i midten af en tremandsbagkæde eller som yderstopper til højre. For som han forklarer:

- Jeg tror afgjort også at han kan spille den yderste stopperplads til højre med hans gode opspilsfod in mente. Men han styrker i det fysiske duelspil og muligheden for at undgå eksponeringen i lige så høj grad i de direkte løbedueller, så ser jeg ham klart bedst som den centrale stopper i en tremandsbagkæde.

Konklusion: Stopper med potentiale til at afløse centralt i bagkæden

Analysen af Rasmus Wikström beror naturligvis på en begrænset antal kampe på seniorplan samt en række ungdomskampe for svenske landshold. Der er tale om en 20 år gammel fodboldspiller, som naturligvis ikke er færdigudviklet som spiller, hvorfor der naturligvis ikke er tale om et potentiale der skal forløses. Han har en god fysisk ramme, en god evne til at læse spillet og er trods sin unge alder rolig på bolden og med et godt blik for det fremadrettede spil. Han skal bygge helt generelt på sit spil qua det nu sker på et højere niveau i Superligaen i Danmark, hvor det går hurtigere og modstanderne er fysisk stærke - det betyder der skal bygges mere fysik på kroppen.

Rasmus Wikström har forudsætningerne til at blive en god spillende stopper med duelstyrke og flair for at sætte det opbyggende spil. Om det kan forløses på højeste plan i Danmark? Det må tiden vise.

Nedenfor er der samlet en video med en række aktioner der highlighter Wikströms kvaliteter:

 

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Fuzzy
 • Fuzzy   29. juli 2021   

 • velkommen til - spændende spiller som jeg glæder mig til at følge
  8 enige · 2 god kommentar

 • Imponerende godt skriv endnu engang Hr. Pedersbæk ! Håber der kommer lidt mere alder og garanti for kvalitet, næste gang du kommer med et skriv om en ny defensiv tilgang ;)
  5 enige · 1 god kommentar

 • JonasV
 • JonasV
  Betalende bruger
    29. juli 2021   

 • han er også så stærk på bolden, så han selv kan føre den frem og bryde kæderne

  - Dejligt at læse. I det hele taget lyder det lovende.
  1 enig · 1 god kommentar

 • Et kæmpe plus, at han allerede er bekendt med 3-mands forsvar.

  Mange tak for den fine analyse og uddybning. Nu er vi alle blevet lidt klogere.
  5 enige · 3 god kommentar


 • Hvis det passer at vi har kun har givet 700k for ham, samt de reaktioner fra IFK fans jeg har læst, så er der potentiale for et decideret røverkøb her. Han lyder enormt spændende og hvis han kan bygge på de kvaliteter der nævnes i analysen her, kan det blive rigtig godt. Og igen, for 700k, er det absolut en chance værd at tage for en af Sveriges mest lovende unge stoppere. Forventer dog stadig at vi skal ud og have en CB mere, denne gang gerne med lidt mere erfaring
  5 enige · 5 god kommentar

 • Velkommen til Rasmus.
  Han lyder spændende, man må gå ud fra at det er som erstatning for Kabongo.
  4 enige · 1 god kommentar

 • Jensen
 • Jensen
  Betalende bruger
    29. juli 2021   

 • Er dette som erstatning for Maxsø? Beskrivelsen af han siger jo midterforsvar, samt naturlige lederevner.
  Men jeg tænker at det ville være bedre med Rosted i Midten, da han allerede har relationerne til resten af holdet på plads.
  Og med Wikström ude til højre, kunne han få trænet den hurtighed, som hans tidligere træner snakker om, er et udviklingspotentiale.
   
  • Mik
  • Mik   29. juli 2021   

  • @Jensen tror mere det skal ses om investering på lidt længere sigt.

   Maxsø erstatning kommer nok først op af hans salg, tænker den handel skal lukkes endeligt først.

   Tror der kommer hurtigt ind, når han er bekræftet solgt.
   1 enig · 1 god kommentar
   
  • Mr.D
  • Mr.D   30. juli 2021   

  • @Jensen
   Jeg ser det som et køb til bredden på den korte bane (Kabongo erstatning og konkurrence til Skipper/Børkiett.)
   På den længere bane kan han måske (forhåbentlig) blive en profil, gerne i Maxsø klassen.
   1 enig


 • Kasper er det ikke en fejl den her tekst eller er jeg ved at være træt?
  Der er tale om en 20 år gammel fodboldspiller, som naturligvis ikke er færdigudviklet som spiller, hvorfor der naturligvis ikke er tale om et potentiale der skal forløses.

  Jeg vil jo mene det skal være hvorfor der naturligvis er tale om et potentiale der skal forløses???
  1 enig

 • Velkommen, unge Wikstrøm, til Brøndby, hvor mange dygtige fodboldspillere fra Sverige igennem tiden har udfoldet deres talent. Glæder mig til at se ham i aktion. Heja Wikstrøm!
  1 enig · 2 god kommentar

 • Jeg ser Wikström som erstatning for Hjörtur pt.

  Så mangler vi stadig en venstrebenet erstatning for Jung (især nu hvor vores også Kabongo er væk med venstre ben), og en erstatning for Maxsø naturligvis.
  Så 2 midtforsvarer mere + en højre WB så er truppen klar til årets udfordringer.


 • Uche
 • Uche
  Betalende bruger
    1. august 2021   

Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER