Fodbold live resultater
Oscar Schwartau
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Schwartau - en rumtyder

 
Analyse: Schwartau var en af de yngste målscorere i Superligaens historie, da han med sin scoring mod OB satte sit navn på scoringen til 2-0 kun 16 år gammel. Den unge offensivspiller har i sine minutter på banen givet prøver på et ikke uvæsentligt potentiale der rummer en interessant mulighed for at udvikle sig til en profitabel forretning for Brøndby - både i spillet på banen sålænge han er i klubben og på længere sigt i form af et salg, såfremt man fortsat kan udvikle Schwartau. 3point.dk har taget et nærmere kig på Brøndbys guldfugl og kommer her med en analyse.

  • Oscar Schwartau
  • Kasper Pedersbæk
   18. oktober 2022 - Klokken 16:55
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  18. oktober 2022 - Klokken 16:55

Det ER et lille grundlag at drage store konklusioner på. For Schwartau har blot spillet 532 minutters Superliga-fodbold for Brøndby IF. Så der vil ikke blive trukket de store facitstreger i sandet for den unge offensivspiller, hverken på det positive såvel som det negative.

Oscar Schwartau blev for alvor bragt i spil til seniorminutter henover sommerens træningskampe, hvor han trak 67 minutter i et preseason opgør mod AGF. Det blev vekslet til debut i premieren mod selvsamme AGF, hvor han dog ikke kom frem til det helt store.

Men minutterne fortsatte med at flyde ind på Schwartaus konto, og outputtet kom oven i. I en ellers for klubben lidet flatterende 1-3 kamp hjemme mod FCN producerede Schwartau flere gode aktioner, herunder denne skudassist til Slimane, hvor Schwartau finder en ledig lomme i mellemrummet og på første berøringen både tæmmer og vender med bolden for så at lægge den dybt til Slimane der afslutter.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Trods en kamp i menneskehænder på udebane mod polske Pogon, hvor Schwartau ikke fik et ben til jorden, spillede den unge nummer 41 sig mere og mere ind på holdet, og mod OB i midten af august stemplede han ind på holdet med den føromtalte scoring.

En rumtyder

Schwartau har primært været brugt i en rolle som 10er - enten i den diamantformede midtbane Niels Frederiksen praktiserede i begyndelsesn af sæsonen, eller også som en af to 10ere bag den enlige 9er i den 4-3-3 der mere har været standarden efter de seneste indkøb af især Vallys og Omoijuanfo sidst i transfervinduet. Det er især i sidstbeskrevne rolle Schwartau har vist prøver på det potentiale den unge mand rummer på banen. Han trives i anden række, hvor en angriber foran ham kan strække banen og beskæftige stopperne, mens Schwartau flyder rundt i mellemrummet for at gøre sig spilbar. I systemet med to 10ere har han især huseret mod højre, hvorfra han driver ud i side- og halvrum for at modtage bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det ses illustreret med en oversigt over positionerne for Schwartaus modtagne afleveringer fra 3-3 opgøret mod Lyngby, hvor de er koncentreret i det højre halv- og siderum. Det er en af Schwartaus kompetencer at læse rummene på banen, og søge dem for at gøre sig spilbar for sine medspillere, ligesom han evner at skabe rummene selv via en god teknik der gør ham svær at fange for modstanderne.

Et eksempel herpå illustreres nedenfor - Gammelby har bolden dybt på eget territorium, og slår den op mod Schwartau, der også er presset med to modstandere hængende tæt i ryggen. Det er tight, og Schwartau er ikke retvendt, men står med ansigtet mod eget mål.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Schwartau vælger at vinkle foden, åbnene benene op og med højrefoden dæmpe farten i bolden og trække den mellem benene, mens han vender på de to modstandere, der ellers er gået i pres med forventningen om Schwartau foretager en mere traditionel tæmning.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Den beslutning sender de to modstandere frem i banen, mens Schwartau bliver retvendt og skaber en 2-vs-2 situation.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det er en af Schwartaus kernekompetencer at operere ude i halv- og siderum fra en offensivmidtbaneposition, hvor han kan læse spillet og udnytte sin flair for at se tingene udrulle sig foran ham. Endnu et eksempel ses nedenfor, hvor bolden bliver centreret til Vallys der eksekverer en fremragende førstegangsaflevering i dybden - og det bemærkelsesværdige er, at Schwartau allerede før Vallys modtager bolden ser det mulige scenarie og påbegynder sit løb i dybden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Den manglende erfaring

Potentialet til trods, så er der naturligvis også en masse Schwartau skal arbejde på at forbedre (alt andet ville næsten også være naturstridigt hans unge alder taget i betragtning). En af de ting er beslutningsprocessen - i situationen illustreret nedenfor kommer Schwartau fri mod mål, men ender ude i siden af feltet fremfor at få skåret tværs over banen og komme mere ind midt for samtidig med han får taget 4 berøringer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Til trods for Schwartau er god til at vende med bolden og blive retvendt, så skal han blive mere opmærksom i sine vendinger, så han får placeret kroppen mellem modstanderen og bolden. For når han bliver fanget af modstanderne og tacklet, så sker det fordi modstanderne kommer ind på kroppen af ham og får møvet ham væk i en ren fysisk duel om bolden. Den unge offensovspiller skal være skarp(ere) på at der på øversteniveau ikke er det ekstra sekund eller de ekstra meter at lade bolden rulle på før end modstanderne er over ham. Om end Scvhwartau er så tilpas hurtig og med kvikke fødder så det kan undgås med erfaringens komme, ligesom der omvendt også er et logisk uudviklet område på det fysiske, når Schwartau trods alt kun er 16 år gammel.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Grundlæggende handler det for Schwartau om at samle erfaring - spilletid i kampene og tid på træningsbanen, hans udfordringer handler om at tage den klog(este) beslutning og vælge den mest produktive løsning. Ikke noget overraskende for en 16-årig fodboldspiller.

Hans kvaliteter er ubestridte - højt teknisk niveau, en særdeles veludviklet spilforståelse og rumtydning. Han er hurtig, hvor det især er hurtigheden med bolden for fødderne der er en styrke. Han har en god teknik, og har vist flere prøver på at kunne afslutte bedre end gennemsnittet. Debutmålet mod OB fortæller alt - modtager bolden og vender på førsteberøringen, afslutter med sit ikke-foretrukne venstreben på andenberøringen.

Oscar Schwartau har potentialet til en stor fremtid foran sig, for nu handler det om at fortsætte udviklingen og lægge lag på.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    18. october 2022   

 • Tid, ro og tålmodighed er nøglen til at forløse talentet til fulde. Holder han snuden i sporet og fødderne solidt plantet i mulden, så bliver han spændende at følge over de næste 5-6 sæsoner i Brøndby.
   
  • @Saesonkort så lang tid kommer han ikke til at spille i Brøndby - han er solgt inden / om 3 sæsoner. Ellers bliver han “for gammel” til at sælge videre for store penge.
   1 enig

  Se 3 flere kommentarer

 • Kære Kasper,

  Tak for endnu en rigtig god analyse.

  Har en tease..

  Slimane skal i virkeligheden spille 6 er.

  - som vi så med Nørgaard så betyder hurtigt ikke så meget.

  - kropstærk og vinder mange duller på løse bolde

  - er god til at vende med bolden

  - besidder evnen til at modtage bolden med ryggen til målet

  - Er god til / eller kan blive det når vi snakker om at spille op igennem kæderne

  - bliver bedre i de kampe hvor han har bolden meget

  - er god til bruge sin krop i dueller

  Jeg er meget interesseret i at høre din personlige mening om denne tease, og eventuelt om der er data der kunne pege på dette.

  Mvh Jysk Army
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER