Nicolai Vallys
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Sidelæns i Vejle

 
Brøndby tog alle tre point med hjem fra Nørreskoven, da de mandag aften vandt 1-0 mod oprykkerne fra Vejle BK. 3point.dk bringer her en række nedslag fra kampen, der bød på tålmodighed og langsomt spil.

  • Nicolai Vallys
  • Kasper Pedersbæk
   31. august 2023 - Klokken 07:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  31. august 2023 - Klokken 07:00

Brøndby vandt på udebane med 1-0 mod Vejle mandag aften, i en kamp, hvor Jesper Sørensen fastholdt stammen fra runden forinden. Dog med den justering at Marko Divkovic havde spillet sig på venstre wingback fremfor Blas Riveros. Der har dog været en række mindre justeringer siden den 3-5-2 vi så Brøndby stille op med tidligere under Jesper Sørensen:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

 • Mod bolden presser Brøndby i en 3-4-3, hvor Vallys går op på (venstre) siden af Omoijuanfo
 • Med bolden er det en 3-1-4-2 wingbackerne skubber op p siden af Wass, mens Greve skubber op parallelt med Vallys, så trekanten bliver vendt med Wass som den dybe spids, og de to øvrige i hvert sit halvrum
 • Ligeledes med bolden var det Omoijuanfo og Kvistgaarden der lå i den forreste kæde

Det blev en kamp præget af et hjemmehold, der gik med livrem og seler i en meget defensiv og afventende 5-3-2 (grænsende til en 5-4-1), hvor Vejle stod dybt og med kort afstand mellem kæderne, hvilket efterlod Brøndby med et tæt på ikke-eksisterende bagrum at spille i. Det udfordrede de blågule til at søge mellemrumsspillet, en disciplin det dog var for trægt med.

Nedslag fra kampen

 • Begge wingbacker skal stemple højt mod så dybt hold for at skabe bredden i angrebsspillet
 • Marko Divkovic er et reelt alternativ til wingbacken
 • Det gik for langsomt i boldomgangen
 • Jesper Sørensen har formet en rolle til Daniel Wass der bekommer den rutinerede spiller godt
 • Frederik Alves har fået en revival som midterste stopper
 • Vejle stod dybt og kompakt
 • Begrænsede Vejles offensive produktion til under 0,5 xG
 • Patrick Pentz og Yuito Suzuki fik debut
 • Minutter til Schwartau

Analyse

Divkovic kom flere gange fint med i siderummet, og blev en reel station i angrebsspillet, mens det i højre side var mindre bidragende fra Kevin Mensahs side af. Den rutinerede back havde dog retfærdigvis flere gange et blik for, når Henrik Heggheim lavede et overlap over tilbød sig som en aftager til bolden (en situation der i øvrigt ledte til straffesparket til Brøndby - kom efter indlæg fra Heggheim).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Udfordringen for Brøndby var at det blev alt for meget spil på ydersiden af Vejles hold, der pakkede sig. Både Jacob Rasmussen og Henrik Heggheim skubbede ellers fint frem på linje med Wass, men indspillet til mellemrummet lykkedes for sjældent, trods både Vallys og Greve fik fripas til at operere heri. For Kvistgaarden og Omoijuanfo var det en hård aften, Vejles tre stoppere gav dem det nummeriske overtal, hvorfor de kunne tillade sig at lade en stopper følge en af Brøndbys angribere hver gang denne trak ned i banen for at modtage bolden. Brøndby havde en svær aften med at finde løsningerne ind centralt i det meget kompakte rum, ligedelt kritik af Brøndby og ros til Vejles evne til at lukke ned.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Netop Daniel Wass har fundet en rolle, hvorigennem han kan bruge sine kvaliteter. Han bliver ikke belastet med mange felt-til-felt løb, og hans aftryk på kampen er langt mere kontinuerligt, og han spiller dem (kampene) til ende. Mod Vejle ramte han 100 afleveringer i kampen (træf på 92), hans evne til at cirkulere bolden er vigtig for Brøndby mod så dyb og defensiv en modstander. At der mod Vejle især manglede bevægelser fra hans holdkammerater skal dog ikke i denne omgang ligge Wass til last.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men netop pasningsflowet var for langsomt. Brøndby havde udfordringer med at finde sprækkerne i Vejles defensiv. For ofte stod Brøndby-spillerne stille, og der manglede bevægelse for boldholderen, så afleveringerne ikke blot gik fra side til side med for mange berøringer og for lidt progressivitet i afleveringerne.

For det var modsat rettede løb der skulle til for at åbne Vejle op. En af de få gange det skete kom Brøndby også igennem (for så dog at se Kvistgaarden løbe offside - men opspilelt fejlede intet). Wass holder præcist så længe på bolden, så Omoijuanfo kan finde rummet mellem stopperne i venstre side og løber ned i banen for at modtage bolden, samtidig løber Vallys frem i det rum Omoijuanfo åbner ved at trække stopperen med. Det giver den centrale stopper et dilemma, skal han lukke nordmanden ned eller give ham pladsen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Omoijuanfo modtager bolden, lægger den første gang på tværs til Vallys, der modtager bolden i det centrale rum retvendt. Det bringer Vejles defensiv i ubalance. Det skete desværre alt for sjældent, og for ofte var det for mange berøringer og for mange sidevers afleveringer.

Nok var det ikke en æstetisk oplevelse fra højeste hylde, men en ting Brøndby kan tage med fra kampen er de lukkede fornuftigt ned for Vejles offensive muligheder i store træk. Hjemmeholdet blev holdt til et begrænset antal skud, oftest fra statistisk set ufarlige steder. Ja, friløberen var en dum kommunikationsbrist i bagkæden, men selve afslutningen skete fra trods alt en yderlig position (Tobias Lauritsens skud havde en xG på 0,11 - så folk i 1/10 lignende friløbere forventes at give et mål), mens Onugkhas hovedstød på 0,17 xG var det statistisk set bedste fra Vejle (straffespark igen fraregnet).

Patrick Pentz kan notere sig for sine første minutter i Superligaen. Fornuftig debut blev yderligere løftet med straffesparksredningen. God i pasningsspillet og reaktionsstærk, og med overvejende fornuftige indgreb i luftspillet, men stadig med plads i det kommunikative på aftaler ved hjørnespark.

Derudover kunne Yuito Suzuki gå på banen til debut. Det er tydeligt at se hvad Suzuki potentielt set kan bidrage med, en særdeles nydelig fart og drev med bolden, men stadig med tillæring med at få sat slutprodukt på. Det skal der for at japaneren lykkedes helt.

Schwartau kom ind og viste kropsstyrke og overblik. Var en offensiv trussel i sine minutter på banen, og var ikke langt fra at kunne skrive en assist ud for sit navn.

Kampen mod Vejle gik Brøndbys vej, men naturligvis uden at spillet flød fra start til slut. Det gik for langsomt i alt for store dele af kampen, og det blev meget omstændigt. Omvendt skal det med i ligningen, at Vejle gjorde det rigtig svært for Brøndby, da hjemmeholdet stillede sig dybt, og med deres taktiske beslutninger søgte at lukke bagrum- og det centrale rum ned. Kunne og skulle Brøndby have løst det bedre, ja. Det skal dog ikke tage noget fra de tre point.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    31. august 2023   

 • Jeg synes også, at løb uden bold var en mangelvare. Det virkede til tide meget statisk og medførte et bidrag for den uacceptable langsomme boldomgang og de unødvendige mange boldberøringer imo.
  4 enige

 • Ikke en god spillemæssig kamp. De havde en på stolpen inden vi scorede og så ved jeg ikke om holdningen til kampen havde været så positiv. Defensivt nogenlunde ok, men offensivt var det bare for kedeligt, som tendensen har været under JS. Vi har vundet de sidste 3 kampe på individuel kvalitet fordi vi har bedre spillere end modstanderne. Det er ikke fordi vi har spillet til at vinde eller taktisk udregnet vores modstandere. Mensah var en skandale offensivt igen. Der kommer simpelthen intet fra ham. Divkovic ser spændende ud og han skal bare blive bedre defensivt, så har vi en kanon spiller der. Greve var ikke god og det virkede tit som midtbanen ikke kom med meget. Wass trak for langt ned og begge var egentlig positioneret forkert. Wass lå på venstre midt og Greve på højre. Den virkede ikke og Wass ville tit derover og ligge hans gode indlæg. Det efterlod bare et hul og jeg tror de skulle have været byttet om. Kvistgården er tydeligvis påvirket af et potentielt skifte til Celtic. Ohi fik ikke meget at arbejde med, men var alligevel meget anonym og i min bog er meget ikke ændret selvom han nu har scoret. Håber dog det hjælper på psyken og troen på tingene. Vallys var igen god, hvad kan man sige... Suzuki ser spændende ud vil blive et hit når han har vænnet sig til kulturen og spillestilen i DK. Og hvad fanden stod JS og sagde til ham inden han skulle ind? Suzuki kan ikke meget engelsk, så det fik mig bare til at ryste på hovedet og tænke hvad fanden laver JS :-)

  OS bliver en stjerne når virkelig slår sig fast på holdet.

  Ros til CV for, at få folk ud af truppen. Dog ikke de mest imponerende transfer fees vi har fået, men godt der nu er mere harmoni og balance i truppen.
  2 enige
   
  • @BrianGideon Så du mener ikke det er imponerende transfers for spillere der ikke spiller og som vi nu har fået ca. det samme for som vi gav? Og hvis Blas ryger med et betydeligt overskud? Den der ryger på stolpen er en der giver mål 1 ud af 10 gange og er som beskrevet en fejlkommunikation, som der sker. Vi poducerer ikke nok men vejIe forsvrer sig altså også godt og dybt. Vi bliver så også snydt for et straffe og så kunne kampen igen have set anderledes ud.. I flere kampe har det været sådan for FCK at de har spillet som en pose lort, og på samme måde som os, mod de hold der stod lavt intet produceret, og så har de haft 1 eller 2 spillere der afgjorde det for dem, forrige sæson Pep Biel, og denne Klaeson og et par andre. Så intet nyt under solen og det der kendetegner tophold og derfor man har dem. Ellers meget enig i dine andre ting om Vallys, suzuki og Swartau.
   1 enig

 • Syntes subjektivt at vi giver for mange chancer væk til Vejle på trods af at vi er bolddominerende. Der er stor spredning i xg, Fotmob har Vejles xg til ca 1 mod Sofascore på 0,5 (når straffesparket er trukket fra).
   
  • @DoctorEnigma Den pålidelige data leverandør jeg bruger (og man skal tage sig i agt for gratis versionerne der er så mange steder) fortæller om 1,19 til Vejle, og så skal vi pille 0,79 fra på straffesparket for at få “de rene tal”.

   Der er den friløber til lauritsen, men altså, statistikken siger mål i 1/10 lignende tilfælde, og når jeg nu har set kampen igen og igen, så er vinklen trods alt ganske spids. At den rammer stolpen gør ikke chancen i sig selv til en stor chance.

  Se 2 flere kommentarer

---

 • Fed analyse.
  Jeg synes at det bliver for smart og for taktisk på en eller anden måde. Er ikke ekspert men når jeg sidder på stadion eller ser kampen på TV, så synes jeg bare der mangler noget. Man sidder med fornemmelsen af at kampen ALTID kan gå begge veje. Der mangler tempo og vilje simpelthen. Det kan godt ske Vejle står dybt, men det er ingen undskyldning. Hvis vi skal med i toppen, skal vi dominere den slags hold og i perioder skal vi have stillet skydeteltet op og producere langt flere chancer.
  Er spillerne for fastlåste i JS 352 ? eller er det bare den måde han gerne vil spille på som spillerne ikke kan udfører i tilstrækkelig grad på banen?
  1 enig · 1 god kommentar

 • ZnapZ
 • ZnapZ
  Betalende bruger
    31. august 2023   

 • Tak for god analyse.

 • Det helt store problem er mangel på spil over kanterne, det har været en udfordring længe. Begge backs har ikke leveret, hvad man bør forvente i det system JS ønsker at praktisere. Mensah skulle aldrig være forlænget, det samme ligesom med Hedlund. Uanset hvor skønne personer de er, passer de bare ikke ind på et tophold, med den måde JS vil spille på. Hedlund er heldigvis kommet retur til Sverige, hvor jeg håber han kommer til at spille fast og få en skøn tid.

  Finder man ikke en erstatning for Mensah og vil JS ikke give Seb. den chance han fortjener, er det lige før man bør forsøge sig med Kvistgaarden som Wingback i højre side. Det vil helt sikkert give en masse fart og udfordringer for modstanderne i højre side og give plads til en ekstra offensiv spiller i start 11'eren.

---

 • ''Med bolden er det en 3-1-4-2 wingbackerne skubber op på siden af Wass, ''

  Det er da ikke rigtigt? De lå langt længere fremme.
   
  • @Porstmand Per Deres gennemsnitlige position var på linje med Wass ud fra den positionsdata jeg råder over :)

   (Men self havde de også sekvenser hvor de lå højere, men den gennemsnitlige position var på linje med Wass).

 • Jeg kan godt tilgive at boldomgangen var så langsom, fordi Vejle stod lavt og kompakt samt at det også var en kamp på udebane.
  Bolden kunne tit være blevet spillet ud til Divkovic, som havde plads, men Rasmussen valgte sjældent at bruge ham, når bolden blev spillet rundt nede bagved, hvor Rasmussen ofte spillede bolden tilbage til Alves eller op til Wass. Det var sikkert aftalt, at det skulle være sådan, men jeg synes at det var ærgerligt, for Divkovic er god i offensiven som venstre wb. I de kommende kampe, håber jeg, at der kommer mere fart i pasningsspillet med færre boldberøringer og flere førstegangsafleveringer. Når modstanderen står så dybt og kompakt, og der skal spilles i små rum, synes jeg, at OS eller Eiven skal på banen i stedet for Greve, som jeg ellers er stor fan af til de fleste slags kampe, for han er en stor fighter og kan noget af det hele.
  1 enig
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder