Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Skakspil i Herning

 
Da Brøndby søndag aften i Herning tabte med 1-0 til FC Midtjylland vil nogen angiveligt mene, at det skete efter en særdeles kynisk kamp fra hjemmeholdets side af. Men bag midtjydernes indsats i kampen gemte der sig givetvis en iskold kalkule - lad Brøndby have bolden og lad os se hvad de kan skabe. FC Midtjylland spillede en taktisk klog kamp, og tvang Brøndby ud ad uvante tangenter. Og med et hurtigt føringsmål blev det markant sværere for Brøndby. 3point.dk har kørt kampen igennem VHS-maskinen og bringer her en analyse af topkampen.

    • Kasper Pedersbæk
      10. april 2021 - Klokken 00:30
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    10. april 2021 - Klokken 00:30

Der var dømt skakkamp i Herning, da de forsvarende mestre søndag aften tog imod udfordrerne fra Brøndby i en direkte duel om førstepladsen i årets Superliga. På papiret spillede hjemmeholdet i en 4-2-1-3 med Lössl - Andersson, Sviatchenko, Scholz, Paulinho - Onyeka, Cajuste - Anderson - Isaksen, Kaba, Mabil.

Gæsterne fra Brøndby var på banen sat op i den særdeles velkendte 3-5-2, hvor de startende 11 blev udgjort af: Schwäbe - Hermannsson, Maxsø, Jung - Mensah, Bjur - Lindstrøm, Radosevic, Frendrup - Hedlund, Uhre.

FCM tog initiativet og gav Brøndby bolden

Relativt hurtigt som kampen skred frem stod en ting dog soleklart. FC Midtjylland havde absolut ingen intentioner om at falde i Brøndbys omstillingsfælder, og var enddog særdeles konservative i deres defensive organisation. Fremfor et brusende pres fremad banen med hidsig boldjagt var det et hjemmehold i en meget stramt organiseret defensiv, hvor udgangspunktet var et utroligt lille mellemrum mellem forsvars- og midtbanekæden ca. midt på egen halvdel, og en Kaba der oftest stod en meter eller to nede på egen halvdel som forreste spiller for FCM.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Situationen illustreret ovenfor var meget typisk for kampen. FC Midtjylland skar presset meget bevidst over mod Brøndbys højreside, og sørgede reelt for at bypasse Jung og Bjur i Brøndbys venstreside, når de blågule var på bolden. Og her er Mensahs muligheder så tæt på ikke eksisterende. FCM står med to meget tætte kæder, og begge backer (og i det her tilfælde Paulinho) var meget opmærksomme på ikke at buse frem i pres og efterlade bagrum, men disciplineret holde deres position i bagkæden og lade den kantangriber - som reelt havde karakter af en kant på midtbanen - fra den pågældende side i samarbejde med en af midtbanespillerne om at lukke af og foretage presset.

Tre 8'ere og ingen Evander

Fraværet af Evander hos hjemmeholdet havde cheftræner Brian Priske løst ved at erstatte den offensive brasilianer med islandske Mikael Anderson, som sammen med Onyeka og Cajuste spillede en nøglerolle i at lukke det mellemrum ned, som specielt Jesper Lindstrøm og Simon Hedlund elsker at operere i. For med Anderson på banen blev midtbanen mere en fleksibel enhed der bestod af tre 6ere eller 8ere alt efter behov. Man havde åbenlyst til kampen mod Brøndby ikke kalkuleret med at have en decideret 10er på midtbanen, en fremskudt kreatør og dribler, men derimod prioriteret at have muskler og lunger med der kunne evne at pacificere Brøndbys offensive skakbrikker.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det bliver illustreret igen ved en situation, hvor Kevin Mensah er overladt med ansvaret for at føre bolden frem - hvad FC Midtjylland antageligt gerne så ske - i højresiden. Kaba er nede og lukke Frendrup ned. Radosevic bliver lukket af en Onyeka der holder en bred position, som han kan tillade sig, fordi hjemmeholdet med Anderson, i stedet for en offensiv type som enten Evander eller Sisto, havde en midtbanespiller der uden at kny løb de nødvendige defensive meter - og her er med til at lukke det mellemrum ned som Jesper Lindstrøm ellers kunne søge en 1-vs-1 duel i mod Cajuste. I stedet blev det til en 2-vs-1 duel og rummet var lukket.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

FC Midtjyllands benhårde kalkule kunne også aflæses i statistikkerne for boldbesiddelse, afleverings nøjagtighed og andelen af lange afleveringer i kampen. Brøndby spillede - med 67.22% - den kamp i indeværende sæson, hvor man havde den højeste boldbesiddelse. Kun udekampen mod Sønderjyske (2-0 nederlag) var i samme leje.

Dødboldene blev Brøndbys død

Det var meget symptomatisk for kampen, at afgørelsen fandt sted efter en dødbold. Af FCMs syv registrerede afslutninger fandt de fem sted efter dødbolde. En kom efter en uprovokeret opspilsfejl af Brøndby - og blot en (Brumados efter 94 minutter) fandt sted efter et etableret angreb fra hjemmeholdet.

Omvendt var kunne Brøndby også notere sig en af deres største chancer, da Mikael Anderson kiksede i restforsvaret, og bar skylden for en omstilling der endte med en friløber til Mikael Uhre.

Det skal ikke misforstås som kritik af FC Midtjylland - de spillede benhårdt på deres styrker og Brøndbys akilleshæl. Og så må man bare anerkende den lille finte som Sviatchenko laver i forbindelse med det frisparksindlæg som han header på tværs til Kaba der scorer - bemærk at Sviatchenko bytter plads med Onyeka, hvilket Uhre ikke bemærker før end han er på bagkant af en fremadstormende FCM-anfører. Det var generelt ikke en kamp med læssevis af afslutninger fra åbent spil. Begge hold havde overvægt (Brøndby 4 - FCM 5) afslutninger i forbindelse med dødbolde.

Brøndbys muligheder kom med Pavlovic

Hvis vi tager et kig på afleveringsmønstrene hos Brøndby underbygger de det som øjnene ser ved en gensyn med kampen. Nemlig at Brøndby havde rigtig mange af deres afleveringer på forsiden af FCMs pres.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

De blågule havde svært ved at finde de åbne kanaler op gennem banen, så snart man nåede Midtjyllands banehalvdel. Specielt svært havde den centrale trio på midtbanen, hvor specielt en spiller som Frendrup i den grad led. Blot en fremadrettet aflevering blev det til på 64 minutters spil. En - og den fandt ikke sin modtager. Og det var ikke meget bedre for Lindstrøm (2 succesfulde på 4 forsøg) og Radosevic (6 succesfulde på 8 forsøg). Hjemmeholdet havde lukket effektivt ned for rummene at spille i.

Ændringen kom, da Pavlovic blev bragt på banen. Serberen tilbød en i kampen hidtil for ofte uset rolle. Han trak ned, og agerede bindeled for opspillet. Hidtil i kampen havde Midtjydernes centrale duo i bagkæden gjort tæt på rent bord, og uden de store kvaler taget sig af de bolde der blev forsøgt sendt i bagrummet.

Det kom til udtryk ved en af de helt store chancer til Mikael Uhre (afslutningen på overliggeren), hvor den serbiske 9er i den grad spillede en rolle i opspillet - som også blev kombineret med et klassisk Hedlund løb, hvor han driver på tværs i banen.

Konklusion

Kampen udviklede sig som en skakdyst. Spillerne blev - som brikker på de 204 felter på et skakbræt - flyttet af de to cheftrænere, der som dukkeførere orkestrerede deres mandskaber på banen. FC Midtjylland overlod iskoldt bolden og initiativet til Brøndby. Hjemmeholdet lod ganske enkelt gæsterne om at tage trækkene på skakbrættet, og sørgede for med rolig hånd at at rykke deres bønder på brættet og neutralisere Brøndbys forsøg på offensive åbninger - åbninger som blev kvalt blandt de to tårne i hjemmeholdets midterforsvar, åbninger som blev forsvaret af løberne centralt på midtbanen.

Brøndby kan - trods nederlaget, være deres indsats bekendt. Som i koldkrigstidens store skakdyster mellem Sovjetunionen og USA kom Brøndby til Jyllands åbne slette på Heden, og spillede en kamp, hvor man, trods modstanden fra ligaens bedste defensiv, fik skabt det nødvendige antal chancer der skal til for at give point. Brøndby kan takke sig selv for at lukke et dødboldsmål ind, og ligeledes sig selv for ikke at eksekvere de muligheder der opstod.

Kunne kampen være endt uafgjort. Sagtens. Kunne Brøndby have vundet kampen? Ligeså sandsynligvis. Men FC Midtjylland vandt på netop de marginaler (som jeg foretrækker at kalde kvalitet) der afgør en tæt kamp.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • mp80
  • mp80   10. april 2021   

  • Fin analyse Kasper, når du nu er så glad for skak termer og fortsætter ad det spor, så virker det helt forkert, at bruge uafgjort, så hedder det remis.

    Brøndby har gentagne gange haft problemer, når de har bolden og det ved Priske, derfor lod de Brøndby have bolden og selv være afventende. Synes NF begik en stor taktisk fejl ved ikke at ændre på det taktiske hurtigere.

  • RMP1964
  • RMP1964
    Betalende bruger
      10. april 2021   

  • Fin analyse. Men at fcm trak sig tilbage, synes jeg bestemt ikke var gældende i de perioder, hvor Brøndby måtte spille meger rundt på tværs i egne bagerste rækker af eget felt. Noget der føles som nærdødsoplevelser, når især højre side skulle drible sig ud af problemerne.

  • Saesonkort
  • Saesonkort
    Betalende bruger
    Top kommentator
    Top enige
      10. april 2021   

  • Rigtig fin analyse Kasper!
    Måske lidt off topic, men jeg ønsker mig en BrøndbyLyd special med Målmandstrænerne, der så passende kan svare på, hvad de træner vores målmænd i - og hvad de ikke træner dem i. Jeg synes, at det er foruroligende, at de på 3 år ikke har rykket Marvin Schwabes dominans i det lille felt så meget som en tomme.
    1 enig
     
    • MicFys
    • MicFys
      Betalende bruger
        10. april 2021   

    • @Saesonkort Meget enig. Jeg synes generelt Schwabe hører til i den bedre halvdel af SP ligaen. Han er god med fødderne, men... han koster tit i de afgørende kampe, i de afgørende få vigtige spilsituationer, især på dødboldene. Han tøver, virker ikke 100 % klar, jeg tror ikke han har det i sig. Der skal lidt mere galskab til. Min påstand er, at målmanden oftest kan se boldens bane, og i det lille felt bør kunne bruge fysik, springkraft og hurtige hænder, til, at fiste bolden væk. Meget bedre end at stå på hælene inde på linjen og afvente..
      1 enig

---

  • Fin analyse der bekræfter det CV sagde i interviewet i Mediano, der udkom for et par dage siden. FCM har nu så meget respekt for os, at de indstiller sig på vores spillestil fremfor at prøve at tvinge deres egen igennem.

    Det kunne have været interessant at se hvad FCM havde gjort, hvis det var os der var kommet foran. Havde de så fortsat deres defensive tilgang og med at dræbe kampen med uendeligt mange og lange spilstop? Det øjeblik hvor vi kommer foran mod dem, og Murphys lov ikke rammer os som en hammer, så tror jeg ikke de har meget at komme med.
    2 enige

  • Flot analyse, men der er altså kun 64 felter på et skakbræt. Et godt råd: Drop skakanalogien, det ender stort set altid galt
    1 god kommentar

  • Philip
  • Philip
    Top kommentator
    Top gode
    Top enige
      10. april 2021   

  • Fin analyse, men jeg synes du er for positiv. Hver gang vi har mødt hold med et minimum af kvalitet, som har overladt bolden til os, er det gået galt. Jobbe er ekstrem dygtig i fart, men når han mister farten mangler han stadig utrolig meget i sit spil. Han er ikke visionær nok og god nok i de små rum når modstanderen står dybt. Men det er godt vi har Pavlovic tilbage til den her type af kampe, så vi har noget mere tilstedeværelse i feltet.
    4 enige · 4 god kommentar
     
    • Dansplast
    • Dansplast
      Betalende bruger
        10. april 2021   

    • @Philip Jobbe er god til at til at drive bolden frem når der er plads til det men når modstanderne stiller sig hjem er det sgu Singh og Corlu vi har brug for. Nogle som kan skære gennem modstandernes forsvar med bolden klistret til fødderne. I starten af firserne lærte vi af Birger Peitersen på et af de allerførste trænerkurser undertegnede tog i DBU regi at når modstanderne står i eget felt bør man benytte sig af en eller alle disse 3 måder for at lukke dem op.

      1. Driblere

      2. Et fyrtårn man kan smide nogle bolde ind i hovedet på.

      3. Langskud.

      Punkterne er nævnt med det vigtigste og mest effektive og for modstanderne farlige nævnt først. Går ud fra du godt kan regne ud hvorfor det er farligt for modstanderne når man dribler i deres felt. De tør jo ikke tackle.
      1 enig · 1 god kommentar

    Se 1 flere kommentarer

---

  • Dansplast
  • Dansplast
    Betalende bruger
      10. april 2021   

  • Eftersøges, driblere som kan zigzagge gennem modstandernes forsvar med bolden klistret til foden. Haves, Jagvir Singh som kan det men ifølge NF er for dårlig defensivt selv til kampe hvor det er unødvendigt at være god til at finde ud af om man skal presse højt eller falde tilbage da modstanderne står med hele holdet foran eget felt. Haves også, Rezan Corlu som også kan men han er uvist af hvilken grund (formoder det er COVID senfølger) stadig ikke klar. Igen falder vi på kun som i kun at have dybdeløbere til rådighed til angriber pladserne. Det nytter altså stadig ikke noget når modstanderne stiller sig hjem. Lur mig om ikke fck bruger samme taktik som fcm, agf, SE, Randers og alle andre som har indset at vi intet kan udrette offensivt når vi udelukkende har dybdeløbere med og de stiller sig lavt. Jeg er da for pokker ikke den eneste som har indset problemet. Brian Priske har også. Så kan man kalde det useriøst at de ikke gik efter mere. Man kan også kalde det dybt useriøst at man ikke vil benytte en mand om hvem CV har sagt The Sky Is The Limit når det er så tydeligt at det er en type som vores slatne offensiv tørster efter når modstanderne ikke vil lege med. Tårne er kun sjældent i midten af brædtet samtidigt. Som regel skal A tårnet i c-linjen men som hovedregel skal tårnene i de åbne linjer og der skal meget gerne være kontakt mellem dem. Normalt når modstanderne lukker centrum som fcm gjorde vil man starte et angreb på en af eller måske i yderst sjældne tilfælde begge flanker. Men hvis man har en kæmpe kan man jo lade ham tage kampen op med modstandernes midterforsvarere hvis rolle overhovedet ikke kan sammenlignes med tårnene rolle i skak. Fodbold minder på ingen måde om skak og kan derfor ikke sammenlignes. Bønderne skal helst ikke rykkes for meget før i slutspillet når de fleste eller alle officerer er elimineret og stadig er det en aktiv konge og ikke en masse bondetræk som i de fleste tilfælde giver sejren. Bønderne skal blive hjemme og passe på kongen.




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder