Kevin Mensah og Joel Andersson
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Stirrekonkurrence på Vestegnen

 
Søndag aften blev det til en sejr på 3-1 til Brøndby, da Superligaens aktuelle førerhold fra FC Midtjylland kom forbi Vestegnen. Det skete efter en kamp, som bar præg af to dygtigt taktisk skolede hold, hvor det i mere eller mindre hele første halvleg var en stirrekonkurrence, hvor ingen for alvor blinkede, før end Paulinho blev vist ud med et rødt kort - og de taktiske brikker hos Priske blev kastet rundt på brættet på ny. For begge hold håndterede egentlig 11-vs-10 perioden af kampen flot, men i sidste ende tog Brøndby de tre point efter en tålmodig konstant opbygning mod det jyske mål gennem hele overtalsperioden. Som altid har 3point.dk kørt kampen igennem VHS-maskinen, og bringer dig her analysen af kampen.

  • Kevin Mensah og Joel Andersson
  • Kasper Pedersbæk
   14. maj 2021 - Klokken 00:30
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  14. maj 2021 - Klokken 00:30

Gæsterne fra FC Midtjylland kom på banen i en 4-3-3 med Lössl - Andersson, Sviatchenko, Scholtz, Paulinho - Cajuste, Evander, Onyeka - Dreyer, Kaba, Sisto som de startende 11 - en opstlling hvor det indledningsvist kan noteres, at Evander lå som den mere enlige dybe 6er, hvor han havde til opgave at lukke Jesper Lindstrøm ned og hvor Cajuste og Onyeka lå som to mere aggressive pressende 8ere på midtbanen.

Brøndby lagde fra land i den nok så velkendte 3-5-2, som bestod af Schwäbe - Hermannsson, Maxsø, Jung - Bruus, Mensah - Frendrup, Lindstrøm, Radosevic - Uhre, Hedlund fra start i topkampen. Med Niels Frederiksens valg af Radosevic og Frendrup som to dybere 6ere og med Lindstrøm foran blev det en meget duelpræget første halvleg på midtbanen med to trekante der stod over for hinanden der.

Wingbackerne og Sviatchenko på bolden

Gæsterne fra FC Midtjylland forsøgte typisk at lægge presset på Brøndbys opbyggende spil således bolden gik fra det centrale rum og ud på wingbackerne. Det skete ved Cajuste og Onyeka gik højt på Frendrup og Radosevic, mens Sisto og Dreyer klemte ind centralt og tvang Brøndbys stoppere til at aflevere ud på wingbackerne.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På grafikken ovenfor illustreret ved de åbne afleveringsmuligheder ligger ud på Brøndbys wingbacker, som FCM rigtig gerne ville have på bolden. For når wingbackerne fik bolden stemplede de respektive to backer fra gæsterne ikke op i et pres (hvorved de netop ellers ville efterlade bagrummet for Uhre og Hedlund at løbe i), men afventede 10-15 meter fra den boldførende back fra Brøndby.

Med omvendt fortegn, så fremstod det som om Brøndby rigtig gerne ville skære de to backer hos FCM - Andersson og Paulinho - ud af gæsternes opbyggende spil, hvilket skete ved at placere Uhre og Hedlund utrolig bredt i presset, nærmest for at tvinge spillet ind gennem midten (hvilket også giver mening med valget af de to bolderobringsmaskiner i Radosevic og Frendrup på midtbanen).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I stedet lod Brøndby gerne Jesper Lindstrøm stå for det centrale pres. Ikke fordi han skulle erobre bolden, men han skulle dreje presset således så han tvang Scholtz til at aflevere horisontalt til Sviatchenko, som det virkede som om Brøndby rigtig gerne ville have på bolden og stå for FCMs opbyggende spil (fremfor netop en spiller som Scholtz, som er utrolig dygtig på det område).

Indadgående kanter og Lindstrøm i mellemrum

På bolden søgte FCM de to indadgående kanter i form af Sisto og Dreyer. Begge spillere med styrken i det modsatte ben kontra den side de spiller i, og begge eminente mellemrumsspillere. Dette for at give plads til de to backer, som i det offensive skulle skabe bredden. Oftest med Paulinho som backen der søger udfordringerne og deraf har mange driblinger, og Andersson som den påpasselige afleveringsback der søger knap så mange udfordringer, men omvendt vælger sine indlæg med omhu.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor et eksempel fra kampen, begge FCMs backer er placeret højt i banen, Evander er nede som den helt dybe spilopbygger, og så ellers Sisto og Dreyer med licens til at drive ind i banen i halvrummene, og på den måde danne overtal i samarbejde med Onyeka og Cajuste.

Brøndby håndterede FCMs presspil fornuftigt, uden det dog for alvor blev prangende i første halvleg. For lige såvel som FCM havde svært ved at nedbryde Brøndbys defensiv på den sidste tredjedel af banen, så blev det også meget lige ved og næsten for Brøndby indtil kampen åbnede op omkring de to første scoringer i kampen. En spiller som Jesper Lindstrøm kom i en række ganske fornuftige positioner, men manglede den sidste kvalitet i afleveringen før end det for alvor blev farligt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men det lykkedes for - især - Mensah, men også lidt for Bruus at få drevet bolden frem. Dog måtte Niels Frederiksen et par gange stå og råbe af Bruus om at drive bolden fremad i det rum som FCM kapitulerede på siderne. Mensah var rigtig skarp i venstresiden til at føre bolden frem, og havde 5 progressive boldløb i kampen (et løb med bolden for fødderne, hvor spilleren flytter spillet betragteligt frem på banen i længderetningen), og stod netop også fadder til Brøndbys første scoring via en sådanne aktion.

En helt anden kamp og naturlige justeringer hos begge trænere

Man kan tale om to vidt forskellige kampe i kampen. Der var den ene kamp - som analyseret ovenfor - og så var der den del af kampen, hvor FC Midtjylland spillede i undertal efter Paulinhos røde kort. For den kamp havde naturligvis det grundlæggende anderledes præmis, at Brian Priske skulle reorganisere sit hold i en markant grad, hvilket afsted kom en anden kampudvikling.

Brian Priskes taktiske justeringer efter udvisningen gav i og for sig god mening in mente man på daværende tidspunkt af kampen havde et brugbart resultat, som ville holde gæsterne i behøring afstand af Brøndby på andenpladsen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For at forstå justeringen skal vi kigge på Brøndbys taktiske udtryk. For Det Priske gjorde ved at gå over i en 5-3-1 var at kapitulere pladsen i siderummene til Brøndby, siderummene hvor Brøndby netop også kun havde en spiller til at skabe bredden. Det vil sige FCM stadig bevarede en vis duelkontrol, og ikke risikerede at komme i undertal modsat fx mod en 4-3-3 (hvor både back og kant ville kunne angribe i siderummene og komme i overtal).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Samtidig stod FCM stadig kompakt centralt med en tremandsmidtbane over for Brøndbys ditto, og endeligt havde de to yderstoppere i hver side hos FCM mulighed for at trække ud og understøtte deres wingback - uden det kostede en undertalssituation på midten. Så Priske valgte helt bevidst et meget passivt pres (bare tag et kig på PPDA-statistikken ovenfor - tallene for hvor mange afleveringer et hold tillader modstanderne før en presaktion udføres).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det kom også tydeligt til udtryk i statistikkerne for boldbesiddelse - her kan vi se hvordan FCM helt grundlæggende fra kampens indledning ikke havde et problem med at lade Brøndby være mest på bolden, men også hvordan de tal ændrer sig markant efter udvisningen på præcisionen i afleveringerne, hvor FCM ganske enkelte for markant sværere ved at sætte deres afleveringer sammen i længere sekvenser.

Niels Frederiksen foretog dog nogle kløgtige træk, herunder at trække Hedlund ned på wingbacken, og derved bevare BÅDE Uhre og Hedlund på banen, samtidig med han fik Pavlovic ind centralt til at tage kampene op med FCMs store stoppere. Givetvis også med det i tanke at Hedlund forventeligt (som kampbilledet så ud) ville blive udfordret lige så meget i det defensive spil, og man samtidig kunne drage nytte af hans offensive evner.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Derudover kom Slimane på banen til fordel for Radosevic, hvilket trak både Slimane og Lindstrøm frem som 8ere med Frendrup bag dem som vagthund foran bagkæden. Det gav flere kanaler frem i banen for specielt Hermannsson og Jung, som begge bar et kæmpestort ansvar i det opbyggende og tålmodige angrebsspil.

Begge hold lykkedes

At rose et hold for at lykkedes med game planen er ikke det samme som at sige det andet mislykkedes og var dårlige. Brøndby angreb dygtigt og tålmodigt, bevarede bolden og forsøgte konstant at finde sprækker, men FC Midtjylland leverede omvendt også en virkelig flot defensiv kamp i anden halvleg.

Og med kampe mellem to så dygtige hold, så er der af og til marginaler der tipper vægtskålen til den ene side. De marginaler trak Brøndby hårdest i, og fik også sat to scoringer ind. Der er netop altid to sider af samme mønt - og givetvist vil nogle sige Brøndby var heldige og FCM tilsvarende uheldige. Men faktum var Brøndby håndterede overtalssituationen rigtig flot, og i sidste ende blev belønet med de tre point.

Konklusion

Kampen startede som en stirrekonkurrence, hvor begge mandskaber var utrolig dygtigt taktisk sat op, og i høj grad neutraliserede hinanden. Pendulet svingede mod Brøndby efter udvisningen, hvilket forcerede nogle taktiske justeringer fra FCMs side af, som åbenlyst ikke var kommet uden det røde kort i kampen. Efterfølgende udviklede kampen sig i en retning, hvor man som iagttager følte det var splittet op mellem to mulige outcome - enten trak FCM det ene point hjem efter en disciplineret defensiv indsats eller også lykkedes Brøndby med at trække de tre point.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • FCM havde stort set lige så mange skud på mål som os, men de havde ingen skud på over 0,05% i xg. At flere af vores mål er resultat af FCM fejl, ser jeg ikke som udtryk for at FCM er uheldige, men at vi bliver ved med at skabe spilsituationer, hvor en fejl kan resultere i mål.
  Jeg vil vove pelsen og påstå, at mange mål i dag netop er resultatet af personlige fejl. Vi skaber 3 store chancer som vi scorer på, det er opskriften på at vinde kampe, fedt at det endelig lykkedes mod FCM :-)
  3 enige · 2 god kommentar
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     14. maj 2021   

  • @DoctorEnigma stort set alle mål kan forklares med forsvars fejl og så er jeg også helt enig i at det er vores fortjeneste , vha stadig pres, at fcm begik fejl så vi kunne score, vores 3. mål er dog lige så meget slimane forstand !
   1 enig

 • For et halvt år siden var FCM lykkedes med deres defensive tilgang, men holdet har rykket sig positivt ift at kunne skabe chancer overfor et meget defensivt orienteret hold, hvilket er en stor cadeau til hele trænerteamet og naturligvis spillerne
  1 enig · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

BRØNDBY IF DANSKE MESTRE 2020/2021