Simon Hedlund
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Thorups ofre gjorde forskellen

 
Søndag eftermiddag fik Brøndbys gulddrømme et skud for boven, da man på udebane tabte derbykampen mod FC København med 2-1. Det skete efter en kamp, hvor Brøndby aldrig rigtig fik spillet til at flyde, og i den grad havde det svært med at få flyttet spillet fra egen opbyggende fase og over i det direkte angrebsspil, som om noget har kendetegnet Niels Frederiksens mandskab denne sæson. For hjemmeholdet havde lagt en kløgtig plan i presspillet, og så behøves man ikke så mange store chancer for at vinde, når man omvendt holder modstanderen fra at skabe det store. I en kamp hvor FCK nok ikke svælgede i store chancer, så tog de såre fortjent de tre point og gav de blågule gulddrømme et hak i tuden. 3point.dk har som vanligt støvet VHS-maskinen af og kørt kampen igennem for at bringe dig en analyse.

  • Simon Hedlund
  • Kasper Pedersbæk
   19. maj 2021 - Klokken 14:15
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  19. maj 2021 - Klokken 14:15

Hjemmeholdets cheftræner Jess Thorup havde paradoksalt nok ofret en angriber for at få plads til en ekstra midtbanespiller, men stod alligevel med et mere offensivt udtryk trods denne ændring. For FCK stod til derbykampen klar i en 4-3-3 med følgende spillere: Grytebust - Ankersen, Zanka, Nelsson, Boilesen - Lerager, Zeca, Stage - Biel, Wind, Falk, hvor man i andre tilfælde - herunder det seneste derby - har set FCK med Wind i en hængende rolle bag en decideret 9er, så var Wind i søndagens kamp 9er, og på den måde i stedet fik Thorup plads til både Stage og Lerager på midtbanen.

Brøndby kom til Parken i den 3-5-2 der har været udgangspunktet i hele sæsonen, men med den markante ændring, at Radosevic måtte blive hjemme med karantæne, hvilket gav Lasse Vigen chancen fra start i følgende start 11er: Schwäbe, Hermannsson, Maxsø, Jung - Bruus, Mensah - Lindstrøm, Frendrup, Vigen - Uhre, Hedlund.

Pres på Brøndbys bagerste

Når Brøndby var i boldbesiddelse, og fra bagkæden skulle forsøge at bygge spillet op, kom Thorups ofring - en angriber ud til fordel for at skubbe Wind frem som 9er og få en ekstra midtbanemand ind, klart til udtryk. For det tillod FCK at have Zeca liggende dybt på midtbanen til at beskyttet zonen foran sine stoppere, det rum som Lindstrøm gerne vil modtage og vende med bolden i, og samtidig stødte de to 8ere frem og lukkede ned for Frendrup og, i eksemplet nedenfor, Slimane ned.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For nøglen lå også i at hjemmeholdet lod deres backer gå højt på Brøndbys wingbacker, og med tre mand i forreste kæde, så lukkede FCK også ned for det nummeriske overtag Brøndby ville have haft, hvis FCK blot havde valgt at presse med en eller to spillere i forreste linje.

Det besværliggjorde Brøndbys opbyggende spil, og det var en sjældent set kamp fra gæsternes side, hvor man ikke formåede at være tilstrækkeligt rolige i boldbesiddelse af den grund, at FCK var gode til at lukke åbningerne frem i banen for Brøndby ned.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På eksemplet ovenfor ses hvordan FCKs tre forreste gerne klemmer sammen og udligner Brøndbys tremandsbagkæde i opspillet, og - hvor Brøndby mod modstandere der foretager sig dette træk, ellers har været gode til at vende den over typisk en Radosevic og ud på wingbackerne, så var det i søndagens derby et godt valg af Jess Thorup, at lade polstre sin midtbane med en ekstra mand og skubbe Wind helt i front, for på den måde at kunne bevare Zecas dybere rolle og lade Lerager og Stage / Falk om at presse højere.

Afleveringer op gennem kæderne

Brøndby havde en god periode i kampen mod slutningen af første havleg, hvor man lykkedes med at aflevere op gennem kæderne på FCK. Hvor man indtil da i kampen havde haft overordentlig modgang i forsøget med at finde kanaler op gennem banen, så kom wingbackerne højere i banen, og det lykkedes, som i eksemplet nedenfor, at finde specielt Hedlund der faldt ned i banen for at modtage bolden - eller en Jesper Lindstrøm der fandt de åbne rum på siderne fremfor det overbefolkede centrale område. Netop eksemplet nedenfor er optakten til det udlignende 1-1 mål. Bruus indtager en høj position, får en bold spillet op fra bagkæden, og finder Hedlund centralt der vender bolden videre over i venstre til en fremadstormende Mensah.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var ubetinget Brøndbys åbning i kampen. For efter en åbning på kampen med markant dominans på bolden fra FCK, så kom Brøndby i denne periode mere på bolden, og meget symptomatisk for indsatsen, så var det også kun i denne periode af kampen, at de blågule havde en større træfprocent på afleveringerne, og havde succes med at presse FCK på bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men den helt store udfordring for Brøndby var at få flyttet bolden fra bagkæden og frem på banen. Et kig på Brøndbys afleveringsmønster fra kampen bekræfter netop den pointe. Jung havde som den eneste spiller en central rolle i opspillet, der var tæt på et ikke-eksisterende opspil derudover.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var også ganske bemærkelsesværdigt, at ikke en spiller, udover Jung (med 28), havde flere end 10 vellykkede afleveringer frem i banen. Og når man holder in mente, at Brøndby igennem sæsonen i snit har haft 125 vellykkede fremadrettede afleveringer pr. kamp, så var de 85 i søndagens kamp markant under normen - og vidnede igen også bare om en kamp, hvor det ikke rigtig fungerede for Brøndby.

Hjemmeholdets diamant og Brøndbys hovedpine

Kvalerne kom for alvor fra FCKs to kanter, som i virkeligheden fungerede som inadgående fløje med licens til at drive ind i banen. For Brøndby fik aldrig styr på presspillet, og undervejs i kampen lykkedes hjemmeholdet med at overbefolke det centrale rum - og de havde modet til at spille bolden derind og kombinere på små områder.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var indledningsvist Falk og Biel som havde de to roller hos hjemmeholdet, og der kom afsavnet af Radosevic hos Brøndby til udtryk. For Frendrup var i den grad overladt meget til sig selv, og hvor Jesper Lindstrøm ikke er på banen for at erobre bolde, så lykkedes hverken han eller Lasse Vigen med at assistere Frendrup, og det gav FCK gode muligheder for at sætte deres spil op inde centralt og så lade deres backer udgøre bredden.

Til tider, når Wind droppede ned i banen, stod Brøndby med tre stoppere, men ikke med nogle at markere, når også Falk og Biel droppede ned i banen. For rotationen blandt de forreste var generelt noget der fungerede for hjemmeholdet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor illustreret ved en rotation, hvor Wind trak ned i banen, Lerager og Stage løber dybt og Biel søger ind i mellemrummet. En hovedpine for Brøndby, som man aldrig rigtig fik fundet den rigtige løsning på.

Konklusion - en af de dage

FC København dominerede klart kampen, de fik lagt et højt og aggressivt pres på Brøndby med de to 8ere til at lukke Brøndbys centrale opspilsstationer ned og med modet til at skubbe backerne frem i et pres, så Nelsson og Zanka stod mand/mand mod Uhre og Hedlund med Zeca foran som vagthund til at beskytte mellemrummet mod Jesper Lindstrøms spilvendinger.

Det mest bemærkelsesværdige var Brøndbys haltende evne til at spille sig foran det pres de blev udsat for. Det blev for for endimensionelt holdt på tværs i bagkæden, og man fik aldrig sat vinkler på frem i banen. Og på den måde sled FCK sig lige så stille tættere og tættere på Brøndbys mål.

Søndagens opgør var aldrig en kamp som FCK skulle have vundet med 3-4-5 mål, men det var dog en kamp de dog klart fortjente de tre point fra. Dertil var de markant spilstyrende og havde held med deres gameplan, mens Brøndby ikke rigtig havde held med så meget i størsteparten af kampen.

Afsavnet af Radosevic på midtbanen var markant, og lærepengene hårde, når frustrationerne tog over og der blev uddelt kort.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80
  Betalende bruger
    19. maj 2021   

 • Brøndby virkede ikke klar til opgave, de var ikke forberedt og nervøse og afventende. Dårligt sat op af NF.

 • Jeg så også FCK som spildominerende, med en masse afslutninger til under xg 0,1 stykket og kun en halvstor chance, til et samlet xg på 1,1 fratrukket straffesparket, mod vores 0,8. Det tegner et mere nuanceret kampbillede, vi kunne lige så godt være gået fra kampen med uafgjort, uden at det havde været ufortjent. Når det er sagt havde jeg da også håbet på at vi kunne have været mere spilstyrende.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

BRØNDBY IF DANSKE MESTRE 2020/2021