Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: To point mere end det forventede

 
Til trods for en overordnet set ikke helt tilfredsstillende indsats blev det til tre point i Parken mod FCK efter en kamp, hvor oplægget fra NF stod på hurtigt og direkte spil, så Brøndbys hurtige spillere kunne komme ud og løbe om kap med hjemmeholdets defensiv. Det blev dog i store dele af kampen en tand for stresset i Brøndbys opspil. Defensivt blev det den sværeste matchning indtil nu i sæsonen for Brøndby mod et FCK-mandskab der pressede aggressivt i spillet uden bold, OG når de var i boldbesiddelse havde en række dygtige individualister der viste der nok står 0 på pointkontoen, men at man nu har et særdeles kapabelt angreb.

  • Kasper Pedersbæk
   24. september 2020 - Klokken 16:07
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  24. september 2020 - Klokken 16:07

Niels Frederiksen udtalte op til kampen, at intentionen var at spille hurtigt og direkte for at få wingbackerne Mensah og Bruus sammen med Hedlund, Uhre og Lindstrøm i løbedueller mod FCK’s defensiv. Positioneret på banen betød det en bagkæde som forrige runde (Jung, Rosted, Hermannsson), Mensah & Bruus på wingbackerne, en central midtbanetrio bestående af Vigen & Lindstrøm som 8’ere og Frendrup som den dybe 6’er, mens frontduoen bestod af Uhre & Hedlund.

Planen var det direkte spil mod Hedlund, Uhre og med Lindstrøm, som den fra midtbanen, der typisk skulle frem i mellemrummet og supplere frontduoen.

Et klassisk FCK-setup med overlappende backer

Brøndby var oppe imod et klassisk FCK-hold fra de senere år; med fire mand i bagkæden (Bengtsson, Sigurdsson, Nelson, Bartolec), foran dem endnu fire mand i en midtbanekælde (Fischer, Zeka, Falk, Biel) og med Wind & Wilczek oppe foran.


Setuppet er det fasttømrede FCK-koncept. Opspil fra bagkæden til de to centrale midtbanespillere, der skal vende spillet til enten en af de to indadgående kanter, eller til de to backer der skal overlappe i det rum som der måtte blive efterladt, når de to kanter (Fischer & Biel) trak ind i banen. Fungerer opspillet ikke, så er det en diagonalbold fra keeperen op mod venstre side af banen til duel og så samle spillet op derfra.

At FCK sætter sit spil op på angribende backer i overlap er ikke noget nyt, men de har i mange år været rigtig gode til det, og scoret en væsentlig portion af deres mål efter indlæg i feltet fra en af de to backer fostret på denne måde. Og de gjorde det igen i denne kamp. Men mere om det senere.


En svær start & et presset opspil
Brøndby kom svært fra land i kampen. FCK lod Fischer skubbe frem for at supplere Wilczek & Wind i presset, hvilket udlignede Brøndbys nummeriske overtal med tre stoppere mod de to angribere.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Manglen på plads og tid gjorde til tider at opspillet blev for stresset. I denne fase af spillet kunne man godt savne Frendrup trække dybere for at skabe overtallet, men når han gjorde var Zeca og Falk ekstremt opmærksomme og skubbede op i banen. Centralt blev opspillet svært for Brøndby. Der må man anerkende den høje klasse specielt Zeka har på det område – 18 generobringer (11 på Brøndbys banehalvdel) taler sit tydelige sprog.

Det kom også til udtryk på boldbesiddelsen, hvor FCK sad tungt på spillet i kampens åbning, og Brøndbys boldbesiddelse hang væsentligt under 40%. Man skulle hen efter et kvarter i kampen før end Brøndbys opspil begyndte at hænge bedre sammen og boldbesiddelsen ligeledes ændrede sig.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

I den indledende fase var FCK som sagt dominerende. Fischer var den ekstra presspiller, og Bengtsson var spilleren der skubbede frem og skævvred FCK’s organisation for et optimalt pres. På ovenstående grafik illustreres det ganske fint, hvordan FCK gjorde det svært for Brøndby at komme frem på banen. Zeca & Falk lukker hullerne inde centralt, og den markerede ”kæde” med fire mand fungerer der en slags mur, som skærer de pasningslinjer til Brøndbys centrale spillere over. Bemærk hvordan Bruus reelt set ikke har EN mulighed frem i banen, bliver presset af to mand og derfor kun kan lægge den ned i banen til Hermannsson.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Målet til FCK også efter en sekvens, hvor Brøndby simpelthen ikke får skubbet højt nok op hurtigt nok. Bolden bliver vendt fra Bengtsson til Zeca der finder en fri og upresset Falk centralt i banen. Det kom til at koste. For Falk vender bolden modsat til en fremstormende Bartolec – Biel var gået ind i banen og havde lokket Mensah med nogle skridt ind – der tager bolden med og laver et perfekt timet indlæg. Her må man desværre bare anerkende Wilczeks klasse som den vel bedste 9’er i ligaen. Han laver et indløb i feltet, hvor han kommer på forsiden af Hermannsson, der er prisgivet og ikke kan komme retur i en position der gør det muligt at forsvare indlægget. Hermannsson bærer naturligvis sit ansvar, men også bare godt forwardarbejde – desværre, set med Brøndbybriller.


Direkte spil & passive wingbacker

Efter den hårde start fandt Brøndby rodfæste på banen, og det direkte spil begyndte mere at finde en modtager, så det ikke bare havde udtryk af visionsløse afleveringer frem til ingenting.

Det betød at gæsterne fra Vestegnen fandt de sprækker i FCK-defensiven der var. De kom blandt andet, når Brøndby erobrede bolden og fangede FCK højt i banen. Nedenfor eksemplificeret ved Lindstrøms fremragende aflevering i dybden til Uhre.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Bengtsson bliver fanget højt i banen (husk på han skubber op på Fischers plads, når Fischer skubber frem i forreste linje for at presse Brøndbys opspil fra bagkæden). Det tvinger Sigurdsson til at orientere sig mod Hedlund, der er drevet på tværs af banen og finder det frie højre siderum. Den bevægelse skaber en åbning, som Lindstrøm flot læser, Nelson forsøger at lukke det, Bartolec når ikke at klemme ind bag Nelson og bum – Uhre får en perfekt linje at løbe i. Kun Uhres afslutning afholder Brøndby fra en scoring – og Lindstrøm fra en smuk assist.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Et kritikpunkt af Niels Frederiksen er klart, at wingbackerne slet ikke kom ordentligt med i kampen. For ofte stod de for dybt i spillet uden bold, og efterlod derfor initiativet til FCK, og offensivt blev udgangspunktet ikke offensivt nok.

For de gange hvor de (wingbackerne) rent faktisk kom med, så blev det også farligt. Det skete bare alt for sjældent, spillet blev FOR direkte. Ovenstående grafik er en af de få gange, hvor Bruus kom med i overlappet, og på den lange aflevering fra Frendrup timer sit løb i feltet til et indlæg som Uhre er centimeter fra at kunne få hovedet på.

For mulighederne var der ift at spille bolden forbi FCK’s første pres. Et eksempel kommer ved udligningen til 1-1. hvor opspillet faktisk starter med at Jung & Rosted spiller bolden forbi en Biel der går i pres, men ikke helt har resten af holdet med sig, det giver en sprække for Brøndby at angribe i.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Det åbner nemlig for Mensah kan modtage bolden og drive den fremad på venstrekanten, hvor Bartolec ikke kan nå frem og presse (Mensah), som kan slå et tidligt indlæg ind bag FCK’s stoppere, hvor Uhre så lidt heldigt eller med vilje – det ved kun Uhre selv – får bolden lagt af til Lindstrøm, som tager et af de her vigtige løb som 8’er op i mellemrummet, hvor han laver en teknisk særdeles flot afslutning.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Problemet Wind

Jonas Winds spilintelligens skal man ikke tage fejl af. Den unge FCK-angriber er utrolig dygtig til at skabe plads for sine medspillere – og specielt sin makker i angrebet. Når FCK blev farlige i kampen søndag hang det i den grad også sammen med Winds positioneringer og løb på banen.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Ovenfor ses en typisk angrebsåbning med fokus på løb fra Fischer og Wind, som trækker henholdsvis Hermannsson frem i banen og Rosted ud til højre, det åbner rummet mellem Jung & Rosted som Wilczek kan løbe dybt i.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Som modstander af FCK kan man stække en hel del af deres offensive pasningsspil ved at have klare aftaler på at lukke Jonas Wind ned. For NÅR det blev farligt for FCK søndag mod Brøndby var det ofte på baggrund af netop disse typer af løb og positioneringer fra Wind.

Nanna Møller Karlsen © All rights reserved

Udfordringer & erkendelse

Anden halvleg blev generelt en mere grovkornet affære for Brøndby. Det direkte spil blev for direkte for hurtigt. For ofte nåede bagkæden og midtbanen ikke at få skubbet frem før spillet blev vendt, og meget symptomatisk for Brøndby var samtlige afslutninger i anden halvleg (5) sendt afsted efter 3 dødbolde og 2 omstillinger.

Erkendelsen over hvordan kampen udviklede sig bar de første udskiftninger hos Niels Frederiksen også præg af. For med Radosevic og Slimane blev der sendt mere fysik på banen, mens Hedlund og Vigen forlod banen (midtbanen bestod da af Radosevic, Frendrup & Slimane).

Konklusion: To point mere end man kunne forvente

Indsatsen var overordnet set ikke god nok. Wingbackerne endte igen (!) med at stå meget lavt, specielt i spillet uden bold blev det meget afventende og med en lav preslinje specielt i kampens indledning gav det følelsen af man ikke var på omgangshøjde med FCK.

Spillet med bold var fra starten meget direkte, og til tider ligefrem for direkte, hvor Brøndby ikke fik flyttet holdet frem på banen.

Defensivt løste man FCK så godt som muligt. Efter en træg indledning blev man bedre til at få kapslet Wind inde, og han fik sværere ved at finde de rum han dropper ned og trives i.

Men den altoverskyggende følelse var en kamp, hvor man igen, for anden kamp i træk, ikke leverede en helstøbt præstation over en hel kamp. NF kan ikke være tilfreds med spillet uden bold, for det blev, som angivet ovenfor, til tider for afventende med en flad 5-3-2 fremfor højere wingbacker i presset. FCK kom i specielt kampens indledning for nemt til spilvendinger, der skal presset simpelthen sidde bedre.

Hvad der dog er værd at rose er det faktum, at man kom tilbage fra at være nede 1-0. Udligningen faldt også fortjent, men som anden halvleg skred frem talte udviklingen i kampen ikke for tre point til Brøndby uden det dog var tre tydelige point til FCK. En uafgjort – eller endda et smalt Brøndby nederlag – kunne sagtens have været kampens udgang. Hvilket et relativt jævnbyrdigt xG-tal for kampen også afslører (1,90 – 1,47) og afslører.


Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Som FCK har spillet i hele 2020, var det forventelig, at de var til at slå. Deres forsvar er langsomt og kæderne er ikke afstemte. Brøndby har bestemt heller ikke spillet prangende, men holdet er sammenspillet og har en god optimisme, hvilket kan give sejre, mod på papiret bedre modstandere.

  FCN er meget svingende og har ikke været så godt spillende i 2020, som tilfældet med FCK. Så man kan ikke være overrasket over sejrene.
   
  • Tanken
  • Tanken
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     1 måned(er) siden   

  • @mp80 du skal virkelig tage 2020 stillingerne med et gran salt. De tager ikke højde for at nogen hold har betydeligt sværere kampe end andre hold. Desuden ser man heller ikke på hvor meget holdene har haft at spille for mod slutningen af sæsonen.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder