
Foto: Adam Møller Karlsen ©
Brøndbys korte igangsætning: Strategi og fordele ved at spille sig ud af presset
ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner
Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.
Hvorfor vælger Brøndby kort igangsætning ved målspark?
Du har måske allerede bemærket det og undret dig: Hvorfor laver Brøndby den korte igangsætning ved målspark, hvor en stopper afleverer bolden centralt til Pentz, der herfra sætter spillet i gang? Her følger forklaringen på, hvorfor det sker, og hvad Brøndby forsøger at opnå med denne taktik.
Risikoen ved de to typer igangsætninger
Ved målspark er der groft sagt to måder at starte spillet på:
- Langt spark frem i banen: Dette indebærer et langt spark op til en duel med risikoen for at tabe bolden i en fysisk kamp. Hvem husker ikke Viborgs mål på en omstilling efter et Brøndby-målspark tidligere i sæsonen?
- Kort aflevering: Her er der risiko for at blive presset højt af modstanderne i en farlig zone tæt på eget mål.
Hvorfor vælger Brøndby den korte igangsætning?
Selvom en kort igangsætning kan være risikabel, vælger Brøndby den alligevel. Hvorfor? Fordi de, ved at lokke modstanderne til et højt pres og spille sig ud af det, kan komme på bagsiden af op til 4-6 modstandere og hurtigt drive spillet frem ad banen. Dette kan give dem en stor fordel, hvis de lykkes med at udføre det.
Hvordan eksekverer Brøndby taktikken?
Brøndby har en række planer i baghånden, når de vælger den korte igangsætning. Det handler om ro, timing og præcise bevægelser – intet er tilfældigt. Her er en gennemgang af deres tilgang:
Igangsætningen - Spredning af brikkerne
- Pentz som nøglen: Pentz skal ikke tage det indledende spark, men han er afgørende, fordi han skal vurdere, hvor modstandernes pres kommer fra og hvor rummet opstår. Han modtager bolden centralt for at holde alle muligheder åbne.
- Alves' rolle: Alves igangsætter til Pentz og trækker derefter ud til højre for at give Pentz mulighed for at spille kort i begge sider.
- Vanlerberghe som fremdriftsmulighed: Hvis han modtager bolden, kan Vanlerberghe drive spillet fremad.
- Spierings' rolle uden bold: Spierings skal trække en modstander med sig ind centralt og skabe plads, selvom han ikke nødvendigvis skal modtage bolden i første omgang.
- Jacob Rasmussen klar til modtagelse: Jacob Rasmussen står parat til at modtage bolden og dirigere spillet videre.
- Wingbacks som fremtidige muligheder: Længere fremme og bredt står Bischoff og Sebulonsen, klar til at deltage i spillet, men ikke med en rolle i den første fase af opbygningen.
Eksempel: Kort igangsætning mod FCM
Grafik 1: Startpositioner
.png)
Afleveringen går mod venstre til Jacob Rasmussen. Simsir vinkler straks sit pres, så han presser fra midten og udad for at lukke Pentz’s muligheder bag sig. FCM ønsker at holde bolden i dette område, hvor de har tre spillere klar til at presse højt.
Grafik 2: Spierings' bevægelse
.png)
Allerede nu ved Spierings, at han har en vigtig rolle og bevæger sig mod det åbne rum – ikke ned mod bolden, men mod det område, der frigøres af hans bevægelse.
Grafik 3: Ro og timing i boldbesiddelse
.png)
Jacob Rasmussen bliver presset af en modstander, mens Simsir lukker Pentz, og Radosevic er også presset tæt. Her er det afgørende, at Jacob Rasmussen bevarer roen og timingen, så han afleverer bolden på det rette tidspunkt – hverken for sent eller for tidligt.
Grafik 4: Spilforlængelse til bagsiden
.png)
Spierings er nu i position og modtager en præcis aflevering fra Rasmussen. Han spiller hurtigt videre til Bischoff i venstre siderum, som kan drive bolden frem. Allerede her er Brøndby på bagsiden af 6 (!) FCM-spillere.
Konklusion: Risikoen der giver belønning
Denne type igangsætning handler om at tiltrække modstanderens pres og time afleveringerne og bevægelserne for at bryde gennem deres formation. Hvis det lykkes, kan Brøndby hurtigt accelerere angrebet frem ad banen. De efterfølgende løb og den boldførende spillers evne til at spotte sine medspilleres løb bliver afgørende for, om de kan udnytte muligheden fuldt ud.
Deltag i diskussionen
Brøndby85
Betalende bruger
11. october 2024
olemartin.dk 11. october 2024
Det bedste er helt klart en blande af at spille kort eller langt, så modstanderen ikke altid kan gå højt op i presset, hvilket jeg synes man har set for ofte.
LJS
Betalende bruger
12. october 2024
Fodbold handler mange gange om at finde den rigtige balance.
Med Spierings og Rado, fra start, genfandt vi den på påny.
De fylder ihvertfald væsentligt mere, tilbage i banen, og i spillet uden bolden, end typer som Wass og Nartey, som har deres klare spidskompetancer, med bolden.
Det hele var godt sat op af J.S. og det bliver spændende, at se, hvordan han taktisk, angriber kampen mod AGF.
---
Benjamino 15. october 2024