Joe Bell
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Dataanalyse: Joe Bell vs Josip Radosevic - derfor spiller Radosevic

 
Brøndby hentede for 18 måneder siden Joe Bell i norsk fodbold. Midtbanespilleren var udset til at være et spillende midtbaneanker, hvor han fra en position bagerst på midtbanen skulle facilitere opspillet. Men fodboldlykken har Joe Bell aldrig rigtig fundet på Vestegnen, hvor gennembruddet er udeblevet, og Josip Radosevic stadig sidder på den dybe midtbanerolle. Hvad gik der galt og hvad bringer Joe Bell til den klub der måtte købe ham? 3point.dk zoomer ind på ankerpladsen på midtbanen.

  • Joe Bell
  • Kasper Pedersbæk
   8. august 2023 - Klokken 09:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  8. august 2023 - Klokken 09:00

ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner

Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.

Joe Bell blev hentet til Brøndby fra norsk fodbold, hvor han var udset til en rolle på den dybe midtbane som 6er, hvorfra han skulle diktere spillet med sine afleveringsegenskaber, og patruljere rummet foran bagkæden. En position, der længe havde været besat at kroatiske Josip Radosevic.

Fodboldlykken er bare aldrig blevet fundet på Vestegnen for Joe Bell, som synes med en kurs væk fra Vestegnen, efter en 18 måneder lang periode uden stabilitet i hverken minutter eller præstationer.

Målet var at slå Josip Radosevic af holdet, og med Bell indkøre en mere spillende type på den dybe midtbane. En rolle Joe Bell havde excelleret i for Viking, hvilket havde kastet interesse fra flere klubber i Skandinavien af sig.

Matchup med Radosevic

Hvis Joe Bell og Josip Radosevics performancedata for 2022/23 sæsonen sammenlignes kan vi se, hvilke forskelle, men også hvilke markante ligheder der gør, at Joe Bell aldrig lykkedes med at slå igennem for Brøndby.

Havde Brøndby håbet på at opgradere på sin dybe position på midtbanen har de ikke fået value for money, i det hverken Bell eller Radosevic udmærkede sig på punkterne:

 • Ingen af spillerne viste nogen stor velvilje til at drive bolden frem, i det begge markerer sig lavt på progressive løb og accelerationer frem i banen.
 • Begrænset produktion af kædebrydende afleveringer op gennem banen (smart passes)
 • Begrænset produktion af oplæg til afslutninger (og dertilhørende lav expected assist)
 • Antallet af key passes ligger også lavt hos begge

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Josip Radosevic har gennem flere sæsoner vist sin værdi for Brøndby, hvor han især i sæsonerne under Niels Frederiksen var instrumental for hjemtagelsen af det danske mesterskab i 2020/21, og kigger vi nærmere på de mest markante udledninger på kroatens performancedata fortæller den os følgende:

 • Radosevic markerer sig som den med flest gennembrudsafleveringer i bagrummet
 • Vinder den højeste procentdel af sine defensive dueller
 • Har flest bolderobringer

Flytter vi blikket til Joe Bell finder vi i data også en del af forklaringen på, hvorfor Joe Bell indtil nu ikke har fået succes i Brøndby:

 • Generelt flest gange på bolden i en kamp
 • Højeste frekvens af afleveringer
 • Markerer sig med flest afleveringer til banens sidste tredjedel

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Så for at sætte det på spidsen gav Joe Bell ikke Brøndby en tilsvarende eller højere defensiv produktion, og med bolden for fødderne var de fleste af Bells afleveringer statistisk set boldflytteri uden spillet blev udviklet signifikant. Bell scorer lavt på en række nøgleparametre indenfor afleveringer.

Sammenligninger i Superligaen

Løfter vi blikket for en sammenligning med midtbanespillere fra de øvrige Superliga-klubber kan vi se, hvorfor Brøndby ikke har fået den forventede værdi ud af Joe Bell.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Joe Bell markerer sig i toppen i en liga-wide sammenligning på:

 • Antallet af defensive dueller
 • Antallet af afleveringer (samt præcision)
 • Afleveringer til banens sidste tredjedel

De blågules nummer 6 bonger ud undermiddel i en tilsvarende sammenligning på:

 • Progressive løb med bolden frem af banen
 • Accelerationer
 • Afleveringer gennem modstandernes kæder
 • Chanceskabende afleveringer (key passes)
 • Gennembrudsafleveringer til modstanderens bagrum

Laver vi den samme øvelse med Josip Radosevic, og sammenligner de punkter han markerer sig positivt på fra hans performancedata med midtbanespillere fra den øvrige Superliga fortæller den følgende:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

 • Markerer sig højt på antallet af og antal vundne defensive dueller
 • Højt antal bolderobringer (blandt de der scorer allerbedst i performancedata i Superligaen!)
 • Antallet af forsøgte progressive afleveringer (afleveringer der flytter bolden over længere afstande og udvikler spillet)
 • Antallet af forsøgte gennembrudsafleveringer i bagrummet

Mens Radosevic noterer sig som under middel udi:

 • Progressive løb med bolden frem af banen
 • Accelerationer
 • Afleveringer gennem modstandernes kæder
 • Chanceskabende afleveringer (key passes)
 • Træfsikkerheden i fremadrettede afleveringer

Brøndbys mangler forblev mangler

Brøndby havde brug for et anker på midtbanen, der kunne agere facilitator i overgangen fra opspillet i bagkæden til afslutningsspillet på banens sidste tredjedel, uden at gå på kompromis med det defensive bidrag. Det ville kræve et større bidrag på kædebrydende afleveringer end det blev til for Bell samt en øget markant defensiv tilstedeværelse.

Joe Bell har vist sig stærkest i en dobbelt pivot, mens han i en solorolle på den defensive midtbane har vist sig for sårbar i spillet mod bolden, hvor han har fundet sig fejlplaceret og med for meget at indhente.

Sammenligningen med Josip Radosevic fortæller om en spiller med et defensivt større bidrag (Radosevic), hvilket har været prisen for at få Bells afleveringer ind på holdet til fordel for kroaten. Men når de afleveringer ikke har haft en tilstrækkelig værdi for Brøndby, så har prisen været vurderet for høj, og Josip Radosevic har været foretrukket på den bagerste midtbane med de begrænsninger det nu måtte medføre.

En kommende ny klub for Joe Bell køber en pasningssikker spiller, der smider få bolde væk, men også en spiller, der tager få, grænsende til ingen, chancer i sit pasningsspil, og cirkulerer bolden risikofrit - og dermed også uden den vilje der kan udvikle spillet og give holdet en vinkel at angribe fra. Joe Bell skal, i en ny klub, udvikle sine evner til at sætte bolden på spil i afleveringsspillet, eller parres i en double pivot med en mere progressivt afleverende medspiller.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Rado skulle ligesom Hedlund ikke være forlænget, man skulle i stedet have forstærket udefra, det samme kan siges om Mensah. Han vinder ingen dueller, har ingen afgørende indlæg eller nogen afslutninger indenfor rammen. De er bare fyld i en i forvejen alt for stor trup.

  Man har pengene, hvorfor så ikke bruge dem fornuftigt?

  Der er mange spillere i truppen, som bør sælges eller sendes ud på en lejeaftale, for at få spilletid.
  4 enige
   
  • @olemartin.dk Vi kan alle blive enige om de ting du påpeger. Men for at gøre noget ved problemerne kræver det en handlingsstærk sportsdirektør og sådan én tænker jeg godt man kan stille spørgsmålstegn ved om vi har. Derudover kræver det, at de spillere som tydeligvis har overscoret i forhold til den klub og kontrakt de p.t. har - skal være villige til at snobbe nedad, dvs spille for mindre klub i måske en mindre liga til en klart lavere hyre. Begge dele er helt sikkert en kæmpe udfordring for os i bestræbelserne på at skabe en mere konkurrencedygtig trup.
   2 enige

  Se 1 flere kommentarer
   
  • @olemartin.dk Men nu skal vi lige huske på, at der var er stort ønske/pres (fra fans) for at få Rado forlænget. Og ser man på kommentarerne her på 3point da han blev forlænget - så var det stort set 99% jubel og thumbs up.
   Nu sidder “vi” og siger det var en fejl han blev forlænget. Det viser bare, at selv vi kloge debattører tager også (kollektivt) fejl
   ;-)
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 4 flere kommentarer

 • Joe Bell's placeringsevne er også helt af helvede til i det defensive og han kan ikke forudse en aflevering om så modstanderen pegede på sin modtager. Held og lykke i opvisningsligaen MLS for Europæisk fodbold har han ikke niveau til.

 • AndreasEli
 • AndreasEli
  Betalende bruger
    8. august 2023   

 • Enten læser jeg dine data forkert, eller også er tallene da et godt argument for at spille Joe Bell. Han er (lidt overraskende for mig) bedre i def dueller og hans afleveringsstats indikerer, at han er mere involveret end Rado i spillet med bolden. Han ligger helt i top i forward passes - tænker forward passes er med til at udvikle spillet eller misforstår jeg kategorien?

  Jeg er ikke klar over hvad en through pass er, men Rado ligger blandt de bedste 20% i suppen med ÉN per kamp. Mit gæt er, at en through pass fx kan være lange bolde i bagrum? Man kunne jo få den mistanke, at hans 70% træfsikkerhed på through passes indikerer, at Kvistgaarden er super til at løbe den slags bolde op ude ved hjørneflaget, men det skal Rado vel ikke have nogle fidusbamser for..?

  Når der står, at de to sammenlignes med andre CMF i suppen, så går jeg ud fra, at det også inkluderer off midt-typer som Evjen, Vallys etc.? Hvis det gør, så giver det vel alt andet lige meget god mening, at både Bell og Rado ligger lavt i chanceskabende afleveringer, xA, shot assists etc., deres lavere udgangspunkt på banen in mente? Er det en def midts rolle/ansvar at stå for den del af spillet?

  Jeg spillede engang på hold med en fyr der hed Jens, som var midterforsvarer. Jens var sådan en no nonsense-type, der flæskede igennem i duellerne og ikke var bange for at sende kuglen over i kolonihaverne, som lå ved siden af vores kampbane, når han skulle cleare den fra bagkæden. Han var til gengæld ikke nogen stor kapacitet, når vi skulle forsøge at bygge spillet op langs græsset.
  HVER gang vi tabte (og det gjorde vi desværre ofte) blev Jens kåret til MOM, når vi stemte om det i omklædningsrummet efter kampen. Når det halter for et hold, er det altid de typer der kæmper og slås for sagen, som kommer til at se gode ud. Sådan har jeg det også lidt med den her evindelige Rado/Bell-saga. Når båden har vippet lidt for hhv. NF og JS, så er de vendt tilbage til gode, gamle, pålidelige Rado, som ikke er bange for at flæske lidt igennem og sende bolden ud af banen - bevidst eller ubevidst ;-)
  Men på et eller andet tidspunkt er man jo nødt til at kigge sig selv i spejlet og beslutte sig for, om man er okay med at være en lidt dyrere version af Horsens...
  1 enig · 4 god kommentar
   
  • @AndreasEli udfordringen er - Joe Bell leverer fint på at flytte bolden, men har for få kædebrydende afleveringer til at (trænerteamet, antager jeg) finder at det opvejer den værdi man taber ved bolderobringer (når Radosevic spiller).

   Det er som med så meget andet en opvejning, for og imod.

   Personligt kan jeg godt lide Joe Bell, men han trives bedst i el dobbelt sekser rolle, hvor han kan være dem der holder gang i cirkulationen af bolden, mens han i en solo sekser rolle har været mere udfordret på erobringsspillet (IKKE de defensive dueller, men interceptions). Her er Rado bare stærkere.

   Jeg synes mest af alt det er ærgerligt at Brøndby henter Bell, og så bruger størstedelen af 2022 på at spille en form for fodbold der slet ikke matcher bells kvaliteter.
   1 god kommentar

---

 • Fin analyse, men burde man ikke have delt dataen op i to perioder, en med NF og en med JS. Umiddelbart ville jeg mene at JS vision for pasningsspillet passede en spiller som JB langt bedre i de første par kampe. Det var tydeligt under den sidste periode hos NF, at alt spillet på klassisk DBU-rød-tråd maner skulle flytte modstanderen, hvilket oftest gjorde at vi kun spillede på ydersiden. JS havde nogle fine tendenser i sine første kampe, hvor man turde spille disse smartpasses ind i mellemrummet.
  JB ville lykkedes fint hvis han havde en makker ala Lukas Lerager som på mange måder er en ældre boks-boks spiller der fylder defensivt, går med i boksen offensivt og tør få bolden centralt.

  JB er dog endnu et tegn på, at vores transferstrategi og spil på banen ikke altid stemmer overens. Jeg synes det er trist, at man har hentet en spiller som tydeligvis ikke passer i det første system(NF) dernæst ansætter man en mand som burde få en spiller som JB til at lykkedes i forhold til de kompetencer han har haft at arbejde med på u21 landsholdet samtidigt.

 • Som én der elsker at se et aggressivt presspil, ville jeg elske at se Rado prøvet af som 8'er, hvor han kan bruge sin energi på at booze rundt, istedet for at skulle have overblikket til at agere bindeled på 6eren, hvilket virkelig ikke er hans styrke (Han gjorde det dog fint og simpelt imod FCN). Samme 360 graders overblik ville han ikke skulle have som 8er, hvor det er mere direkte frem.

  Man får ikke en kreatør i ham, men han kan sætte modstanderne under pres og bruge sin power til at vinde bolde langt oppe på banen, og så er han en trussel på langskud.
  2 enige
   
  • @thuesan Selvom Rado er 6'er. Så presser han også højt i banen. Hvis du sætter ham op på 8'eren. Så har du bare en 8'er, der ikke kan spille bold. Så er man lige vidt.

 • Kim B
 • Kim B
  Betalende bruger
    8. august 2023   

 • Tak, super interessant analyse, der jo lidt overraskende viser at Rado er blandt de bedste i superligaen på de svære afleveringer frem, omend vi jo alle godt ved at han jo er god på de lange afleveringer. Samtidigt er det jo også tydeligt hvorfor vi virker så usikre defensivt når han ikke er på banen.
   
  • @Kim B Rado er på mange måder en sort/hvid spiller. Det er glasklart hvad man får ved at spille Radosevic, og også hvad man ikke får. Han fortjener kæmpe ros for sin rolle i sæsonerne omkring mesterskabet.

   Issuet er så hvis Brøndby virkelig ønsker at lægge stilen om, så er han en der kommer til kort i en mere possessionorienteret stil. Medmindre man så igen går tilbage og spiller Rado på hans styrker, og ikke bedet ham gøre ikke-rado stuff

---

 • Jeg er nysgerrig!

  Ja, så nysgerrig, at jeg har oprettet en bruger. Jeg er flittig læser, lytter og Brøndbyfan siden 1987.

  Hvorfor er analyserne her med udgangspunkt i Radosevic' mangler så mange?

  Længe har analyserne her båret præg af, at vi har en udfordring på vores fodboldhold. Denne hedder 6'er positionen, udtalt Radosevic. Og, jeg er uforstående ift., at det er blevet en uimodsagt sandhed weekend efter weekend. Men måske skal wingbacks og 8'ere bare ikke skabe spillet med bold, sådan som jeg går og forestiller mig det. Måske er det 6'eren, der skal det. Oplys mig gerne.

  Særligt forstår jeg ikke, og her rækker min forstand måske bare ikke, at Radosevic i så udtalt grad skal vurderes på hans evne til at skabe spillet med bolden. Jeg ser ikke tilsvarende analyser af Greves, Evjens og Vallys evner til erobre bolde til eksempel.

  Hvad er det, jeg overser, siden Radosevic synes at skulle lægge ryg til det her hver uge, mens andre går fri, når analysearbejdet skal dissekeres og formuleres i en eller anden form for hypotese om vores spil.

  Jeg påstår, at i vores nuværende system evner vores 8'ere ikke at deltage i presspillet og returspillet og har for marginal fysisk presence i spillet mod bold. Er det muligt, at vi over tid, kunne få nogle tal herpå? Retur -og restfaser i det centrale spil på midtbanen vil jeg påstå er så udfordret, fordi vi ikke har polyvante 8'ere, sådan som jeg gik og troede 8'er-spillet egentlig skulle være.

  Hvorfor brækker vores midtbane altid over, når Radosevic skiftes ud, når nu han er så udygtig? Hvorfor kan vi ikke vinde fodboldkampe uden ham, når nu han er så udygtig?

  1 god kommentar
   
  • @andreasgh Det handler i bund og grund om hvilken form for fodbold man gerne vil spille - og hvilke krav der derfor er til de enkelte roller på holdet.

   Jeg har tidligere rost Rado for hans indsats - og vigtighed - i perioden med omstillingsfodbold under NF. https://3point.dk/nyheder/radosevic-en-vigtig-brik-i-frederiksens-puslespil<br />
   Er Radosevic blevet en dårligere spiller siden dengang? Nej, slet ikke, han er formidabel og blandt de bedste i erobringsspillet i ligaen. Men som Brøndby ønsker at spille (hvert fald hvad de har meldt ud og hvad de har vist i kampene) vil man gerne spille bolden kort op gennem midten. En disciplin Rado aldrig har excelleret i - hverken dengang eller nu.

   Jeg tror du (fejl)læser analysen. Den er ikke negativt rettet mod Radosevic, slet ikke. Men jeg påpeger dog hans mangler, såvel som hans styrker.

  Se 1 flere kommentarer
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder