Fodbold live resultater
Joe Bell
Foto: 3point.dk ©
NYHED

Eksperter om Bell: Value for money

 
Det er sjældent at en transfer fra norsk til dansk fodbold giver større dønninger ud i fodboldanalytikerverdenen. Men netop handlen af Joe Bell fra Viking til Brøndby gav reaktioner hos flere fremtrædende fodboldanalytikere rundt om. 3point.dk fortæller her historien om Bells vej fra college fodbold i USA til at blive opdaget på TV og et gennembrud i Norge. En new zealænder som får flere fodboldanalytikere til at kalde Brøndbys transfer af Bell for value for money.

  • Joe Bell
  • Kasper Pedersbæk
   5. februar 2022 - Klokken 08:45
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  5. februar 2022 - Klokken 08:45

Der var ikke gået mange timer af februar før end de første reaktioner rungede på twitter, da flere analytikere overrasket skrev, hvordan Joe Bell kunne gå fra Viking til Brøndby, fremfor at være endt på en større adresse. Forundringen var stor over konkurrencen for new zealænderens signatur ikke havde været større. For hvordan havde Brøndby båret sig ad med at kuppe Bell til Vestegnen?

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Første mand på forundringens alter var den svenske avis SportExpressens fodboldanalytiker, (følg ham på twitter her) Marcus Bring, en tæt iagttager af blandt andet norsk fodbold, som på twitter få timer efter transfer blev bekræftet lagde en grafik op, som illustrerede Joe Bells kompetencer på banen, og skrev:

Marcus Bring vender vi tilbage til senere, for historien tager sin begyndelse med et U20 VM i Polen tilbage i 2019, som den norske fodboldtræner Morten Jensen sad hjemme og så.

Viking fik et nej

Hos den norske avis Aftenbladet talte 3point.dk med journalist Stig Nilssen, som blandt andet dækker Viking, for at blive klogere på, hvordan en fodboldspiller fra New Zealand havner i en norsk fodboldklub. Stig Nilssen fortæller om en ungdomsslutrunde tilbage i 2019, og en noget atypisk indledning på kontakten til Joe Bell:

- Under U20 VM i Polen i 2019 sad Viking-træner Morten Jensen hjemme i Stavanger, hvor han så Norge mod New Zealand. I den kamp opdagede han Joe Bell.

Nilssen fortsætter i samme åndedrag:

- Morten Jensen fik skabt kontakt til Joe Bell via Facebook. På det tidspunkt spillede Bell college-fodbold i USA. Men Viking inviterede Bell til prøvetræning lige efter VM var slut, hvor han så kom til Norge og trænede med i Viking i en uge.

Det tog ikke den norske klub lang tid at evaluere Joe Bell for at finde ham interessant, for Stig Nilssen beretter om, at Viking allerede da prøvetræningen var slut tilbød Joe Bell en kontrakt med klubben. Men Viking blev i første gang afvist:

- Joe Bell takkede dog nej til kontrakten med Viking, for han ville gøre tredje år færdigt på college i USA først. Viking tilbød en ny kontrakt til Bell 6 måneder senere, hvilket han takkede ja til og skrev under på. Så i januar 2020 var Joe Bell på plads i Stavanger på en 3-årig kontrakt med Viking.

Perfekt i motorrummet

Den skotske fodboldanalytiker Patrick Caskie siger om Bells styrker de især findes i hans evner for erobringsspillet, hans afleveringer og evnen til at læse spillet:

- Han (Bell) er god til at holde spillet flydende for sit hold, og diktere en kamps tempo. Hvis jeg skal sammenligne ham med en spiller, så er det Glen Kamara fra Rangers FC, de er nogenlunde samme type. Jeg kunne snildt forestille mig at han fulgte i sporene på Lindstrøm og Frendrup, og indenfor få år var solgt videre for et pænt beløb med en god profit for Brøndby.

De samme ord bliver brugt af Stig Nilssen fra den norske avis Aftenbladet, da han bliver bedt om at sætte ord på Bells styrker på banen:

- Joe (Bell) er en vældig god bolderobrer, og dækker virkelig et stort område af banen fra sin plads som 6'er for Viking. Og så slår han nogle rigtig gode dødbolde. I tillæg er han 100% professionel, meget dedikeret og en virkelig rar person. Ubetinget en af Eliteseriens bedste spillere i 2021.

Og fortsætter:

- Brøndby har fået en 30 mio kroners spiller til langt under prisen.

Fodboldanalytikeren Marcus Bring fra svenske SportExpressen stemmer i, og uddyber beskrivelsen af Bell:

- Bell er en spiller som altid er indblandet i spillet, og søger bolden så meget som muligt. Han søger med sine afleveringer at bryde modstandernes linjer og få spillet bolden fremad banen så hurtigt som muligt. Hans statistikker på at bryde modstanderens spil underbygger dette, hvor han lå i toppen på flest vellykkede defensive aktioner i sæsonen 2021.

Bring fortsætter:

- Han (Bell) vil rigtig gerne flytte spillet fremad banen, hvad enten det sker med progressive afleveringer eller ved selv at drive bolden frem ved fødderne. Det giver ham en profil som en rigtig midtbanedynamo, som mange hold ville sukke efter.

Fra konservativ til risikovillig

Vi springer tilbage i tiden til Joe Bells ankomst til Viking i begyndelsen af 2020. For den spiller Viking skrev med var ikke en spiller med helt de samme trademarks han forlod klubben med. Vi lader derfor igen Stig Nilssen fra Aftenbladet få ordet:

- Begyndelsen hos Viking i starten af 2020 var lidt mere træg og konservativ. Alle kunne se Bells kvaliteter, men han valgte oftest de sikre afleveringer bagud i eller på tværs af banen. Men spillede alligevel 21 ud af 30 kampe fra start i den sæson.

Viking er i Norge kendt for en hurtig og direkte spillestil, hvor man, som Brøndby, gerne søger en hurtig bold i længderetningen. Da først Bell havde fået den spillestil ind under huden begyndte det at flyde for new zealænderen, Stig Nilssen fortsætter beretningen om Bells tid hos Viking:

- Bell udviklede sig med hastige skridt hos Viking. Specielt i 2021 begyndte tegnene at melde sig. Bell var på forkant, orienterede sig godt før han fik bolden og var meget mere direkte i sit pasningsspil - når det vel at mærke var nødvendigt. For hans boldomgang var fornuftig.

Med den tiltagende vilje til at sætte bolden på spil følger også en vis grad af risikovillighed for at smide bolden væk. Netop det aspekt nævner fodboldanalytiker Marcus Bring, da han bliver bedt om at sætte ord på områder som Bell skal arbejde på:

- Skal man nævne et kritikpunkt af Bell kan det være netop den villighed til at sætte bolden på spil. Det kan koste lidt på boldtab. Om end det skal sættes i kontekst af Vikings meget aggressive spillestil, hvor det forventes at bolden netop bliver sat på spil for hurtigt at komme til afslutning. Bell kan sagtens tilpasse sig en nyt hold, hvor han måske bliver bedt om at holde længere tid i bolden før han sætter den på spil.

Overraskelsen over skiftet til Danmark

Netop Marcus Bring er også bundærlig, da han bliver bedt om at beskrive hans reaktion på Joe Bell skiftede til Brøndby og den danske Superliga i vinterens transfervindue:

- Joe Bell har virkelig været en af Eliteseriens bedste spillere i 2021 sæsonen, og har passet perfekt til Vikings spilfilosofi, Bells udvikling har været virkelig flot. Personligt troede jeg Bell ville hoppe over den danske liga, og tage en plads hos et hold i en bedre liga. Brøndby har virkelig fået en spændende spiller i truppen med transferen af Bell.

Den internationalt anerkendte fodboldanalytiker Tiago Estêvao var også anden mand på natten for transfervinduets lukning til at kommentere sin overraskelse over Bells destination, da han på twitter kaldte den (transfer) for the single best value for money transfer i januar:

 

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    5. februar 2022   

 • Personligt tror jeg, at det var en bevidst strategi af CV, at vente med et bud til sidste dag i transfervinduet. De fleste klubber var færdige med deres og tiden så knap, at Viking ville få svært ved at involvere andre og forhandle yderligere.

  Det er ren spekulation, men jeg tror der sad flere klubber og ventede på at hente ham gratis.
  3 enige · 3 god kommentar
   
  • nicolai83
  • nicolai83
   Betalende bruger
     5. februar 2022   

  • @Saesonkort CV er iskold....
   2 enige

 • Embo
 • Embo
  Betalende bruger
    5. februar 2022   

 • Synes beskrivelsen af Bell passer på den smule, vi så til Bell i træningskampen i går. Det kan være den karakteristiske hårpragt, der gør, at man lægger særlig mærke til det, men det var tydeligt, at Bell hele tiden orienterer sig om, hvor han har sine medspillere, før han modtager bolden.
  30 minutter er meget lidt at bedømme en spiller på. Men af og til ser man bare noget, der fortæller, at her er en klassespiller. Det synes jeg skete i går.
  5 enige · 2 god kommentar

 • Rep
 • Rep   5. februar 2022   

 • En halv times indhop mod Vålarenga i går var nok til at overbevise mig om Bells store klasse. Han blev konge på midtbanen straks han kom ind, sugede bolden til sig som en svamp og fordelte den med stort overblik, både fremad og til siden. Var der behov for at holde på bolden og vende spillet, gjorde han bare det som den selvfølgeligste sag i verden. Sikke et overblik!
  Det er præcis sådan en spiller, Brøndby har savnet i årevis. Selv i seneste mesterskabssæson smed holdet unødigt bold efter bold væk, ofte med lange pasninger uden adresse. Man kan i høj grad håbe, at Joe Bells overblik og ro vil forplante sig til flere spillere. Undgår han skader, bliver han en uvurderlig brik i forårets mesterskabsspil.
  Den bedste signing i årevis. Optimismen stiger, selv om holdet langt fra er optimalt sammenspillet. Nu tror man mere på, at det kommer.
  8 enige · 2 god kommentar

---

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    5. februar 2022   

 • Tak for den gennemgang ser ud til at vi har fået fuld kompensation for frendrup, stærkt cv.
  Men den stakkels mand da vist kun skuffe , håber at team og hold er lidt mere afventende end kommentatorerne
  2 enige · 1 god kommentar

 • Per Emil Højbjerg Light :-)
   
  • @BrianGideon
   Ja det er sgu nok ikke ramt helt ved siden af !!!
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • Bell virker som en klog og lidt konservativ fyr som tager det sikre valg, illustreret bl.a ved at han valgte at færdiggøre College før han skrev med Viking. Nu har han så valgt Brøndby, men her kommer han til en klub hvor han ved stilen passer, mentaliteten minder om den norske og han er købt til at starte. Derudover kan han kigge på vores salgshistorik og se at vores bedste spillere kommer videre til gode priser og gode klubber. Med Jobbe kan han endda se at de kommer videre med succes. Jeg tror at disse ting har været en væsentlig årsag og understreger også vigtigheden af at sælge ens gode spillere videre når der kommer et fornuftigt bud som i de tre førnævnte tilfælde.
  Jeg har stor tiltro til Bell, og forudser vi kan blive endda meget stærke i 22/23 sæsonen hvis vi kan holde sammen på holdet og evt supplere med en stjerne på HWB
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Faxes største fan

   Jeg tvivler på at der kommer nyt på højre back. Der er efter sigende masser af talent i masterclass på den position, og selvom Mensah og Bruus har plads til forbedring, er de begge habile.

   Jeg tror Bruus bliver solgt om senest et år, og man så bruger Mensah sammen med ex Christian Friedrich.

  Se 1 flere kommentarer

---

 • Sunderland
 • Sunderland
  Top debattør
    8. februar 2022   

 • Joe Bell: Fornemmelsen er God, Rigtig God. Nu skal han bevise han kan holde hans høje niveau. Mange i Norge ser ham som bedste defensive midtbanespiller i Den Norske Liga, nogen taler om han er den bedste defensive midtbanespiller i hele Norden og burde koste +30 millioner dkr. Alt dette er blot snak, nu skal han vise sit værd. Holder han niveauet , Ja så har vi en stærkere Midtbane en inden transfervinduet. Fornemmelsen er God :-)
  1 enig
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER