Fodbold live resultater
Henrik Heggheim
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

En nordmand tjekker ind - Heggheims første tid

 
Det er blevet til 981 minutters spilletid igennem 12 kampe for norske Henrik Heggheim efter sommerskiftet til Brøndby fordelt på Superliga, Pokalturneringen og Europa League. Stopperen blev første gang bragt i spil slut september mod Allerød i Pokalturneringen, og fortsatte med kontinuerlig spilletid efteråret ud. Det giver 3point.dk mulighed for at trække de første streger i sandet og evaluere på den unge nordmands efterår. Perspektiverne er spændende, men der er også ting at arbejde på.

  • Henrik Heggheim
  • Kasper Pedersbæk
   6. januar 2022 - Klokken 08:45
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  6. januar 2022 - Klokken 08:45

Henrik Heggheim har i efterårssæsonen spillet 981 minutter for Brøndby, hvor han primært har optrådt i en rolle som højre yderstopper i et tremandsforsvar. Her har nordmanden leveret en række rigtig pæne præstationer, som har givet mange blågule fans forhåbninger om mere.

Da Heggheim i sommer blev præsenteret som ny spiller skrev undertegnede indledningsvist følgende om ham i en analyse omhandlende hans spillestil: 

...fysisk stærk, hurtig og med evner til at drive bolden frem i banen. Men også med samme behov for at lære at veksle sin spilletid til erfaring

Det fremadrettede forsvarsspil

Det blev suppleret med en nærmere beskrivelse i analysen, hvor jeg nævnte fysik og fremadrettet forsvarsspil som væsentlige punkter i Heggheims spil.

For Heggheim er en fysisk dominerende og springstærk stopper, som ynder at forsvare aggressivt og fremadrettet. Nordmanden bruger gerne sin fysiske ramme til at dominere og tryne sin modstander for at undgå denne bliver retvendt mod målet.

Heggheim har i efteråret bragt det element af sit spil fint med ind på de danske baner, hvor han defensivt har leveret varen i duellerne. Til trods for sin alder og manglende erfaring har talentet skinnet igennem, og nordmanden ligger som den af de blågule stoppere med den procentvise største andel af vundne hovedstødsdueller. Hans trademark er det fremadrettede forsvarsspil - på godt og ondt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For Heggheims erobringer og fremadrettede forsvarsspil er godt. Men også med en vis portion risiko. Ovenstående grafik viser både gevinsten og den mulige risiko. Heggheim går frem midt på FCMs banehalvdel, og går i en duel på den bold der bliver spillet frem mod Sisto.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I tilfældet får Heggheim erobret bolden, men risikoen - den er bestemt til stede. For Heggheims fremadrettede forsvarsspil betyder også at rummet bag ved ham bliver åbnet. Og vinder Heggheim ikke duellen og tager bolden, så står Evander klar til at samle bolden op og Sisto har bagrummet at løbe i.

Men gevindsten er også betragtelig ved at vinde bolden, og det ligger i tråd med kravene til sidestopperne om at skulle forsvare meget fremadrettet og aggressivt, så den direkte modspiller ikke får tiden til at blive retvendt med bolden.

Spillet med bolden

Henrik Heggheim har et mod til at drive bolden fremad banen før end han laver en gennembrudsaflevering, eller dybe afleveringer til siderummene for at åbne spillet. Et facet af spillet han har udviklet på i 2021-sæsonen, hvor han ligger i underkanten af 8 lange afleveringer pr. kamp, og med imponerende 2.03 progressive løb med bolden pr. kamp (defineres som distancer på 15+ meter hvor bolden bliver ført frem ved fødderne).

Heggheim har i præstationerne for Brøndby vist en god evne til at flytte bolden fremad banen. Enten ved at drive bolden fremad med bolden i fødderne, eller med fremadrettede afleveringer der bryder kæderne hos modstanderne. Et element i hans spil der også blev påpeget i analysen af ham.

Et gennemgående element i videoen foroven med pasninger er Heggheims vilje og mod til at gå med i det opbyggende spil. Han ville eventuelt på sigt spille den midterste rolle i en stopper trio, hvor han i udpræget grad kunne få licens til at gå med i spillet fremad banen. En licens han i øvrigt også sagtens kunne have som yderstopper i en stoppertrio.

Her bakker den visuelle videoanalyse de tilgængelige data op. Heggheim leverer i stoppergruppen flest afleveringer til banens sidste tredjedel sammen med Sigurd Rosted med tæt på 8.5 pr. 90 min hver. Netop i spillet med bolden har Heggheim nogle helt klare kompetencer, som også er blevet sat i spil igennem hans minutter på banen. Han har pr. 90 min 55.57 afleveringer, og har allerede, trods kort tid i klubben, taget en styrende rolle i det opbyggende spil hos Brøndby.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor et eksemp fra en kamp mod OB, hvor Heggheim har modtaget bolden fra Maxsø inde centralt. Nordmanden møder et passivt pres, hvad han straks ser en mulighed i, hvorfor han tager bolden frem over midterlinjen og med en perfekt diagonal finder modsatte wingback Mensah på kanten af modstandernes felt - i en situation hvor OBs defensive organisation bliver vredet helt fra hinanden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det minder om en

Uden man skal tillægge det en generel sammenligning i nuværende niveau, så har Heggheim en særlig egenskan som har været kraftigt savnet på Brøndbymandskabet. Evnen til at se en åbning hos modstanderne og derpå drive bolden frem ved fødderne som en kile ind i deres organisation. Et savn man har mærket efter sommerens afgang af Anthony Jung.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor på grafikken får Heggheim bolden fra Maxsø, og FCM presser sådan set fint op. Sisto går på Heggheim, og inde centralt bliver Maxsø lukket ned af Lind. Ligeledes lukker FCMs wingback ned for Bruus, og inde centralt er det Paulinho og Evander der lukker mellemrummet ned (hvor der står to Brøndbyspillere - tæt på Bruus).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men Heggheim lader bolden fra Maxsø glide over til sit højreben, så han har en 45 graders åben vinkel frem i banen, og tvinger sig fysisk på forkant af Sisto, som kommer til at halse bagefter. Heggheim griber momentum, og tvinger med sit progressive løb pludselig Evander til at trække frem i et pres (for wingbacken har jo travlt med Bruus).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det åbner mellemrummet for Divkovic, der nu står uden markering (Evander har været tvunget til at gå frem i pres på en fremadløbende Heggheim). Nordmanden slipper perfekt timet bolden ind centralt, og Brøndby har dermed, grundet Heggheims raid frem i banen, bragt sig ind i mellemrummet på FCM.

Et lignende eksempel fra en kamp mod Randers, hvor Heggheim igen modtager bolden ude i højre halvrum. En Randers-spiller går i pres, men fremfor at være konservativ og passiv, og lukke spillet med en aflevering retur i banen til Mads Hermansen kommer Heggheim på forkant.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Bemærk igen den åbne vinkel frem i banen som en retbenet spiller i sin rette side kan lave - Heggheim griber muligheden for at komme på ydersiden af den pressende Randers-spiller.

Efterfølgende kan han drive bolden frem på Randers' banehalvdel, hvilket skaffer Brøndby boldbesiddelsen på bagsiden af Randers' første pres. Det koster kræfter for de blåklædte at skulle lukke huller, og i det eksakte tilfælde tvinger det Mistrati til at gå i pres - og efterlade det centrale rum til Divkovic.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det bringer bolden ind præcist hvor det giver flest muligheder for at angribe Randers' defensive organisation. Det handler om at tvinge Randers til at skulle tage hurtige valg, og ikke være i stand til at spille defensiven efter de indøvende aftaler der måtte være.

Den første tid i Brøndby

Heggheims første tid i Brøndby har givet løfter om mere. Der er afgjort stadig ting at arbejde med - nordmanden skal skoles i til tider at være mere tålmodig og knap så frembrusende i sit duelspil, uden det dog skal tage brodden af aggressiviteten. Han skal med andre ord have erfaring i at tage de rigtige valg i duelspillet, så man undgår at han åbner bagrummet for modstanderholdene at løbe i. Heggheims spil med bolden er oftest på et højt niveau, og han fylder en rolle ud som der har været ubesat gennem store dele af efteråret efter Jungs afsked. Nordmanden mestrer både at drive bolden op langs jorden, og at kombinere sig ud af presset. Han er visionær i sit spil, og tager gerne et raid med frem i banen.

Nordmandens første tid i Brøndby har været god, og giver afgjort løfter om mere. Nu handler det om spilletid og mere erfaring før end næste skridt kan tages.

Spilleranalysen fra præsentationen af ham kan læses ved at klikke her

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Han har simpelthen været alfa omega for vores succes i 2. halvdel af efterårssæsonen. Maxsø kan lidt af det samme, men er måske lidt mere tilbageholdende, men forestil jer at vi havde 3 mand i bagkæden med evnen til at drive bolden frem under pres fra en modstander, det vil være svært for de fleste hold i suppen at gøre noget ved!
  3 enige · 1 god kommentar

 • Heggheim er uden tvivl vores bedste signing fra sidste vindue. Naturligvis er der plads til forbedringer, og man skal heller ikke glemme, at vedkommende er 20 år gammel (mener jeg det er?) - men som Pedersbæk også er inde på i manchetten; perspektivet er rigtigt spændende.
  5 enige · 2 god kommentar

 • Heggheim har i mine øjne været den vigtigste skikkelse på Brøndby-holdet i efteråret. Punktum.

  Den måde han driver bolden fremad og den måde han afleverer fremad er simpelthen altafgørende. Ellers spiller vi sidelæns og bolden ryger ud til wingbackerne som får banens mindste vinkel for at spille bolden fremad i. ALT for nemt for modstanderen at lukke ned. Heggheim løser det problem. Ligesom Jung gjorde.

  Ikke at jeg siger der er en sammenhæng - for Heggheim er blot en del af forklaringen - meeen: Før Heggheims debut: 1 sejr, 6 uafgjorte og 5 nederlag. Efter Heggheims debut: 9 sejre, 2 uafgjorte og 5 nederlag.

  Han er simpelthen fantastisk for vores spil. 20 år og kontrakt til 2025. Hvis han fortsætter, så kommer vi til at sælge ham til en stor klub. Tusind tak til Viking Stavanger.

  Jeg er all in på Heggheim.
  6 enige

---

 • En af CVs klart bedste signinger.

  Da Hegggeim trådte til i forsvaret, kom der mere sammenhæng mellem kæderne - pres spillet begyndte at fungere.

  Hans offensive tilgang til spillet er godt - den besidder Maxsø & Rosted ikke.

  Han har løftet Maxsøs spil i efteråret.
  9 enige · 2 god kommentar

 • Jensen
 • Jensen
  Betalende bruger
    6. januar 2022   

 • Jeg er helt på røven over hvor rolig den dreng er på bolden. Han ligner en spiller der er mange år ældre.
  Man har før hørt om afrikanere der måske har snydt sig yngre, men Heggheim han ikke rigtig skjule sin unge alder, med det babyface han render rundt med.

  Men hvis han kan fastholde sit nuværende niveau og bygge på med erfaring, så bliver han en meget vigtig brik for os de næste sæsoner.
  Og måske skal han være dén nordmand der endelig viser at norske spillere godt kan gøre sig gældende i BIF. Det vil jo åbne døren for endnu en jagtmark, når der skal hentes spillere. :)
  2 enige · 2 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner