Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Kampanalyse: Erfaringen fra efteråret vandt Brøndby et tæt derby

 
Påsken markerede Brøndbys genfødsel på førstepladsen i Superligaen efter derbysejr mod FCK. Det skete efter en taktisk veldisponeret indsats af træner Jesper Sørensen.

  • Kasper Pedersbæk
   3. april 2024 - Klokken 03:24
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  3. april 2024 - Klokken 03:24

På et sent sejrsmål af hollandske Sean Klaiber vandt Brøndby andenpåskedag på udebane mod FCK.

FCKs CL formation og Brøndby på bolden

Brøndby søgte, klog af skade fra efterårets derby i Parken, boldbesiddelsen i kampens indledning. Bedst defineret ved at det var Mathias Greve fremfor Josip Radosevic, der udgjorde makkeren til Daniel Wass på midtbanen.

FCK gjorde det omvendt ekstremt svært for Brøndby at skabe overgangen fra opbygningen til afslutningsspillet. Dette fordi hjemmeholdet spillede mod bolden i den fra CL hyppigt benyttede 4-1-4-1 formation.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Falk indtager den dybe 6er rolle, mens de to 8ere skiftes til at arbejde frem i banen og gå i pres på den af Brøndbys yderstoppere, der søgte at føre bolden frem. kanternes opgave i denne formation var især at lave dobbelt cover på siderne (hvis nødvendigt), mens Claesson inde centralt skulle tage kanalerne ind til Wass ud af spil.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Når bolden gik centralt i Brøndbys opbygning skød FCKs kanter frem og gjorde midten meget kompakt og tvang Brøndby ud over siderummene.

Stilstand og følen hinanden på tænderne

Det gjorde at kampens første fjerdedel blev som to boksere, der går og føler hinanden an, uden rigtigt at sætte tunge slag ind. FCK anerkendte tydeligvis Brøndbys styrke i kontrollen med bolden, mens Brøndby omvendt havde svært ved at nedbryde FCKs defensive struktur.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Når det lykkedes for Brøndby kom det på bagkant af at især Wass fik sneget sig fri og kunne udvikle spillet op gennem den centrale akse. Ovenfor finder han Vallys i mellemrummet, der kan lægge bolden af til Omoijuanfo.

FCK var bedst i de perioder, hvor de kombiberede sig hurtigt op gennem midten og fik Brøndbys midtbane på hælene i en jagt efter bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Elonyoussi viste et par gange sine kvaliteter, når han arbejder bolden frem i banen og finder en medspiller i mellemrummet. Det var, når FCK lykkedes med disse typer af angreb, at Brøndby blev mest sårbare i en generelt lukket kamp.

Defensivt spillede Rasmus Lauritsen en flot kamp, hvor han vandt sine dueller - og ikke mindst: han valgte nogle kloge positioner, undgå at skyde for mange gange frem i en hovedløs duel (den ene gang det skete var det hans to yderstoppere der forsømte at klemme sammen = Achouri afslutning på stolpen kom i den efterfølgende sekvens). På bolden gjorde Lauritsen det ikke sværere end det var - og nej, Brøndby får ikke en playmaker fra bagkæden i Lauritsen, men mindre kan også gøre det, især når specielt Daniel Wass var dygtig til at tilbyde sig som aftager til bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Jesper Sørensens taktiske mesterværk

Da Brøndby havde den sværeste periode i kampen (start anden halvleg og frem til kort før Kvistgaardens scoring) reagerede Jesper Sørensen med et klogt taktisk træk. Ud røg Omoijuanfo og Greve, erstattet af Radosevic og Kvistgaarden.

Det hjalp til at sætte en prop centralt i banen, hvor FCK havde skruet op for tempoet og flere gange fik udmanøvreret Brøndby med deres tre centrale spillere vs. Brøndbys to.

Samtidig var byttet på 9er positionen antageligt også en erkendelse af, at Omoijuanfo ikke kunne blive sat op, og Brøndby i stedet søgte at sende Kvistgaarden ud at løbe i halvrummene mellem FCKs stoppere og deres backer.

Spørgsmålet om de store chancer

Der vil helt sikkert være fans fra hvert hold, der vil udbryde “vi havde da de største chancer”... Når det så er sagt, så er det også rimeligt at sige, at det var ikke en kamp, hvor vinderen ville score hverken tre eller fire mål. For det skreg ikke at mange åbne muligheder.

For generelt var det to dygtige mandskaber til at lukke af. Der skulle ekstraordinær gode aktioner til før end der kom mål. FCKs Ankersen med en flot retningsbestemt tæmning (og et let tvivlsomt presspil af Divkovic), men stadig med et skud, der statistisk set ikke kan forvente at kaste mål af sig hver gang.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Og for Brøndbys vedkommende kom første scoring efter en sekvens, hvor samtlige 11 Brøndbyspillere befandt sig på samme (side)halvdel af egen banehalvdel (forvirret? Forståeligt - tjek grafikken ovenfor), bolden blev erobret og Kvistgaarden sendt i dybden med en flot aflevering af Suzuki, og Masterclass-angriberen kvikt trak den venstre om FCKs to stoppere, der leverede stærkt tvivlsomt forsvarsspil.

Ja kampen kunne sagtens have sluttet uafgjort uden det ville have kastet mange rynkede bryn af sig. En tæt topkamp blev afgjort af den ypperste kvalitet på Jacob Rasmussens elegante aflevering og Klaibers løb i ryggen på Elias Jehlert.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Peps
 • Peps
  Betalende bruger
    3. april 2024   

 • Selv om jeg, som udgangspunkt, er tilhænger af mere tekniske midtbanespillere, så må jeg bare erkende, at vores Supermand -Rado- fuldstændigt trak kløerne ud af de små kattekillinger :-)
  11 enige · 4 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder