Mathias Kvistgaarden
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Kanonkongen Kvistgaarden vendte foråret på hovedet

 
Analyse: Fra egne rækker kom kanonkongen Kvistgaarden på banen for Brøndby midt under det der blev et presset og modgangsfyldt forår. For kanonkonge er den unge angriber der aspirerer til et lavere rygnummer - og mere spilletid for de blågule i den kommende sæson. Titlen som kanonkonge fortjener han på baggrund af hans hyppige afslutninger. 3point.dk har taget et kig på den unge angribers forår, og bringer her en analyse om det.

  • Mathias Kvistgaarden
  • Kasper Pedersbæk
   27. maj 2022 - Klokken 22:30
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  27. maj 2022 - Klokken 22:30

Foråret var stramt. Brøndbyholdet var ramt, en krise var under opsejling - resultaterne stod slet ikke mål med intentionerne. Problemet var manglen på mål. Uhre var solgt i vintervinduet, og i et mix af systemændringer, etablerede spillere der ikke slog til og nyindkøb der ikke ramte jorden løbende stod de blågule med en mangel på mål.

En endegyldig løsning ramte Brøndby aldrig, men kimen blev lagt til mere, og det mere var unge Mathias Kvistgaarden der bragte positive vinde med sig. Den hurtige frontløber scorede 5 mål, hvilket bragte ham op som de fakto topscorer for Brøndby i Superligaen (efter salget af Uhre).

Kanonkongen med trickerfod

En af Brøndbys udfordringer efter salget af Uhre var skud. For få spillere genererede skud, og de spillere der genererede skuddene, de tog dem for ofte fra positioner af lav værdi. Altså positioner langt væk fra zone 14 og 17 - de zoner hvorfra størstedelen af mål har deres ophav i fodboldspillet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I sine forårsminutter leverede Kvistgaarden i kvantitet det Brøndby manglede, nemlig skud. Han havde 3.18 skud/90 min, et antal der endda oversteg Uhres 2.31 fra første del af sæsonen. Men hvad der, naturligvis stadig på et begrænset datagrundlag, taler positivt for Kvistgaardens fremtid er hans selektering af skudpositioner. Hans skud er ikke løstgående missiler fra vidt og bredt, men tværtimod produktet af en vaskeægte boksangriber.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For i de 29 gange har Kvistgaarden skudt i forårsminutterne har 27 af disse har været fra positioner inde i feltet! Han mestrer arbejdet i feltet, hvor han producerer 4.61 boldberøringer/90min, et udmærket resultat for en angriber i Superligaen.

Chanceproduktion og supplerende bidrag

Kvistgaarden kommer til en fornuftig produktion af skud, men han genererer også skud med en fornuftig kvalitet. Eller mere retteligt - han kommer til afslutninger med en fornuftig mulighed for output (læs: mål). Med 0.36 xG/90min i forårets kampe giver det et statistisk output på et forventet mål hver tredje kamp. Det faktiske output for foråret hedder 0.55 mål/90min, hvilket peger på en frekvens lidt over det forventelige. Men dog ikke en 'bekymrende' overproduktion. For kontekst hed Uhres tal for efteråret 0.40 xG/90min og 0.79 mål/90min.

Udover sin jagt på skuddene bidrager Kvistgaarden også med progressive løb med bolden, altså løb hvor en spiller flytter bolden en markant antal meter (10meter+) i retning modstandernes mål for via den vej at drive spillet fremad. Her chipper den unge angriber ind med 2.2 progressive løb/90min.

Kvistgaarden er også glad for at udfordre sine modstandere, og ligger med 6.04 driblinger pr kamp godt til på listen over udfordrende spillere i den gule trøje på Vestegnen.

Det er også værd at nævne de i snit 3.29 tilkendte frispark pr 90 min som Brøndbys nummer 36 får tilkæmpet sig. Et markant tal, og et tal der passer ind i narrativet om den udfordrende og duelsøgende offensivspiller.

Målenes varians

Kvistgaarden konverterer en bred vifte af chancer (igen - baseret på forårets minutter i Superligaen, begrænset datasample) til mål. Tager vi et nærmere kig kan vi også få et bedre blik for det. Tager vi de mest ferske mål først, så er det fra kampen mod Silkeborg. Her konverterede den unge angriber en løs bold i feltet, da han kom først på en bold der røg retur i feltet efter den ellers var clearet på et hjørne. Et 'rigtigt angriber mål', hvor det handler om reflekser og kort aftræk.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I samme kamp mod Silkeborg leverede Kvistgaarden også et rigtig energimål på et iøvrigt formidabelt opspil af Brøndby helt tilbage fra egen halvdel. Vi kigger ind i en situation, hvor bolden spilles modsat til Hedlund der åbner banen længst mod højre. Svenskeren sætter turboen til og går mod målet, hvor han i halvrummet (rigtig mange mål har deres oprindelse heri) centrer bolden til Kvistgaarden der scorer. Det synes et 'nemt mål' for angriberen, men det kommer på baggrund af en 50 meters sprint fra egen halvdel, hvor han på ren fart distancerer de halsende rødklædte modstandere.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Mod AaB er det på et veltimet hovedstød, hvor Kvistgaarden søger rummet mellem midtstopperen (Thelander) og venstre yderstopper (Hagelskjær), og rammer den blinde vinkel på førstnævnte modstander.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

At målet mod Randers ikke gav point med hjem til Vestegnen var skandaløst. Mest af alt fordi det var rigtig flot udført. Både oplægget fra Riveros (to oplæg til Kvistgaarden hovedstødsmål!!) og selve eksekveringen af Kvistgaarden. Først driver han ned i en klar offside, og får lullet sine modstandere i søvn, for derefter snarrådigt at løbe retur i onsideposition - igen i stopperens blinde vinkel - for derefter at time sit hovedstød flot.

Det samme gør sig gældende i forårets første mål på udebane mod Silkeborg. For også her ankommer Kvistgaarden til en position i feltet i stopperens blinde vinkel, som først alt for sent opdager sin modstander, som kan tappe den ind fra tæt hold.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Altid plads til mere

Trods sit succesrige forår er der naturligvis punkter at forbedre. Brøndbys nummer 36 skal finde mere ro i sine afslutninger, til tider bliver det for stresset og med for meget fart og power i skuddet fremfor omtanke og placering. Valgene med bolden for fødderne skal også styrkes. Det handler for Kvistgaarden om i bund og grund at træffe de rigtige valg på de rigtige tidspunkter.

Af natur er han en aggressiv og pågående spiller. Et element man absolut skal bevare hos spilleren. Men igen handler det om at pick the moments. Et utidigt solopres skal ud, og et koordineret holdpræstation skal ind.

Grundlæggende har foråret dog været rigtig positivt for Mathias Kvistgaarden, som i den grad har spillet sig på holdkortet, og i første omgang fortjener et lavere rygnummer - og så må efteråret fortælle os, hvor hurtigt og meget den unge angriber kan lægge på i kvalitet og udførelse.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Kvistgaarden er manden.

 • mp80
 • mp80   28. maj 2022   

 • Han fortjener masser af spilletid, han har grebet chancen, så mangler der bare en makker med mål i støvlerne. Derudover ser jeg gerne man finder en ny offensiv spilfordeler, som også kan bidrage med mål, Slimane kunne være manden, men tænker han snart sælges.
  4 enige · 3 god kommentar
   
  • Philip
  • Philip
   Betalende bruger
   Top debattør
   Top kommentator
   Top gode
   Top enige
     28. maj 2022   

  • @mp80 Slimane ryger ikke før efter VM. Jeg så gerne man gav Marinus chancen som spilfordeler.
   1 enig

 • Betalende bruger
    28. maj 2022   

 • Bare JBA ikke lader sig forblinde af de sidste 4 kampe - sæsonen er IKKE godkendt. Et forsvarende mesterhold må ikke have så store udsving i løbet af en sæson, som Brøndby har haft. Truppen trænger til 2-3 profiler med lederskabsevner, og ja det koster penge, men nu har man udsultet truppen det sidste år, så der er ingen vej tilbage. Og nej, mælketænderne på U-17 er ikke klar til superligaen fra sommeren af.
  6 enige · 3 god kommentar
   
  • Uche
  • Uche
   Betalende bruger
     28. maj 2022   

  • @Uche91 - nu er det bare sådan at her i foråret er det faktisk de spillere de unge skal læne sig op der har spillet ringest.
   Du bliver ved med at vi skal købe 3 performaspillere der kan gå lige i start opstillingen, men sådan 3 spillere koster jo mere end det vi har solgt for, også er vi tilbage på skråplanet.
   Bif kan jo ikke gøre at en håndfuld spillere bevidst lod deres kontrakter løbe ud, for at kunne forhandle bedre kontrakter til sig selv som tranferfrie.
   Jeg kan ikke forstå, hvorfor du ikke har tillid til at det klubben gør er det rigtige, ikke dermed sagt at klubben er fejlfri for det er de ikke, men skal vi derhen hvor vi er en selvbærende klub, så er det man gør nu vejen frem, også så de udslag der kommer være til at leve med indtil alt er helt implementeret, d.v.s. at når en spiller sælges er der en ny klar, til at tage over.
   2 enige · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    28. maj 2022   

 • Fremragende analyse Kasper! Den håbede jeg på, at du kom med og den er spot-on på oplevelsen af ham. Hvis han får tilliden til at sparke straffespark i næste sæson, så kan vi godt ende med en SL-topscorer.

  Jeg håber virkelig, at han bliver belønnet med #9 og Pavlovic bliver sat i skammekrogen til offentlig skue med #29. Det forløb har været så skammeligt, at Pavlovic skal have frataget sit nummer, som fortjener en ryg på en angriber. Noget som ikke er sket siden, at Daniel Agger kom hjem og fik #22.

  “en fornuftig mulighed for output” = potentiale.
  1 enig
   
  • Philip
  • Philip
   Betalende bruger
   Top debattør
   Top kommentator
   Top gode
   Top enige
     28. maj 2022   

  • @Saesonkort hvem siger at Kvistgaarden ønsker at spille i nr 9? Jeg tror de fleste spillere er ret ligeglad med hvilket nummer de spiller i.
   1 enig


 • Kvist og Slimane, er videre efter sommer
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     28. maj 2022   

  • @BIF_Sherra, det er ret usandsynligt. Jeg vil sætte pris på, hvis du vil knytte lidt flere ord på dine talrige udsagn, så vi kan forholde os til tankerne bag.
   2 enige · 1 god kommentar

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    28. maj 2022   

 • Super Kasper , tak for også for den !

 • Fin analyse, og det var dejligt at se et BIF hold der spillede rigtig fornuftigt i de sidste 5-7 kampe sådan cirka, også før det begyndte at give point på kontoen. Jeg er enig i at Kvistgaarden helt sikkert skal være førstevalg på holdkortet, men Hedlund syntes jeg også stepper op, hvor vi i de sidste kampe så den gamle Hedlund fra sidste sæson, med mål og assist. Derudover vil jeg gerne rose trænerteamet for at sadle om og ændre opstillingen med en ekstra offensiv midtbanespiller, som samlet har resulteret i de fine resultater til sidst. Jeg kan ikke umiddelbart se at vi har brug for forstærkninger, med mindre der bliver solgt spillere. Jeg tror tiden arbejder for holdet og vi kommer til at se et meget bedre sammenspillet hold i næste sæson, hvis vi kan holde fast i den nuværende trup.
  2 enige · 1 god kommentar


 • Jeg håber han er manden vi mangler til vores angreb. Jeg havde dog gerne set han havde haft tur i den nogle flere kampe før pausen. Det ville have givet ham noget mere boost til næste sæson.

 • Som altid altid kanon analyse Kasper.

  Skrev det før sæson start han bare skulle bruges fra start, flere kampe og endnu mere fysik så bliver han et kæmpe problem for alle forsvare.

  Drop alt snak om at hente en angriber, ind med Salec som makker, de to kan finde hinanden i blinde, og en perfekt angrebs duo.
  1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER